ferenc ferdinánd

Ferdinánd

Ferdinándról sok minden eszünkbe jut. Ferenc Ferdinánd trónörökös (1863-1914), Ferdinánd király (1526-1564), vagy épp a Ferdinánd elnevezésű nagyon finom sütemény, vagy a  a Ferdinánd tank, amely a II. világháborúban debütált, igaz, nem túl szerencsésen.

Tartalomjegyzék:

Ferenc Ferdinánd

I.Ferdinánd király

Ferdinánd tekercs

Ferdinánd tank

További Ferdinándok:

Összegzés: 5 kérdés, 5 válasz

 

 

Ferenc Ferdinánd

Ferdinánd

Ferenc Ferdinánd

 

Ferenc Ferdinánd 1863 december 18-án született Grazban, Mária Annunciata nápolyi királyi hercegnő legidősebb fiaként. Apja, Károly Lajos főherceg, Ferenc József testvére  volt.

Ferenc Ferdinánd Rudolf trónörökös 1896-ban bekövetkezett halála után lett az Osztrák-Magyar Monarchia trónörököse.Céltudatos, erős, ambiciózus politikus volt, aki igyekezett egyre nagyobb befolyást gyakorolni a Monarchia ügyeire, ami főként a hadseregre irányult. Célja a centralista birodalom létrehozása volt a Monarchia addigi dualista politikáját elutasítva.

A magyarok befolyását a Monarchiára azzal igyekezett gyengíteni, hogy a délszláv területeket hasonló autonómiával ruházta volna fel, mint Magyarországot, ezzel trialista szerkezetűvé alakítva a birodalmat.Igen agresszív, szélsőséges, militarista külpolitikát folytatott, amelyet sokan rossz szemmel néztek.

Az első világháború kitörésének közvetlen oka az a merénylet volt, amelyet Szarajevóban , 1914. június 28-án követtek el  ellene. Egy hadgyakorlat miatt Szarajevóba utazott a trónörökös, ahol a szerbiai nacionalista titkos szervezet egyik tagja, Gavrilo Princip szerb diák meggyilkolta őt és a feleségét is.

Ferenc Ferdinánd

A merénylet.

Forrás: Magyar életrajzi lexikon

Linkek:

150 éve született Ferenc Ferdinánd, a magyarok ellensége

Ferenc Ferdinánd

A szarajevói merénylet

 

I.Ferdinánd király

 

I. Ferdinánd király

I. Ferdinánd király

Kép forrása: uralkodók

I. Ferdinánd (1503-1564) német-római császár, magyar-cseh király, spanyol-habsburg főherceg volt. Apja „szép Fülöp”, azaz Burgundiai Fülöp, anyja „Őrült Johanna”, azaz Aragóniai Johanna volt.

Spanyolországban, Alcalá de Henares-ben látta meg a napvilágot 1503. március 10-én. 4 lánytestvére volt, Eleonóra, Izabella, Mária és Katalin, valamint egy bátyja, Károly.

Mivel a spanyol udvarban hihetetlenül szigorú, vallásosság dívott, Ferdinándot is ebben a szigorban nevelték.

18 éves korában bátyjától, Károlytól, megkapta az osztrák főhercegi címet és a vele járó területeket. Stájerországot, Karinthiát, Krajnát, Tirolt.Igaz, nem ő volt a német-római császár, hanem Károly, de a birodalom ügyeit ekkortól Ferdinánd intézte. Nevéhez fűződik az első magyar közigazgatási rendszer, amely több évszázadon át érvényben maradt.

Ferdinánd 1521. május 25-én feleségül vette II. Ulászló lányát, Annát. 15 gyermekük, (3 fiú és 12 lány) született. Amikor 1526-ban, a mohácsi csatában II. Lajos király elesett, a magyar és cseh rendek őt választották királynak. 1526. december 17-én, Pozsonyban megkoronázták.1530-ban római királlyá koronázták, így hatalma egyre nagyobb lett.

Mivel Szapolyai Jánosnak trónkövetelési igényei voltak az új királlyal szemben, háború tört ki közöttük, aminek következtében Szapolyai a törököket hívta segítségül, megszerezték Erdélyt és Tiszántúlt, majd 1538-ban János és Ferdinánd megkötötték a „váradi béke” néven ismert titkos szerződésüket, amely szerint az ország keleti része Jánosé, a nyugati része pedig Ferdinándé lett. A szerződésnek azonban volt egy olyan kitétele, hogy János halála után a teljes birodalom visszaszáll Ferdinándra.

Amikor azonban Szapolyai 1540-ben meghalt, Fráter Györgyöt megeskette halálos ágyán, hogy a annak fiát, János Zsigmondot juttatja trónra. Mivel ebbe az uralkodó nem nyugodott bele, ismét háború alakult ki, Fráter György pedig ismét a törököket hívta segítségül. A török csapatok azonban, élükön Szulejmán pasával, elfoglalták Budát és így Magyarország immár 3 részre szakadt.

