Batman

Batman, a sötét lovag

Batman, a sötét lovag

Batman, a denevérember legendájának alapját egy képregény szolgáltatta. A figura népszerűsége még nagyobb lett a történetek megfilmesítése után a felnőttek és a gyerekek körében. 2014. január elején a Viasat3 filmcsatorna újra levetíti a Batman sorozat darabjait: Batman, Batman visszatér, Batman és Robin, Mindörökké Batman! címmel. Ez a szócikk a Batman mozifilm trilógiáról fog szólni. A tévében vetített változatokat az 1. rész kivételével csak megemlítem. Remélem, sikerül kedvet csinálni a film újra megtekintéséhez.

Tartalomjegyzék

Batman születése

Mozifilm trilógia

Batman: Kezdődik!

Mire tanít ez a film? Milyen erkölcsi tanulság van benne?

A sötét lovag

Alakok-alakítások-tanulságok

Felemelkedés

Batman, a figura születése

Batman, képregény

Batman, képregény

Képforrás: filmuniverzum.com

Batman alakja Bob Kane és Bill Finger képregényeiben vált ismertté, majd kelt életre a mozivásznon. A képregények 1939-től népszerűsítik Batman figuráját, s tömegek rajongtak érte, és szeretik ma is. A gyerekeknek ma is örülnek a Batman figuráknak a Pókember és Superman mellett.
Az 1989-es filmváltozatban, Batman, a denevérember címmel Michael Keaton/Batman, Jack Nicholson/Joker, Kim Basinger/Vicki Vale szereplésével mutatja be Batman történetét.

Batman, 1989.

Batman, 1989.

Képforrás: transfesser.blog.hu
Az 1992-es Batman visszatér című részben Michael Keaton/Batman, Macskanő/Michelle Pfeiffer, a gonosz pingvin szerepében Danny Devito.

Batman visszatér

Batman visszatér

Képforrás: filmuniverzum.com
1995-ben levetített Mindörökké Batman című filmben Batman/Val Kilmer, Macskanő/Nicole Kidman, Kétarc/Tommy Lee Jones, The Riddler/Jim Carrey.

Mindörökké Batman

Mindörökké Batman

Képforrás: halfpecssquad.blog.hu
Az 1997-es Batman és Robin című filmben Batman/George Clooney, Iceman/Arnold Schwarzenegger, Macskanő/Uma Thurman, Robin/Chris O’Donnell szerepel.

Batman és Robin

Batman és Robin

Képforrás: kilencedik.hu

Batman, a mozifilm trilógia részei

Trilógia: három részből álló, egymással összefüggő mű. Ez lehet irodalmi trilógia, mint Arany János Toldija, vagy filmtrilógia, mint a Szállító, vagy éppen a Batman-ről szóló 3 mozifilm történet.

1. Batman: Kezdődik!

2. A sötét lovag

3. A sötét lovag-Felemelkedés

Egy kis ízelítő a mozifilmekből:

Batman: Kezdődik!

(Batman Begins)

141 perces, amerikai fantasztikus akciófilm

Bemutató: 2005. július 14.

A stáb tagjai a port.hu weboldal alapján:

Rendező: Christopher Nolan
Író: David S. Goyer
Forgatókönyvíró: Christopher NolanDavid S. Goyer
Operatőr: Wally Pfister
Díszlettervező: Paki Smith
Jelmeztervező: Lindy Hemming
Zene: James Newton HowardHans Zimmer
Producer: Larry J. FrancoCharles RovenEmma Thomas
Látványtervező: Nathan Crowley
Vágó: Lee Smith

Szereplő(k): 
Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)
Liam Neeson (Henri Ducard)
Morgan Freeman (Lucius Fox)
Michael Caine (Alfred Pennyworth)
Gary Oldman (James Gordon)
Katie Holmes (Rachel)
Ken Watanabe (Ra’s Al Ghul)
Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane)
Rutger Hauer (Earle)

