Csicseriborsó

Csicseriborsó

A csicseriborsó (Cicer arietinum) – más néven bagolyborsó, bagolcsaborsó vagy brokkolirózsa – a kétszíkűek osztályának, hüvelyesek rendjének pillangósokhoz tartozó haszonnövénye, amely közép- és Nyugat-ázsiaiban kis nemzetségben elterjedt. Iránból, Törökországból származik. Közel 40 fajt foglal magába. Már az ókori görögök és rómaiak is használták étrendjükben. Hazánkban a XVIII. században még közkedvelt volt, majd fokozatosan tűnt el étrendünkből.

Tartalomjegyzék:

Jellemzői
Származása
Termesztése
Felhasználása
Receptek
5 kérdés – 5 válasz

Csicseriborsó

Jellemzői:

Csicseriborsó (Cicer arietinum), bagolyborsó, bagolcsaborsó vagy brokkolirózsaként is nevezik. A kétszíkűek osztályába tartozó, hüvelyesek rendjének pillangósokhoz tartozó haszonnövény, amely közép- és nyugat-ázsiában kis nemzetségben elterjedt.

Közel 40 fajt foglal magába. A fehér virágú, sárga magvú változatát étkezésre használják, de a fekete magvú, kékespiros, erezett virágú változatot takarmánynövényként alkalmazzák.

Csicseriborso

Önbeporzó. Indiában a legfontosabb fehérjeforrás egyike. Kb. 10 millió hektáron termelik. Gyakori a Földközi-tenger menti országokban is, hazánkban viszont szórványosan termesztik, mert a közízlésnek nem felelt meg.

Mélyre hatoló gyökere van, zöld részei szőrösek, 35-70 cm magasak. Elágazó a szögletes szára, levelei páratlanul szárnyaltak. Egyedül állnak virágai, termése ellipszis alakú és hattyúnyakszerűen görbült nyélen csüng.

Csicseriborso-viraga

Bár hazánkban alig van jelen, konzervként hozzájuthatunk boltokban a csicseriborsóhoz. Élelmi rosttartalma miatt segíti az emésztést, alkalmas a székrekedés kezelésére. Segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és csökkenti a koleszterinszintet.

Származása:

Iránból, Törökországból származik. Már az ókori görögök is ismerték és kriosznak nevezték, de bizonyítékok szerint már az ősmagyarok is termesztették, fogyasztották. Hazánkban írásos emlékekben 1305-ben említik a csicseriborsót, mint cicer borsó. régi szakácskönyvekben pedig bagolyborsóként szerepel.

A XVIII. században még közkedvelt és gyakori volt, aztán a feledésbe kezdett veszni.

Talán még emlékszünk a gyermekdalból is erre a növényre:

Termesztése:

Hazánkban főleg a Cegléd – Debrecen vonaltól délre termesztik.

Jól tűri a meleget és a szárazságot, a talaj szempontjából pedig nem válogatós fajta.  termése kisebb, mint a mezei borsóé. Hosszan virágzó, így egyenetlenül érik. Március végén vetik, és a 80-120 napos tenyészidő után aratva-csépelhető. Júniusban zölden, zsengén, júliusban pedig szárazon szedhető.

Csicseriborso-termese

Magját étkezésre valamint pótkávé készítésére is használják.

A zsizsik nem ellensége, de jellemző a Fusariumos hervadás.

Felhasználása:

Már az ókori görögök és rómaiak is használták étrendjükben a csicseriborsót, az arabok és az egyiptomiak pedig a kereszténység elterjedésével ismerték meg azt. Közép-Ázsiában a mai napig közkedvelt fehérjeforrás, de sokakat mentett meg az éhhaláltól. Termésének íze a dióéra hasonlít. Nagyon jó hatással van szervezetünkre, alacsony zsírtartalma és magas rosttartalma számos betegség megelőzését segíti. Cukorbetegek, szív- és érrendszeri betegek számára javasolt beiktatni az étrendbe.

Mielőtt felhasználnák a csicseriborsót, magjai 10-12 órával előtte be kell áztatni, és az így előkészített magvak főzési ideje 60-90 perc.

Felhasználhatjuk leveshez, főzelékhez, salátához, pástétomhoz, krémhez egyaránt. Friss vagy konzerv alapanyagokból is dolgozhatunk.

csicseriborso-konzerv

A csicseriborsó jól csírázik, és maga a csíra is fogyasztható, nagyon jó téli vitaminforrás lehet. Nyersen nem használható, mert emészthetetlen, de 5 perces előfőzés után zsiradékon párolva már fogyasztható.

csicseriborso-csira

Receptek:

Levesek:

Csicseriborsó leves baconnal

Póréhagymás csicseriborsó leves

Csicseriborsó leves magyarosan

Csicseriborsó leves parmezánnal

Joghurtos csicseriborsó leves

Egyszerű csicseriborsó krémleves

Olasz csicseriborsó krémleves

Főzelékek:

Csicseriborsó főzelék

Parajos csicseriborsó főzelék

Sárgarépás csicseriborsó főzelék

Krémek, pástétomok (humusz):

Csicseriborsó krém

Humus

Pástétom

Saláták:

Csicseriborsó saláta

Paradicsomos

Narancsos

Citromos, kápia paprikás

Pikáns

5 kérdés – 5 válasz:

1. Mi a csicseriborsó latin neve? Válasz: Cicer arietinum.

2. Hogyan nevezik még? Válasz: Bagolyborsó, bagolcsaborsó vagy brokkolirózsaként is ismert.

3. Honnan származik? Válasz: Iránból, Törökországból.

4. Miért hasznos a csicseriborsó fogyasztása? Válasz: Magas az élelmirosttartalma, de alacsony a zsírtartalma. Kiváló vitaminforrás lehet a téli időszakban.

5. Milyen ételekhez használhatjuk? Válasz: Levesekhez, főzelékekhez, salátákhoz, pástétomokhoz kiválóan alkalmas.

Tartalom:

Biológiai lexikon 1. : A-F., Bp.: akadémiai, 1978

Magyar Nagylexikon And-Bag: 2. kötet, Budapest: Magyar Nagylexikon Kiadó, 1998

Wikipedia – csicseriborsó

Képek:

Kiemelt kép

Csicseriborsó: Csapody Vera: Színes atlasz “Magyarország kultúrflórájá”-hoz Magyarország kultúrflórája, 10. kötet, Bp.: Akadémiai, 1961

Virága

Termése

Csíra

Konzerv

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Állatvédelem

Némó

Lakberendező

Marslakók

Körös-Maros Nemzeti Park

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.