lóhere

Lóhere

A kétszikűek osztályának a hüvelyesek rendjébe, azon belül pedig a pillangósvirágúak családjába tartozó here növénynemzetség egyes fajait lóhere néven ismerjük. A legelterjedtebb közülük a fehér lóhere, melynek négylevelű változata a négylevelű lóhere, de találkozhatunk réti, vagy más néven vörös lóherével is.

Tartalomjegyzék:

Fehér lóhere
Négylevelű lóhere
Réti lóhere (vörös lóhere)
Méz és lóhere

Sok helyen egyszerűen csak herének nevezik, Békés megyében a bodorka ismert, míg Somogyban a fenyer szó takarja a lóherét.

Közel 280 faja létezik, ebből hazánkban 40 található meg. Leginkább mérsékelt és szubtrópusi éghajlaton fordul elő.

 

Fehér lóhere

 

Fehér lóhere

Fehér lóhere

A természetes gyep egyik leggyakoribb növénye, mellyel szinte mindenütt találkozhatunk. Évelő növény, 4-6 évig él, indáiról öt növedéket is adhat egy évben.

A fehér lóherét akár öntözzük, akár nem, jól termeszthető, hiszen kitűnően alkalmazkodik környezetéhez. A talaj szerkezetére is kedvezően hat, ugyanis a gyökérgümőkben élő Rhizobiumok megkötik a nitrogént, ami jól befolyásolja a pázsitfüvek fejlődését. De miután nem igényel sok törődést és még olcsó is, a zöld gyepre vágyók egyre gyakrabban választják fű helyett.

Lóhere pázsit kontra pázsitfű

Fehérhere vetőmag

Amikor a lóherét telepítjük, ajánlott a keverékbe 10-15%-ban tenni, hiszen többet vetve könnyen elszaporodhat, ezzel elnyomva a többi növényt.

Változatai a hollandi here, a nagylevelű fehérhere és a lódihere.

Utóbbinak az öntözött gyepekben van jelentősége, így nemesített fajtája 40-60t/ha termést is adhat. Amennyiben olaszperjével és réti csenkesszel társítjuk, kitűnő takarmány lehet.

A fehér lóhere zölden és szárítva is jó takarmányt ad, s ha pázsitfűfélékkel társítjuk, szilázsnak is megfelel.

 

Négylevelű lóhere

 

Négylevelű lóhere

Négylevelű lóhere

A háromlevelű fehér lóhere ritka, négylevelű változata (még ritkábban 5-7 levelű variációval is találkozhatunk, de a Guinness Rekordok Könyve szerint 21 levelű lóherét is találtak már). Körülbelül 10 000 fehérherére jut egy négylevelű.

A szerencse szimbólumának tekintik, a hagyomány minden levelének egy-egy jelentést tulajdonít – a szerencsét, szeretetet, a hitet és a reményt.

A görögök úgy vélik, hogy még a legveszedelmesebb bajt is meggyógyítja, míg a britek természetfeletti erőt tulajdonítanak neki.

Nem véletlen, hogy rengeteg tárgyon láthatjuk ezt a motívumot, akár ékszereken, szerencsehozó pénzérméken, a Szerencsejáték Zrt. szelvényein, sorsjegyein, vagy a bőrön is.

Lóhere ékszerek

Négylevelű lóhere tetoválás

Szerencse webshop

 

A négylevelű lóhere kialakulásában egy recesszív gén okozta mutációt sejtenek a tudósok, de olyan elméletek is születtek a kiváltó okokról, mint az, hogy a növényben normál esetben egymással nem érintkező gének keverednek, esetleg a környezeti hatások váltották ki a négy levelet, de genetikai és növekedési hiba is felmerült a lehetséges verziók között sőt, akár az is lehet, hogy a felsoroltak közül mind igaz.

 

Réti lóhere (vörös lóhere)

 

Vörös lóhere

Vörös lóhere

A világ számos részén termesztik a réti lóherét, mely eredetileg Európában, Északnyugat-Afrikában és Nyugat-Ázsiában nőtt, de ősállományai Indiánban és Pakisztánban is vannak.

