Diamonds

A  Diamonds, (gyémántok)  csodálatos drágakövek. Fényük, átlátszóságuk tökéletes. Ezeknek az ásványoknak van legmagasabb fokú fénytörése és színszórása.

Ez az egyetlen drágakő, amely csupán egy elemből áll, konkrétan szénatomokból, ugyanis a szénnek egy allotróp módosulata.

A gyémánt (diamond) a világ legértékesebb és legjelentősebb drágaköve. A természetben előforduló egyik legkeményebb ásvány. Annyira kemény, hogy gyakorlatilag csakis saját porával csiszolható. A Mosh-féle keménységi skála felső fokán áll és az őt követő korundnál 90 –szer keményebb.  A gyémánt a széncsoporthoz tartozó ásvány (bár erről az utóbbi időben megoszlanak a vélemények). A gyémánt keménységét csak a kristályosodott bór és a mesterségesen előállított karborundum közelíti meg.(Ezek keményebbek a korundnál)

Gyémántcsiszolók feljegyzései szerint legkeményebb az ausztráliai és legkisebb keménységű a dél-afrikai gyémánt.

imagesCAN1YCID gyémánt

 

A gyémántból készülnek a világ legcsodálatosabb ékszerei, de páratlan keménysége miatt az iparban is széles körben felhasználják.

National_Museum_of_Natural_History_Gold_Colored_Diamonds

A gyémántok mérete, nagysága, igen változó. A 100 karátos, vagy ennél nagyobb méretű gyémántok igen-igen ritkák. Néhány karátos gyémántot gyakran találnak, de a leggyakoribb mégis az egy karátnál kisebb súlyú.

A gyémántban lévő zárványok a gyémánt értékét nagyban befolyásolják. Minél kevesebb zárványt tartalmaz egy kő, annál értékesebb. A zárványok többnyire ásványok, de akár gáz, vagy folyadék zárványok is zavarhatják a gyémánt tisztaságát, átlátszóságát.

 

A gyémánt keletkezése igen speciális körülmények között történik. Legalább 900 celsius fokra, vagy ennél nagyobb hőre van szükség ahhoz, hogy magas széntartalmú anyagokból 50-60 bar nyomáson gyémánt képződjön.

Ilyen feltételek a litoszférikus köpenyben, a földkéreg kontinentális lemezei alatt adottak. Hasonló feltételeket teremt a meteorit becsapódás is, így a becsapódások helyein is keletkezik  gyémánt. Ez a gyémánt azonban olyan pici, akár mikroszkopikus méretű, hogy az ilyen gyémántokat csak a földtörténeti impakt kráterek beazonosításához használják.

 

A gyémánt szó görög eredetű, jelentése: legyőzhetetlen. Valószínűleg páratlan keménysége miatt kapta ezt az elnevezést. A gyémántot „ isten könnycseppjének” is nevezték.

Az ókori Róma azt gondolta, hogy a lehullott csillagok darabkái a gyémántok.

A bibliai Áron főpapi melldíszének 12 ékköve között is megtalálható volt a gyémánt. Valószínűleg ez a legrégebbi írásos utalás a gyémántról.

A csiszolatlan gyémánt egyidős az idővel. Létezik, amióta világ a világ. Az ember azonban kb. 4000 éve fedezte fel. Indiában, Golconda tartomány területén találták az első gyémántot és azóta is a világ legbecsesebb drágaköveként tartják számon. Szimbolizálja az erőt, a szépséget, az ihletet. A zodiákusban az ikrek csillagjegy drágaköve.

Miners pan for diamonds

A gyémánt a természet csodáinak egyike, erőt, hatalmat, csillogást, szépséget, gazdagságot szimbolizál. Csodás ékszerek készülnek belőle, melyek némelyike szinte felbecsülhetetlen értékű ma már.

A világ legnagyobb gyémántja viszont a világűrben kering, valahol a Kentaur csillagképben, tőlünk legalább 50 fényévnyi távolságban. Ez a gyémánt 4000 km átmérőjű. Valamikor csillag volt, de az évmilliók múlásával gyémánttá változott.

