Halál

A halál az emberek szemében igen félelmetes, tabu téma. Pedig bármilyen furcsán hangzik, a halál az élet része épp úgy, mint a születés. Ha egy ember, vagy egy állat megszületik, akkor meg is fog halni valamikor. Mégis sokan babonás rettegéssel gondolnak a halálra. Épp emiatt nyúlok én is igen óvatosan és fokozott figyelemmel a témához.
Tartalomjegyzék:

Mi a halál?
A halál és a vallások
Élet az élet után
Pokol és menny(film)
Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd
Halál a filmek világában
Megmentőm, a fény(film)
5 kérdés, 5 válasz

 

Mi a halál?

imagesCAOHNZNP

A halál az életfunkciók megszűnése. A halál beálltakor megáll a szívműködés, leáll a légzés és megszűnik az agy működése. A témát vizsgáló tudósok szerint a halál nem fájdalmas. Az embert, vagy épp az állatokat a halál elérkezésekor béke és nyugalom járja át. Nem éreznek fájdalmat a távozók, bármilyen súlyos, fájdalommal teli betegség végén következik be a halál.

Ennek ellenére a haláltól szinte mindenki fél. Ez az emberi természet velejárója, hiszen az ember fél az ismeretlentől, márpedig az, hogy a halálon túl mi van, mi történik, történik-e valami egyáltalán, azt bizony senki sem tudja, mindenki számára ismeretlen.

imagesCAW5U4NM

A lélek távozása a testből.

Ha valaki, hozzánk közel álló személyt elveszítünk, mérhetetlen szomorúságot érzünk, bár tudjuk, hogy az illető már nem szenved többé, mégis határtalan a fájdalmunk, amiért nem láthatjuk többé és szinte mindannyian tehetetlen tanácstalanságot érzünk, mert nem tudjuk, hogyan is élünk majd tovább nélküle…

Pedig a halál csak pihenő két élet között, akár a nyugati, akár a keleti hitvilágot tekintjük, hiszen a feltámadás és a reinkarnáció ugyanazt hirdeti, ha teljesen különböző módon és formában is.

Aki pedig egyik filozófiában sem hisz, annak a halál egy visszafordíthatatlan és örök véglegesség, amely ellen semmit nem tehet, ezért ki több, ki kevesebb gyászfolyamatot követően belenyugszik a megváltoztathatatlanba és tovább éli életét.

 

A halál és a vallások

5194283_f6e556d2145c9c97a0721b634116ec39_m

Úton a mennyország felé

 

A keresztény hitvilágban a halál után a jók a mennyországba, a bűnös lelkek a pokolba kerülnek és ott várják a feltámadást amelyet egy angyal jelez majd harsonájának megszólaltatásával. Számos irodalmi mű foglalkozott már a halál témakörével. Gondoljunk csak Dante Isteni színjátékára, ahol Vergilius kíséretében útra kelve járja végig és mutatja be a pokol bugyrait.

pokol

Pokol a művészet “szemében”

A pokol kapuján a következő felirat olvasható:

 

»Én rajtam jutsz a kínnal telt hazába,
én rajtam át oda, hol nincs vigasság,
rajtam a kárhozott nép városába.
Nagy Alkotóm vezette az igazság;
Isten Hatalma emelt égi kénnyel,
az ős Szeretet és a fő Okosság.
Én nem vagyok egykorú semmi lénnyel,
csupán örökkel; s én örökkön állok.
Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!
«

 

A felirat utolsó mondata szállóigeként terjed ma is szerte a világban.A pokollal szemben a mennyországot csodás, békés, szeretettel teli helyként szokták ábrázolni, ahol mindenki találkozik elhunyt szeretteivel és boldogan létezik a feltámadásra várva.

Nézd meg az alábbi filmet!

Pokol és menny


Linkek:

www.drinfo.eum.hu

Betegségkönyv

www.mek.oszk.hu

www.mek.oszk.hu

 

Halál a Hindu hitvilágban

1755_84915-2-d000015F374ad75de6001

Lélekvándorlás, úton a fény felé..

