Mag

A mag a legelterjedtebb és legfejlettebb szaporító rendszer a növények világában. De ennél többet jelent, hiszen az atomoknak is van „mag”-ja, sőt, a Föld magjáról is beszélhetünk. Erről film is készült „A mag”(The Core) címmel. MAG ZRT néven Magyar Gazdaságfejlesztő központ működik hazánkban.
Tartalomjegyzék:
Mag a növényvilágban
MAG ZRT
A mag
A mag népe
Az atommag
5 kérdés, 5 válasz

 

Mag a növényvilágban

 

A mag a növények termésében fejlődik ki. Szaporításra, de táplálkozási és takarmányozási céllal is termesztik. Vannak növények, amelyeknél a mag maga a termés. Ilyen pl a napraforgó, a kukorica, a búza,bab, borsó, stb..

766110_52041338

Ebből is kitűnik, hogy magvakat nem csak szaporítási céllal termesztenek, sőt, azt mondhatjuk, hogy elenyésző része a magtermesztésnek az, amelynek célja a növényszaporítás.

Magvakat élelmezési és takarmányozási célra termesztünk.

Mivel a magvakban igen fontos vitaminok és ásványi anyagok vannak, élettani hatásuk jelentős.  Ráadásul a magvaknak legnagyobb része emészthető.(kb.80%)

A magvak összetétele: Kevés rost, keményítő alapú szénhidrát, neutrális zsírt és valódi nyersfehérjét tartalmaznak, emellett foszfort, magnéziumot, káliumot és kalciumot, valamint nátriumot találhatunk benne. A magok héja szinte az összes B vitamint tartalmazza ( kivétel a B12). Ha a magokat csíráztatjuk, jelentős E-vitaminhoz is juthatunk.

Élelmezési céllal termesztett magvak:

– Gabonamagvak: búza, rozs, árpa, kukorica, rizs,stb…

búza

– Hüvelyesek: Bab, borsó, lencse

untitled borsó

– Olajos magvak: napraforgó, repce, tökmag, stb..

imagesCA5OI51L tökmag

Természetesen ezek legtöbbjét takarmányozási céllal is termesztjük, de a gabona magvak termesztése sokkal költségesebb, mivel igen szigorú szabályokat kell betartani, amely szabályok az állati takarmányozásra termesztett magvak esetében lényegesen lazábbak.

Persze, nemcsak a gabona magvak, de legtöbb konyhakerti növény szaporításához is vetőmagot használunk. Ilyen pl a sárgarépa, petrezselyem, paprika, paradicsom, stb…

A nagyüzemi termesztés mellett saját konyhakertünkbe is vethetünk zöldségmagvakat. Kora tavasszal megjelennek a boltok polcain az apró tasakos konyhakerti vetőmagok, amelyek kis kiszerelésük miatt bárki számára elérhetők.

S

Magvas növények az őstörténeti devon korszakban jelentek meg a Földön.(magvaspáfrányok, latinul pteridospermatophyta). Azóta természetesen számtalan fejlődési szakaszon jutottak túl növényeink, de minden magvas szaporodás eredője ide vezethető vissza.

eusphenopteris_sauveuriimagesCAUUXQB9 magvas szaporodás

A magról szaporodás a virágos növények esetében igen gyakori. A szaporodás, fajfenntartás szerve a virág, a mag és a termés. A mag termékenységét a virág beporzása teszi lehetővé, melyet általában rovarok (pl. méhek, lepkék) végeznek.

 

imagesCA0OBTDN magfejlődés

Linkek:

www.weborvos.hu

www.mozaweb.hu

www.tankonyvtar.hu

www.vetomag.lap.hu

www.nlcafe.hu

 

 

MAG ZRT

 

untitled

A MAG Zrt. jelenleg az ország legnagyobb közreműködő szervezete. Az Új Széchenyi Terv keretében támogatott pályázatok közreműködői feladatait látja el a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP), a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) pályázati program esetében, valamint 2012. július 29-től a Kormány 176/2012-es rendelete alapján a VÁTI Nonprofit Kft. jogutóda az Új Széchenyi Terv keretébe tartozó pályázatok esetében. A rendelettel a MAG Zrt. kezelésébe kerültek az Új Széchenyi Terv Államreform Operatív Program (ÁROP), az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP), valamint a Regionális Operatív Programok (ROP) eddig a VÁTI által kezelt pályázatai.A MAG-ot a Magyar Fejlesztési Bank alapította 2006 októberében, azzal a céllal, hogy a GVOP korábbi közreműködő szervezeteinek integrálása után egy hatékony, átlátható és ügyfélbarát szervezet lássa el a vállalkozók felé a támogatásközvetítés feladatát.

A MAG a Magyar Fejlesztési Bank Támogatásközvetítési Igazgatósága, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az IT Információs Társadalom Kht. és részben a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda (KPI) integrálásával jött létre.

