Vörös

A vörös a három alapszín egyike, a legnagyobb hullámhosszal (625-750 nm) rendelkezik a látható fény tartományán belül.

Szerelem, szeretet

Szerelem, szeretet

A szín sok mindent szimbolizál, például a szeretetet, szerelmet, szenvedélyt, erotikát, termékenységet, de jelenthet figyelmeztetést, tilalmat, jelentőséget, értéket is.

Árnyalatai közé tartozik többek között az alizarin, a burgundi vörös, a cinóber, a gesztenye, a karmazsin, a kármin, a korall, a rozsdavörös, a skarlátvörös, a tűzvörös.

A szín gyakran fordul elő, például állatokon, növényeken sokszor láthatjuk, több elnevezését is ennek megfelelően kapta. Gyakori vezetéknév, továbbá szimbolikája miatt is sok fogalom kapcsolódik hozzá.

 

Vörös Attila

 1. Geológus, paleontológus, 2010 óta a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 16 éven keresztül volt a Magyar Természettudományi Múzeum Föld- és Őslénytárának vezetője, majd főmuzeológusként tevékenykedett nyugdíjazásáig (2012). Nevéhez fűződik az MTA-MTM Paleontológiai Kutatócsoport megalapítása (2003), melynek 2011-ig volt vezetője, jelenleg kutatóprofesszora. Szakmai kitüntetései közé tartozik az Akadémiai Díj (1996), az Ipolyi Arnold-díj (2005) és a Hantken Miksa-emlékérem (2012).
 2. Az egyik kereskedelmi csatornán futó sikersorozat, az Éjjel-nappal Budapest szereplője. Gitáros, zenész, első zenekara a Scary Guyz Metallica tribute volt, de a Morpheus és a Cadaveres csapatokban is játszott, ahogyan a Nevermore, a Warrel Dane és a Leander Rising együttesek tagjaként is ismerhetjük.

 

Vörös áfonya

Vörös áfonya

Vörös áfonya

Ismert még havasi meggy és kövi málna néven ez a hangafélék családjába tartozó növény, mely örökzöld félcserje. Védett, eszmei értéke 10 000 forint. Rokon fajai a fekete áfonya, a tőzegáfonya és az amerikai tőzegáfonya.

Savanyú íze miatt leginkább feldolgozott formában fogyasztjuk, például lekvárként vagy pudingokban. Gazdag antioxidánsokban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban, nátriumban és vasban is. Késlelteti az öregedést, megelőzi például az érelmeszesedést, a szívinfarktust, a rákot, a memória zavarait. Gyógyhatását leginkább húgyúti fertőzések esetén fejti ki, fogyasztása az arra hajlamosaknak különösen ajánlott (lé, tinktúra, kivonat, tabletta formájában).

 

Vörösbegy

A vörösbegy vagy csipkemadár a verébalakúak rendjébe és a légykapófélék családjába tartozik. Nevét vörös színű begyéről kapta, hátán barna, hasán pedig fehér a tollazata. Védett madár, eszmei értéke 25 000 forint.

Rovarevő, de sok bogyót is fogyaszt, főleg a tavaszi és őszi vonulások idején. Leginkább dombokon, hegyvidékeken találkozhatunk vele, kedveli a dús aljnövényzeteket, a bokros aljú erdőket, a fás kerteket.

Közeli rokona a kékbegy és a fülemüle.

 

Vörös bolygó

A Naptól számított negyedik bolygó a Mars, melynek felszínét a vas-oxid határozza meg, amitől jellegzetes vörös színe van. Innen ered a „vörös bolygó” elnevezés.

Vörös bolygó

Vörös bolygó

Átmérője fele akkora, mint a Földé, így felszíne negyede, tömege pedig nyolcada annak. Természetes holdjai a Deimosz és a Phobos.

