Busa

A busa egy halféle amire a horgászok szívesen horgásznak, a hal mellett a Busa nevet egy szlovákiai település is viseli. Ezenkívül két híres személyiség, egy rap énekes és egy világhírű fotográfusnak is ez a családi neve.

Tartalomjegyzék

Busa hal
Busa
Busa Pista
Busa Péter
5 kérdés 5 válasz

Busa hal

A busa egy csontos halak csoportjába tartozó pontyfélék családjába tartozó halféle. Eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencébe az 1960-as években került sor a betelepítésére. Megtalálható folyókban és tavakban. Megkülönböztetünk pettyes és fehér busát. A pettyes busa alakja nyújtott, teste oldalról lapított. háta kissé magas, feje széles csúcsos, mélyen üllő kicsi szemei vannak. A hasúszók és a farok alatti úszók között él húzódott. Pikkelyei száma az oldalvonal mentén 114-120, hátúszója 10, farok alatti úszója körül 15-17 pikkely található. 4-4 db egysoros garatfoga van. Testhossza elérheti a 195 cm-t, táplálkozása során planktonokat és egyéb fenéklakó állatokat fogyaszt. Ívásához 25°C-os meleg vizet igényel. A fehér busa teste oldalról lapított, a szájszögletében húzódik egy vízszintes vonal, ami áthalad a szemen is. A feje a testéhez képest nagy, de nincs akkora, mint a pettyes busának. szemei az álcsúcs vonala alatt helyezkedik el. Mélyen bemetszett farokúszója van, színe a hátán szürke ritkábban zöldes árnyalatú. 23-24°C-os vízben ívik, az utódok eleinte állati, később növényi planktonokat fogyasztanak.

busa

Egy pompás fehér busa (horgasz.hu)

sejt.hu
agraroldal.hu
hal.tlap.hu

Busa

Busa (vagy, ahogy írják Bussa) egy település a szlovák-magyar határon. A község az őskor ideje alatt is lakott volt, ahogy a településen található régészeti leletek bizonyítják. Először 1248-ban említik a Busa nevet írásos dokumentumban, 1300-tól Bussa néven említik. A divényi váruradalom része volt egészen a XVII. századik. 1552-ben a törökök a település erődítményét elfoglalták, a település is elpusztult.
„Busa. Busincze. Magyar falu Nógrád Vármegyében, földes Urai Gróf Balassa, és G. Zichy Uraságok, lakosai katolikusok, és másfélék, fekszik Csalárnak szomszédságában, mellynek filiája, a’ Török háborúkban nevezetessé lett, Balassa Zsigmondnak vitézzei által, úgy mint Tertzy Mihály, Szuhay István, és Nagy András által, kik az itt építtetett tornyot Arszlán Török Vezér ellen, kevesed magokkal, mind addig óltalmazták, míg az erősség ágyúk által széjjel 346nem hányattatott, és még akkor sem adták fel magokat, mellyet a’ Török Vezér látván, ’s tsudálván illy rendkivül való vitézségeket, minden bántás nélkül szabadon eresztette el őket, az erösséget pedig földig elrontatta. Határja középszerű vagyonnyai külömbfélék. „
/Vályi András/
Nevezetességei az 1789-ben épült barokk stílusú Római katólikus templom, az 1795-ben épült ugyancsak barokk stílusú plébánia és az 1957-ben felavatott II világháborúban elesett hősöknek állított emlékmű.

prva_pisomna_zmienka

Busa (Bussa) névtábla (obecbusince.sk)

arcanum.hu
adatbank.sk
digitalisleveltar.nogradarchiv.hu

Busa Pista

Busa István (művész nevén Busa Pista) a Zuboly zenekar tagja, a zenekart 2005-ben Ágoston Béla alapította. Busa István a gépek által kiadott hangokat utánozza a szájával, szkreccsel, több szólamban üti a ritmust a nyelvével, a fogával, az ajkával, a tüdejével, vagyis a hangképző szerveivel. Később önálló lemezeket adott ki, ezek közül az egyik legnépszerűbb a Nem mind 1 című album. Több más rap zenekarral és előadóval is készített már albumot pályafutása során. Megtalálható a facebookon is hivatalos oldalként és maga a személy is, itt aki akarja felveheti vele a kapcsolatot, írhat neki, megtekintheti a fotóit és egy-két zenéjét is meghallgathatja

20100427zubolybus

Busa Pista rap énekes (aktiv.origo.hu)

zeneszoveg.hu
zotyo.hu
recorder.blog.hu

Busa Péter

Busa Péter világhírű fotográfus, elsősorban természetfotósként tartják számon. Híres a fényképeiről, felvételei bejárták a világot, több magazin számára is készített már fotókat.
„Busa Péter a becsületes nevem, amúgy Petya Néven ismernek barátaim, meg kb. AZ ismert Univerzum Fele! 😉 Győrben lakom ÉS ha néha lehetőségem nyílik rá, akkor kattintatok néhányat. Leginkább a természetfotózás, AMI vonz, de Sok mindenre nyitott vagyok. A Fotó számomra “Vizuális muzsika” – a Színek, a formák harmóniája. Mikor Kint a Természetben kezembe veszem a gépet, szinte-nek megszűnik a Valóság es belső világomon keresztül tekintek a körülöttünk levő Kicsiny csodák tengerére. Valójában a fotózás, EGY mérhetetlen szerelem számomra. NEM igazán a Valóság hű leképezése, AMI vonz, hanem Az én érzéseimen keresztül, a készített Saját látásmódommal bemutatni AZT, Amit szeretnék, ahogy ÉN érzem. EZ Az én világom, ahogyan ÉN látom ES ha Netán másoknak is teszik, AZ MÁR hab a tortán…
/Busa Péter bemutatkozása/

7444088

Busa Péter “akció” közben (panoramio.com)

translate.com
linkedin.com
uzsoki.babyboxphoto.hu

5 kérdés 5 válasz

1 Honnan származik a busa? Kínából.
2 Milyen busa félék vannak? Pettyes és fehér busa.
3 Melyik országban található Busa település? Szlovákia.
4 Ki Busa Pista? Rapénekes.
5 Ki Busa Péter? Természetfotós.
Reméljük cikkünk segítségükre volt!
Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző ajánlja, olvasd el te is!

NBA
Sharp
NFL
Utorrent
Photoshop

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.