Facebook

A facebook egy 2004 – ben létrehozott közösségi oldal, amit Mark Zuckerberg egyetemi hallgató alapított 2004. február 4 – én, akkor még The facebook néven. Mára már a világ legismertebb közösségi oldala.

Tartalomjegyzék

Facebook története
Facebook Magyarországon
Kritikák
Érdekességek
5 kérdés és 5 válasz

Facebook története

A facebook ötlete eredetileg Mark Zuckerberg egyetemi előkészítő iskolájának, a Phillips Exeter Academy (PEA) fényképes nyomtatott kiadványa volt. Valójában a történet 2003 – ban indult, amikor a Facemash nevű oldalt létrehozta Mark és Adam D’Angelo, egy az egyetemisták részére létrehozott kezdetleges közösségi oldalt. A program hamarosan nagy sikert aratott és a látogatók száma megközelítette a 100 000 fős nagyságrendet. Ennek hatására Mark megcsinálta a CourseMatch nevű programját, amiből végül  kialakult a Facebook. Társa volt a fejlesztésben Eduardo Saverin, Dustin  Moskovitz, és Chris Hughes. Eleinte csak a Harvard Egyetem hallgatói között volt elérhető. A későbbiek folyamán átterjesztették más egyetemekre, később minden egyetemista majd 13 éven felüli személy regisztrálhatott. Peter Thiel volt az első személy aki közel 500 000 dollárral támogatta az oldalt. Az oldal ma már közel 1 milliárd aktív felhasználóval rendelkezik és ez napról napra növekszik. Előnye az oldalnak hogy nem kell fizetni érte, és nem meghívásos mint az IWIW volt egészen 2010 – ig. A látogatószám dacára a Facebook 2011 nyarára népszerűségben elmaradt az olyan oldalak mögött mint a Youtube, Wikipédia vagy a Skype. Sokan csak megszokásból használják. 2011 júliusban együttműködtek a Skypeal így  a videotelefonálás is elérhetővé vált a Facebookon

hvg.hu/cimke/Facebook
cimkezes.origo.hu
hu.wikipedia.org

42816v1

A Facebook kezdőlapja

Facebook Magyarországon

Magyarországon 2008. november 26-án indult hódító útjára a Facebook, hamarosan igen népszerűvé vált az internetezők körében. A fordítást magyar felhasználók végezték ez a munka igaz nagyon lassan de ma is folyamatban van. A fordítói rendszerhez egy fordító alkalmazás felvételével lehet hozzácsatlakozni. A Socialbakers adatai szerint 2011 márciusában az aktív felhasználók száma Magyarország területén elérte a 2.842.400 főt. A leglátogatottabb oldal a Túró Rudi volt, a legtöbb felhasználót a médiában a Showder Club érdekelte. A magyar Facebook 2011. januári statisztikai adatai szerint, az akkori 2.600.680 regisztrált felhasználók aránya a következő:  35% a 18 és 24 év közötti korosztály. 30%  25 és 34 év közötti korcsoport, 12% 35 és 44 év közöttiek  korcsport, 24%-on a 45 éven felüli korcsoport. A nemek aránya a következő: a férfiak 48%, a nők 52%.

hir24.hu
hvg.hu
itcafe.hu

800px-Az_Erős_Antónia_által_alapított_Egy_Csepp_Figyelem_Alapítvány_vizsgálói_2011._május_12_-én

Facebook esemény a Szent István Téren

Kritikák

Megalapítása óta a Facebookot rengeteg kritika érte több szempontból is. Egyik ilyen a biztonság, pld ott az úgynevezett like gomb, amiről Arnold Roosendaal egy leírásban felhívta a figyelmet arra, hogy a Facebook rendszeres használói a like gomb használásával a közösségi oldal működtetői képesek követni a felhasználók szokásait és internetes viselkedését. A gomb egy úgynevezett sütit helyez el és ennek segítségével tudhatják, hogy ki és mivel foglalkozik. A süti készít egy egyedi azonosítót, aminek segítségével felismeri a rendszer a felhasználót. A Facebook is tartalmaz olyan elemeket, amik veszélyt jelenthetenek a felhasználóra. Ezeket a biztonsági szoftverek megpróbálják kiszűrni, de a felhasználó tudja a legjobban megvédeni magát, csak oda kell figyelni az ilyen dolgokra. A legnagyobb kritika Peter Thoey által érte az oldalt, miután írt a Newtowni mészárlásról, ahol főleg gyerekek estek áldozatul, a cikk mellé a Facebook egy géppuska hirdetést jelenített meg. Peter Thoeny szerint ez undorító és támadó módon céloz a Facebook a hirdetések kihelyezésénél. Több országban (Szíria, Kína, Irán, Banglades, Pakisztán) is blokkolták politikai és gyűlöletkeltő kírások miatt. November végén a Német Fogyasztóvédelmi Központok Szövetsége bírósági eljárást indított a Facebook ellen, mivel szerintük a Facebook nem veszi figyelembe az európai adatvédelmi törvényeket. Nemcsak maga a honlap a róla készült film is kapott kritikákat.

origo.hu
kritika.lap.hu
adatvedelmiszakerto.hu

tarolt-a-facebook-igaz-tortenete-10060746

A Facebook történetét feldolgozó film is a kritikusok célpontja lett

Érdekességek

Gamal Ibrahim egyiptomi férfi újszülött kislányának a Facebook nevet adta, akarta kifejezni háláját, hogy az oldal segített elüldözni Mubarak elnököt. A legidősebb felhasználóként számon tartott 102 éves Ivy Bean 102 évesen csatlakozott a Facebookhoz,  akkor már egy bradfordi ápolási otthonban élt. Regisztrációja után számos rajongói oldalt készítettek a tiszteletére. Az otthonban 2010 elején Gordon Brown miniszterelnök és felesége Sarah is meglátogatta. Később csatlakozott a Twitterhez is, ott 56.300 barátra tett szert. 104 éves korában hunyt el.  2010 november 11-én mutatták be David Fincher Social Network A Közösségi háló  című filmjét, ami a Facebook alapítását dolgozza fel. A film három Oscar és négy Golden Globe nyert. A filmben Jesse Eisberg alakította Zuckeberget. A történet alapját a  Véletlenül milliárdos – Hogyan született a Facebook Ben Mezrich által írt 2009-ben megjelent könyv szolgáltatta, ami megjelenése után nemsokkal a sikerlisták élére került.

olcsoweboldal.hu
esports-gear.com
facebook.blog.hu

139398742

A Facebook alapításáról szóló könyv borítója

5 kérdés és 5 válasz

1.  Ki hozta létre a Facebookot? Mark Zuckeberg.

2.  Eleinte kiknek volt elérhető az oldal? Egyetemistáknak.

3 . Magyarországon mikor indult el? 2008 januárjában.

4 . Miért érte sok kritika az Fb -t? Elsősorban a biztonság miatt.

5 . Hány éves volt a legidősebb regisztrált felhasználó? 102.

Reméljük cikkünk segítségükre volt!

Szép napot kíván az fk-tudas.hu szerkesztősége

A szerző további ajánlatai

Kompatibilis
Majesty
Cefre
Készség
PSG

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Facebook

Facebook

 

// A kidolgozás még nem teljes, hibák még előfordulhatnak //


Az oldal a facebookról fog szólni…

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Elhívatásom, hogy minden embernek a lehető legjobb információt szolgáltassam.

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.