Házasság

“A házasság két sejt összeolvadásának kísérlete. A két sejt közeledik egymáshoz, mert természeti erők hajtják össze őket. Közben mind a kettő kétségbeesve védi egyéniségét, önállóságát: pedig már régen el van intézve a Sors könyvében. A természeti elemek is robbanással egyesülnek.”
Móricz Zsigmond

Házasság:

Férfinak és nőnek jogilag elismert és szabályozott életközössége.

Valamennyi társadalomnak az egyén a legkisebb egysége,a második legkisebb pedig a család.Sok családtípust a házasság tesz szilárddá. Ez a legtöbb országban egy férfi és egy nő szövetsége,de bizonyos társadalmaqkban napjainkban is elfogadott a többtagú házasság. 2001-től számos ország jogrendszerében helyet kapott az azonos neműek házassága is.

A házasság az állam által elismert és jogilag védett keretet nyújt az utódok létrehozásához és felneveléséhez. A magyar társadalom a múltban házasságcentrikus közösségnek számított. Bizonyos életkor elérésekor már illett megházasodni,s elítélték az agglegény,vénlány és az elvált életmódot. A világháborúk alatt annyi változás történt,hogy sok tervezett házasságot elhalasztottak,s a hadba vonultak visszatérése után kötöttek meg. A második világháború utáni fél évszázadban a házasságkötések  irányvonalát két fő sajátosság jellemezte: 1,ismétlődő hullámhegyek és hullámvölgyek,2,hosszú távon kirajzolódó csökkenő tendencia.Ezzel párhuzamosan a házasságkötési kor az elmúlt másfél évtizedben emelkedésnek indult. 1994-től napjainkig a férfiak első házasságkötési életkora 24,7-ről 28,1-re , a nőké 22-ről 25-re emelkedett.

Házasságkötés:

Az esküvő által válik a házasság jogérvényessé. A házasság akkor köttetik meg,ha a házasulandók anyakönyvvezető ill. egyházi személy előtt,két tanú jelenlétében kijelentik,hogy egymással házzasságot kötnek. Ezt a kijelentést a gyűrűcserével,az első hitvesi csókkal és aláírásokkal pecsételik meg. Magyarországon jogilag a polgári esküvőt ismerik el ,számos országban az egyházi esküvő önmagában is elegendő.

Az esküvő egy pár életében kiemelkedő jelentőségű,s komoly szervezést igényel,hogy tényleg életük legboldogabb napja lehessen.Ebben a rokoni támogatás mellett már a  különböző esküvőszervező cégek és az internet is segítségükre lehet.Hasznos oldal többek között a http://eskuvo.lap.hu/,ahol összegyűjtve lelhető fel számos hasznos információ,amire az esküvő szervezése során szükségünk lehet.

Az esküvő legfontosabb kellékei:

-Karikagyűrű: Az összetartozás jelképe.

Karikagyűrűk

Karikagyűrűk

-Menyasszonyi ruha:

menyasszonyi ruha

menyasszonyi ruha

-Esküvői torta:

esküvői torta

esküvői torta

 

Nászinduló: A pár bevonulásakor csendül fel.

 

Az egyes társadalmakban jelentős különbségek fedezhetők fel az esküvő megannyi külsősége és a házassági megállapodások formája között.

Az arab világban az iszlám követelményeinek megfelelően az esküvő az egyszerűség jegyében zajlik.Az esküvői szertartás neve Nika,az ezt igazoló papírokat a két tanú írja alá,ezzel tanusítva,hogy a házasság a menyasszony beleegyezésével történt.A jegyespár nem tölt ki semmilyen papírt.Házassági anyakönyvi kivonat sem létezik.Az ifjú párra pénzérméket szórnak, a szavaka rituálénak megfelelően.Az esküvőt bárhol,így a mecseten kívül is megtarthatják.Az arab menyasszony is fehér fátylat és ruhát visel,karját és lábát hennával készült tetoválások díszítik.A vőlegény vagy hagyományos iszlám öltözéket,vagy európai szabású öltönyt visel,esetleg a kettő kombinációját.

