Cső

Cső

Cső

1. Üreges rúd, amely víz, gáz elvezetésére szolgál. A cső szolgálhat oszlopként, lehet tengely, vagy kapcsolórudazatként. Anyaga lehet műanyag, fém, stb.

2. Köszönésforma: cső/szia.

3. Összetett szavak: csővezeték, fénycső, górcső, hajszálcső, húgycső, katódsugárcső, nyelőcső, öntözőcső, távcső, vascső, világítócső.

4. Képzett szavak: csövezik, csövel stb.

Tartalomjegyzék

Használata

Anyaga, tulajdonságai

Köszönés

Mire használjuk a csöveket?

Víz-, gáz-, központi fűtés, csatornarendszerek, valamint hűtőrendszerek szereléséhez összekötőként a különböző rendszerelemek között. Figyelembe kell venni a cső élettartamát, sűrűségét, a molekulatömeg-eloszlást, a hajlékonyságát, rugalmasságát, mechanikai ellenállását, karcállóságát. Amikor a cső anyagát kiválasztják, figyelembe kell venni az egész csőrendszert a beépített szerelvényeket és kötőelemeket is.

A cső anyaga, tulajdonságai

A cső anyaga

Az 1900-as évek elején a gázcsövek anyaga öntöttvas volt, majd 1925-től megjelent az acélcső. (1990-es évektől a térhálós polietiléncső.) Az 1980-as években a csöveket fekete és horganyzott acélcsőből készítették. Később előnyben részesítették azokat a csöveket, amelyeknek anyaga rozsdamentes, élettartama hosszabb, s egyszerűbb az összeszerelésük.

Acél- és horganyzott csövek

acélcsövek

acélcsövek

Az acélcső könnyen rozsdásodik a benne folyó víz oxigéntartalma miatt. Élettartama kisebb. A lerakódott rozsdaréteg csökkenti a cső belső átmérőjét, illetve a rozsdásodás miatt törékenyebbé válik a víz nyomására.

A fekete acélcső helyett a vízellátó hálózatok szerelésében elterjedt a horganyzott acélcső. Igaz, ez sem tökéletes megoldás, mivel szerelése nehézkes, illetve akkor sem, ha megsérül a horganyréteg, vagy nem egyenletes. Nem gazdaságos, mivel drága.

Korszerű csőanyagok

Ma már sokkal modernebbek, használhatóbbak a réz-, műanyag és többrétegű csövek. De lehet a cső aluminium ból is, bár puhaságánál fogva nem olyan erős, mint akár az acélcső.

Rézcsövek: 99,9% tisztaságúak, oxigénmentesek, lehetnek kemény, félkemény, lágy, valamint csupasz, műanyag bevonatúak, és hőszigeteltek.

A rézcső

Színesfém-réz csövek

Színesfém-réz csövek

A legelterjedtebb csőfajta a szerelésnél.

Előnye:

– kisebb a cső súrlódása, áramlási ellenállása kisebb

– hőtágulása másfélszerese az acélénak

– jól megmunkálható

– nemcsak vízhez, gázhoz, fűtésszereléshez is használható

– magas az élettartama

Probléma léphet fel akkor, ha szűkített vezetékeléssel dolgoznak.

Műanyag csövek

PVC cső

PVC cső

Anyaga PVC, polipropilén, polietilén, polibutén.

Előnyük az, hogy nem rozsdásodnak, gyorsan szerelhetők, jó ellenálló képesség a környezeti hatásokkal szemben. A padlófűtés szerelésnél felváltotta a rézcsövet.

Hátrányuk az, hogy hőre tágulásuk nagy, ezáltal ridegedésre hajlamosak (különösen a PVC-csövek), azaz könnyen törnek. Kevésbé ellenállóak az UV-sugárzással szemben, hiszen elszíneződnek. Ezen kívül hamarabb elöregednek, a levegő és a hőmérséklet változásai miatt.

A PVC-csövek éghetőek. Bár viszonylag magas hőmérsékleten ég, de ezt az információt figyelembe kell venni akkor, ha belső építészeti munkákat végeznek vele. (tűzvédelmi előírások)

A polipropilén csövek is ellenállnak a rozsdának, valamint a vegyszereknek. Kicsi az áramlási ellenállásuk.  Alkalmazásuk ott a legelőnyösebb, ahol merevcsöves technológiát kell alkalmazni a szerelésnél.

Többrétegű csövek

Többrétegű csövek

Többrétegű csövek

A rétegek belülről kifelé a következő sorrendben vannak: polietilén, kötőanyag, alumínium, kötőanyag, polietilén.

