General Electric

Röviden GE. Egy olyan multinacionális cég, melynek profilja a szolgáltatás és a technológia.

Tartalomjegyzék:

Története

Hazánkban

Termékei, szolgáltatásai

Üzemei

Álláslehetőség

5 kérdés- 5 válasz

General Electric története:

Röviden GE. Egy olyan multinacionális cég, melynek profilja a szolgáltatás és a technológia. 2005-re a világ egyik legnagyobb vállalatává nőtte ki magát. Erőművi berendezéseket, repülő- és rakéta-hajtóműveket, hadfelszerelési termékeket, elektromos háztartási gépeket és fényforrásokat gyárt. Székhelye az USA Connecticut állambeli Feirfield városa. Minden üzletága önmagában is hatalmas vállalat.

GE

Miután Edison új laboratóriumában megalkotta az elektromos izzót 1876-ban, 1890-ben pedig egy cégben egyesített üzleteit, mely az Edison General Electric Company nevet kapta.

Elihu Thomson és E. J Houston 1879-ben megalapították a rivális Thomson-Houston vállalatot, mely 1892-ben összeolvadt Edison cégével és General Electric Company néven működött tovább.

A GE volt az egyik azok közül a vállalatok közül, amelyik helyet kaptak a Dow Jones Ipari Átlag mutatón.

Az 1960-a években az egyik legnagyobb számítástechnikai vállalatnak számított a GE, általános és speciális célú számítógépeket gyártott és forgalmazott. Az 1970-es években számítógépes részlegét eladta a Honeywellnek, 1986-ban az RCA-t (Radio Corporation of America) is eladta az NBC csatornának.

1989-ben vásárolta meg a Tungsram 51%-át, mely Európa egyik legjelentősebb gyára. 1993-ra a teljes céget megvásároltam, így ennek a világítástechnikai gyárnak központja Magyarország lett és jelenleg is 7 gyára üzemel.

1996-banközös vállalatot hozott létre legnagyobb konkurensével, a Pratt and Whitney Corporational.

2004-ben vásárolta meg a Vivendi Universal televíziós részlegét, így vált a világ 3. legnagyobb média konglomerátumává. A Genworth Financial nevű élet- és lakáshitellel foglalkozó vállalati részét is ekkor fejezte be. Még ebben az évben megvásárolta a Dillard hitelkártya részlegét is, 2005-ben a Bombardier pénzügyi részlegét, 2007-ben pedig eladta a GE Plasticot.

GE hazánkban:

GE imagination at work:

Egy olyan nagyvállalat, mely az egészségügy, a szállítási ipar, a vízügy, a biztonságtechnika és az energia iparának széles körét kínálja, kiegészítve a pénzügyi szolgáltatásokkal. A XXI. századi technikák alkalmazásával, annak fejlesztésével elősegíti egész Közép-Európa, de a világ fejlődését is.

1989 óta van jelen Magyarországon a General Electric. Az öt fő üzletág (energiaipar, szállítás, egészségügy, vízkezelés, világítástechnika) közül mindegyike aktív nálunk is. Hazánk egyik legnagyobb exportőre (áruk külföldre szállítója) és az USA egyik legnagyobb munkaadója.

Befektetőkánt, az új kor technikai találmányainak szállítója és beszállítója és vevője országunknak. Hozzájárul az országunk GDP-jéhez is, de ezen túl támogatja a fejlődést oktatási programjain keresztül, ahol a vezetői gyakorlatokat sajátíthatják el és hasznosíthatják.

A GE termékekei, szolgáltatásai:

GE Commercial Finance:

Egyéni kölcsönöket, lízingeket, finanszírozási programokat, biztosításokat és egyéb pénzügyi szolgáltatásokat kínál. Magyarországon a Budapest Bank Rt.-vel bonyolítja, mely hazánk egyik legnagyobb kereskedelmi bankja.

Részlegei: Insurance, Leasing, Real Estate, Corporate Financial Service, Healhtcare Financial Service.

GE Consumer Finance:

A GE Money neve alatt működő hitelintézet, mely lakossági ügyfeleknek, kiskereskedőknek, autókereskedőknek nyújt pénzügyi szolgáltatásokat (hitelkártya, bakkártya, személyi kölcsön, lízing).

Részlegei: Americas, Asia, Australia, Europe.

GE Healthcare:

Egészségügyi technológiái, szolgáltatásai a betegellátás új korszakát kívánják megnyitni. Főleg szív- és érrendszeri, mammográfiai diagnosztikai berendezésekhez gyártanak alkatrészeket.

Hazánkban 1998-ban kezdte meg kereskedelmi képviseletét.

Részlegei: Bio Sciences, Diagnostic Imaging, Clinical System, Services, Information Technology.

