Lekvár

Lekvár

A lekvár gyümölcsökből, édesítő  hozzáadásával főzéssel készült élelmiszer. Napjainkban  lekvárfőzéshez nem csak gyümölcsöt hanem a zöldséget és egyes virágok szirmait is felhasználják.

Tartalomjegyzék:

Befőzés folyamata
Receptek
Diabetikus receptek
Különlegességek
További receptek
Dzsem receptek
Lekvárkészítők
Flavan
Tamarin

Lekvár

Felfedezés, befőzés folyamata

A lekvár múltja a perzsák, a görögök és az ókori rómaiakig visszatekinthető. Akkoriban mézzel tartósították a gyümölcsöket (naspolyát, birsalmát). Az első században élt egy római mesterszakács bizonyos Marcus Apicius Gavius, – receptkülönlegességeit feldolgozták könyvekben, írásokban például a Re Cunaria – foglalkozott a gyümölcsök tartósításával. A lekvár édes íze miatt gyógyításban használták a középkorban, leginkább a kellemetlen gyógyszer ízét vették el, ugyanis összekeverték  a kettőt s így adták a betegeknek.

Lekvár és a dzsem közötti különbség

A lekvár egynemű (homogén), azaz pépes, a dzsemben gyümölcs darabok vannak, melynek mérete különböző lehet.

Befőzés folyamata

Előkészületek: Csak is tiszta konyhában kezdhető meg a lekvár főzés. A lekvárfőzéshez használt edények lábas, fazék fakanál szintén alapos tisztítást igényelnek. A befőttes üvegeket alapos mosogatás esetleg kifőzés után csak lecsepegtetni szükséges.

A gyümölcsöket átválogatva, hibás szemeket eltávolítva, többször alaposan átmossuk, a nagyobb darabokat felezzük illetve negyedeljük mérettől függően, ha szükség van a gyümölcs hámozásra azt is elvégezzük.

Lekvár főzés: A lekvárt egyenletes lángon, folyamatosan keverve készítjük. A lekvár akkor készült el amikor már kellően sűrű. A főzési idő függ  a gyümölcs víztartalmától, és természetesen attól milyen gyorsan lesz pépest a gyümölcs. A főzés folyamat meggyorsítható, ha befőzőcukrot használunk.  A lekvár ízesítés szerint lehet, cukorral mézzel ízesítő szerrel, cukormentesen. Gyümölcs felhasználás alapján kimeríthetetlen a választék.

Üvegeink repedését törését (hirtelen magas hő) megelőzhetjük meleg vizes öblítéssel és meleg vizes edénybe állított üvegekkel. A kész lekvár üvegekbe töltjük, 1-2 -szer megrázzuk, minél kevesebb levegő maradjon benne. Tartósítószert a magas cukortartalmú lekvárok nem igényelnek (de rakható). A legtöbb esetben szükséges minimális mennyiségű nátrium- benzoát (késhegynyi) a megtöltött üvegekbe.

Az üvegeket lezárjuk, ez lehet csavaros tető, celofán,csavaros tető és celofán együtt, fólia vagy csatos övegeknél természetesen a csat. A celofánt érdemes több rétegben az üveg tetejére rakni valamint a gumi gyűrűből is több darab kell.

Utolsó munkálatok: Az üvegeket egymás mellé helyezzük, nem baj ha összeérnek. Letakarjuk pléddel, akár több rétegben, hogy “izzadjon” a lekvár. Amint teljesen kihűlt (2-3 nap) a száraz dunsztban a végleges helyére kerülhet.

Forrás:

mindmegette.hu/

wikipedia.org/

oetker.hu/

kulinarisvilag.hu/

Befőzési kellékek, gépek

befőttes üvegek

befőttes üvegek

A cukor és a méz mellet felhasználható befőző szerek.

