Csatos hordozók

Csatos

Csatos

Mi jut eszünkbe a csatos szóról? Talán a hajba tűzhető csat? Vagy akár a használati eszközeinkhez való, vagy annak részeként funkcionáló záró, díszítő eszköz? Nos, többféle lehetőség van. Igyekszem a Csatos szó jelentéseit többféleképpen, de elsősorban a haj, másodsorban a babahordozás szempontjából megközelíteni.

Tartalomjegyzék

Haj

Hajviselet

Póthaj

Csatok

Babahordozó

Csatos üveg

A hajról

A haj az emberi test szőrzetének része, amely a fejen található. Funkcióját tekintve védő, takaró szerepe van, segít a hőháztartásban is. Színét tekintve megkülönböztetünk szőke, barna, vörös, fekete hajat. De ha már őszülünk, akkor festett hajat. A férfiak haja más, mint a nőké, a nők haja gyorsabban nő, mint a férfiaké.

A haj összetevői, rétegei

Hajszerkezet

Hajszerkezet

97% keratin, 3% víz

A haj a következő rétegekből áll:

külső réteg, amelyet fedő lemezecskék borítanak, s bevonatot képez rajtuk a hajzsír.
Ha a fedő réteg egészséges, akkor a hajunk fényes, selymes tapintású. Ha megsérül ez a réteg, akkor töredezett, száraz és fénytelen lesz.
középső kéreg a felelős a haj rugalmasságáért, erősségéért
– a belső hajbél összeköti a hajgyökeret a külső résszel, és felel a szellőzéséért.
A hajszál alsó része a hajhagyma, amelyben a növésért felelős hajszemölcs, fölötte a sejtosztódásért felelős sejtek vannak. A hajhagymából nő ki a hajszál. A hajgyökér felső részén találhatók még a fejbőr kiszáradását és a haj zsírozását végző faggyúmirigyek.

A haj életszakaszai

1. növekedési fázis
Ez a fázis 2-6 évig tart, a hajszál naponta 0,3-0,5 mm-t nő. A hajszál növekedése függ a nemtől, az egészségi állapottól, a tápanyagoktól, a belső környezet állapotától.
2. átmeneti fázis
Ez a fázis 2-3 hétig tart. Ekkor a hajszál nem nő, a hajszál elpusztul, majd kihull.
3. nyugalmi fázis
Ez a szakasz 3 hónapig tart, a hajgyökér nem működik, így a hajhagyma a tápanyaghiány miatt elhal, új hajszál kezd nőni, kitolja a régit.

A haj típusai

A haj típusa függ a génektől.
Forma szerint megkülönböztetünk:
– Lissotrich: egyenes, kissé hullámos (keresztmetszete kör)
– Cymatotrich: hullámos, fürtös (keresztmetszete ellipszis)
– Ulotrich: göndör, gyapjas (keresztmetszete babszem)
Szín szerint 30 árnyalatot különböztet meg a Fisher-Saller skála (betűkkel különbözteti meg az árnyalatokat). A spektrofotométerrel állapítják meg a pontos hajszínt.
A haj zsírosodása szerint is különbözőek vagyunk, mivel a normál haj elég nedvességet, elég zsírt tartalmaz, a fejbőr nem korpásodik. A száraz haj alig tartja a nedvességet, így a haj töredezetté válik. A zsíros haj szálai a zsírtól összetapadnak, a fejbőr nem szellőzik megfelelően, így a fejbőr korpásodik.

A haj betegségei

Milyen betegségek támadják meg a hajat?
A hajhullás egy bizonyos szintig nem káros, de ha kopaszodás a vége, akkor kóros. Vannak különböző hajhullás elleni szerek, ételek, amelyek segíthetnek a leküzdésében.

