MPL

MPL

Az MPL mozaikszó jelentheti a Magyar Posta futárszolgálatát, jelentheti a számítástechnikai szabad szoftver licencét, de a Magyar Paintball Liga rövidítése is MPL.

Tartalomjegyzék:

MPL
1. MPL – A Magyar Posta futárszolgálata
2. MPL – Mozilla Public License
3. MPL – Magyar Paintball Liga
5 kérdés – 5 válasz

 

MPL

1. MPL – A Magyar Posta futárszolgálata

A Magyar Posta Zrt. garantált kézbesítési idejű szolgáltatása az MPL. Az MPL futár a könyvelt küldeményt a felügyelete alatt tartja addig, amíg azt a címzettnek személyesen kézbesíti.

A futárszolgálat alapszolgáltatásként felveszi a küldeményt a feladó telephelyén, megállapodnak a kézbesítési határidőben. Ha a küldemény kézbesítése az MPL hibájából késik, akkor a feladási alapdíj kétszeresét térítik vissza.

Ha a feladó egyszerre több küldeményt kíván feladni, az MPL kedvezményes díjszabást alkalmaz.

A feladó a címzett vagy a cím megváltoztatásáról rendelkezhet, vagy tájékozódhat a kézbesítésről.

Futarszolgalat

MPL futárszolgálat

Ha a küldeményt nem lehet kézbesíteni, akkor az az MPL raktárába kerül.

Amennyiben a feladónak speciális igényei vannak, arról az MPL ajánlatot készít és a későbbiek folyamán azt figyelembe veszik.

Levelet külföldre és belföldre egyaránt kézbesít az MPL.

Az MPL hagyományos csomagküldési szolgálata akkor előnyös, ha nincsenek a feladónak különös igényei. Belföldre kézbesíti csomagjainkat. Nagy múlttal rendelkezik, megbízható és sokoldalú. A csomag feladásakor külön díj fejében kérni lehet tértivevény, vagy bizonyos összegű kártérítési lehetőséggel biztosítani lehet a csomag tartalmát.

MPL nyomonkövetés:

A nyomonkövetési szolgáltatás segít abban, hogy a feladó egyszerűen informálódhasson a küldemény típusok feladásáról, kézbesítéséről, a kézbesíthetetlen küldemény okáról, elhelyezéséről. Lehetőség van internetes nyomonkövetési szolgáltatás igénybevételére, amit a küldemény feladásakor fizetett alapdíj már tartalmaz.

Nyomonkovetes

A küldemény nyomonkövetése

MPL árak:

Postacsomagok alapdíja 2014-ben:

 • 2 kg-ig: 1.190,- Ft
 • 5 kg-ig: 1.390,- Ft
 • 10 kg-ig: 1.490,- Ft
 • 20 kg-ig: 1.690,- Ft

 Többletszolgáltatások: értéknyilvánítás minden megkezdett 10.000 Ft után: 210 Ft.

MPL üzleti csomag:

A csomagok mérete, súlya és csomagolása sokféle lehet, a szállításukhoz szükséges többféle szolgáltatás is különböző. Ennek logisztikai kézbentartását segíti az MPL üzleti csomag, amely gyors, mert a küldemények akár egy munkanap alatt a feladóhoz érnek. Egyszerű, mert csak egyszer kell a szerződést megkötni, egyféle címirattal kell dolgozni, amit utána a címiratkitöltő programmal elektronikusan előállíthat.

Cimiratminta

Címiratminta

A címiratkitöltő programot és annak alapanyagát díjmentesen biztosítja az MPL, így akár otthonról, telephelyéről intézheti szállítási tevékenységét.

Ezt a fajta szolgáltatást akár raklapos küldemények szállítására is igénybe lehet venni. Nagyon kényelmes, mert a csomagot a helyszínen felveszi a futár és háztól-házig viszi.

Az MPL üzleti csomag rugalmas, mert a kiegészítő és többletszolgáltatások szabadon variálhatók.

Újdonság a csomagautomata, melynek előnye, hogy 24 órában működnek, könnyen megközelíthető és nem kell várakozni és csak pár gombnyomást igényel.

A Postahelyi átvétel is egy igen költséghatékony és kényelmes megoldás a csomagok küldésére, átvételére. A PostaPont egy olyan rugalmas kézbesítési forma, amely a feladónak költségeket takarít meg, míg a címzettnek időt.