Sok történet született arról, hogy a bolygón idegen civilizációk, marslakók élnek, azonban a tudomány szerint legfeljebb mikroorganizmusoknak ad életet a Mars. Megállapították viszont, hogy talaja valószínűleg alkalmas az életre, mert lúgos kémhatású és tartalmazza az ahhoz szükséges tápanyagokat és vegyületeket (pl. káliumot, magnéziumot, nátriumot). A talajt az Antarktika szárazabb völgyeiben találhatóhoz hasonlították. Légkörének 95%-a szén-dioxid, továbbá 3% nitrogént és 1,6% argont tartalmaz, oxigén és víz csak nyomokban található rajta.

A vörös bolygó: amerikai sci-fi (2000), mely 2055-ben játszódik, amikor a Földön fogytán vannak az élelmiszertartalékok, ezért egy expedíciót küldenek a Marsra annak reményében, hogy megfelelő táplálékot találnak az emberiség számára. Az új környezet és az összezártság azonban olyan tulajdonságokat hoz ki a felderítőkből, amit eddig senki sem ismert.

 

Vörös Csepel

A (csepeli, angyalföldi, vidéki) munkásságnak programot adó kommunista induló. A nyomorúságos helyzetre, az éhínségre, a burzsoázia elnyomására, a jogfosztottságra hívja fel a figyelmet, és harcra lázítja a munkásságot.

A szöveg Hidas Antal tollából született, a dallam a német Rote Wedding-ből való.

 

Vörös csillag

Vörös csillag

Vörös csillag

Az ötágú, vörös színnel kitöltött csillag egy 20. századi politikai jelkép. Az 1910-es évek végén jelent meg tömegesen, amikor Európa több országában kommunista forradalmakba torkollott a világháború. Feltűnt a Vörös Hadsereg, a Magyarországi Tanácsköztársaság, a Bajor Köztársaság egyenruháin, a szocialista országok zászlóiban, címereiben és katonai jelzéseiben.

A leggyakoribb értelmezés szerint az öt földrészt jelképezi, de vannak olyan feltevések, hogy a munkáskéz öt ujját, vagy a proletárforradalomban részt vevő társadalmi csoportokat (értelmiség, ifjúság, katonák, parasztság, proletariátus). Összefüggésbe hozzák továbbá a Dávid-csillaggal, a betlehemi csillaggal, a szabadkőművesek pentagrammájával is.

 

Vörös-erdő

Ukrajnában, a csernobili atomerőműtől néhány száz méterre található. Az elnevezés onnan ered, hogy a katasztrófa általi radioaktív kihullás után ez az egykoron zöld fenyőerdő vörösesbarna színt kapott. Ez az ún. 30 km-es zóna (a katasztrófa utáni legnagyobb mértékben szennyezett terület) legveszélyesebb része. A sugárterhelés egyes ott található növényeken is megmutatkozik alaki torzulás, gigantizmus formájában.

 

Vörös Erik

Azaz Erik Torvaldsson viking hajós, aki Grönlandot („zöld föld”) fedezte fel. 982-ben gyilkosság miatt száműzték Izlandról, ekkor indult felfedezőútra. Abba az irányba tartott, ahol korábban Gunnbjorn Olafsson már felfedezett néhány szigetet. Erik innen keletre lelte meg az addig ismeretlen földet, ahol 3 évet töltött el. Ekkor száműzetésének ideje lejárt és visszatérhetett Izlandra, azonban sok ellensége miatt úgy döntött, hogy a felfedezett földön kezd új életet. 400-500 telepessel két települést hozott létre, ám a hideg telek miatt sokan visszatértek földjükre, a többiek pedig feltehetően vagy éhen haltak vagy megölték őket.

Vörös Eszter

A színésznő 1947. március 11-én született Kápolnásnyéken. 1967-től két éven át volt a veszprémi Petőfi Színház tagja, majd 1973-ban a Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1974-ben már a Nemzeti Színház művésze volt egészen 1983-ig. Ezután a Conservatorie National de Paris, majd a Sorbonne színház-és filmtudományi szakának hallgatója volt.

