Manó

A manót népmesei hősnek nevezzük, nem teljesen része a magyar hiedelemvilágnak. A mesékben alacsony, de rendkívül erős, okos, olykor rosszindulatú lénynek ábrázolják. A hiedelmek alapján viszont  nem olyan félelmetes, mint maga az ördög, hanem annak inkább vicces változata,  cimborája. Lakóhelye leginkább az erdő mélyén található. A manó szó legvalószínűbb eredete az iráni mamus kifejezés.A manó kifejezése már az észak-európai mitológiában is több változata fejlődött ki, és ezek többször összekeveredtek a különféle – általában nem-írásos – legendákban, történetekben, így nehéz teljesen pontos leírást találni. A modernebb változatokban  újabb mesék és történetek jöttek létre, amelyek hasonlóan eklektikusak fogalom- és motívumhasználat szempontjából. Azonban többé-kevésbé mégis elkülöníthetőek az alábbi kategóriák:

  • házimanó: Északi eredetű származású, angol neve „hob” . A házimanó Angliában inkább szellemi, mint anyagi természetű lény, aki egy adott helyhez, jobbára háztartáshoz kötődik. Előfordulhat, hogy hasznos szolgálatokat teljesít, de lehet akár gonosz is, illetve az is előfordulhat, hogy csak akkor válik rosszindulatúvá, ha vmi ok kényszeríti. A német nyelvterületen ezeknek kobold a nevük. A magyar nyelvterületre átvett mesékben inkább törpének szokás nevezni.
  • kobold: Német nyelvterületen nem csak házimanót jelöl, de a bányákban lakó apró népséget is, illetve a tengerészeknek is voltak jóindulatú koboldjaik.
  • gnóm: nagy tudással rendelkező alvilági szellem, leginkább démonhoz hasonlítják, de nem feltétlenül gonosz, különösen, ha valaki ismeri a mágiát és tud bánni vele. Az alkimisták idején vált igazán ismerté, később azonban a rá vonatkozó  egyre jobban kezdtek a gonosz alakú goblinokéval keveredni.
  • goblin: apró és csúnya, gonosz vagy legalábbis idegesítő lényeknek ábrázolják, a tündérmesék tündéreinek ellenpárjai. A modern fantasy regények, szerep-és videojátékok jobbára a bánya-koboldokhoz hasonló népeket jelölik meg  goblin szóval.
  • ork: modern eredetű fogalom, amely számos fantasy-alkotásban és szerepjátékban előfordul. Az orkok erős és harcias, törzsekben élő (kora ókori színvonalon álló) lények, nem feltétlenül apróak (lehetnek épp óriásiak is), viszont külsejük mégis manószerű. Gyakorta mágikus képességekkel is bírnak.

 Manó babaház

Nyitva tartás:

hétfő- péntek: 9- 17 óra
szombat: 8-12 óra

Manó babaház

Manó babaház

Cégnév: Manó Babaház, Díva 2002 Kft
Cím: 9330 Kapuvár Eszterházy Pál sétány 1.
Tel.: ügyfélszolgálat: 06-20 960 9042 Hívható munkanapokon 08-tól 17-óráig
E-mail címe: manobabahaz1@gmail.com
Weboldal címe: http://www.manobabahaz.hu
Adószám: 12948169-2-08
Cégjegyzékszám: 0809010812 Kibocsátó: Győr-Moson-Sopron Megyei Cégbíróság
Bankszámlaszám: 58900040-10020236-00000000
Kapcsolattartó neve: Németh Zsolt
Tel.: folyamatban lévő rendelések ügyfélszolgálata: 06-20-9609042
E-mail címe: manobabahaz1@gmail.com


Mini Manó Bababolt

Központi elérhetőségek:

Tel.: 061-251-3126, 220-2056
Cím: 1149 Budapest, Nagy Lajos Király útja 112.
E-mail: minimano@minimano.hu

Ügyfélszolgálat

Tel.: 061-251-3126, 220-2056
Cím: 1149 Budapest, Nagy Lajos Király útja 112.
E-mail: info@minimano.hu

Internet áruház (webshop):

Tel.: 06-30-40-29-412
(Csak a webáruházas megrendelésekkel kapcsolatban!)
(Hétköznapokon: 10-18 óráig!)
Cím: 1149 Budapest, Nagy Lajos Király útja 112.
E-mail: rendeles@minimano.hu
pic_Mini-Manó-bejárat_863913_large

Mini Manó Bababolt

 

Üzletünk nyitva tartása:

HÉTFŐ – SZOMBAT : 10 – 18
VASÁRNAP: 10-16 óráig


Zöld Manó

A Zöld Manó (Green Goblin) a Marvel Comics képregényekkel foglalkozó cég egyik ellenséges alakja, Pókember ellenfele. A Zöld Manó szürkészöld ruhát visel, aminek köszönhetően  egy manóhoz hasonlít, és high-tech felszerelést használ, leginkább a Halloween-i töklámpásokra emlékeztető gránátokat. A Zöld Manó egy egyszemélyes repülő szerkezeten repül, ami leginkább egy denevérre hasonlít, de a korai változatokban inkább egy seprűre hasonlított. Stan Lee és Steve Ditko találta ki az Amazing Spiderman 14. számában.

Zöld Manó

Zöld Manó

További információk:

Manó Oktatóprogram

Mini-Manó Bababolt

Menő Manó Torna

Mentő Manó Trans Bt.
Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Man%C3%B3

http://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%B6ld_Man%C3%B3

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Nincs azzal semmi baj, ha egy géniusz a fiatalságot nyűgözi le. Sokkal inkább azzal van baj, akit fiatalsága ellenére nem tud egy géniusz lenyűgözni."

Julian Barnes

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.