Cédrus

Cédrus

A cédrus (Cedrus)a fenyőfélék családfájába tartozó fa.  Páratlan illatú és fenséges alakú, a kelta népcsoportok és az egyiptomiak között nagyon nagy népszerűségnek örvend.

Tartalomjegyzék:
Megjelenés, fejlődés
Himalájai
Atlasz
Táncegyüttes
Üzlet, kereskedés, oktatás

Cédrus

Megjelenése, fejlődése

A tűlevelűek (Pinopsida) osztályába tartozó fenyőalakú cédrus a mérsékelt övi erdőkben honos. Mára szinte kihaltak, a túlzott felhasználásnak köszönhetően. Két faját ismerjük: a Himalájai – (Cedrus deodara) és a Libanoni cédrus (Cédrus libani). A Libanoni cédrus alfajai: Atlasz-  (Cedrus libani ssp. Atlantica), Ciprusi-  (Cedrus libani ssp.brefolia) és a Tauruszi cédrus (Cedrus libani ssp. Stenocoma).

Cédrusok csak az enyhe és a védett területeken fejlődnek, nagyon érzékenyek a fagyra. A növekedése a Cédrusoknak gyakran nagyon egyéni, mind a fő típusoknak, valamint a kertben is a felismerése, a formák megjelenése miatt – különösen az idősebb cédrusnál – nagyon nehéz.

Alkalmazás, hasznosítás

A különlegessége ennek az Alapok észak-afrikai örökzöld fának az, hogy nem támadják meg termeszek, felhasználása széleskörű (Hajó, bútor). Aromás fát használtak a sértetlen sírkamránál, az egyiptomi fáraó Tut-ankh-Amun (i.e.1335 ) találtak gyönyörű trónt és ládákat, amelyek anyaga cédrusfa. Valamint Salamon király templomát (Ószövetség 1Kir5,6), és Jézus keresztfájához (középkor kereszténység) is használtak Libanoni cédrust.

Irodalom, művészet

  • Gilgames- eposz: Cédrus – hegy
  • Csontváry Kosztika Tivadar: Magányos cédrus
  • Csontváry Kosztika Tivadar: Zarándoklás a cédrushoz Libanonban

Atlasz cédrus

A Észak-afrikai Atlasz-és Rif-hegység, ahol 1000 és 1800 m magasságokban tiszta az állományuk. A 19. század közepén ültettek dísznövényként, az enyhe éghajlat miatt a Dél- Európába. Az Atlasz cédrus virágzik a védett területeken is Közép-Európában (Bodeni-tó, Rajna, Rügen). Ezekben az országokban, elsősorban a kék atlasz cédrust (Cedrus atlantica Glauca) telepítettek.

Az akár 40 m magas fa, fiatalon laza-gömb alakú függőleges csúcsban meghajlik. Szabálytalan koronával, gyakran több száron, ágai szabálytalanul és meredeken növekszik Lombozata 1, 5-2, 5 cm hosszúságú, 1-1,2 mm széles rövid hajtásai merevek és hegyesek, kékes-zöld színű, közel azonos hosszúságú. A fa kérge  szürke és sima, az idősebb szára sötét szürke és a fekete pikkelyes és repedezett. A porzó virágok álló a rövid hajtások, a tüskék halványsárga , henger alakú, 3-5 cm hosszú, a termő feltűnő, zöld vöröses, 1 cm hosszú, tojásdad alakúak. Virágzás képessége az atlasz cédrusnak 25-30 év.
A termés (toboz) 5-7,5 cm hosszú, hordó alakú, lapos vagy tagolt csúcsú, világoszöld az első évben, a másodikban világosbarna, egyenes. Miután beért (érettség 2-3 év), a csap eltörik a fán, ahol a fás tengely (toboz) megáll. Magjai: 1-1,2 cm hosszú, 1,5 cm hosszú szárnyakkal, a magvak könnyen terjednek.

 

 

Himalájai cédrus

Az afganisztáni és a Himalája 2000 m tengerszint feletti magasságban él. A 19. századtól Európában is megtalálható.
Külsőleg 50 m magas fa, csúcs korona és ágai kiugróak. Lombozata (3-6 cm hosszú, 1 mm széles), a hosszú és rövid hajtások, kék-zöld, puha, spirálisan elrendezve, a fiatal hajtáson 25-30 különböző hosszúságú tűt található. A fa kérge szürkés fekete színű, pelyhes. A porzó henger alakú, 4,5-7,5 cm hosszú, sárgás-vöröses színűek , a termő virágok 2-2,5 cm hosszúak, világoszöldek (szeptember – október) virágok beporzása ősszel, de a megtermékenyítés a következő évben történik. A termések egyenesen álló, hordó alakú oválisak, a csúcsa nem horpadt (tompa-ovális csúcs), 8-12 cm hosszú, kezdetben kékeszöld, vörösesbarna később az érettségig  (2 év,november – december).

Forrás:

www.baumkunde.de, .wikipedia.org, www.baumkunde.de, www.baumkreis.de

Videó: youtube.com

Táncegyüttes

Cédrus táncegyüttes

Cédrus táncegyüttes

1999-ben alakult  Pest megyében a solymári Cédrus táncegyüttes. Alapvető feladatuknak tartják a hazai és Kárpát –medence területéről  ránk maradt tánchagyományok gondozása és továbbadása a következő generációnak  A Cédrus együttes tagjai  fiatalok és felnőttek., akik amatőr táncosok.

Az együttes oldala: http:www.cedrustanc.hu

Cédrus együttes facebook oldalán is megtalálható.

Forrás:

flickr.com

kép: varkapu.info

Üzlet, kereskedés, oktatás

Kertészet

Cédrus Kertészet 8200, Veszprém, Almádi út 4

Cédrus Kert Kft 9012 Győr-Ménfőcsanak, Új élet u. 33

Cédrus Csemete Kertészet 7300 Pécs Szécshenyi tér 3

Patika

Cédrus Patika 1205 Budapest, Nyáry Pál utca 101.

Cédrus Patika 2094 Nagykovácsi Kossuth Lajos u 105.

Pelikán Patika és Cédrus Biobolt 9700 Szombathely, Semmelweis Ignác u. 4-6.

Könyvesbolt

Cédrus könyvkereskedés és antikvárium 9400 Sopron Bünker köz 2

Oktatás

Cédrus centrum, Masszázs és oktatási centrum

Elektronikai üzlet

Cédrus webáruház

5 kérdés 5 válasz

1, Hol fejlődnek leginkább ezek a növények?– Az enyhe és a védett területeken fejlődnek.

2, Milyen az atlasz cédrus lombozata?– Lombozata 1, 5-2, 5 cm hosszúságú, 1-1,2 mm széles rövid hajtásai merevek és hegyesek, kékes-zöld színű, közel azonos hosszúságú.

3, A Himalájai fajtáknak hol van a hazája?– Az afganisztáni és a Himalája 2000 m tengerszint feletti magasságban él.

4, Mikor alakult a Cédrus táncegyüttes?– 1999-ben alakult  Pest megyében a solymári táncegyüttes.

5, Hol találok kertészetet?– Üzlet, kereskedés, oktatás

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége.

Szerkesztő ajánlja olvasd el ezeket a témákat is:

The Wall

Bot

Ádám

Írország

Boney M.

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.