Akkumulátor

Akkumulátor

Az akkumulátor elektrokémiai energiatároló. A latin felhalmozó szóból ered, más néven szekunder elem, galvánelem vagy száraz telep.

Tartalomjegyzék:

Mi az akkumulátor?
Fajtái
Hasznos információk gépkocsi ~-okhoz
Hasznos információk laptop, notebook ~-okhoz
Hasznos információk mobiltelefon ~-okhoz
Márkák
Webáruházak
Segédlet
5 kérdés – 5 válasz

Akkumulátor:

Az akkumulátor elektrokémiai energiatároló. A latin felhalmozó szóból ered, más néven szekunder elem, galvánelem vagy száraz telep. Tölthető és kisüthető vegyi áramforrás. Olyan készülék, amely a villamos energiát vegyi úton tárolja. Olyan galvánelem, amelyben a villamos energiát előállító elektrokémiai folyamat megfordítható. Villamos áram töltésekor az energiát kémiai energia formájában felhalmozza, kisütéskor pedig ismét átalakítja villamos energiává. Az ~ csak egyenfeszültség tárolására alkalmas.

Elektrolitok közvetítésével két elektródon mennek végbe.

Ha az ~-ra rákapcsoljuk a fogyasztót (kisütés), a töltésszétválasztó folyamat közben átalakul az elektródák anyaga. A folyamat teljese végbemenete után az akkumulátor kisütött állapotba kerül, feszültsége lecsökken. A töltés során, a feszültség hatására töltőáram alakul ki, így az előbbi vegyi folyamat fordítottja megy végbe. Az elektródák anyaga visszakerül az eredeti állapotba, vagyis feltöltődött és újra képes energiát szolgáltatni. A kisütés során az akkumulátor kapocsfeszültsége folyamatosan csökken, a töltés során pedig folyamatosan nő. Ha kisütés közben a kapocsfeszültség érték alá csökken, az ~ kisült. További terhelése az ~ károsodásához vezethet. Akkor is abba kell hagyni a töltést, ha a kapocsfeszültség a megadott értéket eléri, mert a túltöltés is ugyanúgy károsodást idézhet elő.

Fajtái:

1. Savas ~: gépkocsikban alkalmazzák a savas ólomakkumulátorokat, melyek ólomelektródákat tartalmaznak és hígított kénsav vesz körül. Az ólom~ lemezekből, ólomból, ólom-oxidból, 35%-os kénsavból és 65% desztillált vízből áll (ez az oldalt az elektrolit, mely beindítja a kémiai reakciót).

Töltéskor az anód (+ lemez) felülete ólom-oxiddá oxidálódik, a katód (- lemez) fémólommá redukálódik. A kisütés folyamatában mindkét elektróda ólom-szulfáttá alakul.

A gépjárművekben általában 6 cellából álló, 12 voltos akkumulátor van, melynek cellafeszültsége 2V, és kilogrammonként 80-120 kJ energiát termel.

ólom akkumulátor

ólom akkumulátor

Az ólomakkumulátoroknak két típusa van:

indító ~: rövid idejű, de nagy áram leadására képes. Ólomlemezei vékonyabbak.

ciklikus ~: kevésbé képes a rövid idejű nagy áram leadására, viszont a huzamosabb kisütést és feltöltést jobban bírja. Lemezei vastagabbak és túléli a többszöri mélykisütést is.

Megkülönböztetünk még:

AGM ~: (Absorbed Glass Matt), felitatott üvegszálas akkumulátor, melynek lemezei között egy bór-szilikát párna van, amely megakadályozza a lemezek közötti vagy a cellazárlatot. Előnye, hogy nem szivárog ki belőle az elektrolit még akkor sem, ha az ~ háza megsérül. Legtöbbje rendelkezik gázrekombinációs késességgel, melynek köszönhetően az elektrolízissel járó folyadékvesztés minimalizálódik. Felhasználják indító akkumulátoroknál, ciklikus alkalmazásoknál (szünetmentes tápellátás), napelemeknél. Egyik ismert változata a VARLA.

AGM akkumulátor

AGM akkumulátor

zselés ~: belsőleg hasonlít az AMG akkumulátorhoz, mert az elektrolit itt is meg van kötve. Az elektrolit ennél is folyékony kénsav, csak azt elzselésítik. Ez a legérzékenyebb típusú akkumulátor. Hátránya, hogy feltöltési ideje hosszabb mint más ~é.

zselés -exide akkumulátor

zselés -exide akkumulátor

2. Lúgos ~: a legismertebb a nikkel-vas, cink-ezüst és a nikkel-kadmium akkumulátorok, de van egyéb elektróda rendszerű is.

