Köröm

A köröm az ujjak végén lévő rugalmas szarulemez, mely a körömágyhoz rögzül.

Tartalomjegyzék:

Szerkezete
Elváltozásai, betegségei
Ápolása
Körömdíszítés
Műköröm
Játékok

 

A köröm szerkezete

 

A köröm elhalt szarulemez, elhalt hámsejtek tömegéből áll, melyek egymáshoz hosszanti irányban, párhuzamosan tapadnak és lapszerűen nőnek előre.

Fő alkotóeleme a keratin, de víz, zsír, kalcium és vas is található benne.

Elsődleges funkciója az ujjbegy védelme, valamint az, hogy segítségével egészen apró tárgyakat is meg tudjunk fogni.

 

Szerkezete

Szerkezete

1. Kutikula – a körömlemezre szorosan tapadó vékony bőrredő

2. Szabad körömszél

3. Körömlemez – a köröm legvastagabb része, közepén kissé domború

4. Holdacska – azért fehér, mert a vastagabb hámköteg miatt az apró vérerecskék nem látszanak át ezen a félhold alakú területen

5. Oldalsó körömsánc –U alakban veszi körül a körmöt (két oldalról, valamint hátulról)

6. Körömlemez

7. Hyponichium – a körömszél alatti vékony bőr

8. Körömágy – a körömlemez alatti vékony hámréteg

9. Körömgyökér

10. Kutikula

11. Hátulsó körömsánc

12. Mátrix (csírahám) – a hátulsó körömsánc és a körömágy közötti érzékeny bőrrész, innen nő ki a körömlemez.

Amennyiben a mátrix megsérül, a körömlemez barázdálttá válhat, megvastagodhat, megállhat a növekedésben, de akár le is eshet.

A mátrix működését megzavarhatják a fizikai-, vegyi- és hőhatások, bőrbetegségek, illetve kóros folyamatok a szervezetben.

 

Az egészséges köröm kemény, sima, fényes, enyhén rózsaszín árnyalatú.

 

A köröm elváltozásai, betegségei

 

A megváltozott körmök hátterében legtöbbször vitaminhiány áll, de már a testi tünetek megjelenése előtt is jelezhetnek bizonyos betegségeket.

 

Színelváltozások

Sárgás árnyalat: a sárgás szín kezdődő körömgomba lehet, de utalhat pajzsmirigy-problémákra, a tüdő, illetve a máj megbetegedéseire is. Az idős korban megjelenő enyhe sárgás elszíneződéstől nem kell megijedni, természetes folyamat. A nikotin, a sötétebb körömlakkok is sárgás színt okozhatnak.

Zöldes árnyalat: valamilyen mérgezést jelezhet, de a köröm alatt bizonyos pigmenteket termelő baktériumok elszaporodása miatt is jelentkezhet a zöld szín.

Barnás árnyalat: melanómára utalhat, de bizonyos gyógyszerek is okozhatják.

Feketés árnyalat: emésztési zavar jele lehet.

Lilás árnyalat: rossz vérkeringés okozhatja.

Kékes árnyalat: a vér oxigénhiánya miatt alakulhat ki, ami tüdőbetegségre utal, de keringési zavar, idegkimerültség esetén is kékes színt vehet fel a köröm, illetve ezüstöt tartalmazó gyógyszerek szedésekor is kékes árnyalatúra változhat.

Fehér köröm: májbetegséget jelezhet, de vérszegénység, vas- illetve kalciumhiány jele is lehet.

 

A köröm felszínén található elváltozások

A körömlemez elvékonyodása, töredezése: legtöbbször vérszegénység, vitaminhiány (elsősorban A-vitamin), vashiány, pajzsmirigy-megbetegedés következtében alakul ki, de külső hatások (tisztítószerek, műköröm viselése, körömlakkok) is elvékonyodást okoznak.

Harántbarázdák: idegrendszeri problémákra, a szívizom elhalására, alultápláltságra, terhességre is utalhatnak, de okozhatja körömágygyulladás, ekcéma is, valamint a kutikula túlzott kivágása.

Hosszanti barázdák: általában ártalmatlanok, idősebb korra egyre több van belőlük. Azonban okozhatják vegyi anyagok, vashiány, keringési zavar és bőrszárazság is.

Felrostozódás: vegyi anyagok, lakkok használata és vashiány következtében alakulhat ki.

Apró fehér foltok: kimerültség esetén jelentkezhetnek, de legtöbbször vitamin- vagy ásványianyag-hiány okozza őket.

Nagyméretű holdacska: a szapora szívverés jelzője.

