wifi

Wifi

Az elmúlt évtizedekben az egyik leggyorsabban fejlődő elektronikai technológia a wifi. Lehetővé teszi a vezeték nélküli kapcsolatot a világhálón.

 

Tartalomjegyzék:
Jelentése, felépítése, szabványok
Router beállítás
Antennák
Free térképek

 

Wifi

 

Wifi jelentése, felépítése, szabványok

A wifi jelentésével kapcsolatban megoszlanak az információk, egyesek szerint a Wireless Fidelity rövidítése, mások szerint marketing cég által kitalált fantázia név.

A WLAN (Wireless Local Airea Network) vezeték nélküli szolgáltatások, melyek szabványokon alapulnak. Az  IEEE – Institue of Electrical and Electronics Engineers (Villamos és Elektronikus Mérnőki Intézet) fejlesztette ki az első szabványt az IEEE 802.11.

A wifi az adatokat vezetékek helyett rádió-, mikrohullámokon keresztül közvetíti, azaz ISM- sávot – Instrumentation Science Medical (frekvenciasáv)- használ.

Szabványok:

IEEE 802.11., 1 vagy 2 Mbps átviteli sebesség a 2,4 GHz-es sávban akár frekvenciaugratással szórt spektrumú (FHSS), vagy közvetlen sorrendű szórt spektrumú (DSSS).

IEEE 802.11.a, akár 54 Mbps átviteli sebesség az 5 GHz sávban. 802.11a  ortogonális frekvenciaosztásos multiplexelő kódolási sémát használ a  FHSS vagy DSSS helyett.

IEEE 802.11.b, (más néven 802.11 High Rate) –
egy kiterjesztése 802.11- nek,  11 Mbps átviteli sebesség (a visszalépés 5,5, 2 és 1-Mbps), a 2,4 GHz-es sávban. 802.11b csak DSSS-t használ. 802.11b megerősítése az 1999-es ratifikálása az eredeti 802.11 szabványnak.

IEEE 802.11.e, meghatározza a Quality of Service (QoS) támogatását a LAN, és egy tartozékot a 802.11a és 802.11b vezeték nélküli LAN (WLAN) előírásoknak. 802.11e egészíti QoS funkciókat és multimédia támogatással rendelkező a jelenlegi IEEE 802.11b és IEEE 802.11a vezeték nélküli szabványokat, miközben megtartja a teljes visszamenőleges kompatibilitás érdekében ezeket az előírásokat.

IEEE 802.11.g, rövid hatótávolságon belül átviteli sebessége akár 54 Mbps, a 2,4 GHz-es sávban.

IEEE 802.11.n, épütl a korábbi 802.11 szabványokat kiegészítve több bemenet és kimenet használatával (MIMO). A kiegészítő adó és vevő antennák lehetővé teszik a nagyobb adatátviteli sebességet a térbeli multiplex és a megnövelt hatótávolságot kihasználva, a térbeli sokszínűvé tételéhez kódoló rendszereket,( Alamouti kódolás). A sebessége 100 Mbit / s (akár 250 Mbit / s-PHY szinten), és így akár 4-5 szer gyorsabb, mint a 802.11g.

IEEE 802.11.ac, épült az előző 802.11 normák alapján, különös tekintettel a 802.11n szabványra. A 802.11ac csak az 5 GHz-es frekvenciatartományban működik, és támogatást biztosít a szélesebb csatornáknak  (80MHz és 160MHz), alapból támogatja a nagyobb vezeték nélküli sebesség elérését.

IEEE 802.11.ad, fejlesztés alatt áll, 60 GHz frekvenciasávban fog működni, jóval nagyobb adatátviteli sebességet kínál, mint a korábbi 802,11 tulajdonságai, amelynek elméletben maximális átviteli sebessége akár 7 Gbps. Várhatóan 2014-ben hagyják jóvá.

wifi

wifi

A wifi üzemeltetési módjai:

Ad- hoc (eseti) üzemmódban a kliens gépek nem vesznek igénybe központi egységet (AP), az adatforgalomhoz, egymással kommunikálnak. Csak kevés felhasználóval működik (max 9).

Infrastruktúra üzemmódban a kliensgépek központi egységen (AP) keresztül kommunikálnak. A központi egységek (AP) működhetnek:

  • Root mód, a vezeték nélküli kapcsolatot egy a vezetékes hálózathoz kapcsolt központi egység biztosítja.
  • Repeater mód, két körponti egység kapcsolódik egymáshoz, hátránya, hogy teljesítmény csökken.
  • Bridge mód, a központi egységek egybeolvadnak.