Egy másik átvételi újdonság a MOL PostaPonton is árvehető csomag, amelyre 125 MOL töltőállomás van kijelölve. Ennek előnye az akár 24 órás átvételi lehetőség, a bankkártyás fizetés, az alacsony szállítási költségek.

 „Komplex szolgáltatás – egyedi igényekre”

2. MPL – Mozilla Public License

A számítástechnikába az MPL a Mozilla Public License rövidítése, amely nem más, mint egy szabad szoftver licence, amelyet Mitchell Baker dolgozott ki és valójában a módosított BSD és GPL licence keresztezése.

Mozilla_Foundation

Mozilla Alapítvány

A Mozilla Alapítvány az általa fejlesztett szoftverekhez használja licenceit:

 • Mozilla Firefox,
 • Mozilla Application Suita,
 • Mozilla Thunderbird.

Az MPL-en alapszik az OpenSolaris operációs rendszerhez használt Common Development and Distribution License is, de az Apple is az MPL-t fogja használni a Flexhez.

MPL licensek tehát:

 • Common Development and Distribution License,
 • Sun Public License,
 • AROS Public License,
 • Sugar CRM Public License.
Mozilla

Mozilla Public License – MPL

3. MPL – Magyar Paintball Liga

Az MPL, vagyis Magyar Paintball Liga, amely szervezésében évente 4 fordulóban kerül megrendezésre az airball (vagy speedball) típusú paintball verseny.

A liga célja nem más, minthogy népszerűsítse a versenypaintballt. Az ilyen rendezvények keretén belül a csapatoknak lehetősége van arra, hogy országos szinten összemérhessék erejüket.

Az MPL rendezvényei nonprofit jellegűek, így a liga nem köthető semmilyen kereskedelmi tevékenységet ellátó szervezethez sem.

Magyar-Paintball-Liga

Magyar Paintball Liga – MPL

Az első MPL versenyt a liga 2008-ban szervezte meg, melynek főszervezői:

 • Gaál Attila (Tewe) – Syntax Error,
 • Lacza Levente (Levi) – Patriotspaintball, Budapest Stonface,
 • Romhányi Zoltán (Coli) – Budapest Stonface.

Kiemelt figyelmet kapnak a liga tagjaitól a fiatal/kezdő játékosok, de a woodballos csapatokra is.

Két kategóriát (divíziót) különböztetnek meg:

 • kezdő: DIV2,
 • haladó: DIV1.

A kezdőknél feltétel az, hogy a csapat tagjainak ne legyen nagy paintball tapasztalata.

A haladó kategória pedig nyitott és bárki indulhat.

A versenyeken minden pályához 5 pályabíró (fekete-fehér csíkos inget viselnek) és egy főbíró (fekete-narancssárga inget hord) tartozik, akiket így lehet megkülönböztetni a játékosoktól.

A bírók kézjelzésekkel jelzik a játék menetét, a szabálytalanságot, a kiesést, kiállítást stb.

Minden játékos két réteg ruhát viselhet, és nem hasonlíthat a bírók ingjéhez, valamint nem lehet benne narancssárga szín sem. Nem hordhatnak fémbetétes vagy szegecselt cipőt, de viselhetnek kesztyűt és fejvédőt.

Tiltott a lehallgató-, kommunikációs- és megfigyelő készülékek használata, valamint a füstkeltő eszközök, vörössel vagy rózsaszínnel töltött festékgolyó használata.

Paintball

Paintball

5 kérdés – 5 válasz

1. Mi az MPL? Válasz: Lehet a Magyar Posta futárszolgálata, a Mozilla Public License és a Magyar Paintball Liga rövidítése is.

2. Miért jó az MPL üzleti csomag? Válasz: Az MPL üzleti csomag azért jó, mert gyors, egyszerű és kényelmes.

3. Mi a Mozilla Public Licence? Válasz: A Mozilla Public Licence nem más, mint egy szabad szoftver licence, amelyet Mitchell Baker dolgozott ki.

4. A Magyar Paintball Liga versenyein belül hány divíziót különböztetnek meg? Válasz: Két kategóriát (divíziót) különböztetnek meg: kezdő DIV”, haladó DIV1.

5. Milyen inget hord a főbíró a paitball versenyeken? Válasz: A főbíró mindig fekete-narancssárga inget visel.

Tartalom:

Képek:

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Állatvédelem

Leonardo DiCaprio

Macska

Bemutatóterem

Dwayne Johnson

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.