mérges

mérges

A világon sok mérges anyag és élőlény létezik. Emellett a dühös embert is illetjük ezzel a jelzővel és van Mérges község is. Az Angry birds egy online ügyességi játék.
Tartalomjegyzék:
Jelentése
Mérges kígyók,pókok
Mérges madarak
Mérges község
Összegzés. 5 kérdés, 5 válasz

Jelentése

A mérges szó a mérgező növényeket, állatokat, anyagokat jelöli. Nagyon sok mérgező dolog van a világon, amelyekkel nem árt tisztában lenni. Ezek közül néhányat bemutatunk.Ám nem csak a mérgező dolgokat nevezzük így, de pl a dühös embert is, sőt, ilyen nevű község is létezik hazánkban. Nézzük hát őket sorban:

Mérges kígyók,pókok

mérges

zöld mamba

mérges

Gaboni vipera

Képek forrása:
www.kigyosziget.sokoldal.hu
A kígyók között igen nagy számban (becslések szerint 2400 körül) vannak olyanok, amelyek méregfogaikkal marják meg áldozataikat. Ezeknek a kígyóknak a felső állkapcsában két megnagyobbodott fog található, amelyeken keresztül a méregmirigyekben lévő anyag az áldozat testébe jut.

mérges

Életveszélyes fogak

Ilyenek pl a királykobra, a tajpan, vagy a fekete mamba, hogy csak néhányat említsek az ismertebbek közül. Hazánkban 7 kígyófaj található , ezek a következők: erdei sikló, haragos sikló, kockás sikló, rézsikló, vízi sikló, keresztes vipera és rákosi, vagy más néven parlagi vipera.

Ezek közül kettő veszélyes, a keresztesvipera és a rákosi vipera.

Magyarországon emberre veszélyes,halálos mérgű pók szerencsére nem él, de mivel bármikor bekerülhet az országba pl áruszállítással valamelyik veszélyes faj, a pókokkal érdemes óvatosan bánni. Igaz ez főleg azokra a pókokra, amelyeket nem ismerünk.

mérges

Fekete özvegy

mérges

A piros folt veszélyt jelez! /Fekete özvegy/

A fekete özvegy az egyik olyan faj, amely időről időre előfordul kontinentális éghajlatú országokban is, főként az utóbbi években erősödő felmelegedés, éghajlatváltozás miatt.

Mérge természetesen mindegyik póknak van, de többségük csak más rovarokra, esetleg nagyon apró állatokra veszélyes.

Mérges pókok címmel készült egy amerikai-ausztrál akciófilm, amely arról szól, hogyan nőnek egy unalmas kisváros tarantula farmján gigantikus méretűre a pókok egy veszélyes anyag hatására, amely anyag véletlenül, egy baleset kapcsán kerül a vízrendszerbe. A film 2002-ben készült, rendezője Ellory Elkayem, aki egyben írója is a történetnek Randy Kornfielddel karöltve. A film zenéjét John Ottman szerezte. Főbb szereplők: David Arquette(Chris McCornak), Scott Terra(Mike), Scarlett Johansson(Ashley Parker), Kari Wuhrer(Sam Parker)
A film az alábbi linken megnézhető:
Mérges pókok
További linkek:
Halálos pókok
Magyarországon élő mérges pókok
A pókok csodálatos világa

Mérges madarak

mérges madarak

Mérges madarak

Az „Angry birds” egy online ügyességi játék, amely egyedül , vagy két személlyel játszható, számtalan változata létezik és igen kedvelt, népszerű játék.
Az alábbi videó betekintést nyújt a játékba. Nézd meg!

Itt tudsz játszani ezzel a játékkal:
Angry birds játék
Mérges madarak játék
játékok

Mérges község

mérges

Mérges község

Mérges község a Rába partján fekvő aprócska település. Mindössze 81 lakosa van. Ha oda szeretnénk jutni, a 85-ös főúton haladva, az Enese-Rábaszentmihály útra kanyarodva találhatjuk meg a falut. A környéken folytatott ásatások azt bizonyítják, hogy a település már a honfoglalás előtt lakott volt. A települést IV. László ajándékozta IV. Béla egykori ajtónállójának, Pók Tamásnak, 1372-ben.Pók Tamás alapította a család mérgesi ágát és vette fel a Mérgesi előnevet. Későbbi leszármazottja, Mérges Miklós a XV. Században várat emeltetett és kőhidat építtetett a Rábán. A vár és az egész település elpusztult 1683-ban, amikor a Bécs ellen hadba vonuló török sereg porig rombolta azt. Ezt követően a területnek több birtokosa is volt, de a háborúk mellett pl földrengés is sújtotta a falut, amelyet aztán 1787-ben az Ostffy család segítségével kezdtek újjáépíteni. Ekkor került sor a megrongálódott templom ismételt felépítésére. Szándékosan nem felújítást említünk, hiszen valóban, annyira elpusztult a templom, hogy újból fel kellett építeni.  Az építés során a földből előkerült régi fegyvereket, ágyúgolyókat. Kardokat a templom tűzfalában őriznek befalazva. De ezzel nem értek véget a település megpróbáltatásai, hiszen az 1800-as években  kolera és himlőjárvány is sújtotta a falut, amelyet a rendszeresen ismétlődő árvizek is pusztítottak. 1809-ben a franciák szállták meg és zsákmányolták ki a falut, 1873-ban tűzvész pusztított. Fő nevezetessége, a falu központjában található evangélikus templom.

mérges

Evangelikus templom

Forrás:
www.merges.hu
Képek forrása:
www.merges.hu
Linkek:
A község adatai
A község önkormányzata

Összegzés. 5 kérdés, 5 válasz

1. Milyen a mérges ember?
Dühös, haragos, bosszús.
2. Melyek a hazánkban élő veszélyes kígyófajok?
A parlagi vipera és a keresztes vipera.
3. Vannak-e hazánkban halálos csípésű pókok?
Nincsenek, de időnként kerülhetnek ilyenek az országba, tehát érdemes óvatosan közelíteni az ismeretlen pókfajokhoz.
4. Milyen játék az Angry birds?
Egy online ügyességi játék.
5. Miről nevezetes Mérges község?
A település központjában lévő evangélikus templomáról.

A szerkesztő ajánlja: Olvasd el az alábbi cikkeket is!
Paraméter
Ferdinánd
Kelenföld
Jancsó Miklós
Bókay

Remélem, tudtunk segíteni.
Szép napot kíván:
Az FK-Tudás csapata
www.fk-tudas.hu

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.