Az igazi magyar konyha hagyományos szilveszteri menüjéből elmaradhatatlan fogás a csülök. A régi hagyományok szerint, nemcsak a lencse, hanem a sertés- vagy malaccsülök fogyasztása is szerencsét hoz, ugyanis a disznó előtúrja a szerencsét. Az alábbi egyszerű, de nagyon ízletes recept biztos sikert arathat az újév kezdetekor.
Hozzávalók:
1,5 kg füstölt sertéscsülök
4 gerezd fokhagyma
2 fej vöröshagmya
só
bors
rozmaring
1 kg burgonya
0,5 kg savanyú káposzta
3 dl világos sör
Elkészítés:
A csülköt megmossuk és annyi vízben mint amennyi ellepi, sóval, babérlevéllel és egész borssal 1 órán át puhítjuk.Eközben a burgonyát meghámozzuk és karikákra szelve 15 percig főzzük. A félig megpuhult csülköt a bőrös felületén keresztirányban bevagdossuk, közé fokhagymát téve egy kiolajozott tepsibe helyezzük. Körészórjuk a rozmaringgal meghintett főtt burgonyát, majd alufóliával lefedve kb 30-40 percig 180 fokon sütjük. Ezután eltávolítjuk a fóliát és 15 percenként sörrel locsolgatva 1 órán keresztül megpirítjuk. Akkor készült el, amikor a villát beleszúrva, az könnyen hatol át a húson. Miközben a csülök szépen pirul, kockára vágott hagymát olajon megdinsztelünk és rátesszük a káposztát. Természetesen aki nem szereti savanyún, mossa át többször is és csak ezután kezdje el főzni. A már átmosott (vagy savanyú ) káposztát öntsük fel a csülök főzőlevével és egy kis köménymaggal pároljuk puhára.
A ropogós csülök és fűszeres burgonya mellé kitűnő köret a káposzta.
Igazi magyaros, laktató étel, de a könnyedebb köretek kedvelőinek ajánlom a friss tejfölös, zöldséges lencsesalátát. Nem csak könnyű, de ha hiszünk a babonáknak, még pénz is állhat a házhoz 🙂
Jó étvágyat!
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:
Ez finom!!!