Forrás:

huwico.hu/

szak.hu/

wikipedia.org/

webopedia.com/

Kép forrás:

ballajack.com/

Router beállítás

wifi router bekőtése

wifi router bekötése

A csatlakozót (ethernet kábel) összekötjük a routher 1-s porttal és a géppel (számítógép, laptop). Az IP cím automatikus keresésre állítása a gépen. A wifi routert (WAN port) és a modemet  összekötjük. A router IP címét 192.168.1.1(a router alján található) a böngészőbe másoljuk, majd megadjuk a felhasználói nevet: admin és a  jelszót: admin. Megnyitjuk a router menüt (enter). Az internet és a wifi működéséhez megkeressük a ” wan -connection type” menüpontban a Dinamic opciót (kábeles internet esetén, ez lehet UPC, T-Home). ADSL internet esetén a PPPoE opciót választjuk, következő lépésként a routernek meg kell adni a felhasználói nevet és a jelszót (szerződésben a szolgáltatótól).

A wifi hálózati beállításához belépünk a wireless setting menübe, itt az

  • SSID -be írjuk a hálózati nevet (bármi lehet)
  • Enable wireless security, megjelöljük pipával. A wifi titkosítására szolgál.
  • Security option: automatic, wpa-psk, wpa2-psk; és az encyption: automatic, tkip  ( a gépünkkel azonost kell választani).
  • PSK Passprase: jelszó megadás, legalább nyolc karakter (számok- betűk vegyesen). A jelszó a wifi csatlakozáshoz szükséges.

Ha mindez kész mentjük (SAVE), majd áramtalanítunk (modem, router). Újraindítás után működik minden.

Forrás:

computermania.hu/

rainman.sokoldal.hu/

partners.hupont.hu/

ihinet.hu/

Kép forrás:

atw.hu/

Wifi antennák

2.4GHz 15dBi irányítható nagy erősségű hosszú távú parabolikus hálós wifi antenna

2.4GHz 15dBi irányítható nagy erősségű hosszú távú parabolikus hálós wifi antenna

Gömb Wi-Fi antennák
Néhány rádiós antenna kialakítása lehetővé teszi a jelek küldését bármely irányba. Ezek az antennák körsugárzók, általában a wifi routerek és mobil adapterek használják. Ennek az eszközök kell támogatnia a csatlakozást több irányból. A gyári wifi eszköz gyakran használják hasonlót használnak a  walkie-talkie rádiók, a erősítés 2 és 9 között dBi.

Irányított wifi antennák
Navigációs antennákat használnak, hogy kiterjesszék  a wifi hálózat a nehezen hozzáférhető sarkok, épületek vagy egyéb különleges helyzetekben, amikor 360 fokos lefedettség nem szükséges.

Cantenna márkaneve a wifi irányított antennáknak. A Cantenna  2.4 GHz-es sávot jelátviteli a erősséget 12 dBi,  a sugár szélessége körülbelül 30 fok, alkalmas beltéri és kültéri használatra.

A Yagi más típusú antennára irányított rádió antenna amelyt fel lehet használni a nagyobb távolságú wifii hálózatban. Erőssége  12 dBi vagy még nagyobb. Ilyen antennákat használnak hogy növeljék a külső hotspotokat egy konkrét irányba.

Wifi antennák bővítése
A vezeték nélküli hálózat által okozott problémák a gyenge jelerősség, néha megoldható telepítéssel, továbbfejlesztett Wi-Fi rádió antennákat. Az üzleti hálózatok, a szakemberek általában felmérik és feltérképezik a wifii jelerősséget a városokban és környékén, hogy telepítsen további vezeték nélküli hozzáférési pont, ahol szükséges.

Antenna vásárlás és ár összehasonlítás:  arukereso.hu/

Használt antennák eladó: hasznaltat.hu/

Forrás:

radiolabs.com/

compnetworking.about.com/

Kép forrás:

tesswave-antennas.com/

 

Wifi free térképek

budapest-terkep.hu/

goosfraba.info/

Letölthető telefonra: wificafespots.com/

5 kérdés, 5 válasz

1, Mit jelent a wifi?– A wifi jelentésével kapcsolatban megoszlanak az információk, egyesek szerint a Wireless Fidelity rövidítése, mások szerint marketing cég által kitalált fantázia név.

2, Hagyan kapok jeleket?– A wifi az adatokat vezetékek helyett rádió-, mikrohullámokon keresztül közvetíti, azaz ISM- sávot – Instrumentation Science Medical (frekvenciasáv)- használ.

3, Használt antennát szeretnék vásárolni, hol kapok?– hasznaltat.hu/

4, Wifi térképeket hol találok?– budapest-terkep.hu/, goosfraba.info/, telefonra: wificafespots.com/

5, Hol tudom beállítani a wifi hálózatot?– A wifi hálózati beállításához belépünk a wireless setting menübe.

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudás.hu szerkesztősége

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

Lekvár

Tűzhely

Dacia

Wien

Pszichiáter

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Köszönöm, sokat tanulok :)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.