Kerámia

A kerámia égetett agyagból készült használati, vagy dísztárgy, mázas, vagy máz nélküli változata is ismert és kedvelt napjainkban is. Kerámiából ma már nem csak edényeket készítenek, de padlólapokat, tetőcserepet és ezer más tárgyat is . A fazekasság művészete hazánkban is igen népszerű.

A kerámia szó az athéni fazekasok telepéről, Keramaikosz-ról kapta a nevét.

Mázas változata már i.e. 4000 táján megjelent a világon, főként Egyiptomban és Mezopotámiában.

May27A-A2-sm

A kerámia alapanyaga, az agyag, a földpátok mállásából készül természetes bomlása során. Legértékesebb, legfinomabb agyagféle a kaolin, melyből a porcelán készül.

2540724

A kerámia művészete egy picit szobrászat és egy picit festészet is, hiszen az agyag megformálása a szobrászathoz hasonló, míg a mázazás, a máz festése igen közel áll a festészethez.

A fazekasság hazánkban is igen régóta művelt népi mesterség. I. István korában a veszprémvölgyi görög apácák adományként kapták az uralkodótól Gerencsérpusztát, amelyet „fazekasközség”-ként emlegettek. A régészek ennek a ténynek számos bizonyítékát találták meg ásatásaik során, ilyenek pl. a korabeli sírok, sírkerámiák, fazekak, cserépedények töredékei, vagy a telephelyek tartozékai.

Hogy a magyarság magával hozta a fazekasság tudományát, vagy az akkor már itt élő lakosságtól tanulta, azt nem lehet tudni, de nagyon valószínű, hogy az avaroktól és szlávoktól vettük át az égetett cserépedény készítés technikáit.

Akárhogy is, de a magyar nép szempontjából is ősi mesterségnek tekinthető a keramikusság, amely 1000 éves múltra tekint vissza.

fazekasmester 2

A fazekas műhelyek fő eszköze a fazekas korong, amely egy olyan asztalhoz hasonlítható, amely egy lábon áll és kerek asztallapját lábbal lehet forgatni. A mai, modern fazekas korongok persze már sokkal praktikusabbak, kisebbek, mozgathatóbbak.

Kovács Margit, Kossuth díjas keramikus művész csodás kerámiái Győrben állandó kiállításon láthatók, de időszaki kiállításokat is szoktak műveiből rendezni.

Kenyerszego

Kovács Margit oldala:

www.lelkemszirmai.lapunk.hu

 

Néhány híres fazekas- város:

Csákvár:

www.programturizmus.hu

Mezőtúr, „túri fazekasok”

www.vendegvaro.utazom.com

Karcag, Alkotóház:

www.fazekasmester.hu

A kerámiát azonban nem csak kisebb tárgyak készítésére használják, hanem pl. tetőcserepet készítenek belőle.

imagesCAYPCD3S

Szinte mindenki ismeri ma már pl a Tondach cég által gyártott kerámia tetőcserepet, amely igen tetszetős küllemet kölcsönöz a házaknak, ugyanakkor igen erős, időtálló tetőfedő anyag.

untitled

De ugyanilyen pl a Bramac, vagy más kerámiacserepet gyártó cég terméke is.

Linkek:

www.tondach.hu

www.bramacshop.hu

www.tuzep.co.hu

www.mediterran-shop.hu

/www.creaton.de

 

A kerámia azonban még ennél is szélesebb körben terjedt el, amikor rájöttek, hogy milyen jól alkalmazható főzőlapként, késként, vagy akár serpenyők bevonataként.

28176793_1_644x461_delimano-keramia-edenyek-aron-alul-garanciaval-egyeb-telepulesefb6_1_bigZKT663LX

Elmondhatjuk tehát, hogy a kerámia több ezer éves útján eljutott az agyagkorsótól a legmodernebb, már-már nélkülözhetetlen konyhai eszközökig.

Említést érdemelnek még a kerámia járólapok sokfélesége és a kerámia egyedi felhasználása pl. asztallapként.

108620_1_keramia-csempelapos-dohanyzoasztalcsempe-mozaikimagesCA2PU3ZN

 

Linkek:

www.wsteleshop.hu

www.olcsoedeny.hu

www.ebolt.hu

www.zalakeramia.hu

 

 

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.