Dobó Kata

Dobó Kata

Dobó Kata, magyar színésznő, 1974. február 25-én született Győrben, Kovács Katalin néven. Modellként kezdte pályáját, majd beválogatták az Éretlenek című magyar filmsorozatba. Színészetet tanult a Színművészeti főiskolán és Hollywoodban is. Élettársa volt Andy Vajna. Jelenleg Gulyás Leventével él együtt Budapesten. 2012. február 20-án született meg Szofi nevű kislányuk.

 

Tartalomjegyzék:

Dobó Kata
Élete
Magánélete
Filmjei
Díjai, jelölései
Érdekességek
5 kérdés – 5 válasz

Dobó Kata

Élete

Dobó Kata születéskori neve Kovács Katalin. Győrben született 1974. február 25-én. Az édesapja katonatiszt volt, így a család mindig úton volt, sokat költöztek. Kata gyermekkorát Győrben, Kijevben, Lentiben és Budapesten töltötte, majd egy békásmegyeri lakótelepre költöztek felsőbb általános iskolás korában. Sikeres érettségi vizsgát tett, majd jelentkezett a bölcsészkarra, ahová nem vették fel. Önálló életet akart kezdeni, így elköltözött szüleitől és titkárnőként, majd egy autószalonban dolgozott.

Jelentkezett egy amatőr modellversenyre, amit egy szórólapon látott meg. A barátai noszogatták, de Dobó Kata nem akart, végül mégis beküldött képeket magáról és meglepetésére nemsoká arról értesítették, hogy egy profi modellképző kurzuson vehet részt. 1994-ben ő nyerte el az Év fotómodellje díjat, majd a Look of The Year válogatásán is negyedik lett.

Több lapban is szerepelt, mint például Elite, Kiskegyed, Meglepetés, IM divatoldalán, Bonton, ezt pedig követte egy németországi szerződés, ahol katalógusokban szerepelt.

1995-ben elindult egy modellválogatásra, amely igazából nem is az volt, hanem egy sorozathoz kerestek szereplőket. Ez a sorozat nem más volt, mint az Éretlenek. Ennek a véletlennek kapcsán kapta meg a sorozatban Vera szerepét.

Mivel semmilyen színészi képzettsége nem volt Katának, a többiekkel együtt beiskolázták Földessy Margit színiiskolájába.

Az Éretleneket követte a Rózsa és Ibolya.

Ismerhetjük arcát a sokáig köztudatban lévő reklámból is:

Hírnevét igazán 1997-ben A miniszter félrelép című filmmel érte el, melynek női főszerepét játszotta. A film sikeres lett, és így Kata is hírnévre tett szert. Andy Vajna javasolta Katának, hogy válasszon egy nevet magának, amit a külföldiek is könnyen ki tudnak mondani, így lett Dobó Kata a művészneve.

Még ebben az évben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti főiskolára is, valamint megmutatta magát az Ámbár tanár úrban, amiben együtt szerepelt Hernádi Judittal és Koltai Róberttel. Stohl András és Kamarás Iván szereplése mellett játszott Kata az Európa Expressz című akciófilmben.

A főiskolán kétszer halasztott évet, végül pedig csak az első évfolyamot teljesítette. Kiutazott az Amerikai Egyesült Államokba, hogy Hollywoodban tanulja a színészetet. Az USA-ban való tartózkodása alatt 2001-ben kapta meg első filmszerepét, ahol a 15 perc hírnév című filmben látható néhány másodperc erejéig. A női főszerepre jelentkezett, amiben Robert De Niro játszotta a főszerepet, de nem volt megfelelő az angol tudása.

Egy sci-fiben játszhatott L.L. Cool J, Chris Kelin és Rebecca Romjin-Stamos mellett a Könyörtelen játékban. Egy fontos szerepet is kapott A helyszínelők egyik epizódjában.

A Trója című film castingján már csak ketten voltak versenyben Heléna szerepéért, de végül nem Dobó Kata, hanem Diane Krügeré lett a szerep. Ez volt a legnagyobb csapás a karrierjében. Forgatott még Steven Seagallal és Dolph Lundgrennel is.

Amerikából való hazatérése után 2005-ben szerepelt a Csak szex és más semmiben, bár a női főszerepet játszotta volna, de mégis a főhős legjobb barátnőjének szerepébe bújt.

Szerepelt a Szabadság, szerelem drámában.

Amikor 2009-ben játszott a Halálkeringő című filmben, igen csak nagy meglepetést okozott a nézőközönségnek azzal, hogy megvált hosszú, göndör hajától a film kedvéért.

Rovid-hajjal

Dobó Kata rövid hajjal

2012-ben láthattuk a Split Perfect rövidfilmben, amiért az LA Shorts rövidfilm fesztiválon jelölték a legjobb színésznő díjra.