Jelentős szerepeket játszott színházban és filmekben, itthon és Franciaországban egyaránt: Alma Mahler (Laland), Apácafőnöknő (Az apáca), Cordelia (Lear király), Ilma (Csongor és Tünde), Melinda (Bánk bán).

 

Vörös és fekete

Vörös és fekete

Vörös és fekete

A 19. századi francia író, Stendhal (Marie-Henri Beyle) legjelentősebb regénye. Hőse Julien Sorel, egy mostoha sorsú parasztfiú, aki rajong a szabadságért, hősiességért, nagyságért. A való élet lehetőségeihez képest egy magasabb, szellemibb formát keres, azonban életével fizet azért, hogy rádöbbenjen: aki életben akar maradni, annak hazuggá, ravasszá, értéketlenné kell válnia. A regény középpontjában az ő lélekábrázolása, jelleme áll. A történet egyben romantikus és realista.

A könyv alapján angol tévéfilmsorozat is készült Ewan McGregor és Alice Krige főszereplésével.

A regény letöltése

A regény elemzése

 

Vörös Hadsereg

 1. Szovjet-Oroszország, majd a Szovjetunió hadseregének elnevezése 1918-1946-ig. Hivatalos neve Munkás-paraszt Vörös Hadsereg, később Szovjet Hadsereg. Feladata a szovjet állam területi épségének és szuverenitásának védelme volt. A második világháborúban és az orosz polgárháborúban is részt vett. Az 1930-as években a világ egyik legerősebb hadserege volt.
 2. A Magyarországi Tanácsköztársaság hadserege 1919-ben, mely az első magyar munkásparaszt hadsereg volt. A magyarok mellett internacionalista oroszok, németek és szlovákok is harcoltak a seregben.
 3. Másik elnevezése a Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek. A világ legnagyobb serege közé tartozik közel 7 milliós létszámával. Ebből 2 270 000 fő aktív (1 100 000 sorozott), 600 000 fő tartalékos, míg majd’ 4 000 000 fő paramilitáris. A hadsereg szárazföldi haderőből, haditengerészetből, légierőből, katonai rendőrségből, valamint stratégiai nukleáris és rakétaegységekből áll.
 4. A Bajor Tanácsköztársaság hadseregének elnevezése.
 5. Japán Vörös Hadsereg: egy japán felkelőcsoport.
 6. Torinói Vörös Hadsereg: Torinóban 1919-ben létrejött egység.
 7. Ruhri Vörös Hadsereg: a Kapp-puccs hatására 1920-ban létrehozott szervezet.
 8. Vörös Hadsereg Frakció (RAF): német baloldali csoport.

 

Vöröshagyma

Vöröshagyma

Vöröshagyma

A magyar konyha egyik jellegzetes fűszere. A Közép-Ázsiából származó növényt a tájnyelvben nevezik még vereshagymának, hajmának, zsidószalonnának, valamint mózespecsenyének.

Illóolajat, sok C- és B-vitamint, pektint, guvertint tartalmaz, valamint egy kéntartalmú vegyületet, az allilszulfidot, mely jellegzetes csípős ízét és illatát adja. Ez a vegyület baktériumölő hatású, így meghűléses időszakokban különösen alkalmas a fertőzések megelőzésére, illetve enyhítésére. Használhatjuk vizelethajtásra, étvágygerjesztésre, bélféregűzésre, a vércukor csökkentésére is.

 

Vöröshangya

Európában, Észak-Amerikában és Szibériában elterjedt rovar. Főleg lombhullató és tűlevelű erdők talaján él. Körülbelül 0,5-1 cm hosszú, teste vörös színű.

 

Vörös homok

2009-ben készült amerikai akció-horror Shane West és Leonard Roberts főszereplésével. Afganisztánban folyamatos harcok zajlanak, eközben egy amerikai katonai egység elindul, hogy ellenőrzése alá vonjon egy fontos stratégiai utat, ami egy elhagyatott kőház mellett található. A csapat útközben egy ősi szoborra lel egy szakadékban, melyet aztán a katonák céltáblának használnak, és végül elpusztítanak. Ezzel pedig egy bosszúra vágyó természetfeletti erőt szabadítanak ki.