A gyémánt megmunkálása úgy 1500 évvel ezelőtt kezdődött. A gyémántot ma is, mint akkor, csakis gyémánttal tudják megmunkálni, csiszolni, formálni. Nagy szaktudást igénylő, igen bonyolult munka a gyémánt csiszolása, ez a tény is növeli a gyémántból készült ékkövek, ékszerek értékét, varázsát.

 

 

Kimnovák: Gyémánt című slágere :

Néhány híres gyémánt, a teljesség igénye nélkül:

Cullinan gyémánt:

3106 karátos, kékes színű, értéke felbecsülhetetlen. 1905-ben találta Dél-Afrikában Thomas Cullinan.

1337253439 Cullinan

Régens gyémánt (Pitt)

 untitled Régens

A 410 karát súlyú kivételes tisztaságú gyémántot 1698-ban, Indiában találták. Tulajdonosa Thomas Pitt, Madras kormányzója volt.

Koh-I-Noor gyémánt (Fényhegy)

 The-Queen-mothers-crown-with-the-Koh-i-noor-diamond

A Koh-I-Noor egy 106 karátos, enyhén zöldes gyémánt. Ma az angol koronaékszerek része, bár eredetileg több indiai sah birtokában is volt, sorsa 1304 óta követhető nyomon. Ez az az időpont, amikor először elrabolták. 181 karátos méretét a csiszolások, formaváltás csökkentette, hiszen eredetileg kissé szabálytalan rozetta alakú volt.1739-ben a perzsa sah birtokába került, majd 1850-ben ajándékozták Viktória királynőnek.

 

Orlov gyémánt (amszterdami)

 Black-Orlov-Diamond

Az Orlov gyémánt 250 karátos , Indiából származó gyémánt, amely eredetileg egy templomi szobor szeme volt. Ezt követően Nadír perzsa sah trónjának dísze volt, egészen addig, amíg el nem rabolták.1772-ben Amszterdamban Nagy Katalin cárnő részére vásárolta meg Grigorij Orlov, a cárnő kegyence. A gyémántnak kalandos „élete” volt, jelenleg nem tudni, hol van.

 

Hope gyémánt

 hope-diamond-ring

112 karátos, ibolyakék gyémánt a Hope. Jelenlegi nevét attól a Thomas Henry Hope nevű bankártól kapta, aki 1820-ban, egy árverésen vásárolta meg . A kő a XVI. Században tűnt fel először Velencében, ahová egy indiai férfi vitte. Ami érdekessé, már-már misztikussá teszi ezt a gyémántot, az az, hogy tulajdonosait üldözte a balszerencse.

1958 óta a Smithsonian Instiution nevű, különleges műremekeket és értékes ritkaságokat kiállító múzeumban őrzik.

Sah gyémánt

 The-Shah-Diamond

Súlya 88,9 karát, a világ első drágaköve, amely nevet kapott.Indiában találták, 1600 tájékán.

Érdekessége még, hogy perzsa nyelvű feliratok találhatók rajta, melyeket a Tadzs Mahal építtetője, Dzsahán sah készíttetett és Ahmed Nagar királyról szól .

 

Az ipari gyémánt

Az ipari gyémánt egészen más elbírálás alá esik, mint a fentebb bemutatott nagy tisztaságú, ékkövek.

Ezeket a gyémántokat fúrásra, vésésre, vágásra, csiszolásra használják és bár nem olcsók, de meg sem közelítik az ékszer tisztaságú gyémánt értékét.PL egy 1 mm-es gyémánt 2000 ft körüli áron kapható, de egy 4-5 mm-es sem kerül többe 140-150000 forintnál.

1955 óta mesterségesen, 2750 fokos kemencében égetett ipari gyémántot is elő tudnak állítani, így azóta az ipari gyémántok nagy része mesterségesen előállított gyémánt.

ipari gyémánt

linkek:

www.eujewel.com gyémántékszer

www.caprice.co.hu

www.origo.hu Több millió karátnyi gyémánt

Gyémánt út Buddhista közösség

www.dragako.lap.hu

 

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-tudás csapata.

 

 

 

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.