Barna Tüzép

Tüzép

Tüzép azaz Tüzelő és Építőanyag kereskedés  mozaik szavából keletkezett. Magán és Cégek által üzemeltetett vállalkozások, amelyek a az emberek szilárd tüzelő anyag és építőanyag iránti igényeinek kiszolgálására jött létre.

Magyarország településein megtalálhatóak a Tüzép telepek, csak néhány kivétel van. A 12. századig piacokon és nagyobb vásárokon lehetett vásárolni magától a termelőtől ill. gyártótól, de voltak házalók is akik házról házra járva adták el portékáikat. Ma napig lehet látni a TV-ben olyan régi filmeket, melyben fel-fel bukkan egy házaló fa- vagy szén árusító, aki szekerén járja a lakott településeket, portékáját hangosan kiabálva hirdetve és a vásárlóknak csak oda kellett menni hozzá és a kért mennyiséget már kézhez is kapta.

Lignit, barnaszén,feketeszén,antracit,brikett

Lignit, barnaszén,feketeszén,antracit,brikett
Forrás: alltherm.hu

Fizetett érte előbb más áruval / cserekereskedelem/ később a mindenki által elfogadott fizetőeszközzel a pénzzel. A 13-14 században megjelentek a szatócsboltok azaz a letelepedett kereskedők, zömmel családi vállalkozások. Az árut maguk szerezték be különböző helyekről. Itt Magyarországon a 19. század közepéig tartott az ilyen módon történő kereskedés. Még 1940-ben is ilyen kisboltok üzemeltek hazánkban, de mivel nem volt mindig vevő a boltban, ezért a kereskedők kétlaki eletet éltek azaz földet műveltek és állatot tartottak. 1898-ban megjelentek a fogyasztási szövetkezetek, mint a Hangya szövetkezet, Általános Fogyasztási Szövetkezet. Ezek a szövetkezetek már fatelepet is működtettek. Tulajdonképpen a vevők igényeinek megfelelő szolgáltatásokkal és árukkal álltak az emberek szolgálatára.  1945-ben a megsemmisült boltok  ill. kifogyott árukészlet miatt hazánkban dühöngött az infláció és csak áruért árut lehetett cserélni. Egyszerűen pénz nélküli kereskedelem folyt.  1986-ban bevezették a Forintot és állami kereskedelmi vállatokat hoztak létre a termékek szerint. Sok kis szövetkezet alakult, majd összeolvadtak naggyá és létrejött az Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet – ÁFÉSZ. Az ÁFÉSZ tulajdonába tartoztak a tüzép telepek is. 1966-ban “új gazdasági mechanizmus” lépet elő és lehetségessé vált a verseny. 1970-ben bevásárló központok jöttek létre és jönnek a mai napig is. 1989 60% állami , 30% szövetkezeti, 10% magán vállalkozás működött hazánkban. A nagy kereskedő házak is árultak ill. árulnak olyan termékeket, mint a Tüzép, de mind az állam, mind a szövetkezetek kivonultak vagy megszűnésük miatt a telepek   magán kézbe vállalkozásokba kerültek.

Árukészleteiket a vállakózó a kereslet igényeihez igazítja.  Ez az jelenti, hogy nem minden tüzépen árulnak ugyan azt, hanem változó áruféleségek vannak telepenként.   Tüzép telepek listája ide értve a web áruházakat is  már az interneten is megtalálható. 

A hatalmas építőanyag választékkal és sokféle szilárd tüzelőanyag választékkal várják a telepek a kedves vásárlókat. Egyes telepeken gáz palackokat és gáz tartályokat is forgalmaznak, de benzinkút és pálinka főzési lehetőség is előfordul itt-ott. A vállalkozok kibővítik igényelt szolgáltatásokkal működésüket.

Kovács Tüzép Kft. Termékei:

CSEMPÉK, PADLÓLAPOK,  SZANITEREK BETON TERMÉKEK, FAANYAGOK ,FALAZÓANYAGOK,  HABARCSOK, VAKOLATOK, KÉMÉNYEK, KÖTŐANYAGOK, NYÍLÁSZÁRÓK,  SZÁRAZ ÉPÍTÉS,  FESTÉKEK,  SZERSZÁMOK, VASÁRUK SZIGETELŐK,  TETŐFEDŐK, VASANYAGOK,  TÜZELŐANYAGOK,  VÍZELVEZETÉS,  VÍZSZIGETELÉS.

Bilik tüzép

Bilik
forrás:biliktuzep.hu

 

 

 

 

 

 

Bata Tüzép

Bata
Forrás: batatuzep.hu

Tűzifa Dallos Tüzép

Tűzifa Dallos
Forrás:dalostuzep.hu

 

Link:

Ilovszky  – Fooldal

Új Ház Centrum – Kovács Kft. // Építőanyag kis- és …

Tüzép Vasvár,  Szombathely, építőanyag Vasvár, építőanyag …

Winkler  Kft

FEKI  Fertőd, Fertőszentmiklós – Építőanyag

Forrás:

A bolti kiskereskedelem fejlődéstörténete.pdf – KTK-GTI

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.