Előnye: ellenálló, jól terhelhető, hőre tágulása kicsi, valamint a belső műanyagréteg előnyeit is magában foglalja. (rozsdamentes, vegyszerellenálló) Külseje UV-ellenálló, kemény polipropilén rétegű. Formatartó.

Legújabb csőfajták

Szénacél-csövek

A legújabb technológia szerint napjainkban a szénacél-csövek a legnépszerűbbek. Alkalmazhatók háztartási és ipari, zárt melegvíz- és fűtési rendszerekhez sűrített levegős, klíma- és szolár berendezésekhez. Ivóvíz vezetékekhez alkalmazni tilos. Meg kell óvni a nedvességtől, száraz helyen kell tárolni. Így nem rozsdásodik majd.

Betoncsövek

Alkalmazásuk víz-, és csatornarendszer kiépítésénél, szennyvíz, talajvíz elvezetésénél, főleg a föld alatt gyakori. (pl. árokvíz elvezetése) Átmérőjük 300-800 mm-ig, korrózióállóak, jól terhelhetőek.

Betoncső készítése:

Szilikon cső
Szilikon csövek

Szilikon csövek

Kis falvastagságútól a szélesebb vákuumtömlőkig széles választékban gyártják. Többféle színben kapható. Előnye, hogy ellenáll az elektromos áramnak, vagyis szigetel. Ezen kívül rozsdamentes, nem hatnak rá a környezet káros tényezői. Felhasználhatósága több területen lehetséges, az orvostudománytól a hétköznapi életben lévő háztartási gépekben. Rugalmas, sterilizálható, nem törik. Alkalmas a hideg-meleg víz vezetésére is, akár elektromos gépekben, automatákban is. Vegyszerekkel szemben is ellenálló.

Plexi cső

Időjárás és öregedés ellenállósága magas, könnyen formálható, munkálható, ragasztható. Bel- és kültéren egyaránt jól felhasználható.

UV-cső

Fényforrás, szolariumhoz, lámpákhoz használható. Kozmetikában, hétköznap a háztartásokban használható. Vigyázni kell, mert törékeny, illetve bizonyos idő után ki kell cserélni.

Köszönésformák

Cső, csá, helló

Cső, csá, helló

A kapcsolatteremtés egyik formája megszólításon, bemutatkozáson kívül a köszönés. A köszönés függ a napszaktól, a partnerek közti kapcsolattól, az életkortól. A fiatalok többféle köszönésformát használnak maguk közt. Az egyik ilyen lehet a Cső! köszönésforma. Mi is használtuk fiatalkorunkban.

Rengeteg nyelvi lehetőség rejlik ebben a szóban. A szóképzés, valamint az összetett szavak alkotása az egyik és másik legnépszerűbb szóalkotási mód. Nézzük meg, milyen szavak keletkezhetnek, milyen szavakat „csinálhatunk” ebből a szóból.

Csövezik, vagyis kéreget, vagy csak az otthontalanság szinonímája is lehet.

Csövel, vagyis elvégzi a kisdolgát a vécén.

Távcső, csőszárú nadrág, csőrendszer, vascső, stb.

Széles a lehetőségek tára. Jó szóalkotást kívánok!

Képforrás:

ezermester.hu

sanlorenzo.hupont.hu

cylex-tudakozo.hu

dugulaselharitas.net

tube-special.com

centrifuga.blog.hu

További információk:

cso.lap.hu

en.wiktionary.org

amiotthonunk.hu

pipelife.hu

muanyagipariszemle.hu

superlit.hu

kaptay.hu

hu.wikipedia.org

abmkupral.hu

hobas.hu

megatherm.hu

szebeton.hu

verseczki.hu

utatfurastanila.hu

krnacs.hu

bondex.hu

bolthely.hu

szilikontermekek.hu

kolofol.hu

muanyag.hu

plexis.hu

conrad.hu

mukoromalapanyagok.superwebaruhaz.hu

bankjegyszamlalo.hu

centrifuga.blog.hu

5 kérdés, 5 válasz

1. Mi a cső? – üreges, henger alakú, sok mindenre használható rúd

2. Hol használják leggyakrabban a csöveket? – vízvezeték, gáz-, hűtő-, fűtő rendszerek építésénél, stb.

3. Milyen anyagból készülhet a cső? – műanyag, vas, réz, szilikon, üveg, stb.

4. Mit kell figyelembe venni, ha csőrendszert építenek ki? – mit építenek ki, föld alatt, vagy föld felett, a cső ellenálló képességét, rugalmasságát, anyagának sűrűségét, stb.

5. Milyen nyelvi lehetőségek rejlenek a „cső” szóban? – sok szót lehet belőle képezni, szóösszetételt alkotni, valamint a fiatalok körében kedvelt köszönésforma is

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

et

xbox-360

bull

datum

lord-ultima

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas.hu  csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.