Karate

Karate

Karate

Napjainkban az önvédelem egyre fontosabb. A saját biztonságunk érdekében nekünk is tennünk kell. A karate az egyik ilyen önvédelmi sportág, amelyet megtanulhatunk a kungfu, és a jiujitzu mellett.

A karate egy ún. szabadkezes japán küzdősport, amelyben a karatéka saját teste a fegyver. A karate szó szó szerinti jelentése: üres kéz. A kara= üres, te=kéz, do=út, vagyis az üres kéz útja.

A karate elődje a vadzsramusti volt, amelyet egy buddhista szerzetes terjesztett el Kínában. Ebből alakult ki a saolin kungfu. Ez még nagy átalakuláson ment át, kialakult 3 ága, amelyeket egy Funakosi Gicsin nevű mester dolgozott át.

Karate mozdulatok

Karate mozdulatok

A karaténak 5 nagy ága van: a sotokan, kiukusin, godzsu-riu, situ-riu, vado-riu.

A sotokan a karate más irányzatainak is az alapja, amely a SHOTO szóból származik. Jelentése: hullámzó fenyő (ez a mester álneve). Célja a gyakorlatok tökéletesítése, ezáltal fejlődik a jellem. A köríves rúgásokat a mester fia építette be ebbe a stílusba.

A kiukusin alapítója Hyung Lee Choi, aki az egyenes vonalú technikát (ősi japán karaték) és a körkörös mozdulatokat (kínai kempoból) ötvözte. Cél: a technika és a küzdelem tökéletesítése, az edzés fontosságának bebizonyítása szellemi és fizikai értelemben. Mozgásrendszere a kör, az egyenes, és a pont. Középpontjában a test áll, melynek energiáját használja fel. A kiukusin szó jelentése: találkozni a végső igazsággal. Szimbóluma az “égvizsgáló pozíció”, a kanku.

A sito-riu eredete:

Az Okinawai harcművészeteket a gyakorlóhely nevével különböztették meg. Egy Kenva Mebuni nevű ember sokféle mestertől, sokféle stílust tanult, így a formagyakorlatok mestere lett. 1922-ben találkozott Funakosi Gicsinnel, akinek a követőjévé vált. Mabuni nevezte el a sito-riu ágat így, a tanítómesterei tiszteletére.

A vado-riu szabad küzdelemre épülő irányzata a karaténak, a sotokannál mozgékonyabb, mert több benne a védekező testhelyzet. (testcsavar, ellépés) Funakosi követője, Otsuka alapította meg. Később Otsukát a Japán Karate Szövetség alelnökévé választották.

A goju-riu irányzat a legrégibb harci hagyományokat foglalja magában. Nagyobb hangsúly a szabad küzdelmen van, de van benne jógaszerű tartások és légzőgyakorlatok. A goju keményet és lágyat is jelent, ami a támadások-hárításoknak fele meg.

Karate-támadás

Karate-támadás

Ma már rendszeresen rendeznek karate versenyeket világszerte. Sőt a karate olimpiai sportág is.

Jellegzetes formaruhája sportruházati boltokban kapható. A sportágban elért eredményeket “dan-ban mérik”.

A karate fogásokat a Karate tigris című film részeiben nagyon jól lehet követni, megtekinteni. Véletlen vagy sem, de Mijagi mester tanítja a fiút karatézni.

http://supernaturalmovies.blog.hu

Karate tigris 1.

Karate tigris 1.

További információk:

http://hu.wikipedia.org

http://karate.lap.hu

http://www.kyokushin.hu

http://www.wkf.net

http://ska.org

http://karatemaraton.hu

http://www.seizan.hu

http://www.karatezuglo.hu

http://www.konokarate.hu

http://www.sportingbudo.hu

http://www.tempo-open.com

http://www.jkahungary.hu

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot!

fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.