árverés

Árverés

“Senki többet? Harmadszor!” – halljuk,  és a feszültség érezhetően oldódik a teremben, ahol különféle ingó és ingatlan vagyontárgyak cserélnek gazdát, olykor a vártnál kedvezőbb, de sokszor igencsak felsrófolt árakon.

Az árverés a kereskedelem egyik legősibb formája, már az ókori Mezopotámiában és a Római Birodalomban is így értékesítették a hadizsákmányt. Azóta számtalan formája alakult ki, a helytől, a kalapács alá kerülő cikk jellegétől (ingatlan, jármű, műtárgy, bélyeg, érme, festmény, szobor, ékszer, használati tárgyak, termények és egyéb árucikkek), s az értékesítés előzményeitől, okától függően. Árverés az aukció is, ám a latin auger (növelni) szóból származó idegen szavunkat elsősorban műkincsek, műtárgyak értékesítésére használjuk, megkülönböztetve a “hétköznapi” vagyontárgyak dobra verésétől.

Ár és érték

Az árverés (aukció) látszólag egyszerű dolog: bemutatnak egy tárgyat, kikiáltanak egy árat, s azzal megkezdődik a verseny a vevők számára a kívánt dolog megszerzéséért. Nos, a valóságban azért ennél bonyolultabb, hiszen a több ezer éves gyakorlat folyamán számos eljárási változat alakult ki az árak megállapítása, a licit menete és módja szerint is, ráadásul a XXI. századi technika is számos új fejleményt hozott.

Még a legmagabiztosabb, a legtájékozottabb vevőnek sem mindegy miért mennyi pénzt ad. Többnyire minden egyes vásárlási szándék mögött ott áll a megfontolás – amelyben racionális és érzelmi szempontok viaskodnak egymással – nekem mennyit is ér az eladásra kínált tárgy, anélkül, hogy tudomásom lenne arról, hogy más mennyit lesz vagy lenne hajlandó adni érte. Ezt hívják egyéni értékelésű árverésnek.

Más az áru értékének szubjektív becslése, ha figyelembe vesszük, hogy más emberek, köztük esetleg szakértők miként vélekednek az adott tárgy értékéről. Ilyenkor interdependens (kölcsönösen függő) árverésről beszélünk, amelynek egyik változata az úgynevezett közös értékelés, amikor az adott tárgynak ugyan létezik piaci értéke, ám ez az árverés időpontjában a szereplők előtt nem ismert.

 

www.just1bid.com/arveres

www.agens90.com/hu/9-online-fotoarveres

www.answers.travian.hu/?view=answers&action…aid

www.arverezohaz.hu/

www.mabie.hu/node/1589

www.ebay.com

www.transatlanticshipping.eu

 

Az árverések fajtái

Az árverések fajtáit megkülönböztetjük annak alapján is, hogy egy vagy több tárgy értékesítéséről van szó. Félreértések elkerülése végett: amennyiben mondjuk egy festmény és egy (mondjuk) gyertyatartó kerül egymás után kalapács alá, “egy tárgy” értékestéséről beszélünk. A több tárgy alatt csak azt értjük, ha több azonos tárgy (tehát például hat egyforma tányér, szék stb.)

Változatosak az árverések és aukciók a lebonyolítás módja szerint is.

A leggyakoribb az úgynevezett angol árverés. Ezt a levezető (kikiáltó) azzal nyitja meg, hogy az eladásra kínált tárgy bemutatása után bemondja a kikiáltási, más szóval rezervációs árat. Ez pedig az a legkisebb ellenérték, amelyért az eladó még hajlandó megválni vagyontárgyától. A potenciális vevők, azaz a licitálók egymás után ajánlanak a másikénál rendszerint csak minimálisan nagyobb összeget. Az árverés akkor ér véget, amikor már egyetlen vevő sem hajlandó több pénzt kínálni az adott tárgyért. Ilyenkor a legnagyobb árat kínáló résztvevő szerez jogot annak megvételére.

Ennek éppen fordítottja a holland árverés, amelyet főként romlandó áruk (élelmiszer, friss virág) értékesítésénél alkalmaznak. Szemben az angol változattal a kikiáltó igencsak borsos árral nyit. Ezt apró lépésekben engedi lejjebb mindaddig, amíg vevő nem jelentkezik a kínált portékára. A kikiáltó – különösen manapság – már nem is egy ember, hanem egy mechanikus jelzőkészülék, amelyen fokozatosan csökkennek a számok. A holland árverés egyik legnagyobb előnyének a gyors lebonyolítást tartják.

De a licitálók nem minden esetben szeretnek nyílt kártyákkal játszani, még kevésbé magasra srófolni az árat. Erre az esetre találták ki az úgynevezett zárt licites árverést, amelynek lényege, hogy a reménybeli vásárlók mindegyike egy-egy borítékba zárva teszi meg ajánlatát a vételárra. Természetesen az nyer, aki a legtöbb pénzt kínálta. Eredménytelen viszont az árverés, ha a borítékolt ajánlatok elmaradnak a rezervációs ártól. Ezt az eljárást gyakran alkalmazzák beruházások, szolgáltatások esetén. Ilyenkor a megrendelő (építtető) széles szakmai körben kér ajánlatot azzal a kikötéssel, hogy a legolcsóbb ajánlatot fogja választani.