Tartalom

A film 2 szálon fut. A történet Bruce Wayne-ről szól, akinek gyerekkori emlékeit villantja fel a rendező a megfelelő pillanatban. A kis Bruce beleesik a kastélyuk kertjében letakart kútba, ahol denevéreket riaszt fel. (innen a félelme a denevérektől) Apja és komornyikjuk, Alfréd szabadítja ki a kisfiút. Egy operaelőadás közben felidéződik félelme, ezért hazaindulnak. Sajnos, a sikátorban megtámadja őket egy kétes alak, s megöli a szülőket. A fiút Alfréd neveli fel.
A történet egy, (valószínűleg) kínai börtönben kezdődik, ahol Bruce-t fogva tartják, másnap szabadul. Itt találkozik egy verekedés után Henri Dukard-dal, aki felajánlja, legyen az Árnyak Ligájának a tagja. Ők az igazságot szolgálják úgy, hogy odaadják magukat egy eszmének, ezáltal legendává válhatnak. Bruce-nak egy hegyre kell felmennie, hogy megtalálja a ligát. Ott Ducardtól kiképzést kap, hogy alkalmassá váljon küldetése beteljesítésére. Bruce célja lesz: „harcolni az igazságtalanság ellen, és a félelmet a félelmetesek ellen fordítani”. A kiképzés során Bruce megtanulja a kitartást, a láthatatlanságot, erősebb lesz, valamint azt is, hogy a saját félelmén úrrá tudjon lenni.

Hét év után megy haza. Megtudja: halottá nyilvánították, apja cégének részvényeit pedig eladják az üzlettársai. Bruce gyerekkori barátja, Rachel a bűnözők ellen küzd. Batmanként jó kapcsolatba kerül Gordon felügyelővel. Alfréd, a komornyik segít megvalósítania célját. Apja cége által kifejlesztett eszközöket: ruha, fegyver, tank, egyéb szerkezeteket használ fel segítségül. A helyszín: Gotham városa, ahol egy bűnöző, Falconi lefizeti a gazdagokat, a szegényeket pedig droggal látja el. A város züllött, de még meg lehet menteni. Bruce  Batman-ként álcázza magát. Így veszi fel a harcot a bűnözők ellen. A város lakóit egy bűnözői csoport akarja megmérgezni agykárosodást okozó droggal. Bruce-t és Rachelt is elkapják, de sikerül megmenekülniük, mert kapnak ellenszert. Kiderül, hogy Henri Dukard és az Árnyak Ligája áll a háttérben. Batman megmenti a várost, visszaszerzi cégét, a leégett kastélyt is újraépíti. A film végén Gordon felügyelő elmondja, hogy feltűnt a városban egy ún. „teátrális” stílusú bűnöző, aki a tett helyszínén egy joker kártyalapot hagy. Batman új feladatot kapott, ezzel végződik a film.

Mire tanít ez a film? Milyen erkölcsi tanulság van benne?

1. Minden ember fél valamitől. Egész életünkben küzdünk félelmeinkkel. Nem szabad feladni, küzdeni kell.

2. A harag rossz tanácsadó. Ha a haragot nem uraljuk, elpusztítja az embert. A filmben azt mondják: “A haragot csak a bosszú állíthatja meg.” Van értelme a bosszúnak? Igazságot kell szolgáltatni. Bruce Wayne szerint a bosszú és az igazságszolgáltatás ugyanaz. Rachel bebizonyítja: az igazságszolgáltatás békét hoz, a bosszú csak önös megelégedést. Ha a bűnöző megkapja a büntetését törvényesen, akkor mindenki elfogadja az ítéletet. Ha valaki önbíráskodik, az bűnt követ el, akkor neki is meg kell fizetnie a bűnéért.

3. Vannak olyan nemes célért folytatott ügyek, amelyeknek nincs értelme, mert téves nézeten/igazságon alapulnak. Ha időben felismerjük a téveszmét, akkor ott kell hagyni.

4. Az igazságért mindenképpen érdemes harcolni, de nem mindegy, milyen eszközzel.

5. A múltat nem szabad elfeledni, de sokkal célravezetőbb a jövőbe tekinteni, s azt építeni.

Kapcsolódó írások:
PORT.hu, 2005. július 12.: Batman: Kezdődik!

Linkek:
Hivatalos weboldal
IMDb

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2006) – Legjobb látványtervezés jelölés: Nathan Crowley
BAFTA-díj (2006) – Legjobb vizuális effektusok jelölés
BAFTA-díj (2006) – Legjobb hang jelölés
Oscar-díj (2006) – Legjobb operatőr jelölés: Wally Pfister

A sötét lovag

(The Dark Knight)

152 perces, amerikai akciófilm

Bemutató: 2009. február 12.

