Készség

A készség nem más mint alkalmazási képesség, amellyel egy személy egy tevékenységet könnyedén és jól elvégez, egy technológiát helyesen alkalmaz; adottság, rátermettség, tehetség, ügyesség. Ezt általában kellő mértékű begyakorlással lehet megszerezni.

Tartalomjegyzék

Készségfejlesztés
Jó kommunikációs készség
Probléma megoldó készség
Készség képesség különbség
5 kérdés és válasz

Készségfejlesztés

A készségfejlesztést jó már gyerekkorban elkezdeni. Vannak olyan gyerekek akik valamiben (sport, művészet, zene,tánc) kiemelkedőt nyújtanak. Kisebb korban próbáljuk meg játékos formában, úgy hogy a gyerek is örömét lelje benne. Soha ne erőltessünk semmit mert azzal csak ártunk az egyénnek, hagyjuk hogy maga bontakozzon ki. Kisgyermekeknek általában vannak úgynevezett készségfejlesztő programok, leírások amik segítségével könnyebben lehet fejleszteni a készségeket.

jateknet.hu
keszsegfejlesztes.lap.hu
keszsegfejlesztojatszohaz.hu

TN6_B318427

Egy készségfejlesztő könyv kisgyerekek részére (bookline.hu)

Jó kommunikációs készség

A kommunikációs készségek mélyen beágyazódnak a személyiség egészébe, így a kommunikációs képességek fejlesztése személyiségfejlesztés is, amihez mindenek előtt szükség van önismeretre, önmagunk elfogadására is. Szociális kötődéseink, empátiánk, tolerancia-képességünk, attitűdjeink meghatározzák mennyire vagyunk érzékenyek környezetünk jelzéseire, illetve mennyire adekvátan reagálunk mások közléseire. Nagyobb cégeknél például van hogy a vezetőknek gyakran kell beszélniük nagyobb hallgatóság előtt is. A hatásos előadás képessége nélkülözhetetlen ezek az  emberek számára. A velünk született képességek fejleszthetők! Megfelelő gyakorlással egy gyengébb képességű kommunikátor is hatékonnyá válik. Álláskeresésnél is fontos a jó kommunikációs képesség, ugyanis legtöbb esetben ez alapján ítélik meg hogy az adott munkakörre alkalmas e az állásra jelentkező
személy.

europass.hu
origo.hu
workania.hu

mnvh.eu

Munkahelyeken fontos a jó kommunikációs készség (mnvh.eu)

Probléma megoldó készség

Öt legalapvetőbb készség van, melyek a problémamegoldás során fontosak, ilyen a proaktivitás, strukturált módszerek ismerete és alkalmazása, mások bevonása, elemzőkészség és kreativitás. Ezek a készségek mindenkiben megvannak, ha nem is egyenlő arányban, illetve nem egyenlő erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy használjuk őket. Első körben a személyiségtípusunk ami  meghatározza, hogy egy-egy ilyen készség, mennyire van meg bennünk majd a körülményeink: mennyire vagyunk rászorulva, hogy használjuk ezeket a képességeket.

karrier.szeportal.hu
androgun.blog.hu
careerjet.hu

popupwithbaby

A problémamegoldó készséget már kisgyerek korban jó elkezdeni (okoskezek.wordpress.com)

Készség képesség különbség

A képesség velünk született, nem fejleszthető. Vagy van vagy nincs. Egyben a személyiség része. A képességek aktiválják a készségeket, így biztosítják a mindennapi tevékenységeket és a sikeres munkát.
A készség fejleszthető, meg lehet tanulni, begyakorlott műveletsor. A képességek sok gyakorlással automatikusan készségekké válnak.

ecsizmadia-human.blogspot.hu
tanmester.tanarkepzo.hu
kerdesem.hu

Troja 2

A képesség velünk születik (okosjatekok.hu)

5 kérdés és válasz

1 Mi a készség? Alkalmazási képesség.

2 Mikor jó a készségfejlesztést elkezdeni? Gyermekkorban.

3 Mi az öt legalapvető probléma megoldó készség? Proaktivitás, struktúrált módszerek ismerete és alkalmazása,  mások bevonása, elemzőkészség, kreativitás.

4 Mindenkinek egyforma a probléma megoldó készsége? Nem.

5 Mi a különbség a készség és a képesség között? A képesség velünk született, nem fejlesztendő.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata

A szerző további cikkei

PSG
Sose hátrálj meg
Interval
Jubileum
Pikk

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.