Nincs holdacska: szívideggel kapcsolatos problémát jelezhet.

Töredezett csatornák: mészlerakódás következtében alakulhat ki.

Hullámok: reuma és tífusz jelei lehetnek.

Lyukacsok: A lép káros megbetegedései esetén jelenhetnek meg, de pikkelysömör, ekcéma, körkörös hajhullás kísérőtünete is lehet.

 

Alaki elváltozások

Deformálódott körmök

Deformálódott körmök

Kanál alak (a köröm vége felfelé hajlik, közepén benyomódott): vérszegénység, vashiány, ekcéma esetén alakulhat ki, de jelezhet alkoholproblémát, gyógyszerérzékenységet, szívkoszorúér-betegséget, de daganatot is.

Karom alak: általában örökletes forma, de okozhatja rossz cipő viselése, sérülés vagy keringési zavar is.

Óraüveg: a megnagyobbodott, vastag, kupola alakú köröm ún. dobverőujjal (az utolsó ujjperc bunkószerű kiszélesedése) lehet örökletes, de tüdőrák, májzsugor, szív- bél-, májbetegség és neurológiai zavar következtében is kialakulhat. Amennyiben az elváltozás csak egy körmöt érint, úgy lokális keringési zavarra gyanakodhatunk.

Rövid, lapos: a szív megbetegedésére utalhat.

Lapos, meghajlott: asztma, hörghurut kísérő tünete lehet.

Behorpadt: az alkoholizmus okozhatja.

Kidudorodás a hüvelykujjon: tuberkulózis esetén történhet ez az elváltozás.

Dudor a mutatóujjon: a lép megbetegedésére utalhat.

Félkör alakú a gyűrűsujjon: a vesék betegsége következtében alakulhat ki.

Cső formájú, magas: rákos megbetegedésre figyelmeztethet.

Buzogány formájú: pszichikai hiányosságok esetén.

Háromszög alakú: a gerinc és a gerincvelő megbetegedéseire utalhat.

 

Benőtt köröm

Benőtt köröm

Benőtt köröm

Benőtt körömnek nevezzük azt a kellemetlen betegséget, amikor a körömlemez széle a sánc alá hatol, felgyűrve azt. A bőr gyorsabban növekszik, beborítja a köröm felületét. Fájdalmas gyulladás alakul ki, a köröm környéke megduzzad, kipirosodik, gennyes váladékozás is előfordulhat. Leginkább a lábon alakulhat ki.

Örökletes is lehet, de legtöbbször szűk, hegyes orrú cipő viselése, illetve a helytelen vágás okozza (a láb körmeit nem szabad a kézhez hasonlóan ívesre vágni!), de a higiénia hiánya is elősegítheti kialakulását.

 

A betegségre több kezelés is létezik, például a köröm-előemelése, különböző kenőcsök használata, azonban a benövésre a sebészeti beavatkozás hozhat végleges megoldást, mely során a lábujjat érzéstelenítik, majd eltávolítják a benőtt szakaszt, a gyulladt körömsáncot és a mátrix egy részét.

A benőtt köröm otthoni kezelése és megelőzés

 

AnteMed Poliklinika

Bioptron Gyógycentrum

Euritmia Medic

Praxis

 

Körömgomba

Gombás fertőzés

Gombás fertőzés

A körömgombát leginkább élesztőgombák és penészgombák okozzák, egy nagyon gyakori fertőző betegség.

A gomba megtámadhatja a körmöt, a körömágyat, illetve a köröm alatti bőrfelületet. Behatolhatnak a köröm körüli bőr sérülésein, a köröm és a körömágy közötti nyíláson keresztül.

Emberről-emberre, egyik körömről a másikra, de a bőrre is átterjedhetnek, a meleg, nedves helyek különösen kedveznek nekik.

Leginkább uszodákban, strandokon kell különösen figyelni megelőzésükre (ne sétáljunk mezítláb), de soha ne használjunk közös törölközőt, manikűrkészletet, zoknit, cipőt, papucsot se másokkal. Figyeljünk a higiéniára, mindig alaposan töröljük meg a köröm körüli területeket is, hordjunk pamutból készült zoknit, harisnyát, rendszeresen cseréljük és fertőtlenítsük lábbelijeinket. A gombásodás nagyobb eséllyel alakul ki idősebbeknél, cukorbetegeknél, legyengült immunrendszer, erős lábizzadás, benőtt köröm, illetve egyéb körömsérülés esetén.

