Amazonok

Amazonok

Az amazon szó a görög a-mazos szóból ered, emlőtlent, kebeltelent, mell nélkülit jelent. Nőkből álló harcias lovas nép, akik a görög monda szerint férfi módra harcoltak. Amazonoknak hívják a dél-amerikai bennszülött törzseket is, valamint Közép- és Dél-Amerikában őshonosak az amazonpapagájok.

Tartalomjegyzék:

Amazonok
Amazon.lap.hu
Amazonpapagájok
Bennszülöttek Dél-Amerikában
5 kérdés – 5 válasz

Amazonok

A görög a-mazos szóból ered, emlőtlent, kebeltelent, mell nélkülit jelent. Elnevezésük onnan ered, hogy eltávolították jobb mellüket azért, hogy a tegez pántja ne nyomja őket. A harcias hölgyek társadalmának emlékét számos legenda, városnév, érme, műemlék őrzi. Egyiptomban, Kínában, Afrikában is maradtak írások harcos szellemű nőkről, de a legrészletesebb leírás a görögöktől van.

Amazon

Nőkből álló harcias lovas nép, akik a görög monda szerint férfi módra harcoltak. Legfőbb fegyverük az íj és nyíl volt, de alkalmazták a bárdokat és kardokat is. Harci felszerelésükre jellemző volt a félhold alakú páncél viselete.

Amazon-harcos

Artemisz és Arész istenséget tiszteltek leginkább. A legenda szerint Arész volt az apjuk, anyjuk pedig Otréra volt. A legenda szerint az amazon nők töltöttek be minden posztot, a királynők csak uralkodtak, ugyanis egyszerre két uralkodó is volt. Az egyik vezette a hódításokat, a másik pedig a meghódított területen uralkodott.

A sajátos társadalmuk utánpótlását úgy oldották meg, hogy a közelben lévő települések férfijait az erdőbe csalták. Ha az utód lány lett megtartották, de ha fiú, akkor megölté vagy felnevelték, de szolgává tették, aki gyermeket nemzett nekik. A csatákban foglyul ejtett legerősebb férfiaktól szültek gyermekeket.

Egy évben csak egyszer létesítettek kapcsolatot férfiakkal. Tavasszal két hónapra felhagytak a harcokkal, férfiakkal háltak, hogy gondoskodjanak az utódok utánpótlásáról. Semmilyen információ nincs arról, hogy éreztek-e szerelmet, szenvedélyt, bár létezésükről is csak a legendák beszélnek. Ezek szerint a történetek szerint Nagy Sándort is megkörnyékezték, utódokat követelve tőle.

Még a legnagyobb hősök – pl. Heraklész, Thézeusz – erejét is próbára tették.

Héraklész egyik feladata által került kapcsolatba velük, amikor is az amazonok királynőjének övét kellett megszereznie. Ez az öv volt a legszentebb ereklye, amit apjuktól, Arésztól kaptak. Héraklésznak úgy sikerült teljesíteni ezt a feladatot, hogy megölte a királynőt, Thézeusz pedig elrabolta a királynő húgát, kényszerrel feleségül vette. Az amazonok feldúlták egész Attikát a királynőjükért, de győzött az Athén sereg.

A kis-ázsiai Pontosz tartományban élő amazonok innen indultak hadba. Kalandoztak, harcoltak Egész Ázsiában és eközben városokat alapítottak, mint például Szmürna, Ephesszosz. Eljutottak Szküthiába is, megtámadták Lükia királyát Iobatészt, de Bellerophontész  legyőzte őket.

A trójai háborúban a trójaiak mellett harcoltak. Ebben a csatában veszítették el Pentheszilea nevű királynőjüket, akit Akhilleusz ölt meg.

Szívesen ábrázolták a görög képzőművészetben az amazonok harcait. A legnevezetesebb amazon ábrázolás Polükleitosz Sebesült amazon című műve, valamint az a váza, amelyen amazonok királynőjét elrabolja Thézeusz.

theseus_amasons

A matriarchátus emlékét őrzi az amazonok társadalmi élete. Egyes nézetek szerint a Dál-amerikai Amazonas folyó is róluk kapta nevét, de napjainkban is alkalmazzák ezt a szót a harcias nőkre.

Az amazonok történetéről további érdekességeket olvashatunk egy olyan oldalon, ahol az amazonokon kívül még más, egyéb misztikus lényekről is olvashatunk az oldalon.

Amazon.lap.hu

A harcos nőkből álló csoportról és a jelenkori amazonokról szóló weblapon számos érdekességet kínál a témában.

Cikkek, hírek, érdekességek.

Amazonpapagájok:

Az Amazonpapagáj (amazona) a papagájfélék családjának, papagájformák alcsaládjának egyik neme. A nemzetségbe 27 különböző faj tartozik, ebből már kettő kihalt. Néhányukból rengeteg van, más fajai meg a kihalás szélén állnak.

Oratrix

Közép- és Dél-Amerika papagájai. Élőhelyeik a trópusi esőerdők és szavannák.