A stáb tagjai a port.hu weboldal alapján:

Rendező: Christopher Nolan
Forgatókönyvíró: Christopher NolanDavid S. GoyerJonathan NolanBob Kane
Zeneszerző: James Newton HowardHans Zimmer
Operatőr: Wally Pfister
Jelmeztervező: Lindy Hemming
Producer: Christopher NolanCharles RovenEmma Thomas
Látványtervező: Nathan Crowley
Vágó: Lee Smith
Hang: Richard King
Make up: Conor O’Sullivan

Szereplő(k):
Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)
Heath Ledger 
(Joker)
Aaron Eckhart 
(Harvey Dent)
Morgan Freeman 
(Lucius Fox)
Michael Caine 
(Alfred Pennyworth)
Gary Oldman (James Gordon)
Maggie Gyllenhaal (Rachel Dawes)
Eric Roberts (Salvatore Maroni)
Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane)
Anthony Michael Hall (Mike Engel)

Tartalom

Gotham városában dúl a bűnözés. Eddig a maffia rosszfiúit nem korlátozta senki. Mióta megjelent Joker, azóta senki sem tudhatja, mi fog történni. A város új államügyésze Harvey Dent lesz, aki Bruce Wayne gyermekkori barátjának, Rachelnek a fiúja. Együtt dolgoznak, hogy elkapják a rosszfiúkat. Bruce, Harvey Dent, és Gordon felügyelő is tudja, hogy csak összefogással győzhetik le a gonosz Jokert. Az államügyésznek el kell nyernie Batman bizalmát, addig hatástalan Joker ellen. Miután létrejön a “triumvirátus”, Joker minden számításukat keresztül húzza. Gordon felügyelő kénytelen halottnak tettetni magát, az államügyész csali lesz, hogy elkaphassák a zseniális bűnözőt. Sajnos Rachel meghal, mielőtt igent mondhatott volna Harveynak. Harvey súlyosan megsérül, a fél arca odalesz. Sőt bekattan és bosszút akar állni Gordon felügyelő családján, de Batman megakadályozza.  Az államügyész meghal, hőssé válik. Batmant bűnözővé kiáltják ki és üldözik. A film végén Batman elmenekül. Csak Gordon felügyelő ismeri az igazságot.

Filmbeli alakok-filmbeli színészi alakítások-erkölcsi tanulságok

A filmben zseniális színészi alakításokat, robbantásos jeleneteket, fantasztikus műszaki megoldásokat láthatunk.

Joker figurája

Joker, a gonosz. A sötét lovag c. filmből

Joker, a gonosz. A sötét lovag c. filmből

Képforrás: m.gamekapocs.hu

A film bemutatója előtt tragikus körülmények között elhunyt Heath Ledger színészi teljesítménye előtt fejet hajthatunk. A magyar szinkronja előtt is. Joker kiismerhetetlen, jól keveri a kártyáit. Nem véletlenül Joker a neve. Egymás ellen fordítja a maffiózókat, a város rendőreit, lakosait. Teátrális megjelenésével, tetteivel, külsejével elkápráztatja a nézőket. Agresszivitását csak észjárása múlja felül. Zseniálisan átgondolt, tervszerű cselekedetei, emberismerete segíti abban, hogy tervét véghez tudja vinni. Stratégiája: „Ha minden terv szerint halad, senki sem pánikol. Ha felborítjuk a rendet, eluralkodik a káosz. A káosz igazságos.” Ez okozza a vesztét. Annyira be akarta bizonyítania igazát, hogy nem sikerül a terve, vagyis végleg káoszt okozni Gotham-ben. Ő mondja a film egyik jelenetében: „Vagy meghalsz hősként, vagy bűnözővé válsz.” „Joker nem győzhet” – mondja Batman. „Joker győzött” – mondta Gordon felügyelő. Miért? Batman magára vállalta a bűnös szerepét, hogy Harvey Dent felmagasztosulhasson. Batman áldozatot hozott egy magasabb célért.

Harvey Dent

Az államügyész figurája is zseniális. Merész, éles eszű, vakmerő, okos, új módszerei vannak, kiszámíthatatlan. Mintha Joker jobbik fele lenne, de ő is elbukik. A bosszú elhatalmasodik rajta a szeretett nő halála miatt. Az ő stratégiája: „A világot a szerencse irányítja, amely elfogulatlan, előítélet mentes, igazságos.”

Batman

Csak Batman tudja megőrizni az egyensúlyt, bár ő is inog. Amikor Rachelt választja, hogy megmenti, már sejteni lehet, hogy elbukik. Engedett a szíve parancsának, ez indítja el az úton, amely bűnözővé kiáltásához vezet. Vállalja ezt a szerepet. Ugyanakkor több lesz a szemünkben, hiszen felismeri korlátait, nagyon emberinek látjuk a sok kék-zöld folttal a testén. Önkéntes száműzetése miatt megnő a szemünkben. Gordon felügyelő fogalmazza meg a film végén: „Batman néma őr, éber védelmező. Egy sötét lovag.”