A gombás köröm megvastagszik, sárgás vagy fehér árnyalatúvá, barázdálttá válik, és alatta fehér, morzsaszerű anyag gyűlik össze, de gyakori a körömágy gyulladása is. Súlyosabb esetben leválás is bekövetkezhet.

A gombát mindenképp kezelni kell, de arra érdemes felkészülni, hogy a tőle való megszabadulás bizony hosszadalmas folyamat, minimum néhány hét, de akár egy év is lehet, sőt az is előfordulhat, hogy véglegesen sosem sikerül megszabadulnunk ettől a kellemetlen fertőzéstől, gyakran visszatérhet.

A gombára rengeteg krém, ecsetelő, lakk áll rendelkezésre, de súlyosabb esetben gyógyszeres kezelés is alkalmazható, természetesen orvosi felügyelet mellett.

 

Körömgomba elleni szerek

Házi gyógymódok a körömgomba kezelésére

 

Körömágygyulladás

A körömágygyulladás a köröm körüli bőrt és a körömágyat érinti.

Általában hirtelen alakul ki, lüktetéssel, fájdalommal kezdődik, a terület megduzzad, kivörösödik, nyomásra érzékeny. Súlyosabb fertőzés esetén váladékozás is előfordul.

Legtöbbször a manikűrözés során fellépő sérülések (például a körömágy felsértése), benövés, tartós irritáció adják a gyulladás melegágyát. A baktériumok vagy gombák behatolnak az apró nyílásokon, és már készen is van a fertőzés.

A fájdalmat enyhíti a meleg borogatás, ami ugyanakkor a vérkeringést is serkenti, ez pedig elősegíti a fertőzés legyőzését.

Súlyosabb esetben forduljunk orvoshoz, aki megnyithatja a területet és bemetszést ejthet a tályogon, melyet aztán krémmel, borogatással kell kezelni. Ha a fertőzés terjedni látszik, antibiotikumos kezelést vagy gombaellenes szer szedését írja elő az orvos.

 

A köröm ápolása

 

Sokan küzdenek gyenge, töredezett, letörő, ezáltal megnőni képtelen körmökkel.

A köröm naponta körülbelül 0,1 mm-t nő. A növekedést befolyásolják többek között

–  külső hatások (tisztítószerek,lakkok)

– a hőmérséklet (melegben gyorsabban nő)

– az erek állapota

– az életkor (idősebb korban már lassabban nő)

– a köröm vastagsága (minél vastagabb, annál lassabban nő)

– vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék

 

Az ápolásra külsőleg és belsőleg egyaránt érdemes nagy figyelmet fordítani, hiszen hiába alkalmazzuk az egyiket a másik nélkül, tökéletes eredményt sosem fogunk elérni.

 

Amennyiben a szervezet nem kap elegendő vitamint és ásványi anyagot, akkor a kevésbé fontos részektől fog tápanyagot elvonni – ennek eredménye a töredezett, sérült köröm és haj, a fakó, rugalmatlan bőr. Ha ügyelünk a testünk számára fontos anyagok megfelelő bevitelére, nem csak külsőnk lehet szebb, de szervezetünk is sokkal ellenállóbb és terhelhetőbb lesz.

A körmöknek leginkább A-, B-, E-vitaminra, vasra, szelénre, szilíciumra és fehérjére van szükségük. Ezek legnagyobb mennyiségben a répában, brokkoliban, kelkáposztában, kukoricában, narancsban, tojásban, tejtermékekben, olajos magvakban és a májban találhatók. Sütéshez és főzéshez érdemes áttérni az olívaolajra.

Különböző készítményeket is kaphatunk, melyek speciálisan ezeket a vitaminokat tartalmazzák.

 

beauties 36 kapszula

Béres Szépségvitamin kapszula

Dr. Böhm Bőr Haj Köröm tabletta

Highland PR1174 NutriSilk

 

A körömápoláshoz szükséges legfontosabb eszközök

A körömápoláshoz szükséges legfontosabb eszközök

A külsőleg való ápolás különösebb szaktudást nem igényel, azonban érdemes néhány alapvető ismeretet elsajátítanunk, ugyanis a nem megfelelő kezeléssel többet árthatunk magunknak, mintha nem csináltunk volna semmit.

A manikűrözéshez használt eszközök mindig legyenek tiszták, nem árt időnként fertőtleníteni azokat, még akkor is, ha csak magunk használjuk.

A manikűrt hetente érdemes megejteni, amikor egy meleg kézfürdővel kezdünk, ami felpuhítja a bőrt. Ezáltal a körömágyat könnyedén visszatolhatjuk például narancsfa pálcával, de ha nagyon makacsul ragaszkodik eredeti helyéhez, speciális olajokkal is kísérletezhetünk.

