Sakura

Sakura

Sakura

Talán hamarabb jön a tavasz, ha elolvassák ezt a szócikket. A Sakura, a japán cseresznyefa virága, amely a tavasz hírnöke Ázsiában. Magyarországon is megemlékeznek róla.

Tartalomjegyzék

Japánban

Legenda

Kínában

Magyarországon

Irodalomban

Sakura Kupa 2014.

Sakura garnéla

Sakura Wendom

Haruno Sakura, animefigura

Minden, ami sakura

A sakura Japánban

A cseresznyevirág Japánban a vallás része, mivel Japán jelképe, és öntudatuk része is.

A virágzó sakurafák ünnepét már a 8. században rendezték meg, mégpedig a Nara időszakban.

Először a nemesek, majd később az egyszerű nép is ebédelt a japán cseresznyefák alatt. A japán Meteorológiai Szolgálat minden évben igyekszik nyomon követni, és minél pontosabb időpontját megjósolni a cseresznyefa virágzásának. Ilyenkor egész családok vonulnak ki a természetbe, a Hanami fesztiválra.

A sakura/szakura virágzásának értelme az, hogy a japánok gyönyörködhessenek a szépségében. Csak a tökéletes virágú példányokat nemesítették tovább.

Sakura legendája

A legenda szerint, a Fuji istennője, Konohana Sakuya, tavasszal életet varázsol a halott virágokba. Amelyik életképes, annak a szimbóluma a cseresznyevirága sakura.

Fuji előtt

Fuji előtt

A cseresznyevirág apró szirmai az újjászületést szimbolizálják, mivel a japánok a buddhizmus hatására hisznek a lélekvándorlásban.

Az istennő nevének  (Konohana) jelentése: a „ fa virága”.  Ennek rózsaszín virágaival  díszítette  a Fujit, a japánok szent hegyét. Ezért a japánok szerint a tavasz megérkezett, ha virágzik ez a fa. Erre találták ki a több napos ünnepséget, a Hanamit.

A Hanami során a családok és a barátok a természetbe mennek enni-inni, s ezalatt gyönyörködnek a virágzó fákban.

A Hanami a kínai Tang dinasztiától ered. A  700-as évek végén, a Heian korban annyira elterjedt, hogy országos “népszokássá” vált.

Később, az Edo korszakban már éjszaka is ünnepeltek, mert rájöttek, ha mécseseket aggatnak a fákra, akkor még szebb lesz a látványuk.

Az ünnep estefelé

Az ünnep estefelé

Japánban, ahol úgy tartják, hogy „akire ráhull egy cseresznyefavirág, azt szerencse  és  boldogság kíséri útján …”

A cseresznyefa a szamurájok lelkét tükrözi. A szamurájok nemcsak a harcművészetekhez értettek magas fokon, de nagyon művelt, érzékeny emberek is voltak.

Ha összehasonlítjuk a magyar és a japán népmeséket, akkor nálunk a főszereplő általában a legkisebb királyfi, vagy a szegény legény. A japán mesékben a cseresznyevirág szelleme jelenik meg ember alakban, majd az emberek gonosz tettei miatt meghal.. A virág Japánban a tavaszt, a megújulást és a szeretetet szimbolizálja. Ugyanakkor a kérészéletű virágok a tökéletes élet és a gyors halál szimbólumai is. A japánok katonai vezetői a II. világháborúban elhitették a kamikaze pilótáikkal, hogy ha meghalnak, akkor virágként születnek újjá (az 1. kamikaze egység neve is Yamakazukara, vagyis vadcseresznyevirág volt). Ezért az öngyilkos repülőgéppilóták gépeire ilyen virágot festettek.

A sakura Kínában

Kínában a cseresznye virága a női szépséget és a szerelmet jelképezi.
Azt mondhatjuk, hogy mind a két kultúrában nagyon tisztelik ezt a növényt, ezért születtek versek, legendák róla.

A virág a tisztaságot és az egyszerűséget szimbolizálja. Ezen kívül a szirom a nő tiszta életét jelképezi.

A sakura Magyarországon

Virágzó fa

Virágzó fa

Magyarországon az ELTE Füvészkertjében minden évben hagyományosan megrendezik a Sakura ünnepet, amelyet a Japán-Magyar Baráti Társaság és a Magyar Anime Társaság támogat.

