Kisfiú

A kisfiú kifejezést csecsemőkortól kezdve általában 10-12 éves korig használjuk fiúgyermekekre, de éretlen férfiakat is szokás ezzel a jelzővel illetni.

 

Tartalomjegyzék:

Pisilő kisfiú
A halas kisfiú
Kisfiú vagy kislány?
Ruhák
Frizurák
Játékok
Filmek, mesék

Pisilő kisfiú

 

Pisilő kisfiú

Pisilő kisfiú

Brüsszel főteréhez közel, a Stoofstraat és az Eikstraat sarkán tekinthető meg a város egyik jelképe, a Manneken Pis, mely egy kicsi (58 cm magas), bronzból készült szökőkűt-szobor, ami egy pisilő kisfiút ábrázol. Belgium más városaiban, Gentben, Geraardsbergenben, Hasseltben is láthatunk hasonló szobrokat, ahogyan az észak-franciaországi Broxeele-ben is.

Eredetét két legenda is övezi. Az egyik szerint III. Gottfried leuveni herceget gyermekkorában egy csata során a katonák egy kosárba tették és a fára függesztették, hogy bátorságot nyerjenek általa. A kisfiú lepisilte a fáról az ellenséges katonákat, akik el is veszítették a harcot. A másik legenda szerint Brüsszelt idegen sereg ostromolta a XIV. században, s a támadók robbanószereket helyeztek a városfalak alá. Ezeket egy Juliaanske nevű kisfiú észrevette, s lepisilte a gyújtózsinórt, amivel megmentette a várost.

 

Már a 15. században, sőt, egyes állítások szerint még korábban, 1388-ban állt a városban egy hasonló szobor, mely kőből készült. Ezt sokszor ellopták, ezért 1619-ben lecserélték egy bronzszoborra, mely Hiëronymus Duquesnoy keze munkáját dicsérte. Azonban a vandálok ezt sem kímélték, többször megrongálták, leverték talpazatáról, 1817-ben pedig olyan kárt tettek benne, hogy újra kellett önteni.

A Pisilő kisfiú magyar huszárnak öltöztetve

A Pisilő kisfiú magyar huszárnak öltöztetve

A szobrot bizonyos alkalmakkor jelmezbe öltöztetik. Először 1698-ban adtak rá ruhát, és ma már hivatalos öltöztetője is van (Jacques Stroobants), továbbá a Manneken Pis barátai elnevezésű szervezet meghatározott menetrendet állít össze a ruhák cserélésére.

A Manneken Pis-re öltöttek már egyenruhákat, futballmezeket, Elvis Presley és Miki egér jelmezt is, sőt, 2011-ben, amikor hazánk töltötte be az Európai Unió elnöki posztját, minden hónapban új magyaros népviseletet kapott. Több mint 700 darabból álló ruhatárát a főtéren, a városi múzeumban tekinthetjük meg.

A szobornak nőnemű párja is van, a Jeanneke Pis, mely a közeli utca látványossága. A fél méter magas, befont hajú, pisilő kislányt ábrázoló alkotást Denis-Adrien Debouvrie készítette 1985-ben.

 

A halas kisfiú

 

A halas kisfiú

A halas kisfiú

Keszthely főterén is láthatunk egy kisfiút ábrázoló szobrot, azonban ez nem pisil, hanem megrettent arccal egy halat tart a kezében.

Mikus Gyula keszthelyi festő- és szobrászművész kisplasztikája alapján készült, melyet 1936-ban, akkor három éves fia, Ferkó ihletett. A művész nagy álma volt, hogy a kis gipsz szobrot egyszer bronzba önthesse, eleinte csak szépsége miatt, később pedig 17 évesen elhunyt fia emlékére. Hiába került a szobor Budapestre, Mikus Gyula álma életében nem valósulhatott meg.

2003-ban viszont elkészült a bronzszobor, novemberben a Mikus-Galéria fennállásának 5. évfordulóján a régi gipsz szoborral együtt mutathatták be. Az alkotásnak akkora sikere volt, hogy kezdeményezték annak felnagyított változatának keszthelyi kiállítását, melynek támogatására jött létre a Keszthely Város Köztéri Alkotásaiért Alapítvány. Sajnos sokáig megint nem lett a tervből semmi, a szoborállítás lehetősége a Fő tér rekonstrukció során került újra elő – s immár meg is valósult.

A 100-105 cm nagyságú alkotást a Pápán élő, de keszthelyi kötődésű Kalmár Katalin szobrászművész készítette el. A mű 2011 végén érkezett meg Keszthelyre, végleges helyére pedig 2012. június 6-án került. A Fő tér egyik ékkövének avatása 2012. július 14-én történt meg.

 

Kisfiú vagy kislány?

