Balog

A Balog családnév kb. 1046 óta szerepel a magyar családnevek között; Balogh írásmódban is használatos.

Balog név eredete

Balog_pajzs

Balog címer

A Balog régi magyar családnév Orseolo Péter második uralkodása alatt, kb. 1046 óta szerepel a magyar családnevek között.  A név eredete az ekkor hazánkba települő német és olasz lovagokra vezethető vissza. A Balog nemzetség ősének tartott Altmann von Freidberg lovagot tartják a krónikák a Balog név “atyjának”. Az elnevezést a  Balog-patakról kapta, amely környékén a lovagok letelepedtek.

A Balog név Balogh írásmóddal is szerepel a magyar családnevek körében.

 

Balog Tibor

tibor-balog Balog Tibor (1963-) hazai hátvéd és válogatott labdarúgó. 1980-1989 között a Vasas csapatának színeiben kétszeres Magyar Kupa győztes lett; 1989-1990 között pedig az Újpest Dózsa csapatában játszott. 1985-1989 között 12 alkalommal szerepelt a válogatottban.

 

Balog János

balog jános Balog János (1976-) hazai színművész.

Színházi darabok, amelyekben szerepelt: A dzsungel könyve, Anna Karenina, Rómeó és Júlia, Chicago, Vérnász, Jézus Krisztus Szupersztár, Evita, Isten pénze, Úgy élj, mint a szél; Négerek, Mediterrán, Producerek, Quasimodo,  Csókos asszony, Bolondok iskolája, Jekyll&Hyde, Az Operaház fantomja, Vámpírok bálja.

Filmszerepei: Volt egyszer egy csapat, Fóbia.

 

Balog Zsolt

baolg zsolt Balog Zsolt (1975) zongora- és csemballó művész, korrepetitor, tanár, dalkísérő.

Repertoárja a reneszánsztól napjaink zenéjéig terjed ki, a változatos stílusjegyek tették zenéjét egyedivé. A Weiner Leó Országos Kamarazenei Verseny (1997), és az I.Budapesti Nemzetközi Csembalóverseny (2000) győztese; valamint több nemzetközi fesztivál (Budapesti Tavaszi Fesztivál, Colmari Szigeti József Fesztivál, Soproni Régizene Napok stb.) népszerű fellépő művésze.

 

Balogh Erika

balogh erika Balogh Erika (1958-) hazai színésznő. Számos színpadi szerepet tudhat maga mögött, (pl: Az ember tragédiája, Úri muri, Háború és béke; stb..) de láthattuk tévéfilmekben (Cigánykerék, Angyalbőrben, Szomszédok.. stb.) és játékfilmekben is (Gyertek el a névnapomra, Szamba, stb..) . Emellett szinkronszínészként is tevékenykedik. ( Dallas, Baywatch, X-akták, Vészhelyzet, stb..)

2005-ben elnyerte Az Évad Színésznője díjat Kecskeméten, a Pécsi Országos Színháztalálkozón a legjobb női epizódszereplő díját, és a Színikritikusok legjobb epizódszereplője díját. 2006-ban Jászai Mari-díjas, és Súgó Csiga díjas lett. 2012-ben pedig megkapta a magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztet.

 

Balog Zoltán

BALOG_~1 Balog Zoltán (1958-) református lelkész, országgyűlési képviselő, 2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, 2012-től pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjeként ismert a köztudatban.

Hivatalos honlapja: http://www.balogzoltan.hu/

 

Balogh Béla

12909_balogh_bela_pmfc  Balogh Béla (1984-) magyar válogatott labdarúgó, jelenleg a Pécsi MFC csapatának játékosa.

Juniorként játszott a BVSC-ben, később az MTK-ban. 2007-ben Angliában próbajátékon focizott a Hull City-nél, majd 1 éves szerződéssel a Colchester United csapatánál. A szerződés leteltével visszatért az MTK színeihez; majd 2008-ban egy egyéves szerződéssel a spanyol Real Murcia csapatának tagja lett. 2011-ben Kecskemét színeiben Magyar Kupa győzelmet nyert; majd 2012-ben a Ligakupa-döntőn aratott győzelmet. 2013 óta a Pécsi MFC-nél a 6-os mezben játszik.

