Gyógyszertár

A gyógyszertárakról leggyakrabban a gyógyszerek jutnak az ember eszébe, holott mára már igen kiterjedt a kínálatuk. Általánosan olyan egészségügyi intézmény, mely egészségvédő termékeket árusít.

 
Tartalomjegyzék:

Fajtái
Kritériumai
Forgalmazott termékek
Online patikák
Gyógyszertárak

 

 

Gyógyszertár fajtái

 

gyógyszertár kívülről

gyógyszertár kívülről

A közforgalmú gyógyszertár a rendszer alappillére, egy adott terület lakosságának teljes körű és közvetlen ellátásáért felelős.

A fiókgyógyszertár mindig egy közforgalmúhoz kapcsolódik, egy kisebb települést vagy városrészt lát el. Szolgáltatásainak köre szűkebb, mint az anyagyógyszertáré, és azzal nem azonos településen működik, hanem annak környékén. Amennyiben egy városban működik közforgalmú gyógyszertár, ott fiókgyógyszertárat nem lehet létesíteni.

A közforgalmú gyógyszertárhoz kapcsolódik a kézi gyógyszertár is. A fontosabb gyógyszerek az orvosoknál is vannak, így a betegeket elláthatják azokkal. Kisebb településeken működik.

A kórházi gyógyszertár az adott intézmény szükségleteit elégíti ki.

A vényforgalmú gyógyszertár a kórházi része, a járóbetegeket és a dolgozókat szolgálja ki gyógyszerekkel.

Az állatgyógyszertár pedig állatgyógyászati termékeket nyújt. Egy gyógyszertárnak külön engedély szükséges ezek forgalmazásához.

 

2010-ben 2520 közforgalmú, 650 fiókgyógyszertár, 250 kézi, 120 kórházi és 74 vényforgalmú gyógyszertár volt Magyarországon.

 

Gyógyszertár kritériumai

 

Ahhoz, hogy egy gyógyszertár megkaphassa az engedélyt a működésre, több kritériumnak is meg kell felelnie.

 

Két bejáratot kell létesíteni, egy gazdaságit és egy betegforgalmit, kiadóablakkal. A gyógyszertár feliratot jól látható helyre kell elhelyezni.

officina

officina

Egy közforgalmú gyógyszertár igen sok helyiségből áll, ezért alapterülete minimum 80 m2 kell, hogy legyen. Ebből az officina, a betegforgalom lebonyolítására szolgáló helyiség minimum 20 m2. Amennyiben itt gyógyszerészi gondozás is zajlik, 25 m2.

A gyógyszerek, magisztrális gyógyszerek, galenikumok készítése a vényezőben történik, ami legalább 8 m2. Ezek nagyobb mennyisségben történő előállítása, a gyógyszerek bevizsgálása és ellenőrzése a laboratóriumban folyik, melynek mérete el kell, hogy érje a 12 m2-t. Magisztrális gyógyszerek előállítására alkalmas csíraszegény rész az aszeptikus helyiség, amely minimum 6 m2, de nem kötelezően része a gyógyszertárnak. Ehhez előkészítő, bemosakodó létesítése is szükséges.

A raktár legalább 10 m2 nagyságú, itt el kell különíteni a gyári készítmények raktárát, az anyagraktárt, a hűvös raktárt (esetleg hűtőkamra), és az állatgyógyszerek raktárát is.

Továbbá szükséges egy átvevő helyiség, amely a belső közlekedőhöz kapcsolódik, egy mosogató helyiség, egy irodai-ügyeletes szoba, valamint a szociális helyiségek, úgymint a mosdó, zuhanyzók, öltöző, stb.

 

gyógyszertári mérlegek

gyógyszertári mérlegek

Berendezései és eszközei között kell, hogy legyen például a bevizsgáláshoz büretta, lupe, szeszfokoló, méréshez hitelesített mérlegek, a laboratóriumban exikkátor, kanalak, üveggyöngy, az aszeptikus gyógyszerkészítéshez aszeptikus fülke-manipulátor, lamináris boksz, hőlégsterilizátor, oldatok, folyékony gyógyszerek, emulziók, szuszpenziók, porok, kenőcsök. Szükség van olyan gyógyszertári kisgépekre, mint például a kézi tablettázógép, a kenőcshomogenizáló vagy háztartási robotgép, buzsi gép, kúpkiöntő, gyógyszertár- és annuláló bélyegző, különböző csomagolóanyagok.

 

A gyógyszertár tulajdonosa ma már csak gyógyszerész lehet. Az utolsó láncszem, aki a beteget képes befolyásolni, tanácsokkal ellátni, így ez a munka nagy felelősséggel jár, és fontos szerepe van az egészségnevelésben.

Amennyiben a gyógyszerész egy ideig nem tudja ellátni a vezetői feladatokat, felelős vezetőt kell kijelölnie, amit be kell jelenteni a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervnek. Amennyiben nem jelöl ki felelős vezetőt, vagy az nem felel meg a kritériumoknak, a szakigazgatási szerv hatósági gyógyszertár-vezetőt rendel ki.