Dzsemfix:  A termékeknek több változata van, a befőzés idejét rövidítik meg. Az 1 kg gyümölcshöz hozzáadott cukor mennyiségét is csökkentik. Ezekkel a termékekkel készített lekvárok, dzsemek nem igényelnek külön tartósítószert és dunsztolást.

Befőzőcukor: A termékek használatával a szintén rövidebb ideig tart a befőzés. Mivel a befőző cukor pektint tartalmaz a sűrűsödés (szilárdulás) előbb bekövetkezik mint hagyományos főzés során. A befőző cukor használatával növelhető a gyümölcs mennyiség.

Diabetikus befőzőcukor: Kimondottan a cukormentesen élők számára készült. Édesítőszerrel és fruktózzal készült.

Pektin: Cukor hozzáadásával készíthetünk, lekvárt, dzsemet. A főzési idő rövidül.

Az üstök, fazekak, lábosok mellet ma már használhatunk, kimondottan befőzésre alkalmas gépeket.

Befőző automata: Nem csak lekvárt, dzsemet főzhetünk (befőtt, készétel), az utólagos hőkezelés is elvégezhető. A termékekben készülő ételt nem kell kevergetni.

Kisüzemi zöldség gyümölcs feldolgozó: Nem csak az élelmiszer elő előállítására alkalmas, hanem az üvegeket is megtölti, majd hőkezeli. Egyszerre 40 kg terméket (Lekvárt, dzsemet…) lehet vele készíteni.

Forrás:

oetker.hu/

lekvaroshaz.hu/

befozoautomata.hu/

agentec.hu/

Kép forrás:

fk-tudas.hu/

Receptek

Sárgabarack lekvár házilag

Sárgabarack

Sárgabarack

Hozzávalók:

  • Sárgabarack
  • Cukor (minimum a gyümölcs súlyának a fele)
  • Tartósító szer

Elkészítés: A gyümölcsöt tisztítás  után hámozzuk (elhagyható), megfelezzük vagy negyedeljük, magozzuk. Lábosba tesszük, cukrot hozzáadjuk- a cukor elhagyható, ha nagyon érett a gyümölcs-, és egyenletes tűznél főzzük, kevergetjük folyamatosan, hogy le ne égjen. Kóstolással a főzés közben ellenőrizhetjük az ízét, ha szükséges édesíthető. A kész lekvárt üvegekbe töltjük, tartósítót teszünk az üvegekbe, majd lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Sárgabarack lekvár receptek:

  • Barack lekvár házilag mézzel készítve
  • Narancsos sárgabarack
  • Sárgabarack
  • Sárgabarack lekvár rummal
  • Mandulás sárgabarack
  • Házi sárgabarack gyümölcsíz nyersen
  • Citrom savval készített sárgabarack
  • Fűszeres sárgabarack
  • Sárgadinnyés- sárgabarack
  • Sárgabarack lekvár puncsos

Forrás:

life.hu/

noinetcafe.hu/

kulinarisvilag.hu/

nosalty.hu/

Kép forrás:

backinaflashchiro.com/

Hecsedli lekvár

Hecsedli  (csipkebogyó ) lekvár készítése

Hozzávalók:

1 kilogramm csipkebogyóhoz  60 dekagramm cukrot számítsunk.

Elkészítés: A csipkebogyó akkor jó ha már megcsípte a dér. Az össze gyűjtött átválogatott csipkebogyó végeit levágjuk, megmossuk. Feltesszük főni, a víznek el kell lepni a csipkebogyót. A megfőtt gyümölcsöt ledaráljuk vagy passzírozzuk (turmix, krumplinyomó, szőrszita), cukorral összekeverjük. Átfőzzük (elhagyható), majd üvegekbe töltjük tartósítószer a tetejére (késhegynyi) lezárjuk. Mielőtt a helyére kerülnének az üvegek, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

A csipkebogyóból még készülhet: tea, szörp és pálinka is.

