Kosztolányi

Kosztolányi Dezső 1885.március 29.-én született Szabadkán.Nyugat első nemzedékének tagja, író,újságíró,kritikus,költő.Unokatestvére Csáth Géza.

Édesapja Kosztolányi Árpád, fizika- és matematikatanár, iskolaigazgató.Édesanyja Brenner Eulália, aki francia származású.Szülővárosában, Szabadkán kezdte el gimnáziumi tanulmányait, majd egy konfliktusa miatt kirúgták az iskolából, és Szegeden magántanulóként tette le az érettségit.Legelső írása a “Egy sir” című verse volt.1903-ban Budapesten beiratkozott a bölcsészkar magyar–német szakra.Itt ismerkedett meg Babits Mihállyal, Juhász Gyulával.Egész életre szóló barátság kötötte Karinthy Frigyeshez, és megismerkedett Füst Milánnal is.

1904-től a bécsi egyetemen tanult.Már 1905-ben visszatért hazájába, és többé vissza sem ment az egyetemre, hanem újságíróvá vált.1906-ban felkereste őt a Budapesti Napló munkatársai, hogy csatlakozón munkatársnak  Ady Endre helyére, aki ebben az időszakban Párizsban tartózkodott.

Kosztolányi Dezső

Kosztolányi Dezső

21 évesen sorozásra került sor.Alkalmasnak találták, a szegedi honvédséghez került.

1910-ben megismerte Harmos Ilona színésznőt.1913.május 8.-án összeházasodtak.1915-ben közös gyermekük született, Kosztolányi Ádám.

1915-ben újra sorozásra hívták, azonban szívbillentyű-elégtelenséggel nem felelt meg az alkalmasságin.

Kaffka Margit temetésén gyászbeszédet tartott.

Kedvelt műfajai:próza, műfordítás, regény, elbeszélés, nyelvészeti és irodalmi tanulmány

1936.november 3.-án hunyt el, Budapesten, a Szent János kórházban.Felesége Harmos Ilona 1967-ben halt meg.

További információk:

Kosztolányi Dezső összegyűjtött versei

Kosztolányi Dezső idézetek

Kosztolányi Dezső élete


Kosztolányi Dezső tér

Budapest egyik része.A tömegközlekedés szempontjából igen meghatározó területrész.A tér közelében található a Feneketlen tó és a Budai Parkszínpad.
A Feneketlen-tó

A Feneketlen-tó

Határai: Edömér utca 1. és 2., Bocskai út 31 és 30., Bartók Béla út 69. és 86., Bukarest utca 1. és 2., Bocskai út 28 és 29.
További információk:

Kosztolányi Dezső tér térkép

Kosztolányi Ádám
1915. április .18-án született Budapesten.Édesapja Kosztolányi Dezső, édesanyja Kosztolányi Dezsőné Harmos Ilona fia.Rendkívül jó képességekkel rendelkezett, emellett hajlamos volt az alkoholizmusra, és az idegbetegségre.Kiválóan beszélt németül és franciául is.Szeretett volna apja nyomdokába lépni, mikor meghalt édespja akkor összecsomagolt és “világgá” ment.Édesanyja zsidó származása miatt sokszor üldözték.Kosztolányi Ádám mindig rettegett a betöréstől, hogy kifosztják őket, ezért 1948-ban fegyvervásárlási engedélyért folyamodott a belügyminiszterhez önvédelem alapján.
1980.április 17-én halt meg Budapesten.

További információk:

Kosztolányi Ádám információk

Kosztolányi apartmanház
Balatontól 500m-re található, szép környezetben.Az apartmanok felújított állapotban találhatóak.
4197304
Árak:
március 29 – jún.15-ig és aug. 31 – okt.23-ig   6.500,-Ft/éjszaka
jún.15 – jún.29-ig és aug.21 – aug. 31-ig  9.000,-Ft/éjszaka
jún.29 – aug.21-ig   13.000,-Ft/éjszaka
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Nincs azzal semmi baj, ha egy géniusz a fiatalságot nyűgözi le. Sokkal inkább azzal van baj, akit fiatalsága ellenére nem tud egy géniusz lenyűgözni."

Julian Barnes

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.