 

Vörös húsok

Vörös húsok

Vörös húsok

Ilyen a marhahús, a disznóhús, borjúhús és a vadhúsok. Ezek általában izomból állnak, melyeket lassú izomrostoknak is neveznek, hosszabb ideig tartó aktivitásra használják az állatok (állás, séta). A színért egy magas pigment tartalmú fehérje, a mioglobin felel, mely a megfelelő energia kitermeléséhez az oxigént használja. Minél több van ebből a fehérjéből a húsban, annál sötétebb színű. A vörösvérsejtekben a hemoglobinhoz hasonlóan viselkedik, azaz az izomrostokban oxigént tárol.

Kutatások szerint e húsok túlzott fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatok kialakulásának esélyét.

 

Vörösingesek

Molnár Ferenc regényében, A Pál utcai fiúkban a címszereplők ellenségei, továbbá Giuseppe Garibaldi szabadságharcosai.

 

Vörös juhar

Vörös juhar

Vörös juhar

Az Észak-Amerika keleti részén, nyirkos erdőkben honos juhar a szappanfélék családjába tartozik. Lombhullató fa, mely akár 25 m magasra is megnő. Kérge sima, sötétszürke, levelei fogazottak, három-ötkaréjúak, körülbelül 10 cm hosszúak és szélesek, sötétzöld felszínnel, kékesfehér fonákkal. Ősszel vörösre színeződnek. Apró, piros virágai kétlakiak, egyivarúak. A termés szárnyai szintén pirosak, 2 cm-esek.

 

Vöröskereszt

Nemzeti humanitárius társadalmi szervezet, mely a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalomhoz csatlakozott. Kiemelten közhasznú szervezet, demokratikus tömegmozgalom. Elősegíti és szervezi az egészségügyi kultúra fejlesztésére és terjesztésére irányuló munkát, az egészségügyi viszonyok javítását. Felvilágosítási munkákat szervez és végez, véradókat toboroz, védőoltásokat, szűrővizsgálatokat bonyolít le. Részt vesz az elsősegélynyújtásban és annak oktatásában, önkéntes ápolókat képez ki.

Magyar Vöröskereszt

 

Vörös lazac

Vörös lazac

Vörös lazac

Élőhelye a Csendes-óceán északi részén található. A hím 45-84 cm hosszú, míg a nőstény 58-71 cm. Súlya maximum 7,710 kg. Feje és háti része zöldeskék vagy acélkék, oldala ezüstös árnyalatú, míg a hasi rész fehéres-ezüstös.

Teste áramvonalas, oldalra lapított, de a hímek az ívási időszakban púpossá válnak. Tompa, kúp alakú pofájuk is kihegyesedik, és felfelé görbül, fényessé, olivazöld színűvé válik fekete pontokkal az állcsonton. Ekkor zsírúszója és a farok alatti úszója is vörössé válik, míg a többi megszürkül vagy megzöldül.

Kétféle életmódjuk van, az egyik, hogy a hal életét a tengerekben tölti, a folyókba csak ívni megy (anadrom vándorhal), a másik, hogy tavi életet él.

Táplálékai közé tartoznak a kisebb-nagyobb halak, a rovarok és planktonok.

Felhasználása leginkább a konyhában történik főzve vagy sülve. Frissen, szárítva, fagyasztva, füstölve vagy sózva árulják. Akváriumokban is jól mutat.

 

A vörös liliom

Anatole France, a francia irodalom egyik legnagyobbja írta ezt a szerelmi regényt, mely egyben megidézi az író korát és legmélyebb problémáit is.

A firenzei lány regényciklus folytatása ez a kötet, melyben Fiorának el kell hagynia hazáját, ahonnan XI. Lajos udvarában köt ki. A király egy fontos küldetést bíz rá: Burgundiai Merész Károlyhoz, az ellenséges sereghez küldi.

