Borsófőzelék
Hozzávalók:
1 kg friss vagy mirelit zöldborsó, 1-2 evőkanál cukor, 3 púpozott evőkanál finomliszt, 2 dl tej, egy csokor nagyon apróra vágott petrezselyemzöld, só.
Elkészítés:
A borsót kevés vízben, amennyi ellepi a cukorral és sóval főzzük.Önts a fazékba egy kevés olajat, tedd bele a borsót, fedd le az edényt, és lassú tűzön, kis lángon párold meg a borsót saját levében. Utána önts hozzá vizet.) Ha már puha , beleszórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tejet csomómentesre ki keverjük . A lisztes tejet a borsóhoz öntjük, és a főzeléket gyakran megkevergetve újra forraljuk, majd az újbóli forrás után közepes tűzön még öt percig főzzük.
Borsófőzelék készítése videó:
Borsófőzelék pirospaprikával
Hozzávalók:
- kb. 50 dkg borsó
- 5 fakanál liszt
- 1 fakanál ételízesítő
- 1/2 fakanál só
- 1/2 fakanál pirospaprika
- kevés
olaj
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
Egy lábosba önts egy kevés olajat, tedd oda melegedni, és tedd bele a zöldborsót. Fedd le, és néha keverd meg, forrósítsd fel. Csak ez után add hozzá az 5 fakanál lisztet. Jó sokáig kevergesd, ne hogy leragadjon! Ha már jól felforrt a liszt, és pirult , add hozzá a fél fakanálnyi pirospaprikát. Ezzel is keverd el, és öntsd fel kb. 2 dl hideg vízzel. Ezzel alaposan keverd el, ne maradjanak lisztcsomók. Apránként – mindig simára kavarva – önts hozzá még kb. fél liter vizet. Adj hozzá egy fakanál ételízesítőt, keverd el. Kóstold meg, és ha még kívánkozik bele, akkor jöhet a fél fakanál só. A borsó közben már megpuhult, de főzd még vagy 5 percig, hogy elmenjen a liszt íze. Közben mosd meg és vágd apróra a petrezselyemzöldet, aztán kapard a borsófőzelékhez. És persze keverd el.
Elkészítési idő: 30 perc
Száraz borsó főzelék
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg (zöld vagy sárga) száraz borsó
- 1 kis fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg füstölt kolbász
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
Elkészítés:
A borsót előző este átválogatjuk, és beáztatjuk hideg vízbe, úgy, hogy ellepje. Másnap meghámozzuk a hagymát és a fokhagymát, a hagymát felradaboljuk vagy megreszeljük. A kolbászt langyos, folyóvíz alatt leöblítjük.
A borsó áztatólevét leöntjük, és 1,5 l hideg vízben feltesszük főni. Hozzáadunk 1 kávéskanál sót és a kolbászt egyben, amit fedő alatt, mérsékelt tűzön az egészet nagyon puháig főzzük. Az olajban világosra pirítjuk a lisztet, megpároljuk benne a reszelt hagymát és az áttört hagymát, aztán öntünk hozzá 1 dl hideg vizet, és a borsóhoz adjuk. Jól összeforraljuk, végül megsózzuk, és ízesítjük. Kivesszük a kolbászt, vékonyan felkarikázzuk, majd a főzelék tetejére szórva tálaljuk.
További információk a témában:
Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:
Megvan a holnapi ebéd, köszi az ötletet. 😉