Hajhullás

Hajhullás

Hormonális problémái vannak? Az bizony kihat a hajra is.
Sajnos a fejtetű napjainkban is „szedi áldozatait”. De ha körültekintőek vagyunk, akkor elkerülhetjük a bajt. Még emlékszem az iskolai védő nénire, aki egyszer csak bejött és megnézte mindenkinek a haját. Szerencsére egyre modernebb, hajat kímélő szerek kaphatók a patikákban, amelyeket meg lehet vásárolni. Ha a használati utasítás szerint járunk el, sőt türelmesek, kitartóak vagyunk, akkor kiirtható ez a kis élősködő, amely sok kellemetlenséget tud okozni. A fontos az, ne csak a fertőzött fejét/haját kell leápolni, hanem mindazokét is, akik érintkezésbe léphettek vele. Az ágyneműnek a fertőtlenítő mosása, vasalása is sokat segít a baj megszüntetésében. Nem utolsó sorban: ne menjen közösségbe addig, amíg a fertőzés meg nem szűnt, vagyis tünetmentes.

Tetűirtó szerek

Tetűirtó szerek

Részletesebben itt:
hu.wikipedia.orghairwellness.hu

A hajviseletről

A különböző korokban másként viselték az emberek a hajukat. Különösen a nők hajviseletében voltak divatok. Sokáig a haj hosszúsága sem különböztette meg a nőket és a férfiakat. Később a 19. században jött divatba a férfiaknak a rövid haj, illetve a szakáll, vagy bajusz. A lányok befonták, illetve bekötötték a hajukat. Erre szolgált a főkötő. Ezen kívül a származásra, vagyoni helyzetre is utalt.
Napjainkban olyan hajviseletet hordunk, amilyet szeretnénk. Nincsenek konvenciók. A férfiak is hordhatnak hosszú hajat, a nők rövidet, vagy akár kopaszra is levágathatjuk a hajunkat. Ha túl rövidnek találjuk, akkor meghosszabbíthatjuk.
Nem minden arcformához való ugyanaz a hajviselet. Az aktuális frizuradivat nem mindenkinek áll jól. Az arcforma meghatározza a jó frizurát, a jó frizura meghatározza viselője kinézetét, benyomást gyakorol a többi emberre. Ezen a weboldalon ki is próbálhatjuk, melyik hajviselet áll nekünk jól: hajviseletek.

Csak töltsenek fel 1 fotót magukról, és máris lehet próbálgatni, kísérletezni.

További információk:

protokoll-etikett.hu
braun.braun.com
facebook.com
mek.oszk.hu
port.hu

A hajhosszabbítás módszerei
Hajhosszabbítás

Hajhosszabbítás

Egyik módja annak, ha valaki rövid hajú, de szeretne hosszú hajat magának.
A hajhosszabbításnak többféle módszere van.
1. Hagyományos hajfelvarrás, amikor saját hajfonatra fűznek fel póthajat. Kb. 2 hónapig lehet viselni, attól függően, hogy milyen gyorsan nő az eredeti haj. Utána leszedik a póthajat és újra kezdik a műveletet. Ez a legrégebbi technika, mely azért előnyös, mert nem rövidül meg a póthaj.
2. Gyűrűs hajfelvarrás, amikor a saját hajra tresszelt póthajat rögzítenek egy speciális mikrogyűrű segítségével. Előnye, hogy 2 hónap után újra feltehető, lazább hajviseletet eredményez. Hátránya: fémallergiások nem hordhatják.
3. Kreatinos hőillesztéses hajhosszabbítás, amely szakember segítségével tehető fel. Egy hőillesztő gép segítségével az eredeti hajhoz melegítik a póthajat. Ezáltal tartósabb, akár 2-3 hónapig hordható hajat kapunk. Előnye, hogy már rövidebb toldással is mesés hajkorona varázsolható. Sőt, az elkészült frizura melírozható, színezhető. Hátránya, hogy figyelni kell a haj kezelésére, mivel csak langyos hajszárítóval szabad szárítani. Nem mindegy milyen samponnal mosunk hajat, mert sem gyümölcssavas, sem alkoholos samponnal nem moshatunk hajat.
4. Mikrocsomózásos hajhosszabbítás, amikor saját hajból és póthajból tincsenként gumiscérna segítségével rögzítik a frizurát. 2-3 hónap után újra kell készíteni.
5. Mikrogyűrűs hajhosszabbítás, amikor fémgyűrűt használnak a hajtincsek készítésekor. Természetesen a fémallergiások ne kérjék ezt a módszert a hajszalonban.
5. Afrofonásos hajhosszabbítás, amikor kanekalon hajból pótolják a kívánt hosszúságot, illetve vastagságot.
6. Ultrahangos hajhosszabbítás: kicsivel drágább, de kímélőbb megoldás, mert a kreatint ultrahanggal lágyítják. Így sokkal szebb, akár extravagáns frizura is készíthető. Hátránya: pacemakert hordóknak nem ajánlott ez a módszer, mert megzavarhatja a szív működését.
7. Hüvelyes hajhosszabbításhoz speciális hüvelyt alkalmaznak, azzal rögzítik a póthajat. 2-3 hónapig viselhető, majd újra készíthető a frizura.
8. Csatos hajhosszabbítás népszerű, elterjedt módszer. Szakember nélkül is elkészíthető a frizuránk, mivel a már feltresszelt hajhoz soronként csatokkal rögzíthetjük a póthajat, majd feltupírozzuk.