Indiában a jegyespár az esküvő napján,a szertartás előtt semmit sem ehet. Az esemény az esti órákban,a menyasszony házában kerül megrendezésre,ahol ez alkalomra egy kis oltárt is felállítanak. Ezen oltár előtt várja a vőlegény az élénkpiros száriba öltözött menyasszonyát,akit egy fatáblán hoznak a férfi elé. A szertartást vezető pap megesketi a fiatalokat,s egy virágfüzérrel fűzi egybe kezüket.

Indiai menyasszony

Indiai menyasszony

Zsidó esküvő csak akkor köthető meg,ha mindkét fél ilyen vallású.A menyasszony nem találkozhat vőlegényével az esküvő előtti hétben. A menyegzőt megelőző napon mindketten-de külön-külön-rituális fürdőt vesznek. Az esküvő előtt a vőlegény fátyolozza le a menyasszonyt. Az esküvő helyszíne minden esetben egy sátor, az úgynevezett hüpe.

Az 1980-as években Amerikában indult egy kezdeményezés, mely végül a Házasság Világnapja elnevezést nyerte el. Ma már világszerte február második vasárnapja a Házasság Világnapja.Célja a házasság népszerűsítése,annak megismertetése,hogy igenis léteznek még boldog házasságok,s az egészséges társadalom alapja a házasságon alapuló család.

A házasságkötés akadályai Magyarországon:

A házasságról,a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV: törvény alapján a házasság érvénytelen,ha:

-a házasulók valamelyikének korábbi házassága fennáll,

-a házasulók az alábbi rokonságban állnak: egyenesági rokonok,testvérek,testvér és a testvére vérszerinti leszármazottja,házastárs és volt házastársa egyenes ági rokona,örökbefogadó és örökbefogadott

-valamelyik fél cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt áll,

-a megkötésnél az anyakönyvvezető nem hivatalos minőségében jár el,vagy egyik fél nincs jelen,

-valamelyik fél nem töltötte be a 16. életévét,

-16-18.életév között nem kérték ki a gyámhatóság engedélyét.

Az unokatestvérek házassága Magyarországon megengedett,de a gyakorlatban ritka.

 

Jóban,rosszban

Minden házasságban akadnak hullámhegyek és hullámvölgyek. A boldog házasság,s a házasság megtartásának kulcsa, hogy a szürke hétköznapokban is működjön az egyetértés,a sikeres problémamegoldás,egymás támogatása. Ha olyan problémák adódnak,melyekkel a pár  nem boldogul , szakemberhez is lehet  fordulni segítségért.Ilyenkor sok esetben megmenthető még a házasság. A párterápia segíthet a kapcsolat megértésében,a kialakuló konfliktuskörök megszakításában,a nyíltabb kommunikáció megvalósításában,a kapcsolat újraértékelésében.

Válás:

Nem minden házasság megmenthető,ha a felek nem tudnak már a jövőben együtt élni,válásra kerül sor. A házasság jogi felbontása a válóper során valósul meg. Megindítása a keresetlevéllel történik,ebben jelentik ki a felek válási szándékukat. Az eljárás során az lesz a felperes,aki a keresetlevelt beadja,a másik fél pedig az alperes.A válóper első tárgyalásán a felperesnek mindenképp meg kell jelennie személyesen. Ha továbbra is fenntartja válási szándékát,a bíróság elhalasztja a tárgyalást. Ezután a feleknek három hónapja van arra,hogy írásban kérjék a folytatást. Ha ez nem történik meg,a bíróság megszünteti az eljárást,mert úgy veszi,hogy a felek kibékültek. Az első tárgyalás végén is befejeződhet a per,abban az esetben,ha a felek kibékülnek,házasságukból nem született közös gyermek,vagy legalább 3 éve külön háztartásban élnek és a gyerekelhelyezés kérdését megfelelően rendezték. Egyéb esetekben,a folytatás kérelmének benyújtása után 30 napon belül kitűzik a második tárgyalást,ahol megszületik az ítélet a házasság felbontásáról.