Az összeolvadás eredményeképpen a 2007-2013-as EU-s költségvetési időszakban egyszerűbben áttekinthető intézményrendszer szolgálja a támogatásra pályázó mikro-, kis- és középvállalatokat. A MAG az elődszervezetek összevonásával számos párhuzamosságot szűntetett meg, így csökkentette a költségeket. A korábban alkalmazott különböző működési eljárások alapján kialakította, és az egész pályázatkezelési rendszer követendő standardjává emelte a legjobb gyakorlatokat (best practice), ami növelte a pályázatkezelés hatékonyságát és eredményességét.

A MAG ZRT elérhetőségei:

Telefonszám: +36 40 200 617 ; +36 1 465 8503

Külföldről: +36 1 461 3900

Cím: 1139 Budapest Váci út 83. CenterPoint2 irodaház, fsz.

Postacím: 1539 Budapest PF 684

Email: infomagzrt.hu

Forrás: MAG ZRT honlapja

http://www.magzrt.hu/cegbemutato

Linkek:

www.hvg.hu

www.magzrt.hu

www.papirkapitalizmus.wordpress.com

www.linkedin.com

www.vati.hu

 

A mag

untitled A mag

A 2002-ben készült amerikai sci-fi rendezője Jon Amiel.A forgatókönyvét John Rogers és Cooper Layne írta, operatőre John Lindley volt. Zenéjét szerezte Christopher Young.

A film producere David Foster.

A filmet 2003. április 9-én mutatták be.

A film rövid tartalma:

2002/ Dr. Josh Keyes (Aaron Eckhart) megbízást kap Purcell tábornoktól, hogy nyomozzon egy rejtélyes haláleset-sorozat fizikai magyarázata érdekében. A geofizikus és kollégája Dr. Leveque (Tchéky Karyo) rájönnek, hogy egy ismeretlen erő megállította a Föld magjának forgását. A bolygó mágneses mezeje rohamosan csökken, a légkör szó szerint szétesik a rétegek mentén, és ez katasztrofális következményekkel jár. San Francisco jelképe, a Golden Gate leszakad, ahogy Rómában összedől a turistákkal zsúfolt Colosseum is. Dr. Keyes három hónapra jósolja a földi élet visszavonhatatlan pusztulását. A válság megoldásához össze kell fognia szakmai ellenségével, az önző Zimsky professzorral is (Stanley Tucci), aki váratlanul felajánlja segítségét és egy jó tippet is ad. A Utah-állambéli sóstavak környékén visszavontultan élő Dr. Ed “Braz” Brazzleton (Delroy Lindo) szállítja a hihetetlen megoldást. A rohamszerű előkészületek után Dr. Keyes a világ legtehetségesebb tudósainak csapatával egy szupertitkos földalatti, ultraszonikus kőzettörő jármű segítségével alászáll a Föld magjába. A “terranauták”-hoz csatlakozik két NASA űrhajós is: Rebecca “Beck” Childs hadnagy (Hilary Swank) és Iverson főhadnagy (Bruce Greenwood) Az utóbbi vezetésével vág neki a hat fős csapat a nagy kalandnak. Feladatuk: felrobbantani egy szerkezetet, amely újra beindítja a magot, és így megmentheti a Földet a végső pusztulástól.

Forrás:

www.onlinefilmnezes.uw.hu

Egy kis előzetes angol nyelven:

A film itt megnézhető, letölthető:

http://www.online-filmek.org/a-mag-the-core-online/

további linkek:

www.filmtett.ro

www.port.hu

www.filmkatalogus.hu

A mag népe

 

Érdekes videó, beszélgetés arról, hogy a mag népe a magyar nép, a magyarság.

Linkek:

www.szie.hu

www.kincseslada.hu

www.tegyukszeppeavilagot.hupont.hu

 

Az atommag

atommag

A világon minden atomokból épül fel.

Az atomok atommagból és az azt körülvevő elektronokból állnak.

Az atommag részei a proton és a neutron, amelyek közös neve a nukleon. Az atommagban található protonok száma azonos az atommagot körülvevő elektronok számával. A protonok és neutronok azonos mennyiségűek, de ellentétes töltésűek, ezt nevezik elemi töltésnek(jele: e) .

Linkek:

www.sasovits.hu

www.mozaweb.hu

www.uni-miskolc.hu

www.users.itk.ppke.hu

www.biofizika.aok.pte.hu

 

5 kérdés, 5 válasz

Mire használjuk a magot?

A magot növények szaporítására, valamint emberek táplálkozására és állatok takarmányozására használjuk.

Mit felügyel a MAG ZRT?

A pályázatok útját követi, igazgatja.( mint pl a Széchenyi terv)

Miről szól “A mag” című film?

A Föld magját irányító ismeretlen erőről, amely megállította annak mozgását. Geofizikusok próbálják megmenteni a Földet aképpen, hogy a magban egy robbantást hajtanak végre, amely újra mozgásba hozza a magot.

Mit gondolnak a “Mag népe” kutatói, hívei?

Azt gondolják, hogy a MAG népe a magyar nép. Ezt vizsgálják és próbálják bizonyítani.

Mi az atommag?

Az atommag a legkisebb elemi részecske, az atom közepe, magja.

 

A szerkesztő ajánlata: Olvasd el az alábbi cikkeket is!

Gerinc

Friss

Csirkemell

Tánc

Ajtó

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.