Tanácsok hajhosszabbítás után

1. Szakemberrel végeztessük a hajhosszabbítását, így megőrizhetjük hajunk épségét!
2. A hajhosszabbítás élettartamár hajolajjal, többszöri fésülködéssel megőrizhetjük!
3. Ne használjunk hajvasalót, csak langyos hajszárítást alkalmazzunk!
4. Tincses hajhosszabbítás után a tincseket széthúzva megakadályozhatjuk az összekócolódást!
5. Ne fésüljük vizesen a hajat, mert rontjuk a szerkezetét!
6. Háromhavonta mindenképpen vetessük le, és rakassuk újra a póthajat!
7. Ne döntsük előre a fejet hajmosáskor, ápoljuk proteines hajápolókkal!

További információk:
Hajhosszabbítás
szepseg-szalon.hu
hajhosszabbitas-euhair.hu
euhaj.hu
beautyexpress.hu
hajhosszabbitas.lap.hu
hajker.hu
hajhosszabbitas-hairtrend.hu
noiportal.hu

A póthajak

Póthajak

Póthajak

A hajhosszabbításhoz a természetes haj a legmegfelelőbb. Sokan vannak, akik eladják a hosszú hajukat. A haj ára függ a haj minőségétől, hosszától, súlyától. (5-20000 Ft között) A megvásárolt hajat osztályozzák, mossák, tresszelik, tincsezik. A hajszalonok többféle hajat használnak a művelethez:

Európai haj

Jellemzője, hogy egyenes, vagy göndör. Keresztmetszete ovális, színe a középbarnától a sötétbarnáig terjed. Ritka a szőke, de a vörös hajszínek is megtalálhatók. Ha valakinek vékonyszálú, sérülékeny a haja, akkor európai hajjal hosszabbíttassa meg a haját.
Ára a hosszúságtól, színtől függően 2800-6400 Ft/dkg.

indiai-haj

Ez a hajtípus hasonlít legjobban az európai hajhoz. Színe a sötétbarnától a feketéig terjed. Mivel Indiában másképp kezelik a hajat, így az onnan származó hajak szennyezettek, rövid élettartamúak, sőt rasztásodásra hajlamosak, valamint élősködőkkel fertőzöttek. Így néhány helyen már nem árusítják ezt a fajta hajat.  Máshol az ára 2500-6400 Ft/dkg. (pothaj.info)

Egyéb kellék árak:

Kristálykeratin: 1.000 Ft / dkg
Film keratin: 1.200 Ft / dkg
Keratin rúd: 150 Ft / db
Tressz csat: 300 Ft / db
Szeparátor korong: 60 Ft / db
Csat: 200 Ft / db
Fogók: 2.000 Ft-tól
Behúzó tű: 1.000 Ft / db
Speciális hajkefe: 2.000 Ft / db
Kartács: 15.000 Ft / db
Hőillesztő gép: 10.000 Ft
Mikrogyűrű árak: 1000 db 8.000 Ft
100 db 1.200 Ft
Árak tartalmazzák az ÁFA-t. (kaposvari-erika.hupont.hu)