A Tankcsapda együttes Számolj vissza klipjében is feltűnik (3:18) Bodrogi Gyula, Stohl András és egyéb, nem filmiparban híres személyek mellett.

A TV2-n 2013 nyarától indult el saját műsora, a Stílus Vadász, amely egy trend- és életmódmagazin. Ez egy nőknek szóló magazinműsor, amely a divaton, szépségápoláson kívül foglalkozik még gasztronómiával és sok minden mással is.

Dr. Gonda Eszter kriminálpszichológus szerepét 2014-ben kapta a Hacktion – Újratöltve sorozatban.

Magánélete

A gimnáziumban titkos viszonyt folytatott a testnevelő tanárával. Az érettségi után Dobó Katát feleségül is akarta venni a férfi, de Kata nemet mondott, hiszen fiatal volt még a házassághoz. Modellkarrierje idejében élettársa volt Hajas László mesterfodrász. A Földessy Margit színiskolájában ismerkedett meg Vermes Dáviddal, akivel titokban házasodott össze A miniszter félrelép című film forgatása alatt. Ez a házasság nagyon rövid ideig tartott, majd megismerkedett Bochkor Gáborral, később pedig Andy Vajnával, akivel több éven keresztül együtt is élt.

Kata-Andy

Dobó Kata és Andy Vajna

Ez a kapcsolat sokaknak nem tetszett a nagy korkülönbség miatt, mégis 2008-ig egy párt alkottak. Amikor szétvált a pár, Kata visszaköltözött Budapestre, ahol 2009-ben megismerte jelenlegi élettársát, kislányának édesapját, Gulyás Leventét.

Kata-Levente

Dobó Kata és Gulyás Levente

Levente a békéscsabai Jókai Színház zenei rendezője, akitől 2012. február 20-án megszületett Szofi nevű kislányuk.

Szofi

Dobó Kata kislányával

Szofi2

Szofival

Filmjei

Film/sorozat címe Év
Éretlenek 1995
Rózsa és Ibolya 1995
A miniszter félrelép 1997
Ámbár tanár úr 1998
Európa expressz 1999
15 perc hírnév 2001
Amerikai rapszódia 2001
Könyörtelen játék 2002
Helyszínelők 2003
Túlélésből jeles 2003
A professzor 2003
Csak szex és más semmi 2005
Elemi ösztön 2 2006
Szabadság, szerelem 2006
Vér és csokoládé 2007
Bend David : Broken Sky 2007
A jóéjtpuszi 2009
King Conqueror 2009
Halálkeringő 2010
A néma szemtanú 2011
Split Perfect 2012
Hecktion – Újratöltve 2014

 

Csak-szex

A Csak szex és más semmi című filmben Schell Judittal

Díjai, jelölései

Díj/jelölés Év
Csapnivaló-díj jelölés 2000
Sikeres Nők Magazin Talentum-díj 2006
Story Ötcsillag-díj 2006
Story Ötcsillag-díj 2008

 

Érdekességek

Cakó Kinga divattervező és Dobó Kata közös kollekcióval rukkolt elő 2014 tavaszán.

A ruhák lényegében Dobó Kata saját kollekciója, aminek megvalósításában segített Cakó Kinga. Cakó-Dobó kollekció darabjai tavaszi és nyári ruhák, amelyek kényelmesek, hordhatók és csinosak. A ruhák tervezésekor fő szempont volt a hordhatóság izgalmas szabásvonalak alkalmazásával. A kollekció két fővonalat képvisel:

  • fiatalos, vagány, sportos huszonéves korosztály részére,
  • letisztult, egyszerű vonalvezetésű, elegáns 30-40-50-es korosztálynak.

A két korosztály darabjai kombinálva is hordhatók.

Cako-Dobo

Dobó Kata & Cakó kollekció

5 kérdés – 5 válasz

1. Hogy hívják Dobó Katát eredetileg? Válasz: Kovács Katalin az eredeti neve Dobó Katának.

2. Miként kezdte a pályát? Válasz: Kezdetben modellkedett.

3. Mi hozta meg számára színészi hírnevét? Válasz: A miniszter félrelép című magyar film tette sikeressé Dobó Katát 1997-ben.

4. Mikor született Szofi nevű kislánya? Válasz: Szofi 2012. február 20-án látott napvilágot.

5. Kivel készítette el ruhakollekcióját? Válasz: Cakó Kinga és Dobó Kata közös ruhakollekcióval állt elő 2014 tavaszán.

Tartalom:

Képek:

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Hiszti

Algyő

Trianoni békeszerződés

Csicseriborsó

MPL

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.