Szőrös, felemelkedő szára körülbelül 15-30 cm magas, de olykor a 70 cm-t is elérheti. Hármas levelei lehetnek lándzsa vagy tojásdad alakúak, foltos rajzolattal.

Gömb vagy tojás alakú virágai kettesével állnak a szárakon, általában bíborpirosak, de fehér színváltozatuk is ismert.

 

Az évelő növénnyel erdőkben, réteken, legelőkön, szántókon találkozhatunk leginkább. Tápanyagokban gazdag, mélyrétegű és üde talaj szükséges növekedéséhez.

Főként takarmánynövénynek termesztik, a legfontosabb here-faj, fehérjékben gazdag. A friss vörös lóherét érdemes mással vegyíteni, mert az állatok könnyen felfúvódhatnak tőle. A vetésforgó egyik alapeleme, ahogyan több más pillangósvirágú is.

A vörös lóhere a kínai és nyugati gyógynövény terápiában is használatos. Virágát (a sötétebbek gyógyító hatása erősebb) és gyökértörzsét gyűjtik. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van, így eredményesen használhatjuk fel influenza, hörghurut, torokgyulladást kísérő duzzadt nyirokcsomók esetében. Az emésztőrendszeri fertőzések és az ételmérgezés tüneteit is enyhíti. Hatásos mozgásszervi gyulladásos betegségekben, a méregtelenítésben, csillapítja a menopauza tüneteit, a bőrbetegségeket.

Vizelethajtó, nyugtató, görcsoldó tulajdonságok is jellemzik.

A vörös lóhere gyógynövény terápiában való alkalmazásáról bővebb információ ITT található.

Bio vörös lóhere mag

 

Méz és lóhere

 

Méz és lóhere

Méz és lóhere

A Méz és lóhere (Honey & Clover) egy mangasorozat, mely egy csoport művészeti iskolás tanuló életét mutatja be.

Szereplők

Takemoto Júta: ő áll a történet középpontjában, sokszor a narrátor szerepét is betölti. Másodéves egy művészeti egyetemen, Moritával és Majamával él közös albérletben. Haguba szerelmes, de nem mutatja érzéseit.

Hanamoto Hagumi: a sorozat kezdetekor 18 éves, bár annál jóval fiatalabbnak tűnik mind külsőleg, mind viselkedésileg. Elsőéves az egyetemen, tehetségét neves szakemberek is elismerik. Különös tehetsége miatt a legtöbben furcsának találják.

Morita Sinobu: Hatodéves az egyetemen, 24 éves. Öregdiákként ábrázolják, lediplomázni sok hiányzása miatt nem tud, ugyanis rejtélyes munkájából kifolyólag sokszor napokra eltűnik.

Majama Takumi: 22 éves, negyedéves hallgató, a Harada Design cégnél dolgozik segédként, ahol beleszeret Harada Rikába, a cég igazgatójába. Jamadát csak barátnak tekinti.

Jamada Ajumi: 21 éves, harmadéves az egyetemen. Hagu közeli barátja, Majamába szerelmes, ez azonban viszonzatlan marad.

A mangából animesorozat (2 évad), filmváltozat (2006), valamint japán (2008) és tajvani (2008) televíziós sorozat is készült, Magyarországon az Animax sugározta az animét és a japán sorozatot.

A Méz és lóhere egyes részei online

Méz és lóhere rajongói oldal

Méz és lóhere fórum (filmkatalógus)

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Milyen elnevezései vannak a lóherének?
V: Here, bodorka, fenyer.

 

K: Melyek a fehérhere változatai?

V: A hollandi here, a nagylevelű fehérhere és a lódihere.

K: Hány fehérherére jut egy négylevelű lóhere?

V: 10 000-re.

 

K: Hogyan nevezzük más néven a réti herét?
V: Vörös lóhere.

K: Mi a Méz és lóhere?
V: Egy mangasorozat.

 

Forrás: wikipedia.orgkislexikon.hunaturportal.hugazdabolt.hu

Képek: girenn.comseattlehomestead.commdbiznews.choosemaryland.orgpbase.comdubbed-scene.com

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Integráció

Esettanulmány

Magiszter

MME

Mindenből egy van

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.