Paróka

Paróka

Paróka

Ha valaki nem meri kipróbálni, vagy nem vállalja a kockázatot a hajhosszabbításhoz, póthajazáshoz, akkor megpróbálkozhat egy parókával. Ma már minőségi parókákat is lehet kapni, amelyek a természetes haj érzetét keltik az emberben. Parókát már régóta használnak az emberek, főleg betegség miatt kihullott haj pótlására, vagy csak azért, hogy szépnek/másnak érezze magát. Ha színészként át kell változni, az is sikerül a paróka segítségével gond nélkül. (Egy színházi előadást Magyarországon 6 hétig játszanak általában, így tartósabb átváltozásra nincs idő. Ezzel szemben a filmezésnél, amely akár több hónapig tartó folyamat, több lehetőség van a haj megnövesztésére, átváltozásra.) Parókát európai hajból készítenek csomózással necces anyagba. A parókához minimum 40 cm haj szükséges, amelyet fertőtlenítenek, mosnak, válogatnak. Pontosan a fej méretéhez, formájához illeszkedőt készítenek, így nem fog a fejről leesni.

Fodrász Múzeum

A parókakészítés eszközeit is bemutatja Budapesten a Fodrász Múzeum, az Ady Endre út 97-99. szám alatt. Európában csak 7 hasonló múzeum található, ezért különleges ez az intézmény. Az ott látható eszközöket Pinke Károly kezdte el gyűjteni az 50-es években, majd 1966-tól Korom Gyula folytatta, s az adományozóknak köszönhetően mára meghaladja a 3000 darabot a gyűjtemény. A múzeumban a fodrász tanulók részére oktatás is folyik. A parókakészítés eszközei a következők német szavakkal: Papillot vasak, tressz pad, gereben kartácsokkal, Cordell-gép.
A múzeum állandó kiállítása “A fodrászat története” címet viseli, de lehetőség van csoportoknak múzeumpedagógiai foglalkozásra is, ahol a gyerekek (12 éves kor alatt) megismerkedhetnek a fodrászat különböző tárgyaival, a kezükbe foghatják azokat.

A múzeum elérhetősége

1194 Budapest, Ady Endre út 97-99.
Telefon: +36/30 424-7865, vagy +36/30 241-8783.
Nyitva tartási időben hívható: +36/1 280-16-74.
E-mail: fodraszmuzeum@t-online.hu

Nyitva tartás

Kedd, csütörtök 14-18 óráig
Szombat 14-18 óráig.
Kutató nap csütörtökön 14-18 óráig.
Előzetes bejelentkezés alapján fogadnak min. 10 fős csoportokat, óvodás és iskolás csoportokat is.
Kérésre vetítéssel egybekötött fodrászattörténeti előadást is tartanak.
Bejelentkezés Korom Gyulánál a 06/20- 942-68-78-as telefonszámon lehet.

Belépő díjak

Diák, gyermek: 500 Ft
Felnőtt: 1000 Ft
Családi jegy: 1500 Ft
Ingyenes 7 éves kor alatt, 65 éves kor felett.

Ezen kívül fogyatékos személyeket és kísérőiket, óvodás és iskolás csoportokat is várnak igazolás ellenében díjtalanul.

További információk:
parokakeszites.hu
fodraszmuzeum.hu
hajbevarras.hu
hajklinika.hu

Csatok

Csatok

Csatok

Ha fel szeretné dobni a frizuráját, akkor egy szép csattal megtehetik. Többféle csat létezik. Pl. francia csat, műanyag csat, fésű csat, hullámcsat, banáncsat stb. Többféle anyagból készülhet, így pl. fából, műanyagból, bőrből, fémből, gyöngyből, stb. A lényeg, hogy tartsa, rögzítse a rakoncátlan fürtöket, kinek-kinek ízlése szerint.

