FACEBOOK ismerős tanulmány

FACEBOOK ismerős tanulmány

Pár hónapja arra a döntésre jutottunk, hogy készítünk egy ismerős tanulmányt. A tanulmányhoz a facebook közösségi oldalt szemeltük ki, hiszen Magyarországon illetve az egész világon is vezető közösségi oldalról van szó.

A megkérdezettektől megtudtuk a facebook ismerőseinek a számát, az ismertséget, tehát hogy az ismerőseiket honnan ismerik és a kapcsolattartást 2013-ban. Itt a választási lehetőségként négy lehetőséget tettünk lehetővé: hetente, vagy sűrűbben találkoztak; havonta találkoztak; egyszer-kétszer találkoztak vagy 2013-ban nem találkoztak. Illetve az utolsó két kérdés a kérdőívben érdekesség kedvéért volt. Kíváncsiak voltunk, hogy az ismerősök közül mennyi az olyan ismerős akivel csak összesen egyszer találkoztak a megkérdezettek, illetve azok a „barátok” akikről azt sem tudjuk, hogy kicsoda.

Facebook ismerős tanulmány

Facebook ismerős tanulmány

 

A facebook ismerős tanulmány eredménye:

A megkérdezetteknek átlagosan 305 ismerőse van. 20%-t az ismerőseinknek iskolából, tanulmányainkból vagy valamely oktatási intézményből ismerjük. A munka elég nagy részét teszi ki életünknek, tehát erre is kíváncsiak voltunk, hogy a munkakapcsolatok mekkora arányban teszik ki a kapcsolatainkat. Az eredmény a várakozásainknak megfelelően 25,6%-lett, tehát minden negyedik ismerősünket a munkából ismerjük. A rokoni kapcsolatok és a szomszédok száma általában kisebb számban mérhető, az eredmény ezt is tükrözi, 4,3% a rokoni kapcsolat és 1,6% a szomszéd ismeretség. 19,6%-t az ismerőseinknek egy másik ismerős által ismerjük. 28,9% az ismerőseinknek egyéb módon ismeri a barátait. Itt a chat oldalakon, közösségi médiában, társkeresők jöhetnek számításba, vagy egyszerűen egy buliban, összejövetelen ismerkedtünk meg valakivel aki szimpatikus volt. Tehát feltérképeztük, hogy honnan is ismerjük az a 305 embert.

A kérdőívben a kapcsolattartásra is kíváncsiak voltunk, azt kívántuk feltérképezni hogy az ismerőseink mennyire a barátaink, haverjaink vagy csak távoli ismerősök. Ezért megkérdeztük, hogy 2013-ban melyik ismerőssel hányszor találkoztak.  Az eredmények teljesen a sejtéseinket igazolták. Ami az volt, hogy az ismerőseink nagyobb részével nem is találkozunk, tehát általában ez azt is jelenti, hogy nagyon ritkán beszélünk velük. 56,3 % lett azoknak az aránya akikkel a megkérdezettek nem találkoztak 2013-ban. Az ismerőseink 20,8%-ával egyszer-kétszer találkozunk évente. 14,4% al már havonta összefutunk, őket már lehet jó ismerősnek, havernak akár barátnak is nevezni. A kapcsolataink 8,6%-át mondhatjuk igazi barátnak, mivel velük találkozunk  hetente vagy sűrűbben. Viszont az eredmény kicsit megtévesztő lehet, mert ebben a számban nagy valószínűséggel a munkatársaink is benne vannak.

A legjobb barát?

A legjobb barát?

És most hadd következzenek az érdekes számok. „Csak egyszer találkoztam vele” ismerősök száma 27%. Nagy valószínűséggel az „egyéb módon ismertem meg” és a „ismerőseim ismerőse, akit felvettem mert találkoztam vele” ismerőseink közül jön ki. És a nagy mosolyt kiváltó szám: 8,2% azoknak a száma, akiről azt sem tudjuk kicsoda! Nagy valószínűséggel ez is az előbb taglaltak közül került ki.

Kirívó esettel is találkoztunk a tanulmány elkészítése során. Például volt olyan aki az ismerősei közül közel 31%-árol nem tudta hogy kicsoda, de voltak többen is akik nem rendelkeznek ilyen ismerősökkel, viszont náluk az is igaz, hogy harmad annyi ismerőssel rendelkeznek mint az átlag.

 

Reméljük érdekesnek találta ezt a kis tanulmányt.

 

Ezúton is köszönjük mindenkinek aki segített nekünk a kérdőív kitöltésével.

 

További kellemes napot!

 

 

A kérdőív:

 

Ismerősök száma:

 

Ismeretség

Rokonok száma:

Volt osztálytársak, iskolai ismertség (bármilyen oktatási közegből ismerős, tanár stb.):

Munkatársak, volt munkatársak száma:

Ismerősöm által ismerem:

Szomszéd:

Egyéb módon ismertem meg:

 

Kapcsolattartás (ha csak az utcán összefutottatok, az nem számít)

2013-ban hetente, vagy sűrűbben találkoztam vele:

2013-ban havonta találkoztunk:

2013-ban egyszer-kétszer találkoztunk:

2013-ban nem találkoztunk:

 

„Csak egyszer találkoztam vele” ismerősök száma:

„Azt sem tudom ő kicsoda” ismerősök száma:

 

Kép források: ismerős tanulmány, a legjobb barát

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Elhívatásom, hogy minden embernek a lehető legjobb információt szolgáltassam.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.