 

Balogh Anna

balogh anna Balogh Anna (1976-) magyar színésznő. Neve 1996 óta ismert színházi szerepei kapcsán. (Dorian Gray, Chicago, Volt egyszer egy csapat, Hegedűs a háztetőn, A velencei kalmár, Jézus Krisztus szupersztár, stb..) 2005 óta nemcsak a színpadon, hanem a mozivásznon is láthattuk, (Csak szex és más semmi, Zimmer Feri 2, Szuperbojz, stb..) és számos karakternek kölcsönözte a hangját szinkronszerepeiben is. ( Oviapu, A kismenő, Doktor Szöszi, stb…)

2008-ban és 2009-ben az Év Musical-színésznője lett, és 2011-ben a legjobb szólódalnak választott az Egy nyári éj-ben felcsendülő szólódalt ő énekelte.

 

Balogh Gábor

Balogh Gábor Balogh Gábor (1976) kétszeres világbajnok magyar öttusázó.

Juniorként az MAFC-ben kezdett, majd a Honvédba igazolt. Felnőtt pályafutásának első nagy győzelmét 1999-ben a  budapesti világbajnokságon érte el: egyéniben, csapatban és váltóban is aranyérmet szerzett; valamint őt választották az év magyar férfisportolójának.

2001-ben a pesaro-i világbajnokságon és a sydney-i olimpián ezüstérmes lett. Ugyanebben az évben ismét világbajnok lett és újra megválasztották az év magyar férfisportolójának.

2006-ban a budakalászi Európa-bajnokságon aranyérmes lett, a pekingi olimpián a 26. helyezést érte el; ezután visszavonult.

 

Balogh András

balogh-andras Balogh András (1944-)  magyar történész, diplomata, egyetemi tanár, a történelemtudományok (akadémiai) doktora. 1988 és 1992 között újdelhi, illetve 2005-től bangkoki nagykövet volt;  1995 és 1999 között pedig a Magyar Külügyi Intézet főigazgatója. 2003-tól több éven át a Magyar Szocialista Párt Táncsics Mihály Alapítványának vezetőjeként volt közismert. 2010-ben az MSZP köztársasági elnöknek jelölte, majd a párt elnökhelyettesévé választották.

 

Béri Balogh Ádám

beri_balogh_adamBéri Balogh Ádám (1665-1711) kuruc brigadérosként, dunántúli középbirtokos nemesként ismert.

Alakja felbukkan A Tenkes Kapitánya című filmsorozatban, több oktatási intézmény róla kapta nevét (pl:Béri Balogh Ádám Általános Iskola (Győrvár), Béri Balog Ádám Általános Iskola (Kőszeg) Béri Balogh Ádám Posta- és Bankforgalmi Szakközépiskola (Vasvár), Béri Balogh Ádám Gimnázium és Kollégium (Tamási), ASTKSZK, Béri Balogh Ádám Tagintézmény (Zalaszentgrót) ). Szobrai megtalálhatóak a győrvári faluház kertjében, a tamási gimnáizum kertjében, és Balatonkenesén. Róla neveztek el utcát Makón; táncegyüttest Körmenden, honvéd kerékpáros zászlóaljt Hajmáskéren és Béri Balogh Ádám Honvéd klub és műszaki emlékszoba működik Csongrádon.

 

További információk a témában:

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/a-miniszter/balog-zoltan-eletrajza

http://www.kataca.hu/sport/ottusa/balogh/

http://www.stop.hu/tudomany/beri-balogh-adam-kuruc-brigaderost-300-eve-vegeztek-ki-a-csaszariak/819083/

http://mszp.hu/parttag/balogh_andras

http://www.centralszinhaz.hu/tarsulat/person/6/balogh-anna

http://www.csakfoci.hu/node/132870

http://balogherika.uw.hu/

http://www.musicianswho.hu/balog_zsolt/497.html

http://www.port.hu/balog_janos/pls/w/person.person?i_pers_id=174802

http://cimkezes.origo.hu/cimkek/balog-tibor/index.html?tag=Balog+Tibor

http://www.baloghszerviz.hu/

Tetszik a téma? Ossza meg ismerőseivel:

Advertisement

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.