1551-ben Ferdinánd és Fráter György összefogtak az ország egyesítése érdekében, amely sikertelen volt és amit török megtorló hadjárat követett. 1552-ben elfoglalták Veszprémet, Temesvárt, Drégely várát, Szolnokot. Végül a Dobó István által vezetett Eger megállította őket

Ferdinánd 1564. július 25-én halt meg Bécsben.
Forrás: doksi.hu

Linkek:

I. Ferdinánd király születése

I. Ferdinánd király halála

Ferdinánd érme

 

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercs egy kelt tésztából készült, igen finom sütemény. Készülhet vaníliás, vagy fahéjas ízesítéssel. Igen sokféleképpen elkészíthető, ízesíthető. Íme egy recept, amelyet érdemes kipróbálni:

 

SAM_8106

Ferdinánd tekercs

Hozzávalók:

2 dkg élesztő
2.5 dl tej
2 csapott evőkanál kristálycukor
csipetnyi só
40 dkg finomliszt
3 tojássárgája
A töltelékhez:
15 dkg vaj
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor, vagy ízlés szerint fahéj.
vaj a tepsi, vagy más sütőforma kikenéséhez,
kristálycukor
a tésztákat 5 dkg vajjal kenjük körbe, tehát ehhez:
5 dkg vaj
A locsoláshoz:
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál kristálycukor
1.5 dl zsíros tejszín

SAM_8105

A tészta sütés előtt a tepsiben, megkelesztve, sütésre készen.

Az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, s meleg helyen  fölfuttatjuk. Ezután a cukrot meg a sót beleszórjuk, majd egy tálba öntjük, és a liszttel meg a tojások sárgájával  fánktészta keménységűre gyúrjuk.  A tésztába reszelt citromhéjat vagy mazsolát is is tehetünk. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát lisztezett gyúrólapon kisujjnyi vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros vajjal egyenletesen megkenjük.
Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel 2,5-3 centi vastag szeletekre vágjuk. Két közepes vagy egy nagyobb lábast, tűzálló tálat vagy hagyományos tortaformát, tepsit, jól kivajazunk, cukorral behintünk, majd a tésztatekercseket (nekünk 14 darab lett) nem túl szorosan belerakosgatjuk úgy, hogy az oldalukat egy kevés olvasztott vajjal kenjük körbe, így könnyen szétszedhetők sütés után.
Meleg helyen 1-1,5 órán át kelesztjük. Ha megkelt, előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C;  légkeveréses sütőben 165 °C) 20 percig sütjük. Ekkor a vaníliás cukorral és a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. Még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a karamellizálódott cukor miatt.

Forrás: mesterszakacs.eu

További receptek:

Ferdinánd tekercs, karcagi, népi recept

Ferdinánd tekercs

“A sütni jó” receptje

Veronika receptje

 

Ferdinánd tank

Ferdinánd

Ferdinánd tank

A Ferdinánd tank egy német páncélvadász volt, amely a II. világháborúban, 1943-ban készült. Konstrukciója a Pz-VI és a Pz-VI/II. Porsche féle változatából ered.

A tankot a Henschel cég tervezte.

Alapja Porsche futómű volt, amelyre zárt, 200 mm homlokpáncélzatú felépítményt terveztek.

Nevét a tervezőjéről kapta. Őt nevezték Ferdinándnak és mivel egy nagy teljesítményű, L/71 csőhosszú, 88 milliméteres páncéltörő ágyúval szerelték fel, az Elefánt nevet is megkapta. Így lett Ferdinánd-elefánt a tank neve.

Sajnos túl korán küldték harcba, így a fejlesztés tesztelésére nem volt elég idő. Ennek következtében az elefántok  rosszul szerepeltek a háborúban. Gyakran lerobbantak, páncélzatuk sérülékeny volt, gyalogság ellen pedig nem volt felszerelése, mivel géppuskát sem szereltek a tankba.

TECHNIKAI ADATAI :

8, 13 méter hosszú, 3,38 méter széles, 2,99 méter magas, 65000 kg súlyú tank volt. Fegyverzete 88 mm-es Pak-43(L/71) ágyú, 2 db 7,92 mm-es MG 34-es gépfegyver. A tankban 6 fős legénység fért el.

2 db benzinmotor hajtotta, amelyek összesen 530 lóerővel bírtak.(Maybach HL 120 TRM)

Sebessége 20 km/h, ha úton közlekedett.

153 km-es volt a hatótávolsága, páncélzata pedig elől 200 mm, oldalt és hátul 80 mm.

Forrás:www.masodikvh.hu

Linkek:

Ferdinánd-elefánt páncélvadász

A Ferdinánd tank lőszerköltsége

 

További Ferdinándok:

 

Ferdinánd ház

Ferdinánd étterem

Ferdinánd és társa Kft

 

Összegzés: 5 kérdés, 5 válasz

 

1. Hogyan halt meg Ferenc Ferdinánd?

Merénylet áldozata lett Szarajevóban.

2. Mikor élt I. Ferdinánd király?

1503-ban született és 1564-ben halt meg.

3. Milyen tésztából készül a ferdinánd tekercs?

Többnyire kelt tésztából készül, de vajastésztából is készülhet.

4. Mikor készült az első Ferdinánd tank?

1943-ban, a II. Világháború idején készült.

4. Mi volt a Ferdinánd tank másik neve és miért?

Elefántnak nevezték, hosszú ágyúcsöve miatt.

 

A szerkesztő ajánlja: Olvasd el az alábbi cikkeket is:

Kelenföld

Jancsó Miklós

Bókay

Pesti út

Gaia

Remélem, tudtunk segíteni.

Szép napot kíván:

az FK-Tudás csapata

www.fk-tudas.hu

 

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

"Azt mondják, minél többet tud az ember, annál inkább rájön, hogy mennyi mindent nem tud még."

Szilvási Lajos

Advertisement

2 comments

    • Valóban, a történelemről sokat és színesen lehet írni. Na és folyamatosan újabb adatokkal bővül, hisz a mai nap holnap már történelem lesz. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.