Idegrendszer

Idegrendszer

Idegrendszer, egy hálózatszerűen működő tájékoztató rendszer. Ha megszakad a szervezet traumát szenved el. A test, a szellem és a lélek szorosan együttműködik az életfenntartásban. Létünk alappillére az idegrendszer.

Tartalomjegyzék:

Idegrendszer felépítése

Idegrendszer felépítése

A Han dinasztia idejében Kínában járt egy nyugati ember, kinek neve Dharma. Írt egy könyvet, melyben azt állította, hogy „ az emberek minden problémája az idegrendszerből ered, és hogy sokkal tovább élhetnének, ha az idegrendszert képesek lennének módosítani ill. megújítani.” Ezzel a elmélettel hozzájárult, hogy az ember idegrendszerével kapcsolatos ismeretek köre szélesedjék.

Az idegrendszer irányító központjai:

-Központi idegrendszer, amely a gerincvelőből, nagyagyból, központi agyból, a kisagyból, az agytörzsből és a limbikus rendszer alkotta agyból idegrendszerből áll.

-A környéki idegrendszer az agyi és a gerincvelőidegeken keresztül kapcsolódik a központi idegrendszerhez. A környéki idegrendszer része a vegetatív idegrendszer, mely fontos szervek működését vezérli.

A központi idegrendszer:

  • Nagyagy a gondolkodás, emlékezet, tanulás, kombináció képesség és az ösztöneink ellenőrző központja.

  • Agytörzs, a légzés, az emésztés, a szívműködés, a szemmozgások, rágás, nyelés megfelelő működéséért felelős. A környéki idegrendszerrel is összeköttetésben van.

  • A limbikus rendszer kapcsolja össze a nagyagyat az agytörzzsel. Ez felelős az érzésekért, késztetésekért, agresszióért, vágyért, éhségérzetért, szomjúságérzésért és a testi érzések /hideg, meleg, fájdalom/ a nagyagyba jussanak. Itt tárolódnak a képek, illatok, hangok. A szerotonint termelő idegrostokon keresztül részt vesz az izomzat, az immunrendszer, a keringés és szívműködések irányításában és kapcsolatban áll más agyterületekkel is. Ha nem továbbítódnak az adatok, akkor testi betegségek alakulnak ki.

Vegetatív idegrendszer:

Az óriási ideghálózaton keresztül az agy minden szervvel és szövettel összeköttetésben van, de azok is egymással elektromos összeköttetésben állnak. A vegetatív idegrendszer akarattól függetlenül működik, de lehet befolyásolni gondolattal és szuggesztióval.

Két részből áll, központja a nyak területen van:

  • Szimpatikus rendszer dominál aktív és agresszív tevékenységnél, ha bármilyen teljesítményt nyújtunk, stressz, sokk és menekülés esetén.

  • Paraszimpatikus rendszer lép előtérbe, pihenéskor, evéskor, emésztéskor, feltöltődéskor és a szexuális tevékenységnél. Fő idege a bolygóideg, mely az agytörzsből ered és végig fut a testen és ott nagy ideghálózattá ágazik. A nyelőcsőnek, szívnek, hörgőknek, gyomornak és a bélnek is meg van a maga paraszimpatikus idegfonata. A belet „ hasi agynak” is hívhatjuk, hisz itt a vegetatív idegrostok nagy fonata kapcsolódik a bélizomzattal, bélnyálkahártyával, bolygóideggel és a szimpatikus idegrendszerrel. Ezek visszacsatolódnak önmagukhoz, így befolyásolják egymást. A „hasi agy „ saját intelligenciával és tanuló képességgel bír, mérete az egyharmada az agyénak, de képes önállóan vagy az aggyal együtt is működni. Az emésztés, az anyagcsere és az immunrendszer irányítása itt történik.

forrás kiemelt képé is: Testi eredetű lelki betegségek írta Dr. Sonja Reitz

Link:

Felépítés.

Emberi agy

Idegfonatok

Idegszövet

Idegszövet

Idegszövet

A sejtek állapotának tökéletesnek kell lennie, hisz a lélek egészségét befolyásolja és ő termeli a hormonokat és a hírvivő anyagokat, továbbá szuper gyorsan és pontosan továbbítja az elektromos impulzusokat. A sejtek közti tér vízből áll mintegy 80%-ban, ezen át vándorol az oxigén és a tápanyag az érfalakon ki és a sejthártyán be, és visszafele a hulladék is megteszi ezt az utat. Ezt nevezik alaprendszernek, ám ha nem működik rendesen akkor beteg lesz a szervezet. Nagyon fontos tehát, hogy jól táplálkozzunk, méregtelenítsünk, mozogjunk és megfelelően viselkedjünk, mert még a gondolat is befolyásolja egészségünket, idegrendszerünket.

Összefoglalás:

1, Mi az idegrendszer?

Válasz: Szervezetünk alapja.

2,  Irányító rendszerünk részei?

válasz : Központi  és környéki.

3,  Melyik rendszer lép előtérbe, ha eszünk?

Válasz: Paraszimpatikus rendszer.

4, Ha dühösek vagyunk?

Válasz: Szimpatikus.

5, Miért nevezhetjük a bélrendszerbe összefutó idegek csoportját ” Hasi agy”- nak?

Válasz: Mert  saját intelligenciával és tanuló képességgel bír.

Szerkesztői ajánlások:

Kertész

Kertészet

Hajfesték

DNS

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Könyvek legjobb barátaim.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.