Korona

Corona

Corona=korona

A Corona-Korona gyakran használatos szó a hétköznapokban. Valami nemesre, uralkodókhoz köthetőnek gondolhatjuk.

Lehet sörmárka, vagy gondolhatunk a Sacra Corona, magyar történelmi filmre. Ugyanakkor a magyarok Szent Koronája is. Megtalálhatjuk mobil alkalmazás elnevezéseként. Sőt, két előadóművész, énekes is viseli a Corona nevet.

Ez a sokféleség az, ami érdekessé teszi ezt a szócikket. Ezeket a témákat szeretném kifejteni ebben a szócikkben.

Corona, a legtöbb mennyiségben eladott mexikói sör, melynek alkoholtartalma kb. 4,5 %-os. Energiatartalma: 42 kcal.

Gyártója a Grupo Modelo, Mexikó legnagyobb sörfőző vállalata. A Corona ötlete 1925-ben fogant, sötétbarna üvegben akarták forgalmazni, bár azóta is színtelen üvegbe töltik. Másik újítás, hogy nem papírcímkét nyomtatnak az üvegre, hanem rányomtatják a feliratot. A sör első neonreklámja Mexikó belvárosában jelent meg. Sőt, 1944-ben egy ismert mexikói művész, bizonyos Catalano W többféle vendéglői tárgyon, naptáron is megörökítette a Corona sört. Később elkezdték a Egyesült Államokba importálni, s ez lett az ország legkedveltebb söre. Már light változatban is kapható, sőt pilseni változatban is.

Corona sör

Corona sör

http://hu.wikipedia.org

http://www.corona.com.mx

Sacra Corona című film

Rendezője Koltay Gábor. Az államalapítás millenniuma alkalmából 2001-ben  mutatták be. A XI. századi trónviszályokat mutatja be István halála után, I. László idejéből. A főszerepekben Franco Nero, Szarvas Attila, Horkay Péter, Oberfrank Pál látható.

http://www.port.hu

http://www.filmkatalogus.hu

Szent Korona

Szent Korona

Szent Korona

A magyar államiság egyik fő jelképe a magyar korona. Más szakrális tárgyakkal együtt, mint a jogar, országalma látható ma a Parlament épületében, Budapesten. A Szent Korona-tan szerint a korona a Magyar Állam mint jogi személy az ország alaptörvényének és jogrendszerének a forrása.

A történészek többsége szerint a korona III. Béla idejében készült. Két koronát tartalmaz, egy görög és egy latin koronát. Bizonyos tények ezt megcáfolják, ugyanakkor nagy valószínűséggel a 16. században tették rá a keresztet, amely a 17. században ferdült el. Egy legenda szerint II. Szilveszter pápa küldte I. Istvánnak a koronázására Asztrik püspökkel.

A korona vizsgálata során kiderült, hogy több korból származik.

Ezen kívül többféle jelkép is található rajta. Szimbólumai két részre oszthatók: a felső rész Isten mennyei birodalmát, az alsó Isten földi birodalmát jelképezi.  Jézus tanítványai nem 12-en vannak a koronán, de a központi részen 12 igazgyöngy található, összesen 72 gyöngy jelképezi a Krisztus tanítványainak számát.  A koronán ábrázolt valamennyi személy örmény típusú embert ábrázol.  A leghagyományosabb a két angyal ábrázolása. Krisztus ábrázolása kopt típusú személy.

A koronát többször vitték el az országból, illetve hozták vissza az országba. Legutóbb 1978-ban hozták haza Amerikából, majd Esztergomban őrizték. Onnan került 20 évre a Magyar Nemzeti Múzeumba, majd 2010-től a Parlamentben őrzik, illetve lehet megtekinteni.

Az Országgyűlés az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából megalkotta a 2000. évi I. törvényt.

http://hu.wikipedia.org

http://www.nemzetijelkepek.hu

http://www.complex.hu

http://www.historia.hu

http://szentkorona.lap.hu

Corona

A Corona SDK, és Corona Enterprise olyan fejlesztések, amelyek lehetővé teszik a mobiltelefonokon az IOS, Android, Kindle alkalmazások különböző méretű és felbontású programok letöltését, használatát.

http://www.coronalabs.com

Corona nevű előadóművészek

a.) Brazil előadóművész, énekesnő. A 90-es években népszerű pop műfaj képviselője. 2010-ben a Rythm of the Night című kislemezzel lett sikeres. A remix lemez 2012-ben jelent meg.

b.) Corona: Eredeti nevén Teresa Presmanes Corona, ismertebb nevén Daniela Romo 1957-ben született Mexikóvárosban. Már 11 éves kortól szerepel, de 1978-tól tartják számon. Színésznő, de énekesnőként is több albuma jelent meg. 2011-ben vetítették hazánkban a Marichuy- a szerelem diadala című szappanoperát, melynek főszerepét ő játszhatta el. Érdekesség: jobban szereti a negatív szerepeket.

További információk:

http://starity.hu

http://www.danielaromo.net

Minden más, ami Corona=Korona

Utazhatnak a Corona nemzetközi gyorsvonattal a Brassó-Budapest vonalon.

http://manna.ro

Ha testmozgásra vágyik, mint aerobik, spinning, fitnesz, egyéb személyi edzésformákra, vagy táncolni szeretne, akkor Önnek a Korona Fitnesz Klub ideális.

http://www.klubkorona.hu

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas.hu csapata!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.