Vemhes

A vemhesség az emlősállatok azon állapota, amikor a párzási ciklus után a nőstény állat testében elkezd a megtermékenyített petesejt osztódni, fejlődni. A vemhesség végén következik az utód világrajövetele.

Tartalomjegyzék:

Vemhes kutya
Vemhes macska
Vemhes tengerimalac
Vemhes üsző
5 kérdés 5 válasz

Vemhes kutya

A vemhesség általában két hónapig tart. Az első jele a fogamzás után négy héttel a csecsbimbók megduzzadnak és rózsaszínes árnyalatúvá válik, az 5-6. héten már ki lehet tapintani a kiskutyákat és meg lehet mondani, hogy hány kutya van a méhben. A magzatok számára a legkritikusabb időpont az első három hét, ekkor a gyógyszerek és betegségek káros hatással lehetnek a magzatok fejlődésére. Az anya állatokat a vemhesség előtt érdemes beoltatni, így a beoltott antitestek öröklődnek a kölyköknél is. A méhben lévő magzatok az emberhez hasonlóan az érzelmi fejlődés már az anya testében elkezdődik. A vemhesség ideje alatt figyeljünk oda arra hogy a kutya mit egyen, ajánlatos megfelelő eledellel táplálni, ilyenkor kérjük ki az állatorvos vagy kutyaszakértők, tenyésztők tanácsait.

kutyam.mindenkilapja.hu
brokenhillchow.hu
allatdoki.hu

01204

A kutya vemhességének szakaszai (tankonyvtar.hu)

Vemhes macska

A macska vemhességének nagyon kevés szemmel látható jele van. Egyik ilyen hogy a macska higgadtabban, nyugodtabban viselkedik, a mellbimbója a harmadik héten megduzzad és élénk rózsaszínűvé válik. A negyedik héten egyértelműen látszik a vemhesség. Tünete lehet a vemhességnek a gyakori vizelés emiatt fontos a megfelelő alom. A 28. nap után megállapítható, hogy hány kismacska van az anya hasában. A macskáknál is figyelni kell ebben az esetben a táplálékra, ilyenkor se árt kikérni szakértők, állatorvosok tanácsait.

macskaalom.hu
mancsok.5mp.eu
haziallat.hu

1

Egy vemhes macska (nlcafe.hu)

Vemhes tengerimalac

A tengerimalacnál az első jel a peteérés hiánya, a nőstény nem ivarzik újra. A terhesség negyedik hetében kitapintható a méh, az ötödik héten a hasfal kitágul. A hetedik hétben érezhető az utód vagy utódok mozgása. Az utolsó hetekben hallható ahogy a fogaik összekoccannak. A vemhesség átlag 69 napig tart. Fontos, hogy a terhes tengerimalacnak ilyenkor megduplázódhat a C vitamin hiánya, ügyeljünk arra hogy ne hízzon el mert ez komplikációkat okozhat.

haziallat.hu
nikylapja.eoldal.hu
tengerimalacklub.hu

Kép1

Így néz ki a tengerimalac fejlődése (nikylapja.eoldal.hu)

Vemhes üsző

A fiatal még nem tejelőképes nőstény szarvasmarha az üsző. Amint a megtermékenyítés megtörtént nemsokára gyökeres változás áll fent az állat fejlődésében, a tőgye megnő, bimbói megduzzadnak. később más láthatóbb jelei is lesznek a vemhességnek. Mivel a szarvasmarha igen megtermett emlős ezért nagy elváltozást az állat külsejében. Az oldala megdagad. A vemhesség időszaka 285 nap, ez idő alatt az állat táplálkozására oda kell figyelni.

tankonyvtar.hu
saccer-ptipti.blogspot.hu
agraroldal.hu

üsző tőgy

Az üsző tőgye vemhesség előtt (magyarasztal.blog.hu)

5 kérdés 5 válasz

1.  Mi a vemhesség? Az emlősállatok terhessége.

2.  Meddig tart a kutya vemhességi ideje? Két hónapig.

3.  Mi az egyik tünete a macska vemhességének? A gyakori vizelés.

4.  Hány napig tart a tengerimalac vemhességének ideje? 69 napig.

5.  Meddig vemhes az üsző? 285 napig.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Csobánka
Tiberium
Apor
Telenovella
Országhívószámok listája

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.