Gerinc

 

 

 

 

A gerinc az ember (és az összes gerinces állat) testének tartóoszlopa. Csigolyákból épül fel, amelyekből egy felnőtt embernek 33 darab van. A gerincre épül az egész test, hiszen a fej és törzs súlyát a gerinc „továbbítja” az alsó végtagokhoz.
Tartalomjegyzék:
A gerinc fő részei
Kialakulása
Gerinctorna
Gerincbetegségek
Hegygerinc
Tetőgerinc
Őzgerinc
Csónakgerinc

 

 

 

88281

 

 

A gerinc fő részei

A gerinc 3 fő részből áll, 7 nyakcsigolyából(latin neve: vertebrae cervicales), 12 hátcsigolyából, (latinul: vertebrae thoracicae) és 5 ágyéki csigolyából (latinul: vertebra sacralis)  és ehhez csatlakozik még a farokcsont, amely összecsontosodott csigolyákból áll.(latin nevén: vertebra coccygea).Az első nyakcsigolya sem különálló, nincs teste, mivel a fejlődés folyamán hozzánőtt a második csigolyához. Neve „atlas”, feladata pedig a fej tartása, hordozása. (Az idők folyamán ennek a funkciójának megfelelően alakult át)

 

A gerinc kialakulása

A Gerinc kialakulása úgy 450 millió éve kezdődött. A földtörténetnek abban az időszakában, amikor még élet szinte csak a tengerekben volt.Elsőként kialakultak a gerinchúrosok, amelyekből aztán továbbfejlődött a gerincesek törzse.Idetartoznak a porcos –a sugarasúszójú-és a bojtosúszós halak, a kétéltűek, a hüllők, az emlősök és a madarak.

8_7_abra

 

A gerincesek vázrendszerét a gerincoszlop (mint tengely), a rugalmas porcok és a kemény csontszövet alkotják.

De térjünk vissza az ember gerincére.

hatfajas

Eleinte az előember gerince hajlott volt, mivel a járáshoz a kezeit is használta. Ahogy fejlődött az ember, úgy lett egyre egyenesebb a gerince, alkalmazkodva a test igényeihez.Nyilván ez a felegyenesedés törvényszerű is volt, hiszen az ember mellső végtagja, a kar nagyon rövid a lábhoz képest, így kényelmetlen lett volna felegyenesedés nélkül járnia.Az sem véletlen, hogy a gerinc enyhén „S” alakban fut végig a testen, hiszen statikailag így tölti be legjobban a funkcióját.

Az evolúció azonban ma már eljutott arra a pontra, amikor a gerinc ismét komoly veszélynek van kitéve, egyre hajlottabbá válik, főleg persze azoknál, akik ülő munkát végeznek, nem sportolnak, nem tornáztatják az izmaikat és a gerincüket. A mozgásszegény életmód nem kedvez a gerincünk rugalmasságának, egészségének.Érdemes tehát odafigyelni rá és rendszeres tornával karbantartani gerincünket.

Linkek:

www.gerincgyógyitás.hu

www.gerincbetegségek anatómiája.hu

www.forum.index.hu

www.hazipatika.com

www.napfenyes.hu

 

Gerinctorna

 

Íme néhány gerinctorna- videó, amelyek segíthetnek ebben:

 Reggeli gerincmozgató torna:

Nyaki gerinctorna, azaz nyak torna:

Hogy mitől lesz az ember gerincbeteg és hogyan tud meggyógyulni, azt az alábbi videókban láthatjuk, hallhatjuk:


Gravitációs állvány ingyen, avagy hogyan kezeljük a gerincünket egy barátunk, vagy családtagunk segítségével, méregdrága eszközök nélkül:

A leggyakoribb gerincbetegségek:

A leggyakoribb gerincbetegségek

 

     – Porckorongsérv. A porckorongsérvet sokan gerincsérvnek nevezik, ami ugyanazt jelenti, de mégis a porckorongsérv (latinul: discus hernia)  a helyes meghatározás. A sérv szó ugyanis az ősi „sérü”, azaz sérülés szavunkból ered, ami ebben az esetben a kitüremkedésre, a látható sérülésre utal. A gerinc esetében a kitüremkedő rész a porckorong, tehát a két csigolya között elhelyezkedő korong alakú porcos rész. Kezdeti szakaszában többnyire gyógyítható, kezelhető műtét nélkül is, de erősebb kitüremkedés esetén a műtét lehet a megfelelő megoldás a gyógyulásra.

csigolyak_es_gerinccsatorna

–          Gerinc daganatok. A gerinc daganatos megbetegedései igen ritkák, de a más szervről áttétet képező daganatok sokkal gyakoribbak. Leggyakoribb tünete az adott gerincszakaszon jelentkező fájdalom, amely mozgás, vagy terhelés nélkül is jelen van. De végtaggyengeség, vagy valamely testrész zsibbadása esetén is érdemes felkeresni az orvost, mert bár egyáltalán nem biztos, hogy a tünetek oka a gerinc daganatos megbetegedése, de ha mégis így van, ezt is, mint az összes többi daganatos megbetegedést a korai szakaszban nagyon jó eséllyel kezelik, gyógyítják.