Forrás:

balintgazda.hu/

mindmegette.hu/

videkize.hu/

gasztrokaland.hu/

Hagyma lekvár recept

  • Hagymalekvár
  • Epres lila hagyma-
  • Hagymalekvár tokaji borecettel
  • Céklás lila hagyma-
  • Narancsos vörösboros lila hagyma-
  • Pikáns hagyna-

Forrás:

harmonet.hu/

lekvaroshaz.hu/

nosalty.hu/

femina.hu/

Kép forrás:

Diabetikus receptek

Cukormentes lekvár

Cukormentes lekvár

A diabetikus lekvárok, dzsemek nem tartalmaznak cukrot, energiatartalmuk alacsony. Felhasználásuk azonos a cukorral rendelkező lekvárokkal és dzsemekkel. Például sütemények (piskóta, fánk, palacsinta)

  • Cukormentes szilva
  • Cukormentes sárgabarack
  • Cukormentes fahéjas-szegfűszeges meggy
  • Diabetikus körte – alma
  • cukor mentes barack

Forrás:

nosalty.hu/

ritakonyhaja.hu/

gasztrozseni.hu/

enportal.hu/

Kép forrás:

fk-tudas.hu/

Különlegességek

Citrom füves lekvár

citrom füves lekvár

Gyümölcsből készült lekvár

  • Áfonya – alma –
  • Ecetes szilva-
  • Eper- málna lekvár tojáslikőrrel
  • Rumos mazsolás gesztenye
  • Gyömbéres banánlekvár
  • Vaníliás körtelekvár

Zöldségből készült lekvár

  • Chililekvár
  • Fűszeres sütőtök –
  • Sárgarépa –
  • Sütőtök-
  • Zöld paradicsomos –

Virágból készült lekvár

Dzsem

  • Almás – fahéjas ringlódzsem
  • Almás- gyömbéres- rebarbara dzsem
  • Ánizsos chilidzsem
  • Cseresznye egres dzsem
  • Chilis ananász dzsem
  • Homoktövis dzsem
  • Vaníliás málna dzsem

Forrás:

otletkonyha.hu/

femina.hu/

nosalty.hu/

oetker.hu/

Kép forrás:

koch-rezepte.me/

További receptek

Szilva

  • Narancsos szilva-
  • Szilvalekvár
  • Fahéjas szilva-
  • Diós- szilva-

Eper

  • Rebarbarás eper-
  • Mag nélküli eper-
  • Mangós eper-

Málna

  • Málna lekvár szamócával-
  • Málnalekvár-

Barack

  • Nektarin- málna –
  • Őszibarack –

Narancs

  • Narancs – grapefruit –
  • Fűszeres narancs –
  • Narancslekvár-

Meggy

  • Feketeerdő-
  • Meggylekvár

Bodza

  • Bodzabogyó lekvár

Még több recept:

nosalty.hu/

mindmegette.hu/

oetker.hu/

otletkonyha.hu/

Dzsem receptek

Meggy dzsem
Meggy dzsem
  • Őszibarack dzsem
  • Alma körte dzsem
  • Ananászos – kivi dzsem
  • Egzotikus téli dzsem
  • Karamellás körte dzsem
  • Szamóca dzsem
  • Egresdzsem
  • Szőlődzsem
  • Mézes szederdzsem
  • Mézes sárgabarackdzsem
  • Gyors marcipános málnadzsem pirított mandulával
  • Gyors paradicsomos málnadzsem

Zöldségdzsem

  • Narancsos -tökdzsem
  • tökdzsem
  • Sárgarépadzsem

Forrás:

nosalty.hu/

otletkonyha.hu/

oetker.hu/

mindmegette.hu/

Kép forrás:

szepzold.hu/

Házi lekvárkészítők

lekvar-lak.hu/

lekvaroshaz.hu/

hazi-lekvar.hu/

csikoslekvar.hu/

Flavonoid, flavon, flavan

Vegyes gyümölcsök a fFavanoid lekvárhoz

Vegyes gyümölcsök a Flavanoid lekvárhoz

Flavonoid lekvárok természetes anyagokból, gyümölcsökből készült étrend kiegészítők. Különleges eljárással készült termékek. Ezek a teremékek tartalmazzák az összes emberi szervezet számára szükséges ásványi anyagot és vitamint. Flavonoid hatásainak kutatásában hazánk az elsők között van, 1936-ban Szent György Albert Nobel- díjas tudós, professzor, orvos is foglalkozott.