A hindu vallás követői a védikus írások alapján azt vallják, hogy az ember és az állatok is, tulajdonképpen szellemi lények, testet, csak mint ruhát öltenek, amelyet egy földi életen át viselnek, majd újat kapnak helyette. Hitük szerint tehát halhatatlan lények vagyunk, csupán testet cserélünk időnként, mégpedig akkor, amikor az aktuális test elhasználódik, vagy betöltötte aktuális feladatait, vagyis adott életre kirótt karmáját. A lélek tehát örök, csak a test változik periodikusan.

A Bhagavad-gítában, (magyarul: Istenek éneke) Krisna, aki az Istenség Személyisége, csodálatosan leírja ezt.

Ebben a megközelítésben sokkal könnyebb elviselni és feldolgozni a halál, az elmúlás tényét mind önmagunk, mind pedig szeretteink esetében.

A hindu vallás szerint a halál után egy köztes létállapotba kerül a lélek, ahonnan, ha tisztességesen élt, újra emberként születhet a Földre, de ha erkölcsi értelemben nem volt életünk elfogadhatóan „rendes”, akkor akár állatként, vagy épp növényként is újjászülethetünk. Ezért van az, hogy a hinduk soha nem bántanak még egy bogarat sem. Tisztelnek minden élőlényt.

Élet az élet után

Halál a Buddhista hitvilágban

CosmicEvolution

Test, lélek, szellem

A buddhisták, ugyanúgy, ahogy a hindu vallások követői, hisznek a lélekvándorlásban.

Az életet és halált egyetlen egységes körnek tekintik, amelyben minden egyes élet egy újabb fejezet csupán. A halál olyan, mint egy tükör, melyben megláthatjuk az élet értelmét, az egészet, azt, amit csakis akkor láthatunk és tapasztalhatunk meg, ha átéljük az életet és a halált is. Nem az adott test tapasztal, hanem a lélek, amely újjászületve tanul majd tovább, mélyen magával hozva előző inkarnációjának tapasztalásait.

Az élet négy állandó valóságból áll, melyek egymásba kapcsolódva alkotják a kört, az egészet. Az élet, a haldoklás és halál, a halál utáni köztes létben levés állapota és az újjászületés.

Választása csak annak van, aki megvilágosodott. Annak már nem kell újra megszületnie, de ha akar, ha vágyik rá, megteheti.

Ami mindegyik vallásban egy érdekes, összekötő kapocs, hogy minden vallás 42 napig kíséri a halott lelkét, mielőtt végleg távozna a lélek a Földről.

Linkek:

www.borsa.hu

www.life.hu

www.cl.uni-heidelberg.de

A halál pszichológiája a buddhista felfogas szerint

www.gyaszportal.hu

 

 

Kosztolányi Dezső: Halotti beszéd

 

További verseket a témában itt találsz:

www.poet.hu

www.eternus.hu

www.citatum.hu

www.poema.hu

www.temetés.lap.hu

10 vers a halálról.

 

Halál a filmek világában

 

A filmipar nagyon sok filmjében foglalkozik a halállal. Sok filmnek a címében is szerepeltetik a „halál” szót, mert a nézők szeretik a halállal foglalkozó filmeket. Ennek nagy valószínűséggel az a pszichés háttere, hogy bár az ember fél a haláltól, félelmének tárgya, – jelen esetben a halál- vonzza őt, mert meg szeretné ismerni, hiszen amit jól ismerünk, attól már nem félünk többé. Emellett a rettegés, a félelem nagyon sok embernek úgymond „lételeme”. Sokan szeretik átélni a félelmet, ki tudja, miért.. talán mert egy ilyen film után a való világ félelmei sokkal kisebbnek tűnnek.

A nyolcadik utas a halál című sci-fi thriller hatalmas sikert aratott. A lenti videóban a film egy olyan részletét láthatod, amely nem került be a végleges filmbe.

