Festék

A festéket arra használjuk hogy a felületeket színesebbé jobban láthatóvá tegyük, illetve védelmet is szolgál a felületeknek. De nemcsak tárgyakat lehet festeni. A haj, és a karneváli testfestékek teljesen más célt szolgálnak

 

Festék típusok
Festék márkák
Fényvisszaverő festékek
Hőálló festékek
Hajfestékek

Festék típusok

Különböző típusa van, felhasználásuk attól függ hogy mire és hol alkalmazzuk őket. Lehetnek kül és beltériek, több színben is megtalálhatóak. Nem mindegyik  szolgál védelmet is. Van amelyeknél lakkok segítségével érhetjük el hogy védelmet nyújtsanak a külső behatás ellen, más a gyerekek valamint művészek festéke is más célt szolgálnak. A tempera és víz festékeket elsősorban iskolákban rajzórák keretében használják. Vannak fal festékek amik a különböző falfelületekre alkalmasak. A lazúrok és pácok a fabútorok és nyílászárók védelmét illetve esztétikai értékét szolgálják. A pácok esetében viszont alkalmaznunk kell lakkokat mivel egymagában a pác nem véd a külső behatások (nedvesség, szú) ellen.

kerimpex.hu/
kohazy.hu
festek.lap.hu/
kreativdiszkont.hu
muveszwebbolt.hu

Festék márkák

Az idők folyamán több márka is forgalomba került, ezek közül a legismertebbek a Hemmarite, a Trilak, a Dulux és a Héra, ezek kaphatóak kicsi és nagyobb kiszerelésben külső és belső térre egyaránt. Nem csak a színezés a fontos hanem a védelem is. Ezeknél ügyelni kell arra hogy csak is megfelelő felületre használjuk. Ha más felületen kerül sor az alkalmazására, akkor a felületet károsodás is érheti, és lepereghet vagyis a munkánk kárba vész. Minden használat előtt keverjük fel és a célra megfelelő hígítókat alkalmazzuk hozzá. Ajánlatos több rétegben felvinni a felületre, minden réteg előtt várjuk meg a száradási időt. A munka megkezdése előtt pedig alaposan tisztítsuk meg a felületet.

Hammerite reklám

trilak.hu/
dulux.hu/
dulux.com.au/
webaruhaz.perfektkolor.hu
standox.co.hu

17221_dulux-cow-bambusz-liget-25-l-

Dulux OF THE World (cegcenter.hu)

 

Fényvisszaverő festékek

A fényvisszaverő festékeket közlekedési táblák és oszlopok festésére használják, a cél hogy a táblák még este is jól látszódjanak ezzel figyelmeztetve az autósokat a különböző veszélyekre illetve forgalmi akadályokra. A lámpáktól eltérően kisebb költségből kijön a javításuk és karbantartásuk. Ezeket kereskedelmi forgalomban csak nagyobb festék és vegyi-áru üzletekben lehet kapni. Alkalmazhatóak reklámfelületek, járművek láthatóságára is.

kittfort.cz/hu
innodekor.hu/Fenyvisszavero-anyagok
nemeselelvele.hu
criticalmass.hu
allpage.hu

Világító és fényvisszaverő (biatorbagy.olx.hu)

Világító és fényvisszaverő (biatorbagy.olx.hu)

 

Hőálló festékek

A hőálló festékeket elsősorban fűtőtestek és azok alkatrészeinek festésére alkalmazzák. Ezek kaphatóak vegyi-áru kereskedésekben, otthoni használatra is, esetleges fűtőtesteken keletkező festési hibák lefedésére. Nagyon fontos hogy a használati utasítás szerint használjuk és csak a megfelelő hígítót alkalmazzuk hozzá.

hőálló

Deco Color Hőálló festékek (petracolor.hu)


kohazy.hu
flamstop.hu
mestervagyok.hu
petracolor.hu
metallaruhaz.hu

Hajfestékek

A haj színének megváltoztatására szolgáló színező termék. Vannak lemosható és tartósabbak is, céljuk a haj színének megváltoztatása és az őszhajszálak befedése. Legismertebb márkák a L’Oéral Paris, Wella, Palette. Használat előtt érdemes elolvasni a használati utasítást. A lemosható hajfestékeket elsősorban partiknál jelmezbálok farsangi jelmezversenyeken alkalmazzuk. Az alkalmazását érdemesebb szakemberekre (fodrászok) bízni. Bár aki nagyon bízik magában az otthon is befestheti a haját. A festésnél figyeljünk oda a megfelelő adagolásra viseljünk védő vagy gumi kesztyűt, mivel nem egykönnyen jön le a kézről. Olvassuk el a használati utasítást.

palette.schwarzkopf.hu
wellashop.hu
kremmania.hu
www.fodrilla.hu
shopline.hu

L'Oréal Paris hajfesték

L’Oréal Paris hajfesték szőke hajra (szepsegbolt.hu)

 

Garnier reklám

5 kérdés 5 válasz

1 Milyen típusú festékek vannak? Bel és kültéri fal és fa felületre valók valamint iskolai (víz, tempera) és hajfestékek.

2 Melyek a legismertebb festékmárkák? Deluxe, Héra Trilak.

 3 Mire szolgálnak a fényvisszaverő festékek? A közlekedési táblák illetve oszlopokat este is jól láthatóvá tegyék ezáltal a biztonságosabb közlekedést segítsék.

4 Mire szolgálnak a hőálló festékek? Az állandó és nagy hőmérsékletnek kitett alkatrészek védelémét.

5 Mire használjuk a hajfestékeket? A haj színének megváltoztatására és az őszhajszálak befedésére.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni!

További szép napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző ajánlja

300
születésnap
wellness
KIA
ING
Ford

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.