Fogyasztásuk hatással van az egészség megőrzésében (antioxidáns hatás), véd a betegségek a megfázásos betegségek és a stressz ellen, csökkenti a daganatos betegségek kialakulását, immun- , idegrendszer és a szervezet erősítő hatás.

Ajánlott vashiányra (nők részére),  vitamin- és ásvány anyag hiányra felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt

Flavanoid termékek:

  • Zeo falvin- C
  • Zeo natur- C
  • Ferro falanoid
  • Gyerek erő

Flavon max termékek:

  • Flavon Active
  • Flavon Green
  • Flavon Kids
  • Flavon Max
  • Flavon Max plus
  • Flavon Protect

Forrás:

egeszsegplazabudapest.hu/

flavonmax.hu/

flavon-lekvar.bioplus.hu/

antioxidansbolt.hu/

Kép forrás:

menshealth.com/

Tamarin

tamarind

tamarind

A tamarindusz fa Afrikában honos trópusi növény. Az örökzöld fa lassan fejlődő, kiterjedt lombkoronával rendelkezik. A tamarinusz fa szinte minden részét (termés, fa kérge, levélzet, virágzat) fogyasztják és hasznosítják a gyógyítás területén. A termésnek sok a sav- cukor, szárazanyag és cukor tartalma. A tamarin (termés) lédús, íze egyszerre savanyú és édes.

Felhasználása:

Termés

  • Fűszeres mártás
  • Chutney
  • Lekvár
  • fűszer

Virágzat, levélzet

  • Köret
  • Zöldség

Mag (süteményekbe is)

  • Aszalva
  • Pörkölve
  • Darálva

A tamarine, gyümölcsből készült lekvár, a bél mozgását segíti elő. Összetevői: cukor (nád), víz, fahéj-, rózsa-, narancsvirág-, szegfűszeg eszencia; fűszerek (koriander őrlemény); gyömbér;gyümölcsvelő (alma, szilva); tamarin-, cassia fistula gyümölcs-, szilva kivonat; citromsav; tartósító szer (hidroxid-benzoát, nátrium- metil, nátrium- hidroxid, kálium- szorbát. Fogyasztása naponta, esetenként 1 max. 2 kávéskanál,1 hónapnál tovább nem ajánlott szedni. Gyerekeknek nem adható 12 éves kor alatt.

Beszerezhető:

Budapest,

Gyógynövény szaküzlet, biobolt, XIII.ker. Tátra u. 12/b

Gyógynövénybolt, XI. ker. Karinthy Frigyes út 20. és XII. ker. Győri út 1.

Forrás:

vital.hu/

gyogynovenybolt.com/

tamarine.eu/

herbatop.hu/

Kép forrás:

fk-tudas.hu/

5 kérdés, 5 válasz

1, Lekvárt hogyan tudok készíteni?–> Befőzés folyamata

2, Diabetikus befőzéshez milyen termékek vannak?–> Diabetikus befőzőcukor, pektin.

3, A hecsedli lekvár miből készült?–> Csipkebogyó

4, Az egészség megőrzéséra van valamilyen lekvár féleség?–> Flavonoid lekvárok természetes anyagokból készültek, fogyasztásuk hatással van az egészség megőrzésében.

5,Miből készül a tamarine?–> A tamarine, gyümölcsből készült lekvár.

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Bukósisak

Discovery

Big Bang

Jézus

SOTE

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.