Ez a napjainkban őshonos papagájfaj Kolumbusz Kristóf első hajóútjához köthető, a faj elnevezése is a felfedezőtől származik.

Középnagy vagy nagytermetű (25-47 cm) papagájok, melyekre jellemező az erős, rövid csőr, farkuk és tolluk lekerekített. Színes fejükön kisebb-nagyobb tollmentes terület található. Sok porzótollal rendelkeznek, mely biztosítja a fajra jellemző illatot. Az Amazon-papagájok színe általában zöld, de nagy színkeveredés figyelhető meg a nemzetségben. A felröppenő madarak színpompásabbak, mint egy helyben üldögélés közben.

amazonparrot

A leginkább beszélő, vagyis hangutánzó madárcsoport, kissé zsémbesek, magas intelligenciájú madarak. Képesek hét szín megkülönböztetésére, összefüggő beszédre, két tárgyról képesek eldönteni, hogy azonosak-e vagy sem. Energikus, jól szocializálható, ragaszkodó faj, nehezen viselik, ha elhanyagolják őket.

Kíváncsi természetű papagájok, emiatt is tanulnak nagyon gyorsan.

Legismertebb fajai a kékhomlokú és a sárgafejű amazonpapagáj és a kubaamazon. Legszínpompásabb faja a király-amazonpapagáj. A legkisebb a fehérhomlokú amazonpapagáj, a legnagyobb pedig oratrix és a müller amazonok.

Habár kedvelt szobamadár, szaporításuk nehéz, ritkán sikerül.

Dél-amerikai bennszülött nép – Amazonok:

Francisco Pizzaro hadjáratához csatlakozott a fiatal és kalandvágyó Francesco de Orellana. A hadjárat célja az Eldorado és La Canela felkutatása volt. A kalandozások során legyőzték az inkákat, és hatalmas kincsekhez jutottak. A Pizzaro testvéreket nem hagyta nyugodni az aranyváros (Eldorado) meséje, ezért 1541-ben Orellana csatlakozásával elindult a csapat. Az Andokon keresztül való kemény menet, ismeretlen és veszélyes terep sok spanyol halálát okozta. Elértek az Amazonas egyik mellékfolyóját a Rio Napót, de nehogy aranyvárost nem találtak, még az élelmük is fogytán volt. Ezután a csapat két részre oszlott, és az egyik csapat Orellana vezetésével, sajátkészítésű hajóval elindult lefelé a folyón, hogy élelmet szerezzenek. A velük tartó Gaspar de Carvajal nevű szerzetes feljegyezte kalandozásaikat, az ő leírásai alapján kapta a folyó a nevét. Találtak élelmet, viszont a víz erős sodrása miatt nem tudtak visszafordulni, a továbbutazáshoz pedig már nem volt elég erős a meglévő hajó. Újat, erősebbet építettek, majd ezzel 1542 februárjában érték el az Amazonast. Az indiánoktól szereztek élelmet, akiknek egyik része ezt békésen tűrte, míg más helyen rájuk támadtak.

Különös nőkből álló bennszülött csoportokról hallanak. Ők az icamiabák, aki megtámadják a szomszédos falvakat és elhurcolják onnan a férfiakat, gyermeknemzés céljából, majd a született lányokat harcosokká nevelik, míg a fiúkat megölik. Carvajal írásai szerint 1542 júniusában láttak egy olyan falut, ahol csak nők éltek, magas és erősek voltak íjjal, nyíllal felfegyverkezve. Meg is támadták a spanyolokat, de visszaverték őket. Ez a csatajelent nagy hatással volt rájuk és a kortársakra, ugyanis az ógörög mondavilágból ismert amazonokra emlékeztette őket. Az amazonokra emlékezve nevezték el a dél-amerikai folyót Amazonasnak.

5 kérdés – 5 válasz

1. Mi az amazon szó eredete? Válasz: A görög kebeltelen, mell nélküli szóból ered.

2. Mi volt jellemző harci felszerelésükre? Válasz: Félhold alakú pajzs, tegez, íj, nyíl, ritkábban kard és bárd.

3. Hogyan gondoskodtak az utódok utánpótlásáról? Válasz: Minden tavasszal két hónapra felhagytak a harcokkal és a környező települések férfijaival háltak. A születendő leány gyermeket életben hagyták, de ha fiú született vagy azonnal megölték, vagy felnevelték és szolgájukká tették.

4. Hány faja van az amazonpapagájoknak? Válasz: 27 faja van.

5. Kinek a nevéhez fűződik az Amazonas vidékén élő bennszülött törzsek felfedezése? Válasz: Francesco de Orellana nevéhez fűződik.

Tartalom:

Magyar Nagylexikon: A-ANC, első kötet, Bp.: Akadémiai, 1993

Új Magyar Lexikon, A-C, 1., Bp.: Akadémiai, 1961

Képek:

Kiemelt kép

Amazon harci felszerelésben

Harcos amazon

Thézeusz és az amazonok

Oratrix amazonpapagáj

Repülő amazonpapagáj

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Erdész

Papucs

Éra

Mézga

Mítosz

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.