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai sci-fi, 117 perc, 1979

rendező: Ridley Scott
író: Dan O’Bannon, Ronald Shusett
forgatókönyvíró: Dan O’Bannon
operatőr: Derek Vanlint
jelmeztervező: John Mollo
zene: Jerry Goldsmith
producer: Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill
látványtervező: Michael Seymour
vágó: Peter Weatherley, Terry Rawlings
vizuális effektek: H.R. Giger, Carlo Rambaldi, Brian Johnson, Nick Allder, Denys Ayling

szereplő(k):
Sigourney Weaver (Ripley hadnagy)
John Hurt (Kane)
Tom Skerritt (Dallas)
Veronica Cartwright (Lambert)
Harry Dean Stanton (Brett)
Ian Holm (Ash)
Yaphet Kotto (Parker)

A Nostromo űrhajó a hazatérés helyett a képernyőn villogó pont nyomába ered. Váratlan küldetésük egy kihalt bolygóra vezeti őket, ahol egy elhagyott űrhajót találnak, belsejében számtalan, tojás alakú kapszulával. Miközben óvatosan próbálják feltárni az űrsikló titkát, az egyik tojásból hirtelen kirobban egy lény és rátapad Kane (John Hurt) arcára, aki teljesen megbénul. Miután Kane visszanyeri az eszméletét és csatlakozik a többiekhez, megdöbbentő dolog történik. Kane testéből egy szörny kel ki, amely sorra végez az űrhajósokkal. Ripley (Sigourney Weaver) azonban nem törődik bele a halálba.

Forrás: www.PORT.hu

A film folytatásaként készült el az „A bolygó neve halál” című epizód.

Íme egy rövid ízelítő a filmből:

Színes, magyarul beszélő, amerikai-angol sci-fi akciófilm, 137 perc, 1986

rendező: James Cameron
író: James Cameron, David Giler, Walter Hill
forgatókönyvíró: James Cameron
operatőr: Adrian Biddle
díszlettervező: Crispian Sallis
jelmeztervező: Emma Porteus
zene: James Horner
producer: Gale Anne Hurd
executive producer: Gordon Carroll, David Giler, Walter Hill
látványtervező: Peter Lamont
vágó: Ray Lovejoy

szereplő(k):
Sigourney Weaver (Ellen Ripley)
Michael Biehn (Dwayne Hicks)
Lance Henriksen (Bishop)
Bill Paxton (Hudson)
Carrie Henn (Rebecca “Newt” Jorden)
Paul Reiser (Carter Burke)
William Hope (Gorman)

57 évvel később egy mentőhajó talál rá Ripleyre (Sigourney Weaver), akinek az utolsó pillanatba sikerült megmenekülnie. Hazaérkezvén megtudja, hogy annak idején egy emberi kolóniát telepítettek arra a bolygóra, ahol megtámadta őket az ismeretlen szörnyeteg. Miután a földi kutatóbázis minden kapcsolatot elveszített az odatelepített emberekkel, Ripley-t egy sereg felfegyverzett harcos kíséretében visszaküldik a távoli bolygóra, hogy egyszer s mindenkorra leszámoljanak a félelmetes idegennel és megmentsék a túlélőket. De a landolás után nem sokkal elszabadul a pokol.

Forrás: www.PORT.hu

A film itt megnézhető:

http://filmek-online.hu/online-film/aliens-2-a-bolygo-neve-halal-1986/

 

 

Megmentőm, a fény

Az alábbi film egy férfi halálközeli élményét és annak következményeit mutatja be:

 

5 kérdés, 5 válasz

 

1. Mi a halál?

A halál az élet vége, az életfunkciók végleges és visszafordíthatatlan megszűnése.

2. Milyen hitek élnek a halál utáni történésekről?

A keresztények a feltámadásban, a buddhisták és hindu vallásúak a reinkarnációban hisznek.

3. Mi az a reinkarnáció?

Lélekvándorlás. A karma beteljesítése érdekében ismétlődő újjászületések a Földön.

4. Miért félünk a haláltól?

Mert számunkra ismeretlen, hiszen nem tudhatja senki, mi is van a halál után.

5.Miért szól annyi film  a halálról?

Mert az emberek szeretik az olyan filmeket, amelyben a félelmeik tárgyával találkoznak, mert remélik, hogy megismerhetik azt és ezáltal megszűnhet a félelem.

A szerkesztő ajánlja: Olvasd el az alábbi cikkeket is:

 

Mag

Friss

Csirkemell

Ajtó

Tánc

Remélem, tudtunk segíteni.

 

Szép napot kíván:

Az FK-Tudás csapata

 

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.