Galaxis

“A csillagok megettünk elmaradnak,
S nem látok célt, nem érzek akadályt.”

(Madách Imre: Az ember tragédiája,13.szín:Az űr)

Általánosságban elmondható, hogy a Világegyetem csillagokból és űrből áll. A csillagok azonban nem tetszőlegesen vannak elszórva az űrben, hanem hatalmas csillagszigetekbe csoportosulnak, galaxisokat alkotnak.

Az éjszakai égbolt csillagai, beleértve a Napot is, a mi Galaxisunkhoz, a Tejútrendszerhez tartoznak. Tejútnak nevezzük azt a halvány ezüstszínű sávot, amelyet az éjszakai égbolton látunk átívelni. Ez a sáv összezsúfolódott csillagok milliárdjaiból áll. Mi azonban a Galaxisnak csak egy szeletét látjuk. Maga a Galaxis hatalmas korong, amely a közepén kidudorodik. Ezt a kidudorodást nevezzük magnak, s az égbolton a Nyilas csillagkép irányában, a Tejútrendszer legsűrűbb részében találjuk meg. A mag belsejébe nem lehet belátni, mert sűrű porfelhők takarják. A korongban a csillagok a magból kiinduló spirálkarok mentén csoportosulnak. Galaxisunk a Világegyetem sok spirális galaxisának egyike. A többihez hasonlóan körbeforog az űrben. Távolról szemlélve olyan látványt nyújt, mint egy lángoló,hegyes szögekkel kivert tűzkerék.

Galaxisunk az átlagosnál valamivel nagyobb galaxisok sorába tartozik. Körülbelül 100 milliárd csillagot tartalmaz, átmérője pedig kb 100000 fényév. A központi kidudorodás átmérője kb 15000 fényév, míg maga a korong 3000 fényév vastag. A Nap a Galaxis korongjában helyezkedik el  az Orion-spirálkaron, a középponttól mintegy 30000 fényévnyire,és 225 millió év-1 kozmikus év-alatt kerüli meg a Galaxis középpontját. A galaxisok is halmazokba csoportosulnak, Galaxisunk a 24 tagú Lokális Csoport nevű halmaz tagja. Ez a halmaz kicsinek számít, más galaxishalmazok ezernyi galaxisból állnak.

Észrevehető különbség van a Galaxis korongja és magja között. A korongban a csillagok viszonylag fiatalok, a közöttük lévő teret ködök töltik ki, ezek valójában por-és gázfelhők. A korong jellegzetes tagjai forrók és nagy mennyiségű fémet tartalmaznak. A csillagászok ezeket első populációs csillagoknak nevezik. A Tejútrendszer  magjában összezsúfolódott csillagok többnyire öreg vörös csillagok. Legtöbbjük Galaxisunk létrejötte idején, mintegy 12 milliárd éve robbanásszerűen alakult ki. Ezeket a csillagokat második populációs csillagoknak nevezik. Hidrogén-és héliumfelhőkből alakultak ki, s alig tartalmaznak fémet.

Rádiótávcsővel a csillagászok már képesek mélyen a Galaxis magjába hatolni. Felfedezték, hogy a mag táguló és keringő gázgyűrűket tartalmaz, közülük néhány igen magas hőmérsékletű. (10000 Celsius).

Galaxisunk középpontjából igen erős rádiójelek érkeznek, forrásuknak a Sagittarius A-t tartják.Ugyanez a terület röntgensugarakat is kibocsát. A csillagászok szerint csak a fekete lyuk képes ekkora energia kibocsátására késztetni egy objektumot. Úgy vélik, a legtöbb galaxis középpontjában fekete lyukak találhatók. Minthogy ilyen sok galaxis létezéséről tudunk, s egy-egy galaxisban tömérdek csillag van, feltételezhető, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben. A Naphoz hasonló más csillagok körül is keringhet olyan bolygó, melyen kifejlődhetett az élet.

Ez az elképzelés jó alapot, témát szolgáltat a 20-21. század sci-fi írói számára.

 

SCI-FI

A sci-fi az angol science fiction kifejezés rövidítése. Jelentése eredetileg: tudományos (regény)írás,tudományos (szép)irodalom, de magyarul a tudományos-fantasztikus kifejezés használatos. A tudományos-fantasztikus mű olyan művészeti (irodalmi, film stb) alkotás, mely legtöbbször valódi vagy képzeletbeli tudomány(ok)nak a társadalomra, vagy egyes egyénekre gyakorolt hatását mutatja be. Ezeknek a műveknek a közös jellemzői, hogy zömében egy lehetséges jövőben játszódó képzeletbeli történetek. Megnyilvánulási formájuk könyv, képregény,festmény, televíziós sorozat, film, rajzfilm, játék, színdarab és egyéb média.