A gyógyszertári asszisztensek a gyógyszerész munkáját segítik, egyes gyógyszereket készítenek el és adnak ki ellenőrzése mellett.

 

A működési engedélyben a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerv tisztifőgyógyszerésze több szempontot figyelembe véve meghatározza a szolgálati időt: a nyitvatartási időt és a készenléti szolgálatot (ügyeleti idő, készenléti idő).

 

Gyógyszertárban forgalmazott termékek

 

A gyógyszertárakban rengeteg terméket megtalálhatunk, mint például:

 

Babaápolási cikkek, mint babaolajak, fürdetők, védőkrémek, törlőkendők.

 

cumisüveg

cumisüveg

Csecsemőtápláláshoz szükséges eszközök, mint például teás, főzelékes etető cumik, cumisüvegek, tápszerek.

 

Étrend kiegészítők, például vitamin- ásványi anyag- gyógynövény tartalmú készítmények tabletta, kapszula, por, szirup, ital formájában, melyeket alkalmazhatunk egészségvédő szerként, betegségek megelőzésére és kiegészítő kezelésére, egészségügyi panaszok enyhítésére, esetleg megszüntetésére.

 

Fertőtlenítőszerek, például fertőtlenítő oldatok, szájfertőtlenítők, krémszappanok, kézfertőtlenítők, légfertőtlenítők.

 

Gyógyászati segédeszközök, mint hideg-meleg borogatás, sóinhalátor, légtisztító, ágytál, egészségügyi betétek, bokaszorítók, frissítő kendő

 

gyógyszerek

gyógyszerek

Gyógyszerek: humán gyógyszerek, egyedi igénylésű gyógyszerek és magisztrális gyógyszerkészítmények, melyeket a patikák a Magyar, illetve Európai Gyógyszerkönyv előírásait követve készítenek el. Olcsók, a TB is támogatja őket. Például mosakodókrémeket, hidratáló krémeket, kézkrémet, kúpokat, köptetőket, köhögéscsillapító szereket is készítenek így.

 

Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények, általában gyógynövényes kapszulák, cseppek, gyógyteák, gyógyvizek.

 

Homeopátiás gyógyszerek, melyek öngyógyító folyamatokat indítanak be a szervezetben, nem csak a betegséget, magát az embert is gyógyítják. Kevesebb mellékhatást válthatnak ki, mint a hagyományos gyógyszerek.

 

Kozmetikai készítmények, mint arckrémek, szérumok, napozótermékek, samponok, balzsamok, hajpakolások, testápolók, kézkrémek.

 

ragtapaszok

ragtapaszok

Kötszerek, például sebtapaszok, ragtapaszok, vízhólyagtapasz, kötöző anyagok.

 

Orvostechnikai eszközök, mint terhességi tesztek, ovulációs tesztek, kábítószer tesztek, irrigátorok, vérnyomásmérők, vércukormérők, lázmérők.

 

Online patikák

 

Arcanum Webpatika

Írisz Pláza

Gyöngyszem Patika

PirulaPatika

Smaragd Gyógyszertár

Statim Online Patika

 

Gyógyszertárak

 

Budapest

Bács-Kiskun megye

Baranya megye

Békés megye

Borsod-Abaúj-Zemplén megye

Csongrád megye

Fejér megye

Győr-Moson-Sopron megye

Hajdú-Bihar megye

Heves megye

Jász-Nagykun-Szolnok megye

Komárom-Esztergom megye

Nógrád megye

Pest megye

Somogy megye

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tolna megye

Vas megye

Veszprém megye

Zala megye

 

Alma Patika

BENU Gyógyszertár

Csillag Patikák

Gyöngy patikák

Pingvin Patika

Szimpatika

 

Patikakereső

Ügyeletes gyógyszertárak

Gyógyszerkereső

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Mi a gyógyszertár?

V: Általánosan olyan egészségügyi intézmény, mely egészségvédő termékeket árusít.

 

K: Mi sok gyógyszertár jelképe?

V: Aszklépiosz görög isten orvosi pálcájára tekeredő kígyó.

 

K: Milyen fajtái vannak?

V: Közforgalmú, fiókgyógyszertár, kézi, kórházi, vényforgalmú és állatgyógyszertár.

 

K: Mik a homeopátiás gyógyszerek?

V: Öngyógyító folyamatokat indítanak be a szervezetben, nem csak a betegséget, magát az embert is gyógyítják. Kevesebb mellékhatást válthatnak ki, mint a hagyományos gyógyszerek.

 

K: Mik a magisztrális gyógyszerek?

V: Melyeket a patikák a Magyar, illetve Európai Gyógyszerkönyv előírásait követve készítenek el.

 

Forrás:

Wikipédia

 

Kép forrás:

only-apartments-com

hir.ma

pharmapatika.hu

medisalud.wordpress.com

jaisili.en.alibaba.com

amazingpregnancy.com

godsenpas.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Franciaország

Deviza

ATI

Angyal

Renault

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.