Kapcsolódó írások:
PORT.hu, 2008. augusztus 6.: Posztumusz mozi

Filmtekercs, 2008. augusztus 9.: Éljen a király
Filmzene.net, 2009. január 27.: THE DARK KNIGHT
Heti Válasz, 2008. augusztus 7.: Batman – A sötét lovag
Index, 2008. augusztus 8.: Ledger csodás hattyúdala
Mancs, 2008. augusztus 7.: Lesz nemulass!
zona.hu, 2008. augusztus 14.: Batman végre megmutatja nekünk, mitől félünk

Linkek:
Hivatalos weboldal
IMDb

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2009) – Legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger
Golden Globe-díj (2009) – Legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger
Oscar-díj (2009) – Legjobb férfi mellékszereplő: Heath Ledger
Oscar-díj (2009) – Legjobb hangvágás
BAFTA-díj (2009) – Legjobb operatőr jelölés: Wally Pfister
BAFTA-díj (2009) – Legjobb jelmeztervezés jelölés: Lindy Hemming
BAFTA-díj (2009) – Legjobb látványtervezés jelölés: Nathan Crowley
BAFTA-díj (2009) – Legjobb vizuális effektusok jelölés
BAFTA-díj (2009) – Legjobb hang jelölés
BAFTA-díj (2009) – Legjobb vágás jelölés: Lee Smith
BAFTA-díj (2009) – Legjobb smink és maszk jelölés
BAFTA-díj (2009) – Legjobb filmzene jelölés: James Newton HowardHans Zimmer
Oscar díj (2009) – Legjobb operatőr jelölés: Wally Pfister
Oscar-díj (2009) – Legjobb látványtervezés jelölés: Nathan Crowley
Oscar-díj (2009) – Legjobb vizuális effektusok jelölés
Oscar-díj (2009) – Legjobb vágás jelölés: Lee Smith
Oscar-díj (2009) – Legjobb smink és maszk jelölés: Conor O’Sullivan
Oscar-díj (2009) – Legjobb hangkeverés jelölés

További információk:

port.hu

imdb.com

hu.wikipedia.org

filmkatalogus.hu

Forgatási információk:

hu.warnerbros.com

filmek.kepregeny.net

Film letöltés:

torrentekletoltes.mindenkilapja.hu

A sötét lovag – Felemelkedés

A sötét lovag-Felemelkedés színészei

A sötét lovag-Felemelkedés színészei

Képforrás: origo.hu

(The Dark Knight Rises)

165 perces amerikai akciófilm

Bemutató: 2012. július 16.

A stáb tagjai a port.hu weboldal alapján:

Rendező: Christopher Nolan
Író: Bob Kane
Forgatókönyvíró: Christopher NolanDavid S. GoyerJonathan Nolan
Zeneszerző: Hans Zimmer
Operatőr: Wally Pfister
Producer: Christopher NolanCharles RovenEmma Thomas
Vágó: Lee Smith

Szereplő(k): 
Christian Bale (Bruce Wayne/Batman)
Michael Caine (Alfred)
Anne Hathaway (Selina Kyle/Macskanő)
Tom Hardy (Bane)
Joseph Gordon-Levitt (John Blake)
Liam Neeson
Marion Cotillard (Miranda Tate)
Gary Oldman (Jim Gordon)
Morgan Freeman (Lucius Fox)

Szinkronhang: 
Fekete Ernő (Bruce Wayne / Batman magyar hangja)
Fülöp Zsigmond (Alfred magyar hangja)
Bogdányi Titanilla (Selina Kyle / Macskanő magyar hangja)
László Zsolt (Bane magyar hangja)
Csőre Gábor (John Blake magyar hangja)
Epres Attila (Jim Gordon magyar hangja)
Györgyi Anna (Miranda Tate magyar hangja)

Tartalom

Gotham városa sosem járt olyan közel a megsemmisüléshez, mint 8 évvel Batman eltűnése után.

Igaz, hogy Harvey Dent kultusza miatt Gotham városa lett a legfehérebb város a bűnügyi statisztikákat illetően.

Igaz, hogy Gordon felügyelő lett a legeredményesebb a bűnözők elleni harcban.