 

Források:

Magyar értelmező kéziszótar,Akadémiai Kiadó Budapest 1975

Házasság-Wikipedia

Házasság és válás

Arab esküvő

Indiai esküvő

Zsidó esküvő

Házasság Világnapja

Párterápia

Válás

Képek forrása:

www.pinterest.com

google.hu

 

Cikkek és könyvek a házasságról:

A házasságról

Jehova tanúi házasság

Lánykérés

Karikagyűrű

Menyasszonyi ruha

Bien.hu

Nők Lapja Cafe

Házasság.lap.hu

Párterápia.lap.hu

Gary Chapman: 12 dolog,amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Gary Chapman:A szeretet esszenciája

Gary Chapman: Egymásra hangolva

Gary Chapman: Végre egy nyelvet beszélünk

Henry Cloud-John Towsend:Párhatárok

Terrence Real: Házasság vagy szövetség?

 

Házasság a magyar irodalomban:

“Két karodban ringatózom

csöndesen.

Két karomban ringatózol

csöndesen.

Két karodban gyermek vagyok

hallgatag.

Két karomban gyermek vagy te

hallgatlak.”

(Radnóti Miklós: Két karodban)

A házasság témakörét számos nagy költőnk megénekelte,köztük Petőfi Sándor, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, Szabó Lőrinc, Radnóti Miklós,Illyés Gyula is.

Verseik az alábbi linken olvashatók:

Magyar költők a házasságról

Próza: A házasság témájában regényt Mikszáth Kálmán írt Különös házasság címmel,mely 1900-ban jelent meg.A történelmi regény cselekménye a 19.században játszódik.Az író megtörtént eseményt dolgoz fel.A mű témáját egy reformkori szájhagyomány adta; a dúsgazdag Buttler János és a katolikus paptól megejtett Dőry Mária kényszerházasságának különös története.

“Stílusa maga a dallamosság, mely már a vers határait súrolja. Könnyedén odavetett megjegyzéseiben jellem van, mondatainak megformálásában mérték, kritika, önmegtartóztatás. Az ő írása szóról szóra, mondatról mondatra csalogat, mindig beljebb és beljebb, úgy hogy az olvasó megigézve követi, akár társalog, akár jellemez, akár elmélkedik.” (Kosztolányi Dezső)

A regény alapján 1951-ben játékfilm,1984-ben pedig 4 részes sorozat készült.

A világirodalom egyik leghíresebb drámája , William Shakespeare Rómeó és Júlia-ja egy tragikus szerelmet és házasságot dolgoz fel.

 

Házasság a filmvásznon:

A házasság  hálás téma a forgatókönyvírók és filmrendezők számára is. Rendkívül sok alkotás született az elmúlt évszázadban,mely ezzel a kérdéskörrel foglalkozik.

Néhány példa:

Házasság olasz módra (1964):

Rendező: Vittorio De Sica, Főszereplők: Sophia Loren,Marcello Mastroianni

A film egy kurtizán és egy gazdag kávéház-tulajdonos viszonyáról szól.

Házasság a négyzeten(2005)

Rendező:Bart Freundlich,Főszereplők: Julianne Moore,David Duchovny

A film alapproblémája 2 pár kezdődő konfliktusa és annak következményei.

Tűzbiztos házasság(2008)

Rendező: Alex Kendrick, Főszereplők: Erin Bethea,Kirk Cameron

A film főszereplői  házasságuk 3. évében az elhidegülés jeleit mutatják,sorozatos vitáik megmérgezik kapcsolatukat.A férj elhatározza,hogy meggyőzi feleségét, vegyenek részt egy 40 napos párterápiás programon.

Források:

Mikszáth:Különös házasság-Wikipedia

Moly.hu

Házasság olasz módra

Házasság a négyzeten

Tűzbiztos házasság

 

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot."

Nelson Mandela

Advertisement

3 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.