Végezetül egy kis nyelvtan

A csat, ha csattan a hajban, akkor sem csatt.
A csat=főnév, jelentése hajba való rögzítő eszköz.
Csatt= hangutánzó szó.

További információk:

folio.hu
ekszer-ora.zsibvasar.hu
zaziegyongye.blogspot.hu
eskuvoikellekshop.hu
xuxa.hu

Csatos babahordozók

A csat nemcsak a hajat rögzíti. Vannak olyan csatok, amelyek 2 részből állnak. Egyik része a csat, a másik részét, ha beledugjuk, akkor egybekapcsolódik a két rész. Vagyis rögzítésre használható így is, úgy is, de másképpen.
Táskáknál, bébi hordozóknál, ejtőernyős felszereléseknél használatos ez a fajta rögzítő csat.
Táskáknál a hordozást teszi könnyebbé, ejtőernyős felszerelésnél pl. karabinerként a rögzítést szolgálja. Az anyukák mindent elkövetnek azért, hogy babájukat minél közelebb tudják magukhoz, főleg, ha picik még. Ha sétálni viszik a kisbabát, akkor többféle lehetőségük van. A legegyszerűbb megoldás a csatos babahordozó használata. A babahordozót könnyű összeállítani és használni. A jó babahordozó szorosan körülöleli a baba törzsét. Szélesen alátámasztja a babát, ami a megfelelő csípőfejlődés miatt szükséges. Fontos figyelembe venni, ha mások is használják a hordozót. Végezetül, próbáljuk ki, mit veszünk!

A babahordozó pozitív hatásai

A babával kialakuló bensőséges kapcsolat a babának és a mamának egyaránt fontos. A hordozó mozgása elringatja a babát, egyenletes súlyeloszlást, ortopédiailag helyes tartást biztosít a babának. A bőrkontaktuson és a szagláson keresztül a baba meg tudja különböztetni az anyja illatát, másoktól. A közelség miatt az anya többet tud kommunikálni gyermekével.

Szabásminta

Ha magad szeretnéd elkészíteni a babahordozót, akkor itt találsz hozzá megvalósítható szabásmintát.
lakasmuhely.hu

További információk:
mei-tai.hu
babahordozo.lap.hu
facebook.com
happy-baby.hu
olbebaba.hu
liliputi.hu
becobaby.hu
tunderputtony.hupont.hu

Csatos üveg

Csatos üveg

Csatos üveg

A csatos üvegek biztosítják a befőttek, szörpök, lekvárok, italok biztonságos eltarthatóságát, szállítását. Rögzítik az üvegbe valókat. Többféle méretben kaphatók a boltokban. Az üvegekhez való csatokat PVC-ből, vagy porcelánból készítik.
További információ:
olaszsped.com
vetroimpex.hu
fotisorfozde.hu
aprod.hu
nagyiporta.hu

Képforrás: 

fodraszmuveszno.hupont.hu
paranix.eu
twice.hu
hajhosszabbitas.wordpress.com
szegedlive.hu
ortoprofil.hu
gyongyfuzo.network.hu
vaniliaegbolt.hu
5 kérdés, 5 válasz:

1. Mire való a csat? – olyan eszköz, amelynek funkciója a zárás, illesztés a biztonság érdekében
2. Mire használjuk a csatot? – haj díszítése, hajhosszabbításhoz, befőttek, lekvárok, folyékony levek tárolásának biztosítására, babahordozáshoz stb.

3. Milyen pozitív hatásai vannak a babahordozónak? – stresszvédő, nyugtató, közeli anya-gyermek kapcsolat stb.

4. Hol lehet megtekinteni a fodrászat, a parókakészítés eszközeit? – Budapesten a Fodrász Múzeumban

5. Melyik hajhosszabbítási módszerhez nem kell szakember? – a csatos hajhosszabbításhoz

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Cső

Szilaj

Algopyrin

Gönci

Christian Bale

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas.hu  csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.