Galaxis útikalauz stopposoknak

knv_galaxis_utikalauz_stopposoknak_1-5_-_douglas_adams1

Galaxis útikalauz stopposoknak

A Galaxis útikalauz stopposoknak című sorozat először Douglas Adams rádiójátékaként hallhatta az angol közönség, melyet 1978-ban a BBC 4 rádió sugárzott fejezetenkénti folytatásokban. 1979 és 1992 között Adams ötrészes regényfolyamot írt, majd 2009-ben kiadtál az Eoin Colfer által írt hatodik részt.

Az útikalauz a cselekmény szerint a Tejút galaxisának elektronikus útikönyve, melyet eredetileg a Megadodo Publications adott ki, mely az Ursa Minor Béta bolygójának egyik legnagyobb kiadója. A történet alakulását gyakran megszakítják az útikalauz egyes szemelvényei, melynek hangja az első két rádiósorozatban és a televíziós sorozatban Peter Jones, a rádiósorozat további részeiben William Franklyn, a moziverzióban Stephen Fry volt.

A történet Arthur Dent, egy boldogtalan angol férfi, valamint néhány egyéb főszereplő kalandjait követi. Ford Prefect -aki Földre érkezése után a Ford Prefect autómárkáról nevezte el így magát-egy földönkívüli lény, aki valahonnan a Betelgeuse mellől származik, munkája pedig az útikalauz bővítése, pontosítása. Szereplők még: –Zaphod Beeblebrox: Ford másod-unokatestvére és a galaxis exelnöke

Marvin:paranoid robot

Trillian, földi nevén Tricia Mcmillan: Arthur mellett az emberiség egyetlen túlélője.

A regényfolyam 5 része:

-Galaxis útikalauz stopposoknak: 1979

-Vendéglő a világ végén:1980

-Az élet,a világmindenség, meg minden:1982

-Viszlát,és kösz a halakat!:1984

-Jobbára ártalmatlan:1992

A könyv alapján 6 részes tévéfilmsorozat is készült, melyet 1981 januárja és februárja között sugárzott a BBC2 csatorna. 2005-ben elkészült a filmváltozat is. A film cselekménye alapvetően eltér az alapjául szolgáló rádiójátéktól, filmsorozattól és könyvtől egyaránt. Az Arthur, Zaphod és Trillaian közti szerelmi háromszöget erőteljesebben hangsúlyozza a film,és néhány egyéb különbség is tapasztalható.Az események nagyjából követik az első négy rádiójáték eseményeit, és a szereplők útja a Tejútban végződik, lehetőséget hagyva a folytatásnak.

A film főszereplői:

-Martin Freeman-Arthur Dent,

-Mos Def-FordPrefect,

-Sam Rockwell-Zaphod Beeblebrox,

-Zooey Deschanel:Trillian,

-Alan Rickman: Marvin hangja,

-Stephen Fry: Az útikalauz beszámolóit mondta


Legismertebb sci-fi filmek:

Majmok bolygója, Star Wars, Csillagközi invázió, A légy, Matrix


Képek forrása:

pinterest.com

www.google.hu

 

Források: Galaxis,Sci-fi

Tudás Fája :2005/70.szám
Galaxis fogalma-Wikipedia

Sci-fi-Wikipedia

Hasznos linkek:

Intergalaktika
Enciklopedia Galactica
Mi a sci-fi
Sci-fi meghatarozas

Galaxis útikalauz stopposoknak  :

Galaxis útikalauz-Wikipedia

A regény olvasható változata

Idézetek

A filmről

A sorozatról

 

A galaxis szó ihlette egy nagyáruház, a Cd Galaxis nevét is. Hatalmas választékukban megtalálhatóak a legújabb pc játékok és szoftverek is. Az  interneten az alábbi weboldalon tekinthető meg kínálatuk:  cdgalaxis.hu/

Galaxis pc játékok:

Battlestar Galactica

Galaxy Invaders

Reconquest the Galaxy

A Galaxis védője

Galaxis útikalauz játék

Újabb Galaxis útikalauz játék

Galaxy Játékáruház:

A Galaxy Játékáruház 9 éve nyílt meg az Budapesten, az Ázsia Centerben. Napjainkban 2000 nm területen kínálják nem és kor szerinti, valamint tematikus csoportosításban a legnagyobb játékgyártók és forgalmazók termékeit. Mára online felülettel is rendelkezik, webáruházként is működik.

Elérhetősége:

Galaxy Játékáruház

Galaxis diszkósbolt:

A galaxis diszkósbolt széles áruválasztékában minden megtalálható, amire csak egy szórakozóhelynek, illetve dj-nek szüksége lehet a korszerű fénytechnikai, hangtechnikai berendezésektől a partikellékekig bezárólag. Az áruház Dunaújvárosban, a Köztársaság u. 12. szám alatt található. Nekik is elérhető webáruházuk az alábbi webcímen: Galaxis diszkósbolt

galaxis disco shop

galaxis disco shop

Kép forrása:

Bolthely

 

Reméljük tudtunk segíteni.

Kellemes napot!

fk-tudas.hu szerkesztősége

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot."

Nelson Mandela

Advertisement

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.