Ez az ünnep a japán (O)Hanamihoz kapcsolódik, amely a japán cseresznyefa virágzáshoz kapcsolódik. Ilyenkor a magyar látogatók, a japánban élő szokásokhoz hasonlóan piknikezni mennek a virágzó cseresznyefák alá. Ott gyönyörködnek a sakura fákban. Többféle méretű japán cseresznyefát lehet örökbe fogadni ilyenkor, amelyből a befolyt összeget a Japán Vöröskereszt számlájára juttatnak el. Évente meghirdetik a haiku versenyt is, a legjobbakat a Japán-Nagyar Baráti Társaság zsűrizi és teszi közzé honlapján. Kézműves foglalkozások során a vállalkozó kedvűek ikebanát készíthetnek. A Bonsai neveléséről, vagy japán úti élményekről is hallgathatnak előadást az érdeklődők. Ezen kívül megismerkedhetnek a japán íjászattal, és más japán harcművészetekkel.

Cseresznyevirág az irodalomban

A sakura nagyon sok művészeti alkotás témája, rengeteg vers, dal és közmondás örökíti meg.

Például, a szamurájok egyik közmondása:

„A virágok között a cseresznyevirág, az emberek között a szamuráj a legkülönb.”

A kabuki színdarabokban a szirmok hullása a dicsőséges halált jelképezte – lásd a mondást:

„A virág a szakura, az ember a busi (szamuráj)”.

Íme egy vers Kassák Lajos, 20. századi magyar költőtől:

Kassák Lajos: Szép pillanatok

 

Milyen árva gyerek sír bennem

Milyen madár fütyörész.

 

Egy farönkön ülök

És bámulom

Hogy a bárányos ég

Tükörképével játszik

A tó.

 

Letépek egy cseresznyevirágot

És elküldöm hozzád

Hogy emlékezz rám.

 

További szép verseket, mesét olvashatnak még ezen a weboldalon:  irodalommindenkinek.eoldal

Sakura halála népmese

1. rész

2. rész

Elolvashatják írott formában is ezt a szép történetet itt: Sakura temetése

Sakura Kupa 2014.

Kendo
Kendo

XXI. Budapest Sakura Kupa 2014. március 22-én kerül megrendezésre. Célja a kendo sportág kyu és dan kategóriában résztvevők versenyeztetése, tapasztalat szerzés biztosítása a kezdő sportoklóknak/kendokáknak.

A verseny alatt befolyt összeggel segítik a 26. Kendo Európa-Bajnokságon résztvevőket.

A verseny helyszíne:

Budapest, Marczibányi tér 1. (Budapest Kendo Főnix Klub)

Jelentkezni lehet: budapestkendo@gmail.com

Nevezési díj és egyéb információ: Budapest Sakura Kupa 2014

Sakura garnéla

Az akvarisztikához értők körében jól ismertek az akváriumlakók, amelyek lehetnek halak, rákok, csigák stb. Ha egy minimum 20-30 literes akváriumot beszereznek, valamint rendelkeznek szűrővel, hőmérővel, világítással, no és némi vízzel, akkor kezdődhet a beszerelés. Ha ezt megtették, akkor különböző növényeket, kavicsokat, egyéb dolgokat beleültethetnek az akváriumba, majd jöhet a kis élőlények betelepítése. A gond ott szokott kezdődni, hogy mennyi időnk van gondozni a kis élőlényeket, takarítani, stb. Azt mondják, hogy a garnélákkal kevés a gond. Miért jó, ha őket választjuk? Kezdő akváriumozóknak kiválóan ajánlottak. Jó algaevők, tisztítják a növényeket, a környezetet, dekoratívak, békések. Általában 1-2 évig élnek, kb. 2-3 cm-esek. A nőstények általában nagyobbak a hímeknél, gyorsan szaporodnak. A garnéláknak több fajtája van: Red Cherry, Yellow Shrimp, Neocaridina heteropoda, Nektarin garnéla, Blue Pearl, Snowball, Orange Shrimp, és a manapság oly népszerű Sakura garnéla. Ezen kívül még több fajról olvashatnak itt: garnelák

A Sakura garnéla Ázsiából, Taivanról származik, de Japánban tenyésztették ki.