 

Újszülött kisfiú

Újszülött kisfiú

Mármint a baba neme. Természetesen a legfontosabb, hogy egészséges legyen a gyermek, ám sokaknak húz kisfiú/kislány felé a szívük. Különböző módszerek vannak, melyekkel befolyásolhatjuk a baba nemét, de 100%-os megbízhatóságú természetesen nem létezik. Nézzünk ezek közül néhányat! Mit tegyünk, hogy a baba kisfiú legyen?

A Shettles-módszer: akik kisfiút szeretnének, az ovulációi idejére időzítsék az együttléteket, ugyanis ha ekkor már bekövetkezett a tüszőrepedés, akkor az Y-kromoszómás spermiumok hamarabb érnek oda, mint az X-kromoszómásak. Továbbá olyan pózok ajánlottak, amelyeknél a férfi mélyebbre tud hatolni.

Ehhez Dr. Czeizel Endre hozzáteszi irrigálós módszerét, mely a spermiumok tűrőképességéből indul ki: ha kisfiút szeretnénk, végezzünk hüvelyöblítést egy liter víz és egy evőkanál szódabikarbóna elegyével.

A tudomány négy ásványi anyagot (kálium, nátrium, magnézium, kalcium) tesz felelőssé a baba neméért. Ha minden vágyunk egy fiú, étrendünkbe csempésszünk minél több kálium és nátrium tartalmú ételt, mert így nagyobb valósággal teljesül ez az álmunk.

A kínai fogantatási naptár az édesanya életéveiből és a baba fogantatásának idejéből számolja ki a születendő baba nemét. A számítást ITT elvégezhetjük.

Ha megfogant a baba, és inkább kisfiú nevekben gondolkodunk, EZ a gyűjtemény nagy segítséget nyújthat.

 

Kisfiú ruhák

 

Kisfiú elegáns ruhában

Kisfiú elegáns ruhában

Bár inkább a lányok szeretnek öltözködni, a mai kisfiúknak is egyre vagányabb ruhákat álmodnak a tervezők. Az alábbi oldalakon ezek között nézelődhetünk:

TAKKO FASHION

aalmaa.gportal.hu

Kisfiú alkalmi és keresztelő öltönyök, frakkok

 

Kisfiú frizurák

 

Bizony, már nem feltétlenül az egyforma bilifrizura hódít a gyermekek körében, ma már a kisfiúkat is megilleti a trendi hajvágás!

Ötleteket ezekről az oldalakról leshetünk el:

Kisfiú frizura gyűjtemény

Kisfiú frizurák

Gyerek frizurák 2012

 

Ha mi magunk esnénk neki otthon, EZEN az oldalon remek leírást találunk arról, hogyan készítsük a frizurát.

 

Kisfiú játékok

 

Autók, legók, robotok, játékfegyverek, helikopterek, vonatok – mind-mind a kisfiúk kedvencei. Elképesztő a kínálat, ha online szeretnénk vásárolni, ITT érdemes nézelődni.

 

Kisfiú filmek, mesék

 

A kisfiú és a pingvin

A kisfiú és a pingvin

Rengeteg olyan film, mese, mondóka született, melynek középpontjában egy kisfiú áll. Ezek közül válogattunk, a címekre kattintva az adott mű elolvasható/megnézhető.

A kisfiú és a pingvin (animációs film)

Lázár Ervin: A kisfiú meg az oroszlánok (meseregény)

A kisfiú meg az üres virágcserép (mese)

A makrancos kisfiú (mese)

A virág és a kisfiú (mese)

Márkus Katalin: Kisfiú és a tündérek (vers)

 

Végezetül, íme a világ legerősebb kisfiúja:

 

5 kérdés, 5 válasz:

 

K: Hol található a Manneken Pis?
V: Brüsszel főteréhez közel, a Stoofstraat és az Eikstraat sarkán.

K: Hogyan nevezik nőnemű párját?
V: Jeanneke Pis.

K: Hol található A halas kisfiú szobor?
V: Keszthely főterén.

K: Mikor avatták fel?
V: 2012. július 14-én.

K: Milyen módszerek léteznek a baba nemének befolyásolására?
V: Többek között a Shettles-módszer, melyet dr. Czeizel Endre irregálós módszerével egészít ki, a kínai fogantatási naptár, valamint az az elmélet, mely szerint négy ásványi anyag felelős a baba neméért.

 

Forrás: wikipedia.orgmikusgyula.hutervezettbaba.huusers.atw.hu/bebiwebport.hu

Képek: nineea.deviantart.comcommons.wikimedia.orgheute.atkozterkep.hubabyhat.commomdot.comdca.org.uk

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

A szerkesztő ajánlja, olvasd el az alábbi témákat is:

Versenyautó

Léna

Kézipoggyász

Krasznahorka

Magellán

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.