Egészséges gerinc görbületei:

gerinc_szines 2copy

–          Gerincferdülés  (szkoliózis) Ez a betegség, ahogy a nevéből is kitűnik, a gerinc különböző deformitását, ferdülését jelenti. Több fajtája létezik, de leggyakoribb (az esetek 80%-a) az úgynevezett idiopátiás szkoliózis, amelynek nem ismerjük a kiváltó okát. Általában a gyermekkornak azokban a szakaszaiban jelentkezik, amelyeknél jellemző a gyors növekedés, tehát 7-9 éves kor, vagy 12-15 éves kor táján. Jellemzője a betegségnek, hogy a gerinc csigolyái tengelyük körül elfordulva a gerinc oldalirányú elgörbülését eredményezik, a háti szakaszon a bordapúp, ágyéki szakaszon pedig kóros gerinc melletti kidomborodás formájában.

scoliosis

A gerincferdülés másik formája, a kongenitális szkoliózis sokkal ritkábban fordul elő és kialakulásának oka a csigolyatest, csigolyaívek hibás fejlődése.

–          Említést érdemel még a csigolyatest szilárdságának változása (csökkenése)miatt kialakuló görbületek, a neurofibromatózis, vagy a Scheuemann megbetegedés, valamint az izom gyengülése, bénulása  miatt kialakuló deformitások, amelyek a gerincet tartó izomzat elgyengülése miatt alakulnak ki, mivel a gerinc önmagában , izomerő nélkül, nem lenne képes egyenes maradni.

A gerincferdülés gyógytornával, vagy fűző használatával többnyire jól kezelhető, de vannak esetek, amikor már olyan előrehaladott a deformitás, hogy ez nem segít. Ekkor szokták a szakemberek a műtétet javasolni.

Gerinccsatorna szűkület:

02gerinccsatorna_szukulet_02

    . A gerinccsatorna szűkület , különösen napjaink mozgásszegény életmódjának köszönhetően, igen gyakori betegség. A civilizált világ felnőtt lakóinak 70-80 % találkozik vele kisebb vagy épp súlyosabb formában élete során. Eleinte csak legyintünk rá, amikor fájni kezd a derekunk, de idővel egyre komolyabb fájdalmat okoz a lumbagos panasz, vagy panasz-együttes. A krónikus derék, vagy ischialgiform (vagyis alsó végtagokba sugárzó) fájdalom okozója legtöbb esetben a szegmentális instabilitás, vagy a a gerinccsatorna szűkülete áll. Gyógyítását hagyományos terápiával igyekeznek megoldani, amely gyógytornából, gyógyszeres -, valamint fizioterápiás kezelésből áll. Többnyire ezek a megoldások eredményre vezetnek, de ha mégsem, akkor itt is a műtét a megoldás. Mivel többféle műtéti megoldás létezik, az adott beteg állapota alapján határozzák meg a megfelelő beavatkozást.

Vigyázzunk tehát a gerincünkre, mert ha csak akkor értékeljük csak igazán, amikor már nem működik tökéletesen, sokkal nehezebben hozható rendbe .

Ha fájdalmat érzünk valahol és tudni szeretnénk, az adott fájdalom melyik csigolyánkat érinti, az alábbi linken remekül megláthatjuk. Ahogy az egeret végigvezetjük a gerincen, megtudhatjuk, mely testrészünkre van hatással.

csigolyak-kisugarzasa-mozgasd-az-egeret

 

Gerinc még:

 

Hegygerinc

A szárazföld ( vagy óceánfenék) egyvonalban, sorban  egymás mellett álló hegyei, hegyoldalakkal és hegycsúcsokkal együtt.

imagesCAS4U0HH

Tetőgerinc

  A háztetők egyenes vonalú része a tető csűcsán, két lejtős tető felület találkozásánál.

untitled

 

Őzgerinc

Őzgerinc forma: Egyfajta hosszúkás sütőforma, amelyben különböző sütemények , fasírozott, vagy pl aszpikos hidegtálak készíthetők.

5205133a

 

Sütemény receptek:

www.nosalty.hu

www.sutigyar.hu

www.osszesrecept.hu

www.marcsikahonlapja.blogspot.hu

 

 

 

Csónakgerinc

 A tetőgerinccel épp ellentétesen, a hajónak, csónaknak nem a legmagasabb, legfelső pontja, hanem a legalacsonyabb, a vízben legmélyebbre kerülő egyenes része, ahol a hajó, vagy csónak két oldala összetalálkozik.

180px-Gokstadskipet1

Linkek:

hajógerinc csillagkép

www.gerincklinika.hu

őzgerinc sütemény receptek

www.erdekessegek.info

www.proidea.hu/tetőgerinc

 

A szerkesztő ajánlja, olvassa ez ezeket a témákat is:

http://Chips

Foci-eb

Kerámia
Delphi

Henger

 

 

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.