Anatole France: A vörös liliom

 

Vörös lista

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által összeállított lista a veszélyeztetett növény- és állatfajokról.

Vörös macskamedve

Vörös macskamedve

Vörös macskamedve

Más néven kis panda vagy vörös panda, mely az egyetlen ma élő faja a macskamedvefélék családjának. Az elnevezés egyrészt bundájának színéből ered, másrészt pedig onnan, hogy bár külseje medvére emlékeztet, ugyanúgy nyalogatja magát és mászik fára akár egy macska.

Élőhelye Bhután, India, Kína, Laosz, Mianmar és Nepál. Himalájai mérsékelt övi erdőkben él magányosan. Éjjel aktív, ekkor szerzi be táplálékait, például bambuszt, bogyókat, gyökereket, gyümölcsöt, madártojást, rovarokat, zuzmókat – elsősorban növényi eredetű ételeket annak ellenére, hogy a ragadozók rendjébe tartozik. Súlyosan veszélyeztetett faj, hiszen vadásszák szőrméje miatt, és elevenen is gyakran befogják állatkertek részére. Sajnos az élőhelyének számító erdőket is irtják.

 

Vörös moszat

A növények országába, azon belül pedig a vörös növények alországába tartozik. Ezek jellemzője, hogy a klorofillt, azaz a zöld színanyagot elnyomja a vörösek megléte.

A vörösmoszatoknak körülbelül 4000 faja létezik, melyek nagy része tengeri, az édesvíziek száma 200 körül mozog. Leginkább a Csendes-óceánban és az Indiai-óceánban honosak.

A legtöbb faj többsejtű és telepes testfelépítésű, mely fonalas, lemezes, illetve hínárszerű lehet. Életciklusuk általában háromfázisú nemzedékváltakozásos, de lehet kétfázisú is.

 

Vörös mókus

Vörös mókus

Vörös mókus

Ismert még európai mókus és közönséges erdeimókus néven is, a népi nyelvben hívják evetnek, cibókának és kelempájsz madárnak is. Élőhelye Európában és Ázsiában a Földközi-tengerig, Észak-Skandináviáig, illetve Kínáig és Koreáig terjed sávszerűen. Erdőkben, fákon él gömb alakú fészekben. Táplálékai közé tartoznak a tobozok, a növényi nedvek, a bogyók, rovarok, gombák, tojások, madárfiókák, valamint a fakéreg, a mogyoró, a bükkmakk.

Testtömege az évszaktól függően 250-500 g között változik, fej-törzs hossza 20-30 cm, farokhossza pedig 15-25 cm. Bundájában a barna árnyalatok uralkodnak, de lehet akár mély feketésbarna és világos vörösesbarna, de mindig a környezetbe való beolvadást segíti. Télen sötétebb és vastagabb.

 

Vörös óriás

Nagy , a Napnál kicsit nagyobb tömegű csillag, ami magjában már kimerítette hidrogénkészletét, és a magot körülvevő rétegben lévő hidrogén égetését kezdte el. Miután az energiaforrás közelebb kerül a felszínhez, tágulni kezd, így fényesebb lesz, de hidegebb és vöröses árnyalatú, mivel sugara erősebben növekszik, mint fényessége.

 

Vörös óriáskenguru

Vörös óriáskenguruk

Vörös óriáskenguruk

A kengurufajok közül a legelterjedtebb. Élőhelye Ausztrália belső, nagy kiterjedésű sivatagjai, félsivatagjai. Az erszényesek közül a legnagyobb testű, hiszen az orrától a farok tövéig 75-140 cm, a farok 65-100 cm. A hímek sokkal nagyobbak, mint a nőstények. Alapszíne vöröses, esetleg kékesszürke, egyes testtájakon piszkosfehér, a hátsó lábak vége és a mancs pedig fekete. Kisebb csoportokban élnek, de nagy ritkán előfordulnak magányos példányok is.