A nikkel-vas akkumulátor, más néven Edison akkumulátor vagy NIFE elem Thomas Edison  által szerkesztett szekunder elem. A nikkel-oxid pozitív elektróda és a vaslemez negatív elektróda kálium-hidroxid elektrolitba merül.

Elektronikus berendezésekben akkora akkumulátorcellákat használnak, mint az elemek abból a célból, hogy az elem helyére be tudják helyezni.

nikkel-kadmium (NiCd) ~: régi fejlesztésű technológia, melynek több jelentős hátránya is van. Főleg az, hogy mérgező fémeket tartalmaz, amelyek károsak az egészségre. Sikerességét az adta, hogy hosszú életciklusú.

NiCd akkumulátor

NiCd akkumulátor

nikkel-metálhibrid (NiMH) ~: ebben nincs mérgező anyag, és több energiát is szolgáltat, viszont hamarabb öregszik. Ilyen akkumulátorok vannak a laptopokban, notbookokban és mobiltelefonokban is.

Ni-Mh akkumulátor

Ni-Mh akkumulátor

lítium-ionos (Li-ion) ~: a legdinamikusabban fejlődő típus. Kis tömegű, sok energiát szolgáltat, élettartamuk hosszú, gyorsan újratölthető.

Li-ion akkumulátor

Li-ion akkumulátor

Hasznos információk gépkocsi akkumulátorok használatához:

Karbantartása és töltése

Amit tudni kell

Hasznos információk laptop, notebook akkumulátorok használatához:

Helyes használat

Tévhitek

Tévhitek és igazságok

Okosságok – Fórum

Hasznos információk mobiltelefon akkumulátorok használatához:

Kezelés, töltés – Fórum

Akkumulátor márkák:

Márkák

Webáruházak:

Akkuk

Olcsoakkuk

Akkumax

Akkumulatoronline

Sövegjártó Kft.

Akkumulator.bolthely

Akkutop

Bede

Autoakkumulator

Segédlet:

Elektrolit: olyan vegyületek, amelyek vizes oldata vagy olvadéka, mozgékony töltéshordozók – anion, kation – révén képes az elektromos áram vezetésére.

Elektród: Az elektromos áramnak félvezetőkbe, folyadékokba, gázokba való bevezetésére és kivezetésére szolgáló alkatrész, melynek anyaga fém vagy szén. Az egy áramkörbe csatolt elektród közül a pozitív feszültségűt anódnak, a negatív feszültségűt pedig katódnak nevezzük.

A digitális számítógép egyik legfontosabb eleme az akkumulátor, mely a számítások elvégzése során a műveletben résztvevő adatot tartalmazza, és amelyben a művelet elvégzése után az eredmény képződik.

Elektrolízis: elektromos áram hatására végbemenő elektrokémiai folyamat, amely önként nem megy végbe. Egyenáram hatására redoxireakciók mennek végbe, így az elektromos energia átalakul kémiai energiává.

Gépjármű ~ok működése és karbantartása:

5 kérdés – 5 válasz:

1. Hogy nevezik az akkumulátort más néven? Válasz: galvánelem vagy száraz telep.

2. Milyen fajtájú ~-t használnak a gépkocsikban? Válasz: ólomakkumulátort?

3. Milyen sav van az ólom~-ban? Válasz: kénsav.

4. Az autókon kívül mihez használhatnak még ~-t? Válasz: motorhoz, számítástechnikai eszközökhöz, mobiltelefonhoz.

5. Hány elektród van? Válasz: Kettő van, a pozitív feszültségű az anód, a negatív a katód.

 
Tartalom forrása: Magyar nagylexikon, Egyetemes lexikon, Új magyar lexikon.
Képek forrása:
Kiemelt kép
Ólomlemezes ~
AGM ~
Zselé ~
NiCd ~
NiMH ~
Li-ion ~
Videó forrása:
Gépjármű ~-ok működése és karbantartása 1
Gépjármű ~-ok működése és karbantartása 2

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

The Pirate Bay

Papucs

Lakberendező

Antikvárium

Bőrgyógyász

Német nyelv

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.