Henger

A henger egyfajta térbeli test, amelynek alapja egy kör, vagy ellipszis,(ez a vezérgörbe), valamint egy négyzet-vagy téglalap alakú palást. Hengernek nevezik a benzin, vagy dízelüzemű motorok egyik fő alkatrészét is de használnak „henger” elnevezésű szerszámot a festéshez, az útjavításhoz stb..

A mértani henger

henger

A hengert elfajult másodrendű felületnek nevezik, mivel csak két koordináta szerepel az egyenletében. A harmadik koordinátát a kör, vagy ellipszis kerületéből tudhatjuk meg.

A henger térfogata:

Henger_terfogata

A hengerek térfogatát az „alapterület (t) * magasság (m)”, azaz V = t *m képlettel határozhatjuk meg.

A henger felszínét  úgy számíthatjuk ki, ha az alapkör kerületét kiszámítjuk , így ugyanis megkapjuk a henger palástját képező téglalap egyik oldalát.(mely maga a kör kerülete).

A = 2* az alapkör területe + 1* a palást területe.

A (azaz felszín) = 2 · r2 · π + 2 · r · π · a  (a= henger magassága)

 

A hengernek kerülete és területe nincs, mivel nem síkidomról, hanem testről beszélünk. A henger elemeinek, a körnek és a palástnak van kerülete és területe, (az alap és palást területe összeadódva adja a henger felszínét.)

További információk a hengerrel kapcsolatban:

www.hogyankell.hu

www.matematikasegito.blogspot.hu

www.bethlen.hu

www.mozaweb.hu

 

Henger, mint a külső-és belsőégésű motorok alkatrésze.

 046

A külső-és belsőégésű motorok hengerei az egyik legfontosabb részei a motornak. A hengerben történik a levegő- porlasztott üzemanyag keverék sűrítése a dugattyú segítségével.

Létezik egyhengeres motor és több hengeres motor. A többhengeres motoroknál a hengertömbben helyezkednek el a hengerperselyek.

Hengerfúrás, hónolás:

Linkek :

Gépjárműdiagnosztika jegyzetek

www.geree.hu

www.injektor.hu=

www.omegamotor.hu

 

Festő henger

 sablonfalfesteshenger3

Régebben, úgy a 60-as, 70-es években, de időnként még napjainkban is használnak különböző mintázatú gumihengereket a lakások falainak festésére. A Festéket egy erre a célra kitalált henger-és festéktartó eszköz segítségével viszik fel a falra, melynek eredményeképpen mintás tapétahatás érhető el.

gyap3

Más, műszőrmével bevont festőhengerrel pedig egyszínű falfelületet festhetünk. A henger praktikusan használható, többnyire csöpögés-mentes, ezért igen népszerű. Főleg diszperziós falfestékeknél használják.

Video a Wagner Handi-Roller festéktartályos festőhengerről:

Linkek :

www.festohenger.arukereso.hu

www.bosch-wallpaint.com

www.tvproducts.hu

www.kohazy.hu

 

Henger”-rel a mezőgazdaságban is találkozhatunk. A henger, pontosabban a „gyűrűshenger” egy talajművelésre használt munkagép. Feladata a talaj lezárása szántás, vagy vetés után. Amellett, hogy elegyengeti a talajt, a föld nedvességtartalmának megőrzését is segíti.

A világon mindenhol, így hazánkban is gyakran rendeznek mezőgazdasági kiállításokat és vásárokat, ahol felsorakoztatják az új gépeiket a gyártók.

www.mascus.hu

www.agroinform.com

www.bedenek.hu

 

 

Remélem, tudtunk segíteni.

 

Szép napot kíván:

Az FK-Tudás csapata

 

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.