 

Vörös Péter

 1. Labdarúgó, középpályás, jelenleg a Dunaújváros-Pálhalma játékosa. Sok más csapatban játszott már, például: Békéscsaba, MTK, BKV Előre SC, Diósgyőri VTK, Viktoria Aschaffenburg, Szombathelyi Haladás, Lokomotiv Toshkent, Kecskeméti TE, Szolnoki MÁV FC. Volt U-19-es és U-20-as válogatott.
 2. Magyar táncos, koreográfus, versenytánc tréner, pontozóbíró, fitneszedző. A Bolero Tánccsoport Egyesület alapítója, vezetője (1992). Vác önkormányzata háromszor tüntette ki edzői munkásságáért, 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban.

 

A Vörös Pimpernel

A Vörös Pimpernel

A Vörös Pimpernel

A romantikus regény írója a magyar származású, Angliában befutott Orczy Emma bárónő. 1907-ben vetette papírra a történetet a Vörös Pimpernel fedőnevű angol lordról, aki az 1792-es vérengzésekkor elkötelezettségből és emberségből sok francia arisztokratát mentett át Angliába furfangosabbnál furfangosabb módon.

Többször is filmre vitték: 1934-ben Leslie Howarddal és Merle Oberonnal a főszerepben, majd 1941-ben ismét Howarddal, de 1998-ban is készült angol filmsorozat azonos címmel, ekkor Richard E. Grant főszereplésével.

 

A Vörös Postakocsi

1. Krúdy Gyula regénye, mely a múlt századi Pesti életet idézi. Középpontjában Rezeda Kázmér hírlapíró áll, aki Horváth Klára színésznő szívéért küzd. A reménytelenség miatt öngyilkosságot kísérel meg. Ezután szerelme segíti felépülését, de a regény végén Klára inkább a színészi pályát választja.

A könyvnek hatalmas sikere volt, az olvasók követelésére folytatása is megjelent Őszi utazások a vörös postakocsin címmel.

Krúdy Gyula: A Vörös Postakocsi

Krúdy Gyula: Őszi utazások a vörös postakocsin

2. Egy 2007-ben alapított művészeti, tudományos, közéleti folyóirat, melynek lapszámai 2011-ig jelentek meg, manapság online olvashatjuk.

A Vörös Postakocsi Online

3. Egy budapesti, Ráday utcában található étterem is ezt a nevet viseli, mellyel Krúdy Gyula emléke előtt tisztelegnek. A vendéglátóhely 1970-ben nyitott meg, előtte a Nemzeti Kávéház működött ebben a neoreneszánsz épületben.

Vörös Postakocsi Restaurant

 

Vörös Rébék

Arany János balladája, melyet 1877-ben írt, így az Őszikék versei közé soroljuk. A cím egy Rebeka nevű nőre utal, akinek haja vörös színű lehet. Összeboronál két fiatalt, majd arra bíztatja a feleséget, hogy csalja meg párját, aki ezt meg is teszi. Miután a nő terhes lesz, a férj kidobja. Később a férfit Rebi néni megölésével vádolják, így menekülnie kell, miközben még egy emberrel végez. Idővel elkapják és kettős gyilkosság miatt felakasztják.

Arany János: Vörös Rébék

A mű elemzése

 

Vörös riasztás

Különböző fokozatú riasztásokat kritikus időjárási helyzetekben (szél, eső, ónos eső, zivatar, havazás, hófúvás, köd, fagy, illetve extrém meleg vagy hideg) ad ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Ha nem várható veszélyes jelenség, az adott régiót zöld színnel jelölik. A sárga nem szokatlan, de potenciális veszélyt jelentő időjárási viszonyok esetén jelenik meg, ilyenkor ajánlott óvatosabbnak, elővigyázatosabbnak lenni. A narancs jelzés veszélyt hordozó időjárás, mely vezethet káreseményekhez, személyi sérüléshez, balesethez – ilyenkor már nagyon körültekintőnek kell lenni. Vörös/piros riasztást pedig veszélyes, komoly károkat okozó, emberi életet fenyegető, ritkán előforduló meteorológiai események során adnak ki, amikor ajánlott biztonságos helyen tartózkodni és a hatóságok utasításait követni.