Igaz, hogy Batmant főgonosznak titulálta a város. Bruce Wayne remeteként éli életét a kastélyában, nyomoréknak tetteti magát.

DE! Újra gonosz fenyegeti Gotham-et. Egy Bayne nevű alak, aki nem ismer sem Istent, sem embert. Anarchiát szabadít a városra. Batmant harcképtelenné teszi, börtönbe zárja. Gotham City lakói megismerik Gordon felügyelő levelével, amelyben bevallja, hogy Batman magára vállalta Harvey Dent bűnét azért, hogy hősként tisztelhessék. Statáriumot hirdet, aláaknázza és berobbantja a csatornarendszert, ahol a város összes rendőre benn reked. Egy kivételével. Blake közrendőr felveszi a harcot a gonosszal. Ő még hisz Batman visszatérésében. Segít Gordon felügyelőnek, majd az időközben felépült Batman-nek legyőzni Bayne-t. Egy dologgal nem számolnak: mindenki azt hiszi, hogy Bayne az egykori Henri Dukard leszármazottja, aki az Árnyak Ligájának célját igyekszik beteljesíteni, vagyis elpusztítani Gotham-et. Az igazi gyerek lány volt: Miranda Tate. Tőrbe csalja Batmant, megsebesíti. Egy atombombát “szabadítanak a városra, de Batman segít: kiviszi az öbölbe a bombát felrobbanni. Mindenki gyászolja Batmant, szobrot avatnak neki.

Alfréd, a komornyik erkölcsi vitába keveredik gazdájával, Bruce-szal, majd elhagyja. Attól félt, hogy Bruce Batmanként való visszatérése Batman vesztét okozza, amelyet gazdája direkt keresett. Azt szerette volna, ha Bruce békében élné az életét. Ez a film végén bemutatásra kerül. Bruce/Batman nem halt meg, békében él kedvesével, a Macskanővel.

A Macskanő figurája kettős. Hol az egyik, hol a másik oldalra áll át. Batman miatta sérült meg, mert elárulta és Bayne kezére adta. Végül mégis megmenti, sőt végleg a jók oldalára áll át.

Ismét győzött a jó, de Batman végleg eltűnt.

Utóda, Blake közrendőr lesz, aki Robinként beszáll a gonosz elleni harcba.

Kapcsolódó írások:
PORT.hu, 2012. július 25.: Férfimunka

Revizor, 2012. július 26.: Occupy Wall street

Filmtekercs, 2012. július 25.: Csak ember
Filmtett, 2012. július 31.: Majdnem a csúcson
Filmzene.net, 2012. augusztus 12.: THE DARK KNIGHT RISES
Kultúra és Kritika, 2012. augusztus 8.: A denevér dicsőséges kifulladása
Mancs, 2012. augusztus 2.: Balra a Bat nyugszik
Népszabadság, 2012. július 26.: Batman az orvosnál

Linkek:
Hivatalos weboldal
IMDb

Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2013) – Legjobb vizuális effektusok jelölés

A Batman-filmek értéke

– más dimenzióba viszik a klasszikus meséket, amelyekben a jó és a rossz harcol egymás ellen, és bennük a jó mindig győz

– olyan technikai lehetőségeket mutatnak be, amelyek a jövő találmányaiként  megoldást kínálnak a közlekedés fejlesztésére pl. Batmobil, Batmotor, stb.

Batman autója

Batman autója

Batman motorja

Batman motorja

Batman repül

Batman repül

Képforrás:

toochee.postr.hu

totalbike.hu

nbcnews.com

Film letöltés:

online-filmek.hu

Filmzene

5 kérdés, 5 válasz

1. Honnan származik Batman alakja? – Bob Kane és Bill Finger képregényeiből

2. Mikor és hol kezdik el vetíteni 2014-ben a Batman filmeket? – 2014. január 5-től  szombatonként vetítik a Viasat3 filmcsatornán

3. Mi a címe a mozifilm trilógia részeinek? – Batman: Kezdődik!, A sötét lovag,  A sötét lovag – Felemelkedés

4. Mi a lényege a Batman filmeknek? – A jó győz, a gonosz elbukik. Minden Batman filmben a gonoszt legyőzi Batman.

5. Ki lesz Batman utódja? – Blake közrendőr, vagyis Robin (ez egy keresztneve)

A szerkesztő ajánlja, olvasd el te is:

Szilaj

Algopyrin

Gönci

Christian Bale

Csatos

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas.hu  csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.