A zárt licites eljárás egy sajátos változata alakult ki a bélyeggyűjtők között, amely az angol árverés és a zárt licites metódus párhuzamos alkalmazása nyomán alakult ki. A filatelisták sokáig az angol árverést alkalmazták a közgyűléseiken, ám az újságban eladásra kínált jószágok (itt javak értelemben) a zárt licites módszer volt szokásban. Feltűnt azonban valakinek, hogy bizonyos esetekben a zárt licit működése igencsak hasonlít az angol árverésre. Ez azonban csak William Vickrey (1914-1996) kanadai közgazdász elemzései nyomán bizonyosodott be.  A Columbia Egyetem néhai professzorának analízise – amelyért nem sokkal halála után megkapta a Nobel-díjat, a filatelista árverés pedig az ő nevét – kimutatta, hogy a bélyeggyűjtés árverésein téves stratégia a blöff, kifizetődőbb, ha akkora licitet tesz a vásárló, amennyire valóban taksálja az adott cikket. De egyben igazolta azt is, hogy a filatelista, azaz Vickrey-aukció stratégiailag egyenértékű az angol árveréssel.

 

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81rver%C3%A9s

doksi.hu/get.php?lid=8372&order=DisplayPreview

www.greencomp.hu/index.php?option=com

www.mangaland.gportal.hu/

www.infoarveres.com/index.php?…hogyanzajlikegyar

 

Aukciók

Bár a könyvekhez, nyomtatott újságokhoz hasonlóan a hagyományos árverések sem tűnnek el a történelem süllyesztőjében – már csak azért sem, mert bizonyos társadalmi körökben ma is jeles eseménynek számít egy-egy jelentős aukció – a licitálások zöme lassanként átvándorol online felületekre, a jószágok internetes árverésen cserélnek gazdát anélkül, hogy a vevők kimozdulnának otthonukból.

 

axioart.com

www.arveres.numismatics.hu/

www.bav.hu/hu/aukcios_feltetelek.php

www.nagyhazi.hu/aukcio.php

www.varium.hu/product/arveres/

www.mutargy.com/

www.kunszt.postr.hu/az-elso-digitalis-muveszeti-arveres

www.fodoraukcio.hu/

www.hdcenter.hu/

www.kieselbach.hu/

 

Online árverések

 

Közismertek az olyan internetes bolhapiacok, mint például a vatera.hu, a zsibvasar.hu, vagy a teszvesz.hu, ahol gyakorlatilag bármi gazdát cserélhet, bárki bármit eladhat, versenyeztetheti az árajánlatokat.

www.ingyenaukciok.hu/

www.vatera.hu

www.zsibvasar.hu

www.teszvesz.hu

www.bankarnet.hu/ingatlanok-elektronikus-arveresen

www.magyarepitestechnika.hu/…/1281-online-arveres

 

Végrehajtás

Jelentősebbek azonban azok az árverések, ahol nagy értékű vagyontárgyak (ingatlan, autó, műkincsek) cserélnek gazdát. Ezek közös jellemzője, hogy a jószág eredeti tulajdonosa korántsem mindig jószántából válik meg tőle. A leggyakrabban tartozás, különösen bedőlt, forint- vagy devizaalapú jelzáloghitelek következtében kerül sor a vagyonelemek kényszerértékesítésére. Az ilyen árverések meghirdetője általában valamely bank vagy az adóhivatal (NAV, régi nevén APEH), de az sem ritka, hogy bírósági végrehajtásból származnak az egyes tételek (például bűncselekmények kapcsán lefoglalt tárgyak esetén). Intézmények, vállalatok is rendszeresen hirdetnek árverést, ahol valamilyen oknál fogva fölöslegessé váló vagy leselejtezett járműveket, gépeket, bútorokat és más berendezési tárgyakat, alkatrészeket, alapanyagokat stb. vernek dobra.

 

www.ingatlanbazar.hu

www.cibingatlanaukcio.hu/

www.kovetel.hu/

www.penzugyiutravalo.hu/az-ingatlan-vegrehajtas-folyamat

www.epitesijog.hu/altalanos…/a…/79-hatosagi-arveres

www.stipistop.com/chevrolet-arveres/

www.a5.hu/auto/saab-arveres

 

Jótékonysági árverés

 

Az árverések speciális formája az úgynevezett jótékonysági árverés, amikor valamely magasztos célra (például beteg gyermekek gyógykezelésére), az emberek segítő szándékára apellálva hirdetnek meg e célra felajánlott tárgyakat (híres emberek személyes “ereklyéit”, hírességek által dedikált mezt, ruhát, labdát vagy más eszközt) vernek dobra, s a bevételt a meghirdetett célra fordítják.

 

www.jobbadni.hu

www.jotekonysagi-arveres.vigyazokez.hu/

www.jotekonysagiarveresek.hu/

www.pecskep.hu/logic/pages/showdoc.php?id=134

www.hvg.hu/cimke/jótékonysági+árverés

 

A történelem folyamán kialakultak az árverések lebonyolítására, az ily módon értékesítésre szánt jószágok közvetítésére, műkincsek, műtárgyak árversenyes eladására szakosodott vállalkozások, az úgynevezett aukciósházak. A legismertebb közülük talán a londoni Sotheby’s.

Az árverésre vevőként gyakorlatilag bármely magánszemély vagy vállalkozás bejelentkezhet az árverési hirdetményben megjelölt helyen, időben és módon, aki hajlandó letenni az árverési biztosítékként megjelölt összeget.

 

árverés

árverés

 

   Az árverésre vevőként gyakorlatilag bármely magánszemély vagy vállalkozás bejelentkezhet az árverési hirdetményben megjelölt helyen, időben és módon, aki hajlandó letenni az árverési biztosítékként megjelölt összeget.

Reméljük tudtunk segíteni.
Kellemes napot!
fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.