Tiszafüred

Tiszafüred Magyarország keleti térségében, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza-tó partján helyezkedik el. A Tisza-tavi régió legnagyobb települése, a Tisza-tó idegenforgalmi központja. A Tiszafüredi Járás székhelye.

A városnak a 2012-es adatok szerint 10694 lakosa van.

A városhoz tartozó környező településeken igen érdekes és értékes leleteket találtak a régészek. Tiszaszőlősön pl. rézkori fejedelmi leleteket tártak fel, míg Örvényen Árpád-kori templomot és temetkezési helyet találtak.

5815 Kiss Pál múzeumavarok_31249399268_tiszafured-kiss-pal-muzeum

A Tisza-tó kínálta lehetőségek nagyban hozzájárultak a város idegenforgalmának megnövekedéséhez. Lehet itt kirándulni, gyalog, kerékpárral, vagy épp lóháton.

Kerékpárút a Tisza-tó mentén

20091217szilveszt7

A Gulyás-vendégház lovas túrákat szervez

gulyas_vendeghaz_lovasturak

Csodálatos környezetben, a Tisza-tó mentén vannak kialakítva túra utak, még kerékpárút is található, így aki szeretné, körbekerekezheti a tavat.

KOVCS-~1

A táj csodaszép, békés, csendes. Pihenésre kiváló hely ez a kisváros.

A fürödni vágyók nem csak a tóban, de a 39 C’-os alkáli-hidrogénkarbonátban gazdag termálstrandon is élvezhetik a víz kínálta lehetőséget az aktív vagy passzív pihenésre. A strandon úszómedence, strandmedence és fedett termálmedence áll a látogatók rendelkezésére. A víz jótékonyan hat a különböző mozgásszervi és reumatikus betegségekre, de a csupán regenerálódni vágyók sem fognak benne csalódni.

wellness-wochenede-tiszafured-wellness-hetvege-hotel-balneum

Mivel az idegenforgalom egyre nagyobb a városban és környékén, a szálláshelyek kínálata is bőséges. Szálloda, kemping, panziók és magán szállásadók várják a szállóvendégeket.

16754-masszazs-tiszafured-masszazsok-bejelentkezessel-a-spa-balneumban-tiszafureden

A városban igen nagy hagyománya van a fazekasmesterségnek, ennek emléket állítva készült el a Nyúzó Gáspár Fazekas Tájház, ahol a híres füredi fazekasok munkáival ismerkedhetünk meg. Mivel a fazekas mesterséget ma is két műhelyben űzik, vásárolni is lehet a míves fazekas termékekből.

Aki horgászni akar, aki pihenni vágyik, az igen jó helyre érkezik, ha Tiszafüredet választja.

A Tisza-tavi Madárrezervátum a város központjától 5,3 km-re található, a 33-as úttól északra fekvő területen (Valki-medence), amely terület már a Hortobágyi nemzeti park része.

tiszafured6

A kihívások, kalandok kedvelői is megtalálják szórakozásukat Tiszafüreden, hiszen érdekes akadályokkal felszerelve várja a látogatókat a Robin Kaland Sziget.

robin-kalandsziget-tiszafured-1-oSONY DSCrobin-kalandsziget-tiszafured-8-o

Lehet csónakázni, horgászni, fürödni a tóban, de ha csak gyönyörködni akar a táj szépségében, akkor sem csalódik a városba látogató.

Kormorán kikötő Tiszafüreden

A város ipara folyamatosan fejlődik. Itt található az ország egyik legnagyobb tejfeldolgozó üzeme, a Kuntej Zrt. Emellett megtalálható a városban a téglagyártás, betongyártás, mészgyártás, fűzfavessző-fonó üzem, biogáz-üzem, valamint a malomipar.

Kézműipara a fazekasság, bőrdíszművesség és a nyeregkészítés hagyományait őrzi.

Linkek:

www.turakozpont.tiszato.hu

www.gulyaslovastanya.hu

www.szallas.hu

www.robin-kalandpark.wlap.hu

www.thermal-camping.hu

www.aranyoldalak.hu

www.turautak.com

 

 

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.