Hobbi

Hobbi

Hobbi

A szabadidő eltöltésének egy módja, hogy valamilyen hobbinak hódolunk. Milyen elfoglaltság a hobbi? Mivel tölthetjük el a szabadidőnket mi emberek?

Nagyon sokféle tevékenységnek hódolhatunk. Van, akik sportolnak, horgásznak, kézműves tevékenységgel foglalkoznak a szabadidejükben. Nevezhetjük passziónak is, bár eredeti jelentése ma  már mást is jelenthet. Akármilyen szabadidős tevékenységet végzünk, a célunk vele a kikapcsolódás, a tevékenység öröme, illetve a pihenés. A hobbi önként végzett tevékenység. Nem kötődik anyagi javak megszerzéséhez. Ezért fordul elő, hogy vannak olyan tevékenységek, amelyek pénzbe kerülnek. (anyagbeszerzés, utazás, stb.)

Honnan ered a hobbi szó?

1. Az Angliában a népszerű solymászatról kapta a nevét. (kabasólyom: angolul Eurasian Hobby)

2. Egy kis termetű lóról kapta a nevét, amelyet kikapcsolódáskor “használtak”. Igazi ló híján terjedhetett el a falovacskázás, illetve akár a seprűnyélen lovagolás.

Mi lehet hobbi?

1. sport

Hobbi, sport

Hobbi, sport

Olyan tevékenység, amely az testi-lelki harmónia megszerzése érdekében törekszik edzeni a testet. Sokféle sportág létezik, amelyet űzhetünk. Van olyan sport, amihez nem szükséges semmiféle felszerelés. Azt mondják, a legolcsóbb sport a futás. A labdajátékok nemcsak a testet, de a szellemet, a csapatmunkát is fejlesztik. Rendszeresen jelennek meg új sportágak, sporttevékenységek. Ma is népszerű az aerobik, a kerékpározás, lovaglás, vagy az új testmozgási formák közül a spinning, a jóga, Pilates különböző formái. Az extrém sportok hódolói keresik az adrenalin dús helyzeteket.

extremesportok.hu>sporthelyek.hu

www.masport.hu

2. kézműves tevékenységek

Hobbi, kötés

Hobbi, kötés

Olyan szabadidős elfoglaltság, amely manuálisan végeznek, azaz kézzel. Ilyen a barkácsolás, a kézimunka minden fajtája (kötés, horgolás, hímzés, stb.)

kezimunka.lap.hu

barkacs.lap.hu

Egyre népszerűbbek a különböző fesztiválok, ahol sok lehetőség van kézműves tevékenység kipróbálására. (programturizmus) Egész évben, különösen nyáron sok a lehetőséget nyújtanak az embereknek a fesztiválok látogatására. Kipróbálhatják ilyenkor a szövéstől a fafaragásig, a kovácsolástól a nemezelésig.

fesztivalok.varosom.hu

www.fesztivalkalauz.hu

www.iranymagyarorszag.hu

port.hu

port.hu

3. kirándulás, utazás

Nagyon sokan kirándulnak, ezt tekintik a szabadidő eltöltési formájának. A turizmusnak ez a formája nemcsak testedzés, de kulturális feltöltődést is jelent a családok, egyének számára. A múzeumlátogatás manapság összeköthető egyéb nevezetességek megtekintésével is. A múzeumok sok programmal színesítik palettájukat, gondoljunk csak pl. a Múzeumok őszi fesztiváljára, amely idén szept. 30-október 27-ig tart.

Sok természetjáró egyesület szervez programokat, túrákat nemcsak tagjainak. A természetjárás testet-lelket felüdítő tevékenység, de hasznos is, hiszen a természetben járva megismerhetjük környezetünket. A túraútvonalak felújítása, a kerékpárutak egyre több településen elterjedését pályázatokkal segíti a kormányzat.

A Másfél millió lépés Magyarországon népszerű tévésorozat aktuális változata napjainkban látható a televízióban.

hu.wikipedia.org

hu.wikipedia.org

hu.wikipedia.org

hu.wikipedia.org

www.oszifesztival.hu

www.kerekpartura.com

4. Sütés-főzés

A kikapcsolódás egyik formája a konyhában végzett tevékenység, a sütés és a főzés. Sok főzős műsor látható a televízióban. (Stahl konyhája, Nigella konyhája, Jamie Olivier, stb.) De aki nem ragaszkodik a tévéhez, az akár egy baráti összejövetel apropóján is hódolhatunk eme tevékenységnek.

tv2.hu

www.jamieoliver.com

5. Horgászat

Horgászat, hobbi

Horgászat, hobbi

Sokan szeretik eltölteni a szabadidejüket a vízparton. Nemcsak az úszás, hanem a horgászat is kedvelt hobbi lehet. A nyugalom, a természet hangjai, a vízcsobogás jót tesznek az embernek.

A horgászathoz szükséges eszközök (horgászbot, orsó stb.) beszerzése speciális boltokban beszerezhető.

hu.wikipedia.org

www.horgasz.hu

6. Egyéb tevékenységek

Csak felsorolás szintjén, a teljesség igénye nélkül:

kertészkedés, virágkötészet, írás, költészet, fényképezés, modellezés, gyűjtés pl. bélyeg, szalvéta, jelvények, numizmatika, lakberendezés, festészet, üvegfestés, dekupázs, gyöngyfűzés, agyagozás stb.

Ajánló:

a kreatív hobbi boltokban beszerezhetők a felsorolt tevékenységekhez szükséges anyagok, tárgyak, stb.

kreativbolt.lap.hu

www.kreativhobbi-dekor.hu

www.nlcafe.hu/otthon/20080627/hobbiboltok_mustraja/

Reméljük, tudtunk segíteni.

További szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége!

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Nem az okos, aki sokat beszél. (orosz közmondás)
A tudás hatalom. (Sir Francis Bacon)

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.