GE Industrial:

Szolgáltatások, termékek széles sorát kínálja beleértve a háztartási eszközöket, világítástechnikai és ipari termékeket, gyártásautomatizálási termékeket, műanyagokat, biztonságtechnikai berendezéseket.

Első befektetése a magyarországi Tungsram Rt. volt. Hazánk az európai termelés legnagyobb központjává vált a világítástechnikában 7 hazai gyárával (2 budapesti, győri, hajdúböszörményi, kisvárdai, nagykanizsai, zalaegerszegi és váci gyárával).

GE izzo

A Consumer & Industrial 1998-ban Ózdon összeszerelő üzemet hozott létre.

GE Ozd

A Transport International Pool (TIP) rendelkezik hazai irodával, telephellyel. Félpótkocsik bérbeadásával, finanszírozásával foglalkozik.

1990-ben hozták létre a Plastics magyarországi képviseletét, melynek műanyag termékeit az autóiparban, telekommunikációban, építőiparban, adatfeldolgozásban, gépgyártásban, elektronikában használnak.

Részlegei: Consumer & Industrial, Equipment Services, Security, Sensing, Inspection Technologies, Plastics.

GE Infrastructure:

A feltörekvő, fejlődő országoknak kínál alapvető technológiákat. Főleg repülőgép-hajtóműveket, energiagazdálkodási szolgáltatásokat, vasúti és vízfeldolgozó szolgáltatásokat, fejlesztéseket.

Aviation néven 2000-ben Veresegyházon nyitotta meg kapuit a repülőgép-hajtómű alkatrészjavító üzemét, de ugyanitt működik az Energy nevű beruházás is, ami gázturbinákhoz gyárt alkatrészeket.

GE Veresegyhaz

geaviation

Az Oil & Gas részlegének divíziójaként alakult meg 2003-ban Veresegyházán a Pipeline Solution, mely speciális eszközöket szolgáltat a vezetékek állapotának felderítése érdekében, valamint hogy az esetleges meghibásodásokat meg tudják előzni. 436_ge_oil__gas_logo

Water nevű részlege a világ vízügyi problémáinak megoldására törekszik (sármentesítés, korszerű víztisztítási eljárások, szennyvíztisztítás, víz újrafelhasználás technológiák. 2004-ben kezdte meg hazánkban is a működését.

Részlegei: Aviation Financial Services, Energy, Energy Financial Services, Aviation, Oil & Gas, Rail, Water.

NBC Universal:

Szórakoztató, hír- és információs műsorokat készít és közvetít.

Részlegei: Network, Film, Television Stations, Television Production, Entertainment Cable, Sports/Olympic Games, Theme Parks.

NBC Universal

GENPACT:

A GENPACT cég 40%-os tulajdonjoga illeti a General Electricet. Budapesten működő vevőszolgálati központja nagy színvonalú szolgáltatásokat nyújt a GE üzletágak és más vevők számára is.

Önkéntesség:

A GE Volunteers hazai szervezete 1996-ban alakult meg. Céljuk, hogy önkéntes munkájukkal jobbá tegyék a közösség, a cég és a cég dolgozóinak életét.

GE Volunteers

Innovatív oktatási program:

Részt vállal az ország humánerőforrás fejlesztésében tehetség- és ösztöndíjprogramokkal. Egyetemi ösztöndíj programja, a GE Foundation Scholar-Leader 2003 óta működik hazánkban.

GE Foundation

Legfontosabb GE üzemek Magyarországon:

Békéscsaba,

Budapest,

Budaörs,

Fót,

Hajdúböszörmény,

Kisvárda,

Nagykanizsa,

Oroszlány,

Ózd,

Veresegyház,

Tatabánya,

Zalaegerszeg.

GE munkalehetőségek:

GE állatlehetőségek

5 kérdés – 5 válasz:

1. Hogyan nevezik még General Electricet? Válasz: GE.

2. Hol van a GE székhelye? Válasz: USA, Connecticut állam, Feirfield városában.

3. Melyik feltalálónak köszönhetjük a General Electric vállalat alapjait? Válasz: Edison.

4. Mióta van jelen Magyarországon a GE? Válasz: 1989 óta.

5. Melyik nagy cég volt a General Electric első magyarországi befektetése? Válasz: Tungsram.

Forrás: Új magyar lexikon, www.ge.com, wikipedia

Képek forrása: GE logó, GE izzó, GE Ózd, GE VeresegyházGE Aviation, GE Oil & Gas, NBC Universal, Önkéntesség, , GE Foundation Scholar-Leader.

Videó forrása: GE Story

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

 

Szerkesztő ajánlja, olvasd el ezeket a témákat is:

The Pirate Bay

Papucs

Lakberendező

Antikvárium

Bőrgyógyász

Német nyelv

Akkumulátor

Olaszország

Nyár

PlayStation

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.