Humor

Humor

Humor

A humor nevetést generál, jókedvet csinál. Már az ókori görögök tudták, hogy a nevetés jót tesz a testnek, léleknek. Minden kultúrában, korban ismerték a humort. Már Arisztotelesz Poétika című művében is megjelenik a humor. Sajnos csak a Tragédia része maradt fenn az utókornak, a Komédia nem. Vajon miért? Azért, amiért a Rózsa neve című regényben, illetve filmben? Elégett? A humor káros? Talán a középkorban így hitték. De mi nem hisszük azt ugye?

Sokféle elmélet létezik arról, hogy mi a humor, miért van rá szükség. Van, aki szerint nem kell érteni, jön az magától. Van, aki szerint érteni kell. Hiszen ha nem értenénk meg a vicc csattanóját, akkor nem nevetnénk rajta. Önök mit gondolnak?

De vegyük sorra. Ha a humor eszközeit nézzük, akkor a hétköznapi életben nagyon sok olyan helyzettel találkozunk, ami nevetést szül. Ezt nevezzük helyzetkomikumnak. Szépíróink, drámaíróink sokszor élnek vele. Vagy vegyük az emberi tulajdonságokat. Van olyan helyzet, amikor maga a tulajdonsága miatt válik nevetségessé valaki. Ezt hívjuk jellemkomikumnak. Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem című művében sokszor találkozhatunk e két eszközzel. Csak olvassák el a Röhög az egész osztály, vagy a Rossz tanuló felel című részeket. Akár Szigligeti Ede: Liliomfi című társadalmi vígjátékát olvassuk, vagy nézzük filmváltozatban, vagy a színházban, sok példát találhatunk erre a 2 komikus eszközre. És még a nyelvi humorról nem is beszéltem. Napjaink humoristái szívesen élnek ezzel az eszközzel. Valljuk be, sokszor nevetünk, ha a Sóder klubot, vagy a L’art pour l’art társulat műsorát, vagy Bagi és Nacsát nézzük. Ízlések és pofonok, kinek mi tetszik, ki min tud nevetni. De megállapíthatjuk, hogy a humort érteni kell ahhoz, hogy nevessünk.

További információk:

http://mek.niif.hu

http://www.mek.oszk.hu

http://humor.lap.hu

http://mm.iit.uni-miskolc.hu

http://www.mrbean.co.uk

http://www.lartpourlart.est.hu

http://www.baginacsa.hu

http://en.wikipedia.org/wiki/Humour

A humor lehet szóbeli, képi, vagy fizikai. A zene, a vizuális művészet is lehet humoros.

 Milyen a humor, ha angol?

Mr. Bean-humor

Mr. Bean-humor

Érthetetlenségéből adódóan humoros a nem angol anyanyelvűek számára. Kedvelt témái a szexualitás, az emésztési folyamatok, valamint kedveli a szójátékot, a helyzetkomikumot.

Jeles képviselői, műsorai: Benny Hill show, Csengetett, Mylord?, Waczak Szálló, Fekete vipera, Mr. Bean.

Benny Hill-humor

Benny Hill-humor

http://hu.wikipedia.org

http://www.megaport.hu

http://www.gamestar.hu

Milyen a humor, ha fekete?

A fekete humor a groteszket részesíti előnyben, amely a torz, rút vonásokat túlozza el.  Jellemzője, hogy az össze nem illő elemeket társítja, ezzel éri el a nevettető hatást.

http://hu.wikipedia.org

http://feketehumor.blogspot.hu

http://teleweb.hu

http://www.sziszi.abbcenter.com

http://www.origo.hu

http://halal.lap.hu

Milyen a humor, ha abszurd?

Kommunikációs humor, amelyben a szerzők a nyelvi humort és a népi humort használja bizonyos szituációk, szereplők jellemzésére. A Monthy Python és a Lart pour l’art Társulat a kiemelkedő képviselői.

