SS

SS

Német szó (Schutzstaffel), náci párt, fekete ruhás elit alakulat. 

Az SS megalakulásának története

A Stosstrupp Hitler, a későbbi SS elődszervezete 1923-ban alakult meg. Tagjai Adolf Hitler szolgálatára esküdtek fel, feladatuk Hitler oltalmazása volt.  Bármikor késze álltak a harcra. Soraikba nem fogadtak be mindenkit, alapvető feltétel a hitleri eszmék iránti rajongás, az agresszivitás, és áldozatvállalás készsége. Fekete sapkát viseltek, melyet halálfej díszített.

Az SS 1925-ben lett Schutztaffel, vagyis Védosztag, Julius Schreck vezetésével. Célja olyan alakulat, mely politikailag elkötelezett, csak az ő parancsainak engedelmeskednek, utasításra akár saját vértestvéreikkel szemben is felvonulnak. Sőt, az önkéntesek rendelkezzenek harci tapasztalattal, és bármikor legyenek kész a harcra.

Hitler inkább kevés, de megbízható embereket kívánt bevenni az SS-be. Ő maga ellenőrizte a jelentkezőket. Csak erős testalkatú, faji szempontból kifogástalan, 25-35 év közötti, józan életvitelű embereket vett fel.

Az SS eleinte városonként 11 fős csoport volt (1 parancsnok, 10 férfi), később kibővült a létszám.

Később Erhard Heiden lett az SS vezetője , aki 1928-ban lemondott. Előtte szigorú szabályokat vezetett be: makulátlan ruházkodás, illemtudó viselkedés, politikai képzettség, folytonos készültség, kifogástalan fegyelem.

1929-től az SS parancsnoka Heinrich Himmler lett. Ő volt, aki naggyá tette a Védosztagot. A kezdetben 280 tagot számláló szervezet 1 év múlva 3000 fővel, 1933-ban pedig már 209 000 taggal büszkélkedhetett. Himmler kiváló vezető volt, arra törekedett, hogy az SS független szervezetté váljon. Külön szabályrendszert és szimbólumrendszert alakított ki. Egyenruhájuk teljesen fekete  lett. Jelmondatuk: “Hűségem a becsületem!”  Az SS-t az északi típusú német férfiak szövetségét akarta létrehozni, s genetikai bankká kívánta tenni. (szaporítás) Azok a férfiak, akik be akartak lépni, be kellett mutatniuk a családfájukat, igazolva azt, hogy őseik közt sem zsidók, sem más alantas rasszok képviselői nincsenek. Tagsági könyvük is volt. Később, hatalma gyarapodásával Himmler új csoportokat állított fel:

1932-ben a Sicherheitsdienst – biztonsági hivatalt, kiterjedt besúgó hálózatot Reinhard Heyndrich vezetésével, s 1933 áprilisában pedig a rettegett Gestapot, a hírhedt titkosrendőrséget hozták létre.

További információk:

ss.lap.hu

avalon.law.yale.edu

en.wikipedia.org

axishistory.com

axishistory.com

hu.shvoong.com

seegeist.5mp.eu

Az SS térhódítása

Az SS számos nyilvános és titkos részlegből állt. Akadtak szigorúan titkos, okkultista csoportosulások, melyek “bizarr” kutatásokat végeztek; harcoló harci alakulatok; halálbrigádok, különleges egységek, melyeket a legkockázatosabb harctéri feladatok során vetettek be; titkosrendőri és hírszerző részlegek; a koncentrációs táborok személyzete.

Az SS kötelékéhez tartoztak Adolf Hitler leghíresebb emberei: Otto Skorzeny, Sepp Dietrich, Michael Wittman, Joachim Peiper, vagy Ernst Barkmann.  Sok rettenetes bűncselekményért is az SS tagjai felelősek: Klaus Barbie, Reinhard Heydrich, Rudolf Höss, Karl Adolf Eichmann.

A kezdetben szigorú feltételeknek megfelelő tagság később felhígult, mert később már idegen származásúakat is bevettek soraikba, majd kényszersorozások is gyakoriakká váltak.

További információk:

hu.wikipedia.org

hu.wikipedia.org

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

feldgrau.com

Ki volt az SS legkarizmatikusabb vezetője?

Az SS első embere Heinrich Himmler volt, aki a Harmadik Birodalom 2. embere, élet és halál teljhatalmú ura volt.

Heinrich Himmler

Heinrich Himmler

Középosztálybeli család 2. gyermekeként született, normális gyermekkorral. Udvarias, kötelességtudó, lelkiismeretes, kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkezett. Példás szorgalmú és magaviseletű, a történelem és a német irodalom iránt érdeklődő gyerek volt. Betegeskedő, gyenge fizikumú, testi fejlődésében elmaradt kortársaitól. Irreális vágyai voltak: a hősies helytállás, a dicső halál a fronton. A katonai kiképzést csak üggyel-bajjal tudta teljesíteni, Németország vereségét szégyenként élte meg az 1. világháborúban. Egy csatában sem vett részt, ugyanakkor az ógermán történetek hőseit tekintette példaképének.  Beteges nézetei, hogy az ország kudarcának okaként bűnbakká kiáltott ki minden zsidót. Antiszemita nézetei miatt is akarta az SS-katonáit “szaporítani, hisz a tiszta árja faj felsőbbrendűségét hirdette. Ezért az SS kötelékébe csak szőke, kék szemű, tiszta germán küllemű férfiakat vettek be. Nem lehettek szemüvegesek, gyenge fizikumúak, családfájukban nem lehetett zsidó. Ezzel ellentétben Himmler szemüveges, gyenge fizikumú volt. Nem volt népszerű vezető, kevesen fogadták el, többek között Adolf Hitler. A népirtás gondolata már az 1910-es években felmerült benne, majd hatalomhoz jutásával megszilárdult benne. Tudta jól, hogy katonái nem bírják sokáig lelkileg elviselni az emberek lemészárlását. Tudta, hogy a golyó általi kivégzés módszere hosszú távon nem vezet célra, ezért hatékonyabb technikák után kutatott, melyek lehetővé teszik az áldozatok tervszerű, gyors lemészárlását. Így jöttek létre a koncentrációs táborok, ahol a ciklon B gázzal módszeresen követtek el tömegmészárlásokat.

Később Himmler öngyilkos lett a 2. világháború végén.

További információk:

hu.wikipedia.org

dhm.de

bibl.u-szeged.hu

hu.metapedia.org

hu.metapedia.org

SS jelképek

Fekete egyenruha, fekete sapka halálfejjel.

A hitleri diktatúra jelképeit egy időre betiltották Magyarországon, s tiltott hatalmi jelképként viselését büntették.

Később feloldották a tilalmat.

hu.wikipedia.org

old.szentkoronaradio.com

Mi lehet még SS?

SS-Lazio: olasz sportegyesület, melynek székhelye Rómában van.

Közel 37 sportágban vannak képviselői, de a legfontosabb a futball.

hu.wikipedia.org

grandelazio.blog

sslazio.lap.hu

SS Lazio

SS Lazio

 

 

 

 

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az FK Tudás szerkesztősége.

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

2 comments

  1. Bevallom a sport egyesület tetszett a legjobban, de csak azért, mert világ életemben utáltam őket az általuk elkövetett gaztettek miatt. Köszönöm a felvilágosítást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.