Som

A som (Cornus mas)egy igen magas C-vitamin tartalmú gyümölcs. Az apró, piros, fanyar ízű gyümölcsökből lekvár, szörp, sőt pálinka is készíthető. A „som” szóról még Som Lajos neve is eszünkbe juthat.( A rockzene kedvelőinek talán inkább Ő, mint a növény)

Húsos som

2188964 som

Magyarországon ez a somfélék (Cornaceae) családjába tartozó növény a Nyírségben és Szatmárban található nagyobb számban. A szárazságot igen jól tűrő bokor 2,5-4 méter magasra nő, 5-10 cm-es levelei tojásdad alakúak és fényesen zöldek. Szereti a napfényt, mégis, már egészen korán, március elején virágzik, de akár már februárban is hozhat virágokat. Virágai aprók és sárgák, sok pollennel és nektárral, ezért aztán a som az év egyik legkorábbi mézelő növénye.

Erdőkben, cserjésekben találhatunk leginkább sombokrot, amelynek piros tojásdad termése szeptember környékére érik be. A som csonthéjas gyümölcs, a húsa piros színű, fanyar ízű.

A som C-vitaminban gazdag, magas cukor tartalmú (fruktóz és glükóz) gyümölcs, emellett pektint, festékanyagokat, illatanyagokat és almasavat tartalmaz. Igen jó immunerősítő, javítja a szervezet ellenálló képességét.

A somot az ember régóta fogyasztja. Lekvárt, befőttet, szörpöt készítenek belőle, fogyasztják aszalva és frissen is. A friss gyümölcs túlérett állapotában a legfinomabb. Édes-savanykás, fanyar ízét sokan szeretik. Egyes vidékeken még bort is készítenek, sőt, pálinkát is főznek belőle.

som-palinka

A zöld, még éretlen somot borecetben vagy sós vízben elrakva a kapribogyóhoz hasonló ízt kapunk.

14_o_som_MJ

Somlekvárt a következő módon készíthetünk:

Az érett somról a szárakat lecsípve megmossuk, majd megfőzzük. Ha puhára főtt, leszűrjük, de a levét nem érdemes kidobni, mert szörp készíthető belőle, 1 liter léhez 1 kg cukrot számítva átfőzzük, majd üvegekbe töltve száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk kihűlni.

A puhára főzött gyümölcsöt átpasszírozzuk, (a csonthéjas magoktól így szabadulhatunk meg legkönnyebben) majd egy kg sűrű masszához 1 kg cukrot adva állni hagyjuk addig, amíg a cukor elolvad. Ekkor elkezdjük főzni, addig, amíg az általunk kívánt sűrűséget eléri. A kész lekvárt a szokott módon üvegekbe töltjük, az üvegeket lezárjuk és száraz dunsztba téve hagyjuk kihűlni a lekvárt. Mivel fanyar íze miatt sok cukrot igényel, tartósítószert nem kell hozzá adni, mivel a cukor tartósítja.

Linkek:

www.edenkert.hu

www.hazipatika.com

www.terebess.hu

www.kerteszetesszoleszet.hu

www.botanikaland.hu

 

Somfa

tukorfa-i--somfa

A somfa igen kemény fa, így sokrétű a hasznosítása. Sétapálcát, ernyőnyelet faragnak belőle, de dísztárgyak és más használati tárgyak készítésére is alkalmas. Igen keresett fa az asztalosok körében. A somfa Észak-Ázsiából került Európába, de ma már hazánkban is őshonos faként tartják számon. Erre utalnak családnevek és helységnevek egyaránt. (Somoskőújfalu, Somberek, Som, Somogy)

DSC00620

A különböző somfák különböző színükről ismerhetők fel legkönnyebben. A fehér som ágai kláris pirosak, a dúsvirágú som, amely Virginiából származik, csokoládébarna, a vörösgyűrűs som, ahogy a nevéből is kitűnik, vörös gyűrűiről ismerhető fel , de fehér virága és fekete gyümölcse is jellemzi.

 

Magyarország leghíresebb somfája az Észak-Alföldön található, Császló község határában. A 150 éves fa 1989 óta védetté van nyilvánítva.

983_8196_10 150 éves

www.edenkert.hu/diszkert

www.facebook.com/pages/Somfa cukrászda

www.pharmaker2000.hu/somfa

www.ijkeszito.yuku.com

www.budapest.iranyitoszam Somfa köz

 

Som község

 som_kozossegihaz

Som község Somogy megyében, a Balatontól néhány km-re helyezkedik el. A falunak 240 lakóháza, 729 lakosa van. Első írásos emlék a faluról 1229-1231-ből származik, amikor is a Tibold-nemzetség ősi birtokaként említik.

Híres szülötte Iványi -Grünwald Béla festőművész, aki 1867-ben látta meg a napvilágot. (Székely Bertalan és Lotz Károly tanítványa).

A község neves programja 2008 óta az „Asztali örömök Somogyban” rendezvénysorozat részeként a somi „süti-fesztivál”, amely június utolsó szombatján kerül megrendezésre minden évben.

39635 somi süti

 

Linkek:

www.foldhivatalok.geod.hu/telepules

www.ingatlan.com/Som

www.konyvtar.hu

www.iranymagyarorszag.hu

www.iwiw.hu Som-barati-klub

www.som.hu

Som Lajos

 Som_papa_112

Som Lajos a Piramis együttes alapítója és egykori basszusgitárosa Budapesten született 1947. október 1-én.

piramis-8066-full

A hatvanas évek közepén kezdett zenélni. Először a rekord nevű zenekarban játszott, majd a Neotonhoz igazolt,ahonnan a hetvenes évek elején a Taurushoz került , ahol együtt játszott Radics Bélával, Brunner Győzővel és Balázs Fecóval.

A Piramist 1974-ben alapította. Amikor 1985-ben a Piramis feloszlott, megalapította a Senator együttest, Takács Tamással, Giger Károllyal és Varga Lászlóval. A Senator 2 évig működött.

A kitűnő zenész az utóbbi években inkább botrányaival, mint zenéjével hívja fel magára a közönség figyelmét.

 


Linkek:

www.celeb.zassa.hu

www.velvet.hu

www.kiskegyed.hu

www.hir24.hu

www.eerock.narod.ru/Piramis

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

2 comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.