Álljon itt egy abszurd vicc:

Kelj fel, és járj!

Az orvos alaposan megvizsgálja a beteg lábát, majd hümmögve ennyit szól:

– Most felírok magának egy hatásos gyógyszert erre a fájdalomra. Kérem, nagyon figyelje meg hogy hat-e. Ha holnapután még mindig nem tud lábra állni, akkor kérem, jöjjön vissza hozzám!

http://www.vicceske.eoldal.hu

http://faviccek.hu

http://abszurdhumor.uhh.hu

http://mm.iit.uni-miskolc.hu

http://www.mek.iif.hu

Magyar humor

A magyar humor többféle stílusban képviselteti magát: pl. stend-up comedy, rádiókabaré, paródia). Fontos megjegyezni, hogy a népi viccek az egyszerű nép gondolkodásmódjáról, életszeretetéből mutatnak képeket. A magyar nyelv különösen alkalmas a nyelvi humor kifejezésére, hiszen számos többjelentésű, azonos alakú szavunk van, szavaink többsége nemcsak szó szerinti, de átvitt értelemben is használhatók. Pont ez a lényege a nyelvi humornak. A Magyar Rádió Humorfesztivál című műsora a 70-es években indult, egyre népszerűbbé vált, hisz tehetséges humoristáink vonzották vicces jeleneteikkel, paródiáikkal, előadásmódjukkal a hallgatókat. Később a televízió képernyőjén is megjelentek a vicces jelenetek.  Maksa Zoltán, Farkasházy Tivadar, Boncz Géza, a Markos-Nádas duó, Nagy-Bandó András sikerre vitték a műfajt. Íróink közül Rejtő Jenő regényei sajátos humoruk miatt népszerűek még napjainkban is. Képregény változatban is kaphatók már.

Rejtő Jenő

Rejtő Jenő

Itt egy példa egyik népszerű regényéből:

„- Uram! A késemért jöttem!
– Hol hagyta?
– Valami matrózban.
– Milyen kés volt?
– Acél. Keskeny penge, kissé hajlott. Nem látta?
– Várjunk … Csak lassan, kérem … Milyen volta  a nyele?
– Kagyló.
– Hány részből?
– Egy darabból készült.
– Akkor nincs baj. Megvan a kés!
– Hol?
– A hátamban.
– Köszönöm
– Kérem … A csapos mesélte, hogy milyen szép kés van bennem. Egy darab húszcentis kagylóritkaság.
– Forduljon meg, kérem, hogy kivegyem …
– Kitartás! A kocsmáros azt mondta, hogy amíg nem hoz orvost, hagyjam bent a kést, mert különben elvérzek. A kocsmáros ért ehhez, mert itt már öltek orvost is. Régi étterem.”

/Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány, részlet/

Az idei Karinthy-gyűrűt Badár Sándor nyerte el, amelyet azért alapítottak 1975-ben, hogy a legjobb, kiemelkedő teljesítményt nyújtó humoristákat megjutalmazzák Karinthy Frigyes születésnapján.

Minden évben várom a szilveszteri kabarét, mert tudom, hogy jeles humoristáink biztosan kitalálnak valami új, szórakoztató jelenetet, viccet, amin lehet nevetni, s elbúcsúztatni az óévet. A Sas Kabaré, a Bagi-Nacsa, vagy a Gálvölgyi show egyike a legnépszerűbbeknek. De beszélhetünk az Irigy Hónaljmirigy énekes, humoros énekszámairól.

http://magyarhumor.network.hu

http://tortenelemklub.com

http://hu.wikipedia.org

Humor ide vagy oda, a nevetés létszükséglet az ember számára. Egy jó nevetés felüdít, jókedvre derít. Általa könnyebb elviselni a nehézségeket. Mindenki ízlése és kedve szerint hallgasson annyi kabarét, nézzen humoros műsorokat, amennyi a szabadidejéből kitelik. Higgyék el, jó lesz.

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége!

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.