A Sakura garnéla könnyen összetéveszthető a Red Cherryvel. Hasonló a testfelépítésük, a méreteik, a tartásuk is. A különbség az, hogy a Sakura garnéla élénkvörös színű, a lábai is, bár vannak mélybordó színűek is. Nyugodt, jól megfér bármilyen édesvízi hallal.

arowanaaquarium

Kevésbé szapora, mint a Red Cherry. A kis garnélák általában 4 hónaposan lesznek ivarérettek. Akár csapvízben is tarthatók, de a jól szűrt vizet meghálálják. A víz ideális hőmérséklete 22-28 C, pH értéke 6-8 legyen. Szereti a garnélaeleséget, de jó a forrázott spenót vagy zöldség is.

sakura garnéla eladó

Forrás: garnela sakura,  sakura létezik vagy nem,  shrimpisland,  shop.tropicalfish

Sakura Wendom

A Sakura cégcsoport új és használt autók eladásával, szervizelésével, festéssel, javítással foglalkozik már 1992 óta.

A cégcsoport első tagja a Toyota Sakura, amely Toyotákat forgalmaz, majd a Citroen Wendom alakult meg.

A cégcsoport Pesten és Budán működik, a cég vezérigazgatója Szilasi János.

A cégcsoport tagjainak címe:

Budapest, 1033 Szőlőskert u. 1.

Telefon: 06/1 250 8900, 06/20 258 7708

Nyitva tartás: H-P 8-18 óráig, Szo. 8-13 óráig

Honlap: toyota-sakura

Budapest, III. kerület, Bécsi út 178.

Telefon: 06/1 439 1111

Fax: 06/1 439 1110

E-mail: info@citroenwendom.hu

Szerviz nyitva tartása: H-P 8-17 óráig

Szalon nyitva tartása: H-P 8-18, Szo. 9-13 óráig.

Budapest, IX. kerület, Könyves Kálmán krt. 22.

Telefon: 06/1 216 7100, 06/1 216 7101

Fax: 06/1 216 7110

E-mail: info@citroenwendom.hu

Szerviz nyitva tartása: H-P 8-17 órig

Szalon nyitva tartása: H-P 8-18, Szo. 9-13 óráig.

Honlap: citroenwendom

Hirdetéseik: hasznaltauto

Haruno Sakura, animefigura

Haruno Sakura
Haruno Sakura

Haruno Sakura, egy kitalált animefigura,  Kisimoto Maszasi Naruto című japán rajzfilmsorozatában. Ő lett a sorozat női főszereplője. (Manga figura még a Hello Kitty is.)

A manga és az anime történetében Szakura egy női nindzsa. A történetben Szakurának a kezdettől fogva tetszik Ucsiha Szaszuke. Ugyanakkor ellenszenves neki az ügyes Narutó. Később Szakura megértőbb lesz Narutóval, majd a  2. részben együtt harcolnak Szaszukéért.

Alakja ma is népszerű, mivel különböző rendezvényeken szívesen öltöznek be Sakura figurának cosplayek.

Naruto szereplők

Naruto Uzumaki

A sorozat főszereplője. Nagyon hasonlít Son Gokura, aki a Dragon Ball sorozat főszereplője. Naruto legfőbb vágya, hoogy hokage legyen belőle, vagyis Konohagakure falu vezetője lehessen. Ennek az az akadálya, hogy Naruto testében egy olyan kyuubi van, amely már megtámadta a falut, mikor Naruto született. Ezért a falu lakossága kiközösítette őt. Ennek ellenére ő vidám, sok barátot szerez magának a ninják között. A legjobb barátja Sasuke Uchiha.

Sasuke Uchiha

Eredetileg Naruto ellenfele a sorozatban. Zárkózott, magának való személyiség, mert egyetlen célja megbosszulni testvére halálát. Még arra is képes, hogy egy bűnözőhöz csapódjon és a bosszújához olyan hatalmat akar megszerezni tőle, amivel megbosszulhatja testvére halálát.

Sakura Haruno

A csapat lány tagja, magas homlokú, ami miatt csúfolták a többiek. Szerelmes lesz Sasukéba, nem akar Narutoval lenni. Inkább edzeni kezd, és nagy fejlődésen megy keresztül.

Külseje: rózsaszín haj, zöld szemek. Ruhája piros, sötétzöld nadrág, homlokvédő. Később fekete kesztyű, csizma, nadrág, könyök- és homlokvédő.

Képességei: intelligens, rugalmas, jó harci technika. Képes gyógyítani a sérüléseket, ismeri a növényi orvosságokat.

