Dór

Dór

A dórok az ókori görög törzsek egyik főtörzsének számítottak. A dór vándorlás az i.e. 13. században a Földközi tenger medencéjében és az Égei tenger vidékén zajlott nagy történelmi átalakulás volt.

 Dór vándorlás

Ez a mükénei és a minoszi kultúra bukásával és megsemmisülésével járt, olyannyira, hogy nemcsak az írást felejtették el hanem azt is, hogy ezen a területen egyáltalán volt valamikor írásos kultúra is.  A dórok vasfegyverekkel, lovas harcosokkal és harci kocsisokkal nagy katonai előnyben voltak a bronz fegyverekkel szemben. Katonai előnyüket felhasználva legyőzték a körülöttük élő kisebb törzseket és gyarmatokat hoztak létre a földközi tenger partvidékén.

http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3r_v%C3%A1ndorl%C3%A1s

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/tarsadalomtudomanyok/tortenelem/az-oskor-es-az-okor-vilaga/knosszosz-es-mukene/dor-vandorlas

http://mek.niif.hu/07100/07139/html/0001/0002/0003/0002/0001-37.html

http://www.kislexikon.hu/dorok.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6r%C3%B6gorsz%C3%A1g_t%C3%B6rt%C3%A9nelme

Kép forrása:

http://www.google.hu/imgres?sa=X&rlz=1C1SAVU_enHU541HU541&biw=1279&bih=640&tbm=isch&tbnid=cYpwAGS8M7tXjM:&imgrefurl=http://www.mozaweb.hu/Lecke-Tortenelem-Tortenelem_5-Hanyatlas_es_fejlodes-101710&docid=xYn-IPHAi35AFM&imgurl=http://www.mozaweb.hu/course/tortenelem_5/jpg/t5t-066_gorog-belso-vand.jpg&w=200&h=204&ei=abgZUuWUFMyv4QTnqYGwCQ&zoom=1&ved=1t:3588,r:2,s:0,i:87&iact=rc&page=1&tbnh=163&tbnw=160&start=0&ndsp=21&tx=80&ty=93

Dór oszlop

Dór oszlop

Dór oszlop

A görög építészetben nagy szerepet kaptak az oszlopok. Legtökéletesebb épületeik a templomok, melyeknek minimum elől – hátul, de előfordul, hogy mind a négy oldalán oszlopsorok helyezkednek el. Az oszlopok három fő részből állnak: lábazat, oszloptörzs, oszlopfő.
A dór oszlop a görög építészet legszigorúbb, legegyszerűbb oszlop típusa. Lábazat nélkül áll az alapzaton, törzse alul vastag, felfelé keskenyedő, melyet kannerúnák ( élben illeszkedő íves vájat ) tagolnak. Oszlopfője egyszerű négyszögletes lemezből úgynevezett abakuszból áll.

Kép forrása:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Oszloprend

http://hu.wikipedia.org/wiki/Oszlop

http://www.kislexikon.hu/dor_oszlop.html

http://enciklopedia.fazekas.hu/tarsmuv/gorog.htm

http://www.sze.hu/muvtori/belso/stilusok/gorog/gorog3.htm

 

Dór hangsor

A dór hangsor egy hétfokú modális hangsor. A hangsor ré – mi – fá – szó – lá – ti – dó’- ré szolmizációs hangokból áll, tehát egy előjegyzés nélküli dór hangsor: D – E – F – G – A – H – C’ – D’. Ez a hangsor a régi zenére, népzenére volt jellemző, manapság a blues, rock, alternatív rockzenében található meg.

Dór hangsor

Dór hangsor

http://hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%B3r_hangsor

http://hu.wikipedia.org/wiki/Mod%C3%A1lis_hangsor

http://www.kislexikon.hu/dor_hangnem.html

http://hu.wikibooks.org/wiki/A_zene_t%C3%B6rt%C3%A9nete

Hallgasd meg a dór hangsort:

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/enek-zene/zenemuvek-temak-kottakepe/diatonikus-hetfokusag-es-hangrendszer-hangsorai-kapcsolodo-hanganyagok/dor-hangsor

Reméljük tudtunk segíteni.

 

Kellemes napot!

Az FK-Tudás csapata

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.