Ha valamilyen külső hatás miatt elszíneződést tapasztalunk, egy fél citrom csodákra képes, de több természetes praktika is segíthet eltüntetni azt.

Olló helyett inkább reszelőt használjunk a forma kialakítására, azt is lehetőleg csak egy irányba mozgassuk.

 

Lila lakkozás

Lila lakkozás

Lakkozni csak az egészséges körmöket javasolt. A lakk és a lemosó (főként az acetonos) is szárítja, károsítja azokat, így rendszeres használatuk nem ajánlott, időközönként érdemes pár napig, de legalább egy éjszakán át pihentetni, festetlenül hagyni körmeinket. Ez idő alatt kényeztethetjük őket különböző olajokkal, melyektől új erőre kapnak.

A lakk első rétege alaplakk legyen, melyből különféle változatok léteznek, például erősítő, fehérítő, kiegyenlítő, stb.

A szín két rétegben kerüljön fel, amire végül fedőlakkot kenünk.

Mindig várjuk meg, amíg az egyes rétegek teljesen megszáradnak! Tartósabb lehet a festés, ha a frissen lakkozott kezeinket egy kis ideig hideg vízben áztatjuk.

 

Körömdíszítés

 

Egy egyszerű szín nagyon sokat dob a körmökön, de aki különlegesebb hatásra vágyik és még kézügyessége is van, annak otthon is rengeteg mód áll rendelkezésre, hogy igazi műalkotásokat pingáljon rájuk.

 

Csillámokkal való díszítés

Csillámokkal való díszítés

Amennyiben több színt szeretnénk alkalmazni, érdemes dekorlakkokra beruházni, hiszen a vékony ecsetnek köszönhetően sokkal könnyebben és precízebben dolgozhatunk.

Nem kell manikűröshöz mennünk, hogy csillámokkal, strasszokkal, matricákkal díszítsünk, ezek a sima lakkokban is viszonylag tartósan megmaradhatnak.

Lehet próbálkozni egyéb díszítőelemekkel is, de azokat már könnyebben elengedi a lakk.

 

Egyszerű minták videókkal

Díszítési technikák a spájzból

 

Karácsonyi körmök

Szilveszteri körmök

Húsvéti körmök

Valentin napi körmök

 

Francia manikűr

Fekete-fehér körmök

Virágos körmök

 

Körmös webshopok:

BrillBird

Crystal Nails

Diamond Nails

Moonbasa nails

Moyra

Szépségdepó

 

Műköröm

 

Műköröm

Műköröm

A műkörmök tartósan ápolt hatást eredményeznek.

A műköröm segítség lehet a körömrágásról való leszokásban, saját körmünk megerősítésében, illetve meghosszabbításában.

A műköröm alapanyaga lehet zselé és porcelán, technikája pedig tipes és épített. Ez alapján négyfélét különböztetünk meg: tip zselé, épített zselé, tip porcelán és épített porcelán.

Skálája a teljesen természetes hatásútól a hatalmas, csicsás művekig terjed.

 

A műkörömről részletes leírás ITT olvasható.

 

Körmös játékok

 

Műkörmös játékok

Manikűrös játékok

Köröm Stúdió

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi a köröm?

V: Az ujjak végén lévő rugalmas szarulemez, mely a körömágyhoz rögzül.

 

K: Mik a fő alkotóelemei?

V: Fő alkotóeleme a keratin, de víz, zsír, kalcium és vas is található benne.

 

K: Melyek fő funkciói?

V: Elsődleges funkciója az ujjbegy védelme, valamint az, hogy segítségével egészen apró tárgyakat is meg tudjunk fogni.

 

K: Milyen az egészséges köröm?

V: Kemény, sima, fényes, enyhén rózsaszín árnyalatú.

 

K: Mennyit nő naponta?

V: Átlagosan 0,1 mm-t.

 

Forrás:

kezeslabapolas.lapunk.hu

femina.gportal.hu

kez-labapolas.abbcenter.com

femcafe.hu

webbeteg.hu

informed.hu

vital.hu

 

Kép forrás:

becomegorgeous.com

handresearch.com

bulgariamed.narod.hu

manchesterpodiatry.co.uk

bewellbuzz.com

notonthehighstreet.com

sghealthyliving.wordpress.com

fashionandhappify.info

fanpop.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Gyógyszertár

Franciaország

Deviza

ATI

Angyal

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.