Kakashi Hatake

A 7. csoport vezetője, a Naruto rajzfilmsorozat egyik fő karaktere. Beceneve: Copy Ninja Kakashi, ill. Kakashi Sharigan. Sasuke kiképzésével foglalkozik elsősorban. Megtanítja neki a chidori technikát. Negatív tulajdonságai a késés, sőt nem veszi komolyan a vezetői szerepet sem. Rendelkezik az Sharigan szemmel, amely miatt másoló ninja nevet kapja.

Forrás: Haruno Szakura,   Sakura Haruno,  Kakashi_Hatake,   naruto.lap

Haruno Sakura képek

Naruto és társai

Naruto és társai

Naruto és Sasuke

Naruto és Sasuke

Naruto és Sasuke

Naruto és Sasuke

Naruto

Naruto

Cosplayerek

Cosplayerek

Képforrás: wallzonehd,  funwallz,  weissdrum.deviantartkelsiekylie.deviantart,  naruto uzumaki and sasuke uchihastartimes

Sakura Haruno dress up

Ez egy öltöztetős játék, ahol különböző anime szereplőket lehet felöltöztetni 1-2 kattintással.

Forrás: haruno sakura dress up,  Dress Up Haruno Sakura,  dressupgal

Minden, ami sakura

Sakura

A MS Windowsban egy japán szövegszerkesztő, amelyhez egy 95/98/NT/2000/XP/Vista-ra van szükség.

Sakura Sushi

Japán étterem Budapesten, ahol nemcsak sushit, hanem hagyományos japán ételeket is lehet enni. Konyhafőnökük japánban tanult okleveles szakács.

Honlapjukon megtalálható az étterem étlapja is, ahonnan megrendelhetők az ételek.

Az étterem címe:

Budapest, Újpesti rakpart 1-3.

Telefonszám: 06/1 796-5669

Nyitva tartás:

H-P: 10-23 óráig

Szo-V: 12-23 óráig.

Ezt a nevet viselő éttermek szerte a világon megtalálhatók és mindegyik híres a japán konyhájáról.

Sakura Manchaster

Szórakozóhely. Autókölcsönzés.

Sakura of America

Egy cég, amely az első olajpasztell festéket 1925-ben találta fel. Ma már 3D festéket is gyárt, amely népszerű a művészek körében, mivel dombornyomás hatását kelti a papíron.

További információ a cég honlapján:  Sakura of America

Sakura Szépségszalon

2010-től működik, ahol kozmetika, masszázs és egyéb szépségápolási szolgáltatásokat vehetnek igénybe a kedves vendégek.

Cím:

2011 Szada, Dózsa György út 39.

Telefon: 06/70 367-3814

E-mail: info@sakuraszalon.hu

Honlap: Sakura Szalon

A honlapon megtalálhatják a kozmetikai, smink és szolárium árait is.

Ezen kívül minden szolgáltatásról részletes leírás is olvasható.

Sakura, japán népdal

Sakura, japán népdal

Sakura, japán népdal

A dallamot meghallgathatják itt: Sakura_Sakura

Sakura Furiozza

Horgászbot márka.

Könnyű, az orsótartó nagyon érzékeny, könnyen lehet vele halat fogni.

Forrás: waveinn (angol),  parduotuve.spiningavimas (litván),  lethymallus (francia), horgasz

Forrás: Füvészkert Sakura ünnep az Elte Füvészkertben,  Cherry blossom,  Japán cseresznyefa virágzás

Sakura-cseresznyevirágzás,  kertesz.blog,  Haruno Szakura,  Sakura Haruno,  sakura-editor.sourceforge,  sakurasushi,  sakuramanchester

Képforrás: japan-postcard-mt-fuji-cherry-blossom,  naruto.wikia,  to-my-dream-land-japan ,  kendoinfo.wordpress

5 kérdés, 5 válasz

1. Mi a sakura? – A japán cseresznyefa virágát nevezik sakurának.
2. Milyen ünnep kötődik hozzá? – A Hanami ünnepe, amikor a családok Japánban kimennek piknikezni a cseresznyefák alá, hogy gyönyörködjenek a természetben.
3. Mit jelképez a virág? – Az elmúlás, a nőiesség, a szépség, tisztaság, egyszerűség jelképe
4. Mi viseli ezt a nevet? – Étterem, szépségszalon, szórakozóhely stb.
5. Mi a Sakura Kupa? – Egy kendo bajnokság Budapesten, amelynek célja felkészíteni a kendokákat a következő Európa-Bajnokságra

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is!

Nefelejcs

Melléknév

A Dal

Pitagorasz

Dokik

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas  csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.