 

Vörös rizs

Vörös rizs

Vörös rizs

Ez a fajta különleges színét egy élesztőgombának, a Monascus purpureus-nak köszönheti. Több mint 800 éve fogyasztják egészséges mivolta miatt, a szívbetegségek és az emésztési panaszok kezelésére. Kutatások bizonyították, hogy képes csökkenteni az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintjét. A gomba és a rizs kapcsolatából ugyanis monakolinok keletkeznek, melyekből a monakolin K nagyon hatásos koleszterincsökkentő.

A kínai konyhában a pekingi kacsa színezőanyagaként is használják, képezheti bor alapját, de saláták készítéséhez is ideális. A magyar konyhában még kevésbé ismert, de valószínűleg nem kell sokat várni, hogy nagy népszerűségre tegyen szert.

Bhutáni vörös rizs recept

Narancsos lazac mazsolás vörös rizzsel recept

Vörös rizs és cékla saláta

 

Vörös róka

A rókák legismertebb faja. A kutyafélék családjába tartozik, azok formájától kicsi felső tépőfogai, lapos szembolti íve és tojásdad alakú pupillája különbözteti meg. Magányos életmódot folytat.

A legelterjedtebb szárazföldi ragadozó, mely hasznosnak tekinthető abból a szempontból, hogy a kártevőket pusztítja, azonban az emberek inkább irtják, mert betegségek hordozójának és a házi szárnyasok tolvajának vélik, továbbá a szőrmeiparban is fontos szerepet tölt be.

 

Vörössipkások

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban a bátorságával kitűnt 9. és 11. honvédzászlóalj legénységét nevezték el így, akik megkülönböztetésképp vörös árnyalatú sapkát hordtak.

Krúdy Gyula: Az utolsó vörössipkás

 

Vörös skorpió

Az 1989-ben készült amerikai-dél-afrikai-namíbiai akciófilm középpontjában a titkos ügynök Nikolai (Dolph Lundgren) áll, akit a KGB Afrikába küld, hogy egy Moszkva-ellenes ellenforradalmárral végezzen. Amikor Nikolai szembesül azzal, hogy az oroszok és kubai szövetségesek milyen bánásmódban részesítik a bennszülötteket, átáll a másik oldalra.

 

Vörös szőnyeg

Vörös szőnyeg

Vörös szőnyeg

A nagyszabású rendezvények azon szakasza, amikor az ismert hírességek megérkeznek a helyszínre. Ilyenkor rengetegen fényképezik őket, interjúkat adnak, a rajongóknak autogramot osztanak. Ma már a vörös szőnyeg kifejezést sokszor csak jelképesen használják, mert a rendezvényeken már nem mindig van szőnyeg, és annak sem feltétlenül ebben a színben kell pompáznia.

 

Vöröstea (rooibos)

Hivatalosan afrikai vöröstea, melyet a Dél-Afrikából származó Vörös fokföldirekettye, ismertebb nevén rooibos hajtásaiból készítenek (de a fás részek és a kéreg is hasznosítható). Ezeket a cserje 1-1,5 éves korában szedik le először, a szüretelés a nyári hónapokban zajlik. Ez, ahogyan a feldolgozás is kizárólag kézzel történik. Zúzzák, aprítják, majd fermentálják, jellegzetes színét ennek folyamán kapja. A teát gőzöléssel sterilizálják, szárítják, rostálják, csomagolják.

A dél-afrikai lakosság már évszázadok óta fogyasztja, ugyanis kiváló antioxidáns és ásványi anyagokban (kalcium, magnézium, mangán, réz) gazdag, így lassítja az öregedést és megelőzi a betegségeket. Koffeinmentes, ennek ellenére reggelente élénkítő, este pedig nyugtató hatással bír.

 

Vörös-tenger

Afrika és Ázsia között helyezkedik el. Az Indiai-óceánba nyílik, a Földközi-tengerrel a Szuezi-csatorna köti össze. Területe nagyjából 450 000 km2, hosszúsága körülbelül 1900 km, míg 300 km széles. Átlagos mélysége 500 m, a legnagyobb pedig 3039 m. Partján az alábbi országok terülnek el: Egyiptom, Eritrea, Dzsibuti, Izrael, Jemen, Jordánia, Szaúd-Arábia és Szudán.

A Vörös-tenger állatvilága

 

Vörös tér

Oroszország leghíresebb tere Moszkvában, amely sok fontos történelmi esemény színhelye volt. A Moszkva folyó melletti dombon, a Kreml és a Kitaj-gorod (egykori üzleti negyed) között található. 1990-ben a Világörökség részévé nyilvánították.

 

Vörös térkép

Vörös térkép

Vörös térkép

Teleki Pál magyar geográfus, tiszteletbeli főcserkész, egyetemi tanár, politikus (a Magyar Királyság Vallás- és közoktatásügyi minisztere, külügyminisztere), miniszterelnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja és a Székely Egyetemista és Főiskolai Hallgatók Egyesületének (SZEFHE) Rabonbánja volt. Az ő nevéhez fűződik a vörös térkép, amely Magyarország 1910-es népességének nemzetiségek szerinti eloszlását mutatja. Teleki a magyar nemzetiséget vörössel jelölte. Ez volt az egyik első olyan térkép a világon, amely a népsűrűség figyelembevételével ábrázolja a nemzetiségek szerinti eloszlást.

 

Vörös vihar

Egy 2006-ban készült angol-német-magyar háborús filmdráma, mely a II. világháború végnapjaiban játszódik, amikor romokban hever a Harmadik Birodalom és a Vörös Hadsereg megállíthatatlan. A német lakosság kénytelen menekülni, akik között ott van Thomas. A fiatal fiú az ellenség kezére jut és Oroszországba hurcolják. 17 évvel később a férfi KGB ügynökként egy kémszervezet után nyomoz Londonban. Itt ismerkedik meg a fiatal művésznővel, Yvonne-nal, aki hatására a Thomas lelke mélyén lévő érzések felszínre törhetnek. A brit titkosrendőrség azonban üldözőbe veszi, így ismét menekülnie kell.

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mit szimbolizál a szín?

V: A szeretetet, szerelmet, szenvedélyt, termékenységet, tiltást, figyelmeztetést, értéket.

K: Mekkora a hullámhossza?

V: 625-750 nm közötti.

K: Milyen árnyalatai vannak?

V: Például alizarin, burgundi, cinóber, gesztenye, karmazsin, kármin, korall, rózsaszín.

K: Milyen „vörös”állatok vannak?

V: Például róka, skorpió, hangya, macskamedve, mókus, óriáskenguru.

K: Milyen „vörös” növények vannak?

V: Például áfonya, hagyma, juhar, rizs, fokföldirekettye (rooibos).

 

Forrás:

Wikipédia

port.hu

libri.hu

vorospk.hu

starity.hu

mek.oszk.hu

informed.hu

gyakorikerdesek.hu

katasztrofak.abbcenter.com

doksi.hu

 

Kép forrás:

hdwallpapersplus.com

hdwallpapers.in

mi9.com

salon.com

sj.acts.hu

libri.hu

theyangpa.tumblr.com

reportageonline.com

turbosquid.com

alaska-in-pictures.com

knoxville-zoo.org

wightfarmholidays.co.uk

animalyou.blogspot.hu

konyvekhangja.blogspot.hu

healthyjewels.worldpress.com

xperienceauction.com

Wikipedia

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